Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Här kan du dela med dig av dina bästa tips och knep.
Kategoriregler
Här ligger de utförliga instruktionerna vi kan tänkas behöva. Leta här om du tex behöver installera nåt program eller sätta upp någon funktion. Starta inte trådar utan att ha ett svar.
ubot
Inlägg: 4613
Blev medlem: 04 jan 2008, 14:03
OS: Ubuntu
Utgåva: 24.04 Noble Numbat LTS

Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av ubot »

Så här felsöker du problem med Internet-uppkopplingen

Det här är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att felsöka nätverksproblem, t.ex. att Ubuntu inte hittar några trådlösa nätverk, att systemet inte ansluter till ett nätverk, att datorn tappar kontakten med Internet eller att Internet är onormalt långsamt.

1a. Samla in information om datorns nätverk
1b. Posta text till pastebin (ÖVERKURS)
2. Hitta en lösning (sök på Google och Launchpad eller fråga i forumet)


1a. Samla in information om datorns nätverk

När du ställer en fråga i forumet om ett nätverksproblem så rekommenderar vi att du först samlar in information om datorns nätverk. Det första steget i att felsöka ett nätverksproblem är att samla in information om datorns hårdvara. Detta gör man enklast med några olika kommandon i Terminalen. Jag ger här en kort beskrivning av några olika kommandon som visar information om datorns nätverk. Jag avslutar med att skriva alla kommandon på en enda rad så att man slipper skriva in alla kommandon ett i taget.
Skippa mina beskrivningar och skrolla ner till raden som innehåller alla kommandon om du vill komma igång med felsökningen på studs. Kopiera och klistra in raden med alla kommandon i Terminalen. Resultatet postar du som en ny tråd här på forumet eller så använder du resultatet för att söka efter information på Internet.

ifconfig:

ifconfig är ett kommando som används för att konfigurera interfaces, d.v.s. nätverkskort. Kommandon ger mycket information om datorns nätverk vilket är till stor hjälp när det kommer till att identifiera ett nätverksproblem.
ifconfig manualsida: http://manpages.ubuntu.com/manpages/pre ... fig.8.html

lsusb:

lsusb listar alla USB-enheter i datorn. Det här kommandot är användbart om man har ett USB-NIC, d.v.s. ett trådlöst USB-nätverkskort.
lsusb manualsida: http://manpages.ubuntu.com/manpages/pre ... usb.8.html

lspci:

lspci fungerar ungefär som lsusb men listar alla PCI-enheter i datorn. lspci visar information om datorns inbyggda nätverkskort.
lspci manualsida: http://manpages.ubuntu.com/manpages/pre ... pci.8.html

ping:

Kommandot ping används för att testa om Internet-uppkopplingen är stabil. När man kör kommandot i Terminalen så ser man om en server svarar och hur lång tid det tar. Man pingar ofta google.com eftersom det är en sajt som har bra upptid och snabb respons.
ping manualsida: http://manpages.ubuntu.com/manpages/pre ... ing.8.html

iwlist:

iwlist används tillsammans med tillägget scanning för att söka av omgivningen efter trådlösa Internet-uppkopplingar. M.h.a. resultatet så ser man om Ubuntu hittar en trådlös accesspunkt.
iwlist manualsida: http://manpages.ubuntu.com/manpages/pre ... ist.8.html

lshw:

lshw används för att visa information om en mängd olika saker i datorn, t.ex. om nätverkskortet, processorn, grafikkortet, RAM-minnena o.s.v. Vi använder kommandot (tillsammans med lspci och lsusb) för att ta reda på vilket nätverskkort som finns i datorn.
lshw manualsida: http://manpages.ubuntu.com/manpages/pre ... shw.1.html

rfkill:

Kommandot rfkill visar information om datorns trådlösa nätverk. rfkill visar bland annat om datorns hårdvaru-knapp för trådlöst Internet är på eller av.
rfkill manualsida: http://manpages.ubuntu.com/manpages/pre ... ill.8.html

host:

Programmet host genomför DNS-slagningar för att översätta domännamn till ip-nummer och vice versa.
host manualsida: http://manpages.ubuntu.com/manpages/pre ... ost.1.html

lsb_release:

Det här kommandot visar information om vilken version av Ubuntu som är installerad på datorn. Det är bra att veta eftersom vissa problem med Internet hänger ihop med vissa utgåvor av Ubuntu.
lsb_release manualsida: http://manpages.ubuntu.com/manpages/pre ... ase.1.html

uname:

Det här kommandot visar information om systemet. Man ser bland annat vilken version av kärnan (Linux) som används. Det är bra att veta vilken kärna systemet använder eftersom vissa kärnor ibland fungerar dåligt med vissa nätverkskort.
uname manualsida: http://manpages.ubuntu.com/manpages/pre ... ame.1.html

Du hittar mer information om alla kommandon om du skriver man <kommando> i Terminalen, t.ex: man lsb_release

Här är alla kommandon på en och samma rad (dubbelklicka för att markera hela raden):

Kod: Markera allt

echo -e "sudo lshw --class network:\n\n$(sudo lshw -c network)\n\nlspci -nnn | grep Ethernet:\n\n$(lspci -nnn | grep Ethernet)\n\nlsusb:\n\n$(lsusb)\n\niwlist wlan0 scanning:\n\n$(iwlist wlan0 scanning)\n\nrfkill list:\n\n$(rfkill list)\n\nping -c 5 google.com:\n\n$(ping -c 5 google.com)\n\nhost google.com 8.8.8.8:\n\n$(host google.com 8.8.8.8)\n\nlsb_release -a:\n\n$(lsb_release -a)\n\nuname -a:\n\n$(uname -a)"
Öppna en Terminal, kopiera och klistra in raden här ovanför. Avsluta med att trycka Enter. Resultatet kopierar och klistrar du sedan in i din forum-tråd.

I Ubuntu Documentation finns en sida som beskriver flera av stegen här ovanför och några till. Läs mer här: https://help.ubuntu.com/8.04/internet/C ... oting.html

1b. Posta text till pastebin (ÖVERKURS)

Det finns ett program som heter pastebinit som returnerar en pastebin-länk istället för text i Terminalen.
Du installerar programmet pastebinit med kommandot:

Kod: Markera allt

sudo apt-get install pastebinit
Därefter kopierar och klistrar du in den här raden i Terminalen för att få en länk till pastebin i retur istället för text i Terminalen:

Kod: Markera allt

echo -e "sudo lshw --class network:\n\n$(sudo lshw -c network)\n\nlspci -nnn | grep Ethernet:\n\n$(lspci -nnn | grep Ethernet)\n\nlsusb:\n\n$(lsusb)\n\niwlist wlan0 scanning:\n\n$(iwlist wlan0 scanning)\n\nrfkill list:\n\n$(rfkill list)\n\nping -c 5 google.com:\n\n$(ping -c 5 google.com)\n\nhost google.com 8.8.8.8:\n\n$(host google.com 8.8.8.8)\n\nlsb_release -a:\n\n$(lsb_release -a)\n\nuname -a:\n\n$(uname -a)" | pastebinit
Klistra in länken i forumet när du ställer en fråga eller ha pastebin-sidan i en flik i webbläsaren när du söker efter en lösning på Internet.

2. Hitta en lösning (sök på Google och Launchpad eller fråga i forumet)

Du använder informationen som du har samlat in under punkt 1 för att hitta en lösning på nätverksprobemet.

Google:

Ett sätt att försöka hitta en lösning är att ställa en fråga här i forumet. Ett annat sätt är att helt enkelt googla efter en lösning. När du googlar så rekommenderar jag att du söker på "Ubuntu <version>"+"<product ID>", t.ex.: "Ubuntu 11.10"+"062a:0000"
062a:0000 är enhetens produkt-ID. Du ser produkt-ID:t i resultatet av lspci -nnn | grep Ethernet eller i resultatet av lsusb (om det är ett trådlöst USB-nätverkskort). Produkt-ID:t är ett ett unikt identifikationsnummer för enheten som innehåller information om tillverkare och modell.
Om du goolar och hittar en lösning som du är osäker på så posta gärna en länk i forumet och fråga om lösningen är något för dig. Glöm inte att samtidigt skicka med informationen som du har grävt fram under punkt 1.

Launchpad:

När du googlar efter en lösning så är det inte alls förvånande om du i Googles sökresultat får upp sökträffar som leder till Launchpad (launchpad.net). Launchpad samlar lösta och olösta buggar i Ubuntu. Ditt nätverksproblem kanske består av en bugg som redan är löst. Här gör du en avancerad sökning efter buggar i Ubuntu: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bugs?advanced=1
Här gör du en enkel sökning efter buggar i Ubuntu: https://bugs.launchpad.net/ubuntu
Sök efter sökord som nätverkskortets produkt-ID, tillverkare, modell o.s.v.

Components for Network:

Det är också värt ett försök att söka efter produkt-ID:t på Ubuntus sida om Ubuntu-certifierade nätverkskort. Läs mer här: http://www.ubuntu.com/certification/cat ... ry/NETWORK
Sök efter produkt-ID:t i sökrutan eller använd Firefox sökfunktion som har tangentbordsgenvägen Ctrl+F.
Tänk på att alla nätverkskort som fungerar i Ubuntu inte är certifierade nätverkskort.

Ubuntu Forums:

Sök även på Google efter en lösning i am. Ubuntu Forums. Du söker på ubuntuforums.org genom att skriva site:ubuntuforums.org <keyword> i Googles sökfält, t.ex.: site:ubuntuforums.org "062a:0000" "wireless"
Google: http://www.google.com/search?client=ubu ... 8&oe=utf-8

Glöm inte att rapportera ev. buggar till Launchpad!
Läs om hur man rapporterar buggar här:
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.p ... 04#p450704
Senast redigerad av 30 ubot, redigerad totalt 16 gång.
Användarvisningsbild
mcNisse
Inlägg: 5211
Blev medlem: 06 feb 2007, 20:51
OS: Debian
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar

Re: Så här felsöker du problem med Internet-uppkopplingen!

Inlägg av mcNisse »

Man kan även ha fel på namnuppslagningen, då kan det ju vara bra att kunna en ipadress utantill som man kan pinga. Jag rekomenderar googles ullabella adress, 8.8.8.8. Den är enkel att komma ihåg och är bra att ha i minnet just för namnuppslagningsproblem, den är en dnsserver.

host är ett bra verktyg för att testa namnuppslagning.
Här är ett exempel på at testa namnuppslagning med ullabella.

Kod: Markera allt

host google.com 8.8.8.8
traceroute är ypperligt verktyg för att en indikation på var felet sitter.

Kod: Markera allt

traceroute -n 8.8.8.8
Konstigt nog är inte traceroute installerat från start i ubuntu så en installation i förebyggande syfte är en bra idé.
ubot
Inlägg: 4613
Blev medlem: 04 jan 2008, 14:03
OS: Ubuntu
Utgåva: 24.04 Noble Numbat LTS

Re: Så här felsöker du problem med Internet-uppkopplingen!

Inlägg av ubot »

Tack för tipset. Jag har uppdaterat raden med kommandon så att raden även innehåller host google.com 8.8.8.8. traceroute skippar jag eftersom programmet inte ingår i Ubuntu som standard.

Den som vill installera traceroute för det med kommandot:

Kod: Markera allt

sudo apt-get install traceroute
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Så här felsöker du problem med Internet-uppkopplingen!

Inlägg av Kurdistan »

Tumme upp för den här tråden. Kommer försöka hjälpa ubot och alla andra som kommer bidra till tråden. Underbar initiativ ubot. Bra för nybörjare och även mer erfarna användare som behöver fräscha upp minnet. :)
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Så här felsöker du problem med Internet-uppkopplingen!

Inlägg av Kurdistan »

Vad gör man om man har blivit av med ägarrättigheten i sin hem-sektion?

Öppna terminalen/konsolen kopiera/klistra in:

Kod: Markera allt

sudo chown -R $USER:$USER $HOME
Om det gäller någon annan sektion än hem-sektionen, vad görs då?

Öppna terminalen/konsolen kopiera/klistra in:

Kod: Markera allt

sudo chown -R dittanvändarnamn:dittanvändarnamn /monteringsplats
Vad gör man om man kan höra musik från sin musikspelare men inte från webben (youtube osv)?

Öppna terminalen/konsolen kopiera/klistra in:

Kod: Markera allt

alsamixer
Nu med tangentbordet så klickar du fram dig till PCM. Med upp-tangenten så ökar du den till max.

Tryck slutligen på Esc.

Hur gör man för kolla och reperera eventuella fel i linux filsystem?

Öppna terminalen/konsolen kopiera/klistra in:

Kod: Markera allt

sudo touch /forcefsck
Starta därefter om datorn.

Information som ska ges till den som hjälper, ifall man är orolig om man har formaterat rätt eller inte.

Öppna terminalen/konsolen kopiera/klistra in:

Kod: Markera allt

sudo fdisk -l
och:

Kod: Markera allt

cat /etc/fstab
Informationen som erhålls kopierar/klistrar ni in här:
http://paste.ubuntu.com/

Sedan länkar ni direktlänken som erhålls.

Information som ska ges ifall man har strul med drivrutiner för grafikkortet eller allmäna grafikkort strul:

Kod: Markera allt

sudo lshw -C video
och:

Kod: Markera allt

lspci | grep VGA
och:

Kod: Markera allt

cat /etc/X11/xorg.conf
Observera för somliga så kommer man ej få svar av den här kommandon. Då innebär det att xorg.conf saknas eller ej behövs.

Och:
a.

Kod: Markera allt

sudo apt-get install mesa-utils
b.

Kod: Markera allt

glxinfo
a. behövs installeras för köra b. Annars hoppa direkt till b. Om det är redan installerad. Glxinfo ger viktig information om Opengl, Glx och framför allt om direkt rendering/hårdvaruacceleration fungerar eller ej.

Och:

Kod: Markera allt

cat /etc/modprobe.d/nvidia-graphics-drivers.conf
Gäller för nvidia användare.

Och:
För er med hybrid kort läs följande:
http://linux-hybrid-graphics.blogspot.com/

Viktig plats för läsa om grafikkort. Innan ni söker hjälp så läs här först. Ju mer pålästa ni är desto mer precisa frågor kan ni ställa:
https://help.ubuntu.com/community/RadeonDriver (Gäller ATI-användare)
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/ATI (Gäller ATI-användare)
https://help.ubuntu.com/community/NvidiaManual (Gäller Nvidia-användare)
https://help.ubuntu.com/community/Binar ... wto/Nvidia (Gäller Nvidia-användare)
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/ (Allmänt)

Om den som hjälper vill ha ingående detalj om ens dator/hårdvara. Hur gör man?

Öppna terminalen/konsolen kopiera/klistra in:
a.

Kod: Markera allt

sudo apt-get install hwinfo
b.

Kod: Markera allt

hwinfo 
Informationen som erhålls kopierar/klistrar ni in här:
http://paste.ubuntu.com/

Sedan länkar ni direktlänken som erhålls.

Finns det bra sidor/bloggar man kan besöka för läsa Ubuntu nyheter?

Ja det finns en del, men 3 av de i mitt tycke bästa:
http://www.omgubuntu.co.uk/
http://www.webupd8.org/
http://www.ubuntugeek.com/

Viktiga sidor som alla bör läsa för finna lösning och information på sina problem:
http://ubuntuguide.org/wiki
https://help.ubuntu.com/
http://askubuntu.com/
http://ubuntuforums.org/
http://ubuntu-se.org/phpBB3/index.php?support (Självklart vårt forum. Kom ihåg sök alltid först på forumet innan ni frågar om hjälp. Det sparar oss alla tid.)
http://ubuntu.se/content/ (Den andra svenska ubuntu-sidan.)
http://www.liberiangeek.net/
http://www.howtogeek.com/tag/linux/
http://pavel.frimix.se/ (Sveriges bästa blogg om framförallt fria kontorsprogram som tex Libreoffice/Openoffice)

Finns det någon sätt få direkthjälp med Ubuntu-frågor?

Ja om ni använder er av någon irc-klient räcker det med att ni använder freenode och sedan skriver:
#ubuntu-se

Ubuntu-se.org officiella irc-kanal finns det gott med användare som kan hjälpa er med era Ubuntu problem. Med Ubuntu menar jag alla distar som tillhör Ubuntu familjen såsom Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Edubuntu och Ubuntustudio osv.

Kom ihåg att använda http://paste.ubuntu.com/ alla ställen jag skrivit kommandon och svaret ska tillbaks till forumet.

(Fler inlägg kommer med tiden.)
Senast redigerad av 1 Kurdistan, redigerad totalt 17 gånger.
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Så här felsöker du problem med Internet-uppkopplingen!

Inlägg av Kurdistan »

Det finns viktig information erhålla från loggfiler i Ubuntu. De viktigaste loggfilerna som man ska kolla extra på är följande. Kom ihåg att återigen använde paste.ubuntu.com för varje kommando ifall ni vill ge tillbaks svaret till forumet.
a.

Kod: Markera allt

cat /var/log/boot.log 
b.

Kod: Markera allt

cat /var/log/dmesg
c.

Kod: Markera allt

cat /var/log/syslog
d.

Kod: Markera allt

cat /var/log/Xorg.0.log

Vad gör man om man har problem att uppdatera sitt system?

Kod: Markera allt

sudo apt-get autoremove

Kod: Markera allt

sudo apt-get autoclean

Kod: Markera allt

sudo apt-get clean

Kod: Markera allt

sudo dpkg --configure -a

Kod: Markera allt

sudo apt-get install -f

Kod: Markera allt

sudo rm -rf /var/lib/apt/lists/* && sudo apt-get update

Kod: Markera allt

sudo aptitude -o Acquire::http::No-Cache=True -o Acquire::BrokenProxy=true update && sudo apt-get update
Ett program som gör mycket av det här och mycket till:
https://launchpad.net/y-ppa-manager

Hur lägger man till ett ppa? Jag kommer för enkelhetens skull använda mig av y-ppa-manager.

Kod: Markera allt

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/y-ppa-manager

Kod: Markera allt

sudo apt-get update

Kod: Markera allt

sudo apt-get install y-ppa-manager
Nu kommer ni ha programmet y-ppa-manager installerat hos er. För all information ni behöver om PPA finner ni nedan:
https://launchpad.net/+help-soyuz/ppa-sources-list.html

Ibland händer det att något specifikt program för en krånglar. Det kan vara vad som helst egentligen. Finns nämligen enkel sätt att felsöka sådana här problem som uppstår. Vad man först gör är att söka upp vad programmet heter som paket. Information om paketnamnet får ni enklast med hjälp av programcentralen som kommer med Ubuntu. När ni nu har information om vad paketen heter så öppnar ni terminalen. Låt sig att jag har problem med bkchem. Ett program jag personligen använder flitigt. Vill nu felsöka problemet. Jag går tillväga på följande sätt:

Öppnar terminalen/konsolen.
Skriver vad paketnamnet av programmet. I mitt fall:

Kod: Markera allt

bkchem
Tillbaks kommer massa text om progammet ej går att starta. Den informationen kan ni använda för söka på nätet. Om ni inte vet vad ni ska söka efter kom tillbaks med informationen till forumet.
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Så här felsöker du problem med Internet-uppkopplingen!

Inlägg av Kurdistan »

Länksamling för ljudrelaterade problem:
https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshooting
https://help.ubuntu.com/community/Sound
https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto
http://wiki.xbmc.org/?title=HOW-TO_set_ ... ,_or_GT240

Hur man skapar en bootbar liveusb:
http://www.howtogeek.com/howto/linux/cr ... -easy-way/
http://www.webupd8.org/2009/04/4-ways-t ... e-usb.html
https://help.ubuntu.com/community/Insta ... omUSBStick

Länksamling för Skype relaterade frågor/problem:
https://help.ubuntu.com/community/Skype
https://help.ubuntu.com/community/SkypeRecordingHowto
https://help.ubuntu.com/community/SkypeTroubleshooting
https://wiki.ubuntu.com/SkypeWebCams

Länksamling för Webkamera relaterade frågor/problem:
https://help.ubuntu.com/community/Webcam
https://help.ubuntu.com/community/Webca ... leshooting

Hur man installerar medibuntu i Ubuntu och även förklaring:
https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu
http://medibuntu.org/repository.php

Finns det någon Ubuntu specifik magasin?

Ja det finns en högklassik Ubuntu specifik magasin som berör det mesta om Ubuntu. Handlar ej bara om Operativsystemet utan mycket även om olika program som Ubuntu erbjuder. Ni finner den här nedan:
http://fullcirclemagazine.org/
Senast redigerad av 1 Kurdistan, redigerad totalt 17 gånger.
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Så här felsöker du problem med Internet-uppkopplingen!

Inlägg av Kurdistan »

OT:

Ubot kan du ändra titeln på tråden? Det skulle vara bättre med något mer passande för allt som skrivs. Typ "Här hittar ni svar på flesta av era frågor och problem".
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
ubot
Inlägg: 4613
Blev medlem: 04 jan 2008, 14:03
OS: Ubuntu
Utgåva: 24.04 Noble Numbat LTS

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av ubot »

Så här rapporterar du en bugg i Ubuntu till Launchpad

Skapa och skicka buggrapport

Ubuntu är gemenskapsutvecklat operativsystem vilket bland annat innebär att det är vi som användare som utvecklar operativsystemet. Det är därför viktigt att vi hjälps åt för att göra Ubuntu så bra som möjligt. Lika viktigt som det är att hitta en lösning på ett problem, lika viktigt är det att rapportera in ett olöst problem. Att rapportera in en bugg till Launchpad kallas för att göra en buggrapport.
Så här gör du för att skicka in en buggrapport:
  • 2)
    Är buggen en bugg? Skicka inte in förslag på förbättringar av program, förfrågningar om nya program, buggar i program som inte ingår i Ubuntus förråd eller allmänna supportfrågor.
    Some things aren't bugs, but are missing features that should be reasonably included. Missing features shouldn't be reported as bugs, instead FeatureSpecifications should be written for them. There isn't a bright line that you can draw between bugs and missing features, but here's a guideline: if it's a problem that would have many details to address, it's likely to be a feature. For example, the inability to write files safely to a modern OS X partition is a missing feature. The inability to write files safely to a ReiserFS partition would be a bug.
  • 3)
    Kör kommandot ubuntu-bug <paket> i Terminalen för att samla in information om buggen. Så här t.ex.:

    Kod: Markera allt

    ubuntu-bug pidgin
    Kommandot ovanför samlar in information till en buggrapport om chattklienten Pidgin.
  • 4)
    När ubuntu-bug har samlat in information så klickar du på knappen för att skicka in buggrapporten. Du kommer därefter att få upp en webbsida med några fält som måste fyllas i. Du fyller i en kort beskrivning av buggen, kontrollerar så att buggen inte redan finns samt beskriver när och hur buggen inträffar. Du har även möjlighet att skicka med en skärmdump eller en video som visar vad som händer när buggen inträffar.
I Ubuntu Documentation finns en sida som beskriver hur man rapporterar in Ubuntu-buggar till Launchpad. Läs mer här: https://help.ubuntu.com/community/ReportingBugs
Ubuntu Wiki har mer information om att rapportera buggar i Ubuntu: https://wiki.ubuntu.com/Bugs/
Senast redigerad av 2 ubot, redigerad totalt 14 gång.
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av Kurdistan »

Hur man får Kubuntu (KDE) 11.10 mer lättviktad och mindre resurskrävande:

1. Högerklicka på klockan och välj ”Inställningar av Digitalklockan”. Klicka nu på fliken ”Kalender” och där bockar ni av ”Visa händelser”.
2. Tryck nu på Alt+F2 vilket är tangentbord-kombination för Krunner. Krunner är underbar verktyg, men har några plugin som är resurskrävande. Jag ska förklara nu vilka ni kan avmarkera. Efter tryckt på Alt+F2, trycker ni på skiftnyckeln som är vad Krunner inställningar finns. Jag avmarkerade följande:
a. Miniräknare
b. Bokmärken
c. Nepomuks körning av skriv.. (Den är absolut viktigast avmarkera)
3. Tryck Alt+F2 och skriv Systeminställningar (Ni kommer ej behöva skriva hela ordet.). Tryck nu på Enter. Här finns det olika saker som går att göra för få Kubuntu mer lättviktad och mindre resurskrävande.
a. Tryck på ”Skrivbordseffekter” och avmarkera ifall den är markerad ”Aktivera skrivbordseffekter vid start”. Ta verkställ!
b. Tryck på ”Arbetsytans beteende” och där tryck på fliken ”Virtuella skrivbord”. Antal skrivbord väljer ni 1. Tryck på Verkställ.
c. Tryck på ”Skrivbordssökning” och där avmarkerar ni ”Aktivera Nepomuk semantiskt skrivbord”. Tryck nu på verkställ!
d. Tryck på ”Start och avslutning” och därefter på fliken ”Tjänsthanterare”. Nu kan ni avmarkera tjänster som startar när datorn bootar upp. Det viktigaste avmarkera är ”Nepomuk-sökmodul”. Om ni inte har bluetooth, skrivare/skannare och andra saker där ni inte finner av intresse avmarkera och tryck slutligen på verkställ.
4. Högerklicka på skrivbordet och välj ”Lås upp grafiska komponenter”. Det finns flera sätt låsa upp grafiska komponenter vilket ni kommer märka. Jag förklarar bara 1 av sätten. Varför jag nämner det är för widget som man ej är behov bör man ta bort. För varje widget på panalen eller skrivbordet tar ram-minne. Så om ni vill spara ram ta bort de widget ni ej behöver. Vad som ska bort får ni själv bestämma. På skrivbordet är det så enkelt som bara trycka på krysset när ni för musen över den widgeten ni vill ta bort. Ta bort också alla ikoner på skrivbordet. För ta bort widget från panelen klickar ni på den sak som är längst ner till höger. Klicka på den så kan ni enkelt ta bort panel widget. Efter det kan det vara smart låsa grafiska komponenter och man gör det på samma sätt man låste upp.
5. Det finns några KDE/QT program som är beroende av akonadi. Tyvärr är akonadi ännu resurshungrig och för att inte ”väcka” odjuret kan det vara smart avinstallera dessa program och installera program som ej får akonadi igång. Under kategorin ”Office” finns en hel del program som är beroende av akonadi och när dessa är igång kommer i sin tur få akonadi ånga på. Avinstallera därför allt i ”Office” sektionen bortsett från Libreoffice och Okular. Avinstallera program gör ni enklast med muon pakethanteraren. Ni kan installera motsvarande program men gtk från muon.
6. Installera ”bum” med hjälp av muon. Bör nu finnas i kategorin ”System”. Med bum som står för bootup-manager kan ni använda er av avmarkera ytterligare tjänster som normalt körs i bakgrunden. Efter att ni avmarkerat det ni är SÄKRA på, tar ni ”Apply” och sedan ”Yes”. Slutligen på ”Quit”.

Nu bör er Kubuntu system vara mer lättviktad och mindre resurskrävande än innan.
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Användarvisningsbild
mcNisse
Inlägg: 5211
Blev medlem: 06 feb 2007, 20:51
OS: Debian
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av mcNisse »

Jag kan helt enkelt inte hålla med om att varken nepomuk eller akonadi är speciellt resulttunga. Första indexeringen om man har mycket data som ska indexeras kan vara jobbig. Men när det är klar märker jag inte av dem. Jag skulle inte klara mig utan kmail (hela kontact (och konqueror) är ju det bästa med kde).

En annan sak är ljud fixen med alsamixer märklig, kubuntu kör ju även den med pulsaudio. Installera pavucontrol. Det ger mycket bättre kontroll (och tar en massa plats eftersom den installerar en massa gtk bibliotek).
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av Kurdistan »

mcNisse skrev:Jag kan helt enkelt inte hålla med om att varken nepomuk eller akonadi är speciellt resulttunga. Första indexeringen om man har mycket data som ska indexeras kan vara jobbig. Men när det är klar märker jag inte av dem. Jag skulle inte klara mig utan kmail (hela kontact (och konqueror) är ju det bästa med kde).

En annan sak är ljud fixen med alsamixer märklig, kubuntu kör ju även den med pulsaudio. Installera pavucontrol. Det ger mycket bättre kontroll (och tar en massa plats eftersom den installerar en massa gtk bibliotek).
Nu skulle egentligen tråden vara fri från diskussioner och endast innehålla guider och länkar som kan hjälpa nya användare. Om jag ändå ska svara på det du har skrivit så har du fel. Nepomuk har till 4.8.0 blivit bättre, det kan medges. Dock är akonadi fortfarande ett monster. Ja, fråga vilken KDE utvecklare du vill. Programmen du nämner är samtliga bra, men bugghelveten och framför allt kmail. Det var länge sedan kmail var stabil för daglig bruk. Det spelar då ingen roll hur fina finesser kmail & Co har. Kraschar det och fryser ens burk så ska dom helt enkelt väck. Mycket av problemen beror på akonadi. Om du inte tror mig gå in på #kubuntu-devel och fråga Kubuntu utvecklare själv. Är övertygad att du kommer få samma svar ;).
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Användarvisningsbild
itmannen_online
Inlägg: 485
Blev medlem: 26 jul 2011, 23:04
OS: Ubuntu
Ort: Vilhelmina

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av itmannen_online »

Tack för bra tips.
Användarvisningsbild
mcNisse
Inlägg: 5211
Blev medlem: 06 feb 2007, 20:51
OS: Debian
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av mcNisse »

Kan du inte förklara hur jag har fel? Borde inte användande av programmen dagligdags i jobbet vara tillräckligt för att veta om de är monster eller inte? Skaffa lite egen erfarenhet istället för att lyssna vad trollen på nätet säger. Akonadi och nepomuk tar inte så mycket kraft som du vill få det till.

Om du säger att man ska stänga av indexering av dokument utan att berätta vad det får för konsekvenser borde du inte ens ta upp det. Det är ju inte enkelt att inse som nybörjare att om man stänger av nepomuk så fungerar inte sökfunktionen...
Användarvisningsbild
itmannen_online
Inlägg: 485
Blev medlem: 26 jul 2011, 23:04
OS: Ubuntu
Ort: Vilhelmina

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av itmannen_online »

Hos mig har nepomuk aldrig fungerat. Men har inte brytt mig om att kolla orsaken.
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av Kurdistan »

mcNisse skrev:Kan du inte förklara hur jag har fel? Borde inte användande av programmen dagligdags i jobbet vara tillräckligt för att veta om de är monster eller inte? Skaffa lite egen erfarenhet istället för att lyssna vad trollen på nätet säger. Akonadi och nepomuk tar inte så mycket kraft som du vill få det till.

Om du säger att man ska stänga av indexering av dokument utan att berätta vad det får för konsekvenser borde du inte ens ta upp det. Det är ju inte enkelt att inse som nybörjare att om man stänger av nepomuk så fungerar inte sökfunktionen...
Tack för att du förstör ämnet. Jag har själv använt allt du nämner tillräckligt länge för veta vad jag skriver om. Sedan är väl inte Kubuntu-utvecklarna troll. I så fall råder jag dig köra någon annan dist framöver. Ska du ta diskussion råder jag dig att vi gör det via PM. Tack och hej. Du får jätte gärna bidra med inlägg som andra kan dra nytta av. Annars håll dina diskussioner till PM. Då syftet med den här tråden inte är diskussion.
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Rune.K
Inlägg: 6437
Blev medlem: 09 jul 2008, 17:19
OS: Kubuntu
Utgåva: 24.04 Noble Numbat LTS

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av Rune.K »

Kan bara instämma med mcNisse.
Jag förstår inte varför man ska bort sökfunktionen i Kubuntu...
Jag har också läst "vandringshistorier" om att nepomuk och akonadi slukar resurser, men det är inget jag själv har lagt märke till.
HakanS
Global Moderator
Inlägg: 4289
Blev medlem: 30 mar 2006, 10:34
OS: Kubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster
Ort: Trollhättan

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av HakanS »

Jag har inte haft några problem med vare sig Nepomuk eller Akonadi. Varken när det gäller buggar eller minnes-/cpu-användning.
Båda dessa ramverk är centrala delar av KDE, så att råda folk att avaktivera dessa innebär att man tar bort viktig funktionalitet från systemet.
Kmail använder jag dagligen utan att uppleva några som helst buggar.
Rune.K
Inlägg: 6437
Blev medlem: 09 jul 2008, 17:19
OS: Kubuntu
Utgåva: 24.04 Noble Numbat LTS

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av Rune.K »

@Kurdistan

Istället för att skriva vad du tycker om folk, kan du väl försöka hålla dej till ämnet.

Är verkligen nepomuk och akonadi sådana monster till att sluka resurser, som du påstår? ;)
Jag förväntar mej fakta...

@ubot
Är du smart, så skapar du en egen ny tråd och kopierar över dina guider till den.
Och raderar dina inlägg i den här tråden som Kurdistan kapade.
Kurdistan
Inlägg: 2446
Blev medlem: 27 feb 2010, 15:09
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Steg-för-steg-guider (nätverk, grafikkort m.m.)

Inlägg av Kurdistan »

Rune.K skrev:@Kurdistan

Istället för att skriva vad du tycker om folk, kan du väl försöka hålla dej till ämnet.

Är verkligen nepomuk och akonadi sådana monster till att sluka resurser, som du påstår? ;)
Jag förväntar mej fakta...

@ubot
Är du smart, så skapar du en egen ny tråd och kopierar över dina guider till den.
Och raderar dina inlägg i den här tråden som Kurdistan kapade.
Ja, det är det herr Rune.K. Kolla in vad Low Fat Settings gör istället för ordbajsa. Jag har inte kapat hans tråd. Det var jag som föreslog tråden. Fråga honom. Skriv din rappakalja hos ubuntu.se istället. Där finns det människor som inte har några problem med ditt skrivande.

Jag har nu upprepande gånger SKRIVIT i tråden att den inte är ämnad åt diskussioner ändå diskuteras det. Eftersom jag har lagt mina moderator-befogenheter på is hoppas jag någon moderator/admin städer i tråden.
Påvels blogg:
http://pavel.frimix.se/
Läs länken nedan, innan ni söker hjälp på forumet
http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=19&p=450678
En nära väns svenska Mageia-blogg som jag emellanåt hjälper till. Ta gärna en titt:
http://mageiasv.blogspot.se/
Skriv svar

Återgå till "Guider"