Nominering TL - Presentation: Farmfield

Synpunkter, projekt och allt annat som har med Ubuntu Sverige att göra.
Användarvisningsbild
farmfield
Inlägg: 8215
Blev medlem: 01 okt 2007, 17:23
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.10 Kinetic Kudu
Ort: H'sing Island
Kontakt:

Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av farmfield »

Här en presentation av mig inför valet för TeamLeader på Ubuntu-se.org.

Bottenplattan

Jag heter Johan Gårdfeldt, är 38 år gammal och bosatt i Göteborg. Jag är en lätt kluven personlighet med 25 års extremsportande och 20 års datornörderi bakom mig. På fritiden gör jag dumheter som att cykla på väggar, träna/instruera närstridsteknik och allmänt utöva vardagsedge. För att kompensera datorbiten jobbar jag gärna med händerna, har renoverat upp ett par gamla Land Rovers, snidar tidvis gladius i rödek till sonen, tig-svetsar och plurar med retro-mountainbikes.

IT-biten

Hade både Texas Ti99 och ZX Spectrum i tidiga år men datorintresset tog fart med en Apple SE30 1989. Satt på MacOS fram till 1995, växelvis på Mac och PC (NT/Win2k/XP) fram till 2006 då jag snubblade in på GNU/Linux. Inriktningen låg initialt på det grafiska, jobbat pixel- och vektorgrafik sedan tidigt 90-tal, sen med multimedia/interaktivitet och sen vidare till CAD, 3D-visualisering och animering och TV/videredigering. Då sonen föddes i samband med millennieskiftet bytte jag inriktning och jobbade bl.a. 3 år som chef för privatförsäljningen på InetData i Göteborg. Dom senaste åren har jag konsult'at inom IT, bl.a. systemdesign, och gjorde 2007 försöket att få igång GNU/Linux-affären Gnubox o.s.v...

Politisk ståndpunkt (lika bra att ta det med)

Jag tror inte på religion och knappt på politik. Jag ogillar 'absoluter' och extremism av alla former och är lite av åsikten att folk får tycka/göra lite vad dom vill - inom rimliga gränser och så länge man inte påtvingar andra samma åsikt. Jag tillhör väl annars den politiska mitt som inte är representerade av ett parti och har utgångspunkten att rätt och fel inte kan deklareras med en politisk riktning utan handlar om människor och omständigheter. Konceptet med 'ubuntu' är för mig precis detta, att ta hänsyn till att människor är olika men ändå har behov av varandra. Så kan vi slänga in lite bondförnuft också, det är extremt underskattat, hehe... ;D

Min syn på öppen källkod/FOSS är att det är rätt väg att gå. Kod är kunskap och kunskap skall vara tillgänglig för alla. Jag är också emot mjukvaru/funktionspatent.

Min syn på fritt vs. ofritt är att man måste tillåta folk att välja själva. Det är inte frihet att tvingas använda FOSS. Kampen mot 'Bugg #1' handlar om att erbjuda människor ett bättre alternativ. Och det är bättre att någon sitter i GNU/Linux med flash-plugin än i Windows till 100%.

Ubuntu-se

Jag har varit medlem här sedan oktober 2007. I feb. 2008 blev jag invald i Förtroenderådet där jag satt kvar fram till mars i år, alltså 15 månader.

TeamLeader

Jag var en av dom som stod bakom förslaget om att instifta en typ av styrelse i gemenskapen, en lösning jag trodde på med utgångspunkt att jag tror gemenskapen skulle fungera bättre med en fluidare lösning än en enskild ledare, 12 månader i stöten, men då den omröstningen slutade lika så gick vi på linjen att följa Ubuntu's råd för ett LoCo, vilket enligt mig var bästa lösningen sett till vad som hänt.

Så nu sitter vi här och skall välja en TeamLeader, en position som jag då är intresserad av att uppfylla. Varför? För jag tror att gemenskapen behöver ett ledarskap som tar tag i dom få delar som behövs och i övrigt lämnar den ifred och låter arbetsgrupperna ta besluten inom sitt kompetensområde, det som lades i vårt ursprungliga förslag och nu har röstats igenom.

För så ser jag det. Problemen i gemenskapen är få och kompetensen att lösa dessa är tillgänglig. Varför de inte är lösta - eller ens har uppstått - är imho en fråga om att det debatteras in i all oändlighet eftersom ingen egentligen haft mandat att ta beslut - det har helt enkelt inte fungerat.

Målsättning

Har vi glömt bort vad vi är? Vårt uppdrag? Ubuntu-se.org är den officiella representationen för GNU/Linuxdistributionen Ubuntu. I Sverige och på svenska ansvarar vi för att erbjuda information om Ubuntu, erbjuda support för Ubuntu, marknadsföra distributionen och till sist agera mötesplats för entusiaster runt detta. Svårare än så är det egentligen inte.

Kan man ha en annan åsikt runt detta? Naturligtvis. Jag ser ibland åsikten att gemenskapen kommer före vårt uppdrag, men jag håller inte med. Dock är det så att gemenskapen är en nödvändighet eftersom det är en gemenskapsdriven websajt. Det är entusiaster som utför arbetet och med det är gemenskapen såklart otroligt viktig. Men att låta det överskugga (vad jag anser är) vårt uppdrag, då motverkar vi uppdraget i sig själv.

Så låt oss fokusera på uppdraget. Skapa en portal som informerar om Ubuntu, länkar till nedladdning och erbjuder ett lättförståelig navigation djupare in i sajten. En support som fokuserar på att lösa nya användares problem såväl som erbjuder tyngre avdelningar för entusiasterna. Får vi bara stabilitet i gemenskapen så kan vi också lägga mer fokus på marknadsföring av Ubuntu. Med en tajt struktur och öppnare kommunikation så skapas förutsättningarna att genomföra projekt, antingen egna eller i samarbeta med andra organisationer, SE-Linux, Ubuntu.se, FOSS-kalendern o.s.v...

Under (re)construction?

Vill jag i stort förändra webplatsen? Nej, men gärna renodla den. I övrigt är det viktigaste enligt mig att vi stabiliserar funktionaliteten. Snygg och kontinuerligt uppdaterad förstasida (portal). Lättnavigerat forum med fungerande moderation. Låt aktiva medlemmar med kompetens ta beslut inom sitt kompetensområde. Skapa projektgrupper vid behov o.s.v...

Så vad bör man ta tag i enligt mig?

* Arbetsupplägget är ett. Nu har det röstats igenom att arbetsgrupperna skall få mer mandat vilket vi förordade, men det finns mer man kan göra. Det hade varit hjälpsamt med en funktions- och prioritetslista. Vilka funktioner erbjuder LoCo't (webplatsen) och i vilken ordning prioriteras dessa. Detta skall vara en grov uppdelning, inte fler än 5-8 poster. Informera om Ubuntu på svenska. Erbjuda support. Vara hemmabas åt översättningsgruppen. Detta är exempel på vad jag menar.

Min lösning på detta är genom en enkel grundstruktur för arbetsgrupperna genom egna tavlor med ett enkelt regelverk runt dessa. Grupperna har egna tavlor som håller sig on topic. Gruppöverskridande projekt får egna tavlor. Gruppledarna och TL + TC kommunicerar i en ledningstavla. Separera diskussionerna men förenkla kommunikationen. Mer om detta under rubriken Kommunikation längre ner i presentationen.

* Tittar vi 'utåt' så ser jag också forumstrukturen som något som borde kunna förenklas. Jag uppfattar det personligen som överdrivet uppdelat med en massa underanvända undertavlor på vissa ställen och inte sällan för lite uppdelat i t.ex. supporttavlorna. Rensa, konsolidera, förbättra.

* Webplatsens utformning och design, där tycker jag att det skall skapas en gruppöverskridande projektgrupp där också medlemmar med specialistkompetens rekryteras in vid behov och intresse. Att ytterligare förbättra utseende och funktion i såväl portalen som forumet är något som gång på gång kommer upp till diskussion i gemenskapen. Det är dags att förverkliga vad som verkar vara medlemmarnas önskemål tycker jag. ;D

* Moderationen måste bli mer konsekvent - och för att komma dit, fortsatt rekrytering till moderatorgruppen. Det får aldrig uppfattas som att medlemmar behandlas olika. Snack om elit-tavlor och bastuklubbar måste undvikas och detta genom öppen dialog om vad som händer i det administrativa och varför. Idén om supportmoderatorer (eller vad man vill kalla det) bör fastställas, antingen som en egen arbetsgrupp (vilket jag skulle föredra) eller som en undaravdelning till moderatorgruppen eller administratörerna.

Arbetsgrupper

Gemenskapen har röstat igenom vårt förslag att arbetsgrupperna skall ha större mandat att ta egna beslut. Min syn är att nuvarande arbetsgrupper står kvar men klargörs samt att det bildas nya arbetsgrupper om vi behöver dessa. En marknadsföringsgrupp är en idé som varit uppe till diskussion i gemenskapen t.ex...

Projektgrupper

En variant av arbetsgrupp är en projektgrupp. Ser vi till internt bruk så är ett exempel på en sådan grupp en för webdesign (om det då inte bildas en specifik arbetsgrupp för detta). En projektgrupp kan bestå av såväl medlemmar i andra grupper som extern kompetens, t.ex. en medlem som rekryteras för specifik kompetens till ett specifikt projekt. Projektgrupper kan också startas av medlemmar i gemenskapen och dessa har då möjlighet att få en egen projekttavla och sköta denna enligt grundprincipen med en projektledare (eller av gruppen vald moderator) som ansvarar för att tavlan håller sig on topic och allmänt sköts.

Kommunikationen

Gemenskapen har röstat igenom vårt förslag om att ge arbetsgrupperna mer mandat att genomföra förbättringar utan ändlösa debatter. En sak som nu behövs är att strukturera dessa gruppers arbetsmiljö.

Grupperna skall ha egna tavlor där man håller sig on topic. Grupperna ansvarar själva för moderationen i sina egna tavlor och gruppledaren är ansvarig för att det sköts.

TL, TC och gruppledarna har en ledningstavla. TL ansvarar för att denna håller sig on topic och allmänt sköts på rätt sätt.

Projekttavlor skapas för gruppöverskridande projekt. En projekttavla håller sig, som med övriga tavlor, on topic och projektledaren ansvarar för moderation o.s.v...

Marknadsföring

Detta är ju egentligen inte en TeamLeader's ansvarsområde utan för en TeamContact att hålla i, dock har det frågats om vilken målgrupp vi nominerade vill rikta sig emot och mina åsikter om detta finner ni i http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.p ... 20#p342943 samt i http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.p ... 20#p342981 :)

Vad gäller just positionen som TeamContact så har nominerat Ulsak till denna position. Ulsak har drivkraft och direkt erfarenhet av att marknadsföra Ubuntu bl.a. i projekt som det på Backaplan i Göteborg eller som på Dreamhack Summer nu i juni där Ulsak ingick i projektgruppen.

Jag känner också Ulsak personligen - vi bor lustigt nog ett fåtal hundra meter ifrån varandra även om vi möttes här i gemenskapen- och litar på honom till 100%. De som säger annat känner honom inte, för gubben (sorry mannen, du e 50+ nu) är f*n genomgod. Med det, kompetensen och inställningen, så hade det hade varit väldigt trevligt om han blev vald som TC, men detta är inget krav från min sida. Jag ser det inte som ett problem att samarbeta med någon av de medlemmar som nominerats (och accepterat) till positionen som TeamContact.

Idéer och förändringar jag skulle vilja se

En omstrukturering av debattavlan med vissa fasta, organiserade, trådar enligt samma modell som t.ex. Flashback använder, typ "Den stora tråden om fritt kontra ofritt" o.s.v...

En implementering av en löst/olöst-uppdelning i supporten.

Klistrade FAQ-tråder i supportavdelningarna och dess undertavlor.

En inventering och sammanställning av gemenskapens dokumentation (regler o.s.v.).

Någon form av medlemsombud eller medlarposition som en buffer mellan en enskild medlem och moderatorer/ledning sett till hur gemenskapen verkar vara överens i att avskaffa/ersätta förtroenderådet. Läs mer här i http://www.ubuntu-se.org/phpBB3/viewtop ... 20#p342623

En annan grej är ökad användning av vårt launchpad-konto, en perfekt funktion för oss att använda för att organisera ubuntu-se.orgs funktioner och spåra 'buggar' i organisationen.
  • Jag har numera ändrat åsikt vad gäller att debattavlan skall tas bort. (*)

    [inaktuellt]Ta bort debattavlan. Diskutera i caféet, vill man ha högre ribba finns bättre lämpade forum. Bort med allmänna dolda tavlor som bollplanket. Arbetsgrupperna skall ha egna tavlor där man håller sig inom ämnet och gruppledaren (eller av gruppen utsedd intern moderator) ansvarar för att det hålls on-topic. Förtroenderådet eller motsvarande 'säkerhetsventil' skapas/återskapas.[/inaktuellt]

    (*) Låt oss säga att intelligenta vänner i kombination med alkoholintag kan ibland leda till oväntad insikt. ;)
Era frågor

Fråga på. Jag ser det som ett absolut krav att man som ledare svarar på frågor hur svåra (eller dumma, hehe) dom än må vara.
Senast redigerad av 10 farmfield, redigerad totalt 14 gång.
No1Viking
Inlägg: 871
Blev medlem: 26 okt 2008, 08:24
OS: Ubuntu

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av No1Viking »

Hej

Snygg presentation, som vanligt! :) Dock vill jag fråga: Hur ser beslutsprocessen ut under ditt ledarskap, hur kommer det att gå till rent praktiskt?

Micke
Välkommen till Ubuntu.se, Sveriges trevligaste linuxcommunity!
Användarvisningsbild
farmfield
Inlägg: 8215
Blev medlem: 01 okt 2007, 17:23
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.10 Kinetic Kudu
Ort: H'sing Island
Kontakt:

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av farmfield »

Ang. beslutsprocessen

Först och främst handlar det att få ordning på funktionaliteten. Jag utgår ifrån att organisera arbetsgrupperna och sedan, tillsammans med dom, klargöra deras arbetssätt blir det första en TL tar tag - i oavsett vem som blir vald.

Men utöver det så är beslutsprocessen något som får bli behovsanpassat och i dagsläget vet inte jag hur stort behovet för toppbeslut är - det hänger som jag ser det ihop med hur det kommer fungera med arbetsgrupperna.

Mitt drömscenario är att en TL endast behöver ta absoluta övergripande beslut om/när det behövs, annars skall dessa tas av den arbetsgruppen inom vars område beslutet gäller.

Sedan tror jag det är en dålig idé att gå in och toppstyra, t.ex. förändra saker/funktioner/rutiner som dom som håller i det idag tycker fungerar bra - men jag kommer att göra det om jag är 100% övertygad om att en förändring är till det bättre. ;D
Användarvisningsbild
upnorth
Inlägg: 7100
Blev medlem: 14 jun 2007, 19:43
OS: Linux Mint
Ort: Oslo

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av upnorth »

Vi lever ju i en ganska isolerad värld här i forumet, hur ser du på möjligheterna att göra webbplatsen mer central för LoCot och samtidigt öka kommunikationen mellan instanser som maillista, IRC-kanal och övriga samlingspunkter?

Hur mycket tid per vecka kommer du att kunna lägga på LoCot och hur tänker du prioritera tiden på olika rutiner/projekt? Prioritera förslagen nedan, uppifrån och ner:

Forumsupport
Ledningens integritet och förtroende hos medlemmarna (alla instanser)
Den tekniska, estetiska och redaktionella utvecklingen av webbplatsen
Interna konflikter
Ökad publicitet av ubuntu och fri mjukvara
Användarvisningsbild
farmfield
Inlägg: 8215
Blev medlem: 01 okt 2007, 17:23
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.10 Kinetic Kudu
Ort: H'sing Island
Kontakt:

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av farmfield »

upnorth skrev:Vi lever ju i en ganska isolerad värld här i forumet, hur ser du på möjligheterna att göra webbplatsen mer central för LoCot och samtidigt öka kommunikationen mellan instanser som maillista, IRC-kanal och övriga samlingspunkter?
Jag använder mig inte av dessa funktioner och får sätta mig in mer i vad dom innebär och fungerar innan jag kan svara på det.

Frågan om att göra webplatsen mer central förstår jag inte riktigt, men är det så att du menar i relation till de användare som är med i gemenskapen via dessa ovanstående vägar så är det ju formodligen ett val dessa gjort, att deltaga i gemenskapen via dessa kanaler. Men sett till deras relation till LoCo't och eventuella utveckling så är det en sak som får tas med i funktions och prioritetslistan.
upnorth skrev:Hur mycket tid per vecka kommer du att kunna lägga på LoCot och hur tänker du prioritera tiden på olika rutiner/projekt?
Jag kommer lägga för mycket tid, det är jag övertygad om, hehe... Jag räknar med flertalet timmar per dag om jag blir vald till TL. Sedan kommer det naturligtvis vara perioder då man har fullt upp med annat, men jag skulle inte driva på att få jobbet om jag inte var villig att ta konsekvenserna av det, ansvaret, timmarna o.s.v...
upnorth skrev:Prioritera förslagen nedan, uppifrån och ner:
Jag ser egentligen inte dessa som tillhörande samma lista, men som nyvald ledare och dessa som punkter man väljer att ta tag i, så listar jag då...
  1. Forumsupport
  2. Den tekniska, estetiska och redaktionella utvecklingen av webbplatsen
  3. Ökad publicitet av ubuntu och fri mjukvara
  4. Interna konflikter
  5. Ledningens integritet och förtroende hos medlemmarna (alla instanser)
Den fjärde punkten tror jag beror på mycket allmän oro i gemenskapen och jag tror att man med ett fungerande forum slipper mycket av detta. Jag kommer aldrig ta ett beslut som jag inte exakt kan förklara varför jag tagit för mina kritiker (vilka kommer finnas vilket TL som än väljs).

Den sistnämnda får man förtjäna och jag ser inte den som ett problem som man kan ta handfast tag i på samma sätt som övriga punkter.
Användarvisningsbild
janne-5011
Inlägg: 744
Blev medlem: 01 feb 2009, 22:15
OS: Xubuntu
Utgåva: 12.04 Precise Pangolin LTS

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av janne-5011 »

Farmfield du anger att man med ett fungerande forum slipper "oro i gemenskapen".
Hur har du kommit fram till att oron beror på teknikaliteter? Menar du att genom att omorganisera, tex ta bort debattdelen kan ordna upp oron?

Om olika ansvarområden ska fungera,behöver dom ansvariga säkert kunna betämma mkt själv, men det finns en helhet också. Jag tycker du är vag när du beskriver hur du få delarna till en vettig helhet, hur ska du få synkronisering och koordinering att fungera, dvs beslutsprocessen? Du verkar ju misstro struktur och tro mer på bondförnuft så du kanske
räknar med att det löser sig?
Gillar din pres. Ffa att du satt ramar för det som ska göras och verkar ha satt ribban lagom,
men skulle vilja se ovan två frågor mer klargjorda.

Mvh/J

  1. Forumsupport
  2. Den tekniska, estetiska och redaktionella utvecklingen av webbplatsen
  3. Ökad publicitet av ubuntu och fri mjukvara
  4. Interna konflikter
  5. Ledningens integritet och förtroende hos medlemmarna (alla instanser)
Den fjärde punkten tror jag beror på mycket allmän oro i gemenskapen och jag tror att man med ett fungerande forum slipper mycket av detta. Jag kommer aldrig ta ett beslut som jag inte exakt kan förklara varför jag tagit för mina kritiker (vilka kommer finnas vilket TL som än väljs).

Den sistnämnda får man förtjäna och jag ser inte den som ett problem som man kan ta handfast tag i på samma sätt som övriga punkter
Debian är den klippa varpå 5011 vilar
Användarvisningsbild
farmfield
Inlägg: 8215
Blev medlem: 01 okt 2007, 17:23
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.10 Kinetic Kudu
Ort: H'sing Island
Kontakt:

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av farmfield »

janne-5011 skrev:Farmfield du anger att man med ett fungerande forum slipper "oro i gemenskapen".
Hur har du kommit fram till att oron beror på teknikaliteter? Menar du att genom att omorganisera, tex ta bort debattdelen kan ordna upp oron?
Nu vet jag inte om jag skulle uttrycka det som att oron beror på teknikaliteter, hehe...

Jag är fullständigt övertygad om att 'tjafset' blir mer konstruktivt med en fungerande ledning som alltid är villig att besvara frågor om varför man ser saker på ett visst sätt. Sedan så har vi ingen ordning på moderationen vilket gör att det blir ojämt i hur det modereras - vilket jag är övertygad om föder oro, t.ex. att det uppfattas som att vissa användare modereras hårdare än andra - så får det under inga omständigheter vara. Jag ser bråken i FUSE-tråden som början på hela den här historien och den hade enkelt gått att undvika om moderatorerna hade modererat övertrampen direkt. Sedan förstår jag att dom i den situationen var ovilliga att moderera rådsmedlemmar, men en titel/uppdrag får aldrig vara ett frikort för moderation.
janne-5011 skrev:Om olika ansvarområden ska fungera,behöver dom ansvariga säkert kunna betämma mkt själv, men det finns en helhet också. Jag tycker du är vag när du beskriver hur du få delarna till en vettig helhet, hur ska du få synkronisering och koordinering att fungera, dvs beslutsprocessen? Du verkar ju misstro struktur och tro mer på bondförnuft så du kanske
räknar med att det löser sig?
Det första jag skulle göra om jag blev vald var att fastställa dom nuvarande arbetsgrupperna och deras ledarskap. Sedan skulle jag - tillsammans med dom - skapa de arbets- eller projektgrupper som eventuellt behövs för att styra upp dom större bristerna. Det är möjligt att det inte behövs skapa nya arbetsgrupper initialt men jag är osäker på detta och vill ta den diskussionen med grupperna.

Nästa steg är att omstrukturera de interna tavlorna. Varje grupp skall ha sin egen tavla där gruppen (gruppledare eller av gruppen vald moderator) ansvarar för att det håller sig on-topic och allmänt sköts. Bollplanket ersätts med en samordningstavla för grupperna och ledning. I den tavlan ansvarar JAG för att det sköts även om jag ev. ser till att det utses en moderator för denna. Samma regler som för grupptavlorna - inget blaj, håll det on-topic, sen självklarheter som att det inte snackas om enskilda medlemmar som inte kan se vad som skrivs där o.s.v...

När den här strukturen är klar, då har man som TL en bra överblick och styr utifrån detta. Beslutsprocessen blir då att arbetsgrupper i stort tar sina egna beslut - dock med gemenskapen i övrigt informerad. Beslut på den nivån sker på basis att om en förändring självklart kan anses som förbättrande för gemenskapen så genomförs den. Finns det en tvekan så går det till TL. En arbetsgrupp eller en TeamLeader bör naturligtvis också kolla av med stämningen i gemenskapen sett till en förändring som kan anses tveksam.

Sett till ansvaret så ansvarar TL även för arbetsgruppernas beslut så länge dessa hållit denne informerad om vad som sker.
janne-5011 skrev:Gillar din pres. Ffa att du satt ramar för det som ska göras och verkar ha satt ribban lagom,
men skulle vilja se ovan två frågor mer klargjorda.
Jag tänkte till innan jag accepterade nomineringen och tror verkligen jag skulle kunna göra ett bra jobb utan att röra om för mycket i grytan och utan att driva upp en massa bråk...
Användarvisningsbild
janne-5011
Inlägg: 744
Blev medlem: 01 feb 2009, 22:15
OS: Xubuntu
Utgåva: 12.04 Precise Pangolin LTS

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av janne-5011 »

tack för svaret Framfield. :)
Debian är den klippa varpå 5011 vilar
Användarvisningsbild
Hylas
Inlägg: 1511
Blev medlem: 06 aug 2007, 18:05
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av Hylas »

Gillar din presentation. En fråga dock. Ponera att det uppkommer en konflikt mellan medlemmar på forumet som den mellan dig och djkmmo. Du ser att det är på väg att barka åt skogen på liknande sätt. Vad gör du?

(Obs! svar av typen "situationen kommer inte att uppstå" godkänns inte ;) )
Användarvisningsbild
farmfield
Inlägg: 8215
Blev medlem: 01 okt 2007, 17:23
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.10 Kinetic Kudu
Ort: H'sing Island
Kontakt:

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av farmfield »

När jag läser vad jag svarade tidigare så vill jag förtydliga två saker.
janne-5011 skrev:Menar du att genom att omorganisera, tex ta bort debattdelen kan ordna upp oron?
Jag tror det ligger mycket i vad ZX Spectrum tidigare skrivit, bråk/tjafs i debattavlan har en tendens att leta sig ut i andra delar i forumet - i värsta fall till supporttavlor.

Sedan tror jag det är svårt som användare att särskilja debattavlan mot andra tavlor när man hoppar omkring mellan trådar - nu får jag skriva vad jag vill och nu får jag det inte... Jag tänker sällan på 'var' jag befinner mig bland tavlorna, alltså om jag befinner mig i en debattavletråd eller en Ubuntu-Sverige-tråd, men moderationsribban är högre i en av tavlorna... Vem håller den kollen? Chansen att det leder till att debatter av alla slag då får samma högre ribba oavsett om dom ligger i debatt eller inte.

Ett annat problem jag ser är att trådar med viktiga diskussioner går över i debatt och med det flyttas tråden till debattavlan där endast medlemmar som är med kan se densamma. Bara idén med att vi måste gömma tavlor för användare i allmänhet (och enl. uppgift ifrån sökbot'ar) känns helt fel. Ribban bör inte vara högre än att vem som helst kan delta.
janne-5011 skrev:Du verkar ju misstro struktur och tro mer på bondförnuft så du kanske
räknar med att det löser sig?
Tvärtom, jag tror att med en fungerande grundstruktur för arbetsmetodiken, t.ex. att beslut upp till en viss nivå sköts av arbetsgrupperna, är nyckeln till en fungerande gemenskap. Detta är en gemenskapsdriven webplats, alltså kan man inte utgå ifrån samma tänkande som i ett företag (eller ens en privatdriven sajt). Det är enklare att stå i toppen av heirarkin och gapa order när folket under är beroende av sin lön, men så kan man inte driva den här typen av gemenskap. Lockelsen för medlemmarna att involvera sig och lägga privat tid och energi måste helt enkelt ligga på ett annat plan.

Och gemenskapen är beroende av medlemmarnas kompetens fast med den tidigare platta organisationen och total brist på heirarki, mandat och ansvar, så rasade allt ihop direkt när man hamnade i en situation där det behövdes en ledning med mandat (såväl som ansvar) och i efterföljderna av det förlorade vi en mängd aktiva medlemmar och deras kompetens. I detta läget måste vi vårde den kompetens vi har och göra vårt yttersta för att återskapa förtroendet för gemenskapen i sin helhet och med det återfå denna kompetens, dels genom att få tillbaka gamla medlemmar och dels genom att göra gemenskapen såpass stabil och inbjudande att nya medlemmar aktiverar sig och med det bygga upp en ny kompetensbas.

Sett till ovanstående hade jag gärna sett en kompetensinventering ihop med en rekryteringstavla för positioner inom arbets- och projektgrupper, en intern arbetsmarknadsplats så att säga. :)
Senast redigerad av 2 farmfield, redigerad totalt 6 gång.
Användarvisningsbild
farmfield
Inlägg: 8215
Blev medlem: 01 okt 2007, 17:23
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.10 Kinetic Kudu
Ort: H'sing Island
Kontakt:

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av farmfield »

Hylas skrev:Gillar din presentation. En fråga dock. Ponera att det uppkommer en konflikt mellan medlemmar på forumet som den mellan dig och djkmmo. Du ser att det är på väg att barka åt skogen på liknande sätt. Vad gör du?

(Obs! svar av typen "situationen kommer inte att uppstå" godkänns inte ;) )
Och det svaret skulle jag aldrig ge (iaf inte tills jag verkligen känner så, hehe)... ;D

Det är en av anledningarna att jag tycker det är viktigt med en funktion motsvarande Förtroenderådet.

Jag ser konflikten mellan parterna i den historien (vilka ju var fler än bara vi två) som uppstånden ifrån två saker,
  • 1. Att moderatorerna var ovilliga att sätta ner foten mot folkvalda.

    2. Att det inte fanns ett ledarskap som kunde sätta ner foten.
Den första punkten är oacceptabel. En titel är inget frikort för dåligt beteende. Den andra punkten är löst även om den inte är implementerad än.

Så. Den situationen kommer inte uppstå. ;D Inte om vi har en fungerande moderatorkår som tar konsekventa beslut oavsett vem det gäller. Inte om det finns en ledning som i ett 'worst case scenario' kan sätta ner foten - fast det skall imho inte behövas. :)
Senast redigerad av 1 farmfield, redigerad totalt 6 gånger.
Användarvisningsbild
farmfield
Inlägg: 8215
Blev medlem: 01 okt 2007, 17:23
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.10 Kinetic Kudu
Ort: H'sing Island
Kontakt:

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av farmfield »

Hylas frågade Ulsak detta i dennes presentation och då jag tycker det är en viktig frågeställning besvarar jag frågan - även om den inte är ställd till mig - i denna tråd.
Hylas skrev:Vad anser du om permanent banning?
Jag anser att det finns en enda grund för permanent ban och det är ett konto registrerat endast i syfte att spamma. Med det innebär detta inte en medlem som registrerat sig i syfte att marknadsföra sig själv eller sina tjänster så länge detta sker inom rimliga gränser och kan anses vara av intresse för gemenskapen - för det anser jag inte vara spam.

Skulle det uppstå en situation med en medlem som gång på gång attackerar andra medlemmar med utgångspunkt från religion, sexualitet eller hudfärg, det som Ulsak kallar hatbrott, så är det möjligt att jag skulle ändra åsikt, men sett till min tid i gemenskapen så har jag inte sett någon som förtjänat en permanent ban.

Att det finns brott som förtjänar dödsstraff är inget övervägande argument för att införa detsamma. Eller som Banksy (*) säger, -"Anyone who supports the death penalty should be shot!" ;D

(*) Banksy's sajt scrollas i sidled... Dumt, men så är det.
Användarvisningsbild
janne-5011
Inlägg: 744
Blev medlem: 01 feb 2009, 22:15
OS: Xubuntu
Utgåva: 12.04 Precise Pangolin LTS

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av janne-5011 »

Ok, Farmfield vill bara ge kort feedback på det du skrivit ovan.
Jag tror inte heller det finns nån frihet utan struktur;
det du skrivit visar iallafall att du är genomtänkt när det gäller
bondförnuftet och den frågan, och är konkret hur du vill ha det.
Dom andra får nog jobba lite för att slå dig... ;)
Debian är den klippa varpå 5011 vilar
Användarvisningsbild
farmfield
Inlägg: 8215
Blev medlem: 01 okt 2007, 17:23
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.10 Kinetic Kudu
Ort: H'sing Island
Kontakt:

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av farmfield »

@Janne

Tack.

@Hylas

Du skall få ett extrasvar.

Sett till den situation som uppkom, att flera förtroenderådsmedlemmar rök ihop på det sett som skedde, då hade jag som TL sammanställt en temporär 'expertpanel' á la Förtroenderådet. Jag hade tagit hjälp av mina kollegor och tillsammans med dom valt fem medlemmar som (1.) är välkänt neutrala (2.) ej varit inblandade i konflikten och låtit dom besluta i frågan.

Skulle det gällt mig själv, att jag var inblandad - samtidigt som jag var TL eller kan anses vara jävig - hade jag tagit samma beslut med skillnaden att jag ej ingått bland de som sammanställde panelen.

Ovanstående hade naturligtvis inte skett så lugnt och enkelt som det låter ovan men jag hade sett det som en möjlig lösning på ett liknande problem - och situationen som uppstod var extremt komplicerad, speciellt sett till att ingen hade mandat att ta den typen av beslut som ovan beskrivet.

Att Förtroenderådet sattes att bedöma en anmälning från en nyligen avgången medlem mot en av dess egna medlemmar för personangrepp mot en annan tidigare medlem måste väl ses som en utomordentligt olämplig lösning. Att den anmälde sedan kunde följa diskussionerna i första hand får väl även det ses som synnerligen dumt.
Användarvisningsbild
Hylas
Inlägg: 1511
Blev medlem: 06 aug 2007, 18:05
OS: Ubuntu
Utgåva: 23.04 Lunar Lobster

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av Hylas »

Ok. Tack för konkreta svar farmfield. Jag är nöjd.

Ditt resonemang kring permanent banning är rimligt (även om frågan inte var ställd till dig ;) ).
Att det finns brott som förtjänar dödsstraff är inget övervägande argument för att införa detsamma. Eller som Banksy (*) säger, -"Anyone who supports the death penalty should be shot!" ;D
Det håller jag med dig om. Jag har aldrig heller sett nånting på forumet som skulle förtjäna en permanent banning. Det finns också andra skäl till att undvika att ha den typen av straff, men det får diskuteras i en annan tråd.

Edit: Jag hittade tråden som handlar om permanent banning. http://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=60&t=28427
Användarvisningsbild
farmfield
Inlägg: 8215
Blev medlem: 01 okt 2007, 17:23
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.10 Kinetic Kudu
Ort: H'sing Island
Kontakt:

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av farmfield »

Efter en diskussion runt debatt-tavlans vara eller icke vara har jag nu insett att tavlan bör stå kvar, dock skulle jag vilja se ett omtänkande, t.ex. samla vissa återkommande ämnen i enskilda trådar på samma sätt som på t.ex. Flashback. Vidare utveckling av denna idé är någonting som får diskuteras med moderationsgruppen om det kommer till det.

Sedan har jag också tagit bort att jag vill rekonstruera Förtroenderådet eller införa en ersättning eftersom detta nu är under omröstning vilken tyder på att folk varken vill ha råd eller ersättning till det. Jag personligen tycker det är en funktion gemenskapen bör ha men motsätter mig såklart inte resultatet av en omröstning som beslutar annorlunda. Sett till detta skulle jag då vilja se en medlemsombudsman vars ansvar och mandat får diskuteras men funktionen är då att jobba för medlemmarnas (eller då en enskild medlems) rätt.

En annan idé jag lagt till min presentation är en ökad användning av vårt launchpad-konto, en perfekt funktion för oss att använda för att organisera ubuntu-se.orgs funktioner och spåra 'buggar' i organisationen.
Bowmore
Inlägg: 6212
Blev medlem: 28 mar 2007, 23:01
OS: Ubuntu
Ort: Stockholm

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av Bowmore »

farmfield skrev:Sedan har jag också tagit bort att jag vill rekonstruera Förtroenderådet eller införa en ersättning eftersom detta nu är under omröstning vilken tyder på att folk varken vill ha råd eller ersättning till det. Jag personligen tycker det är en funktion gemenskapen bör ha men motsätter mig såklart inte resultatet av en omröstning som beslutar annorlunda. Sett till detta skulle jag då vilja se en medlemsombudsman vars ansvar och mandat får diskuteras men funktionen är då att jobba för medlemmarnas (eller då en enskild medlems) rätt.
Ser du inte en medlemsombudsman som en ersättning för förtroenderådet?
Själv anser jag att det går emot alternativ 3 som verkar bli medlemmarna vilja. En medlemsombudsman kunde däremot ha varit en lösning för alternativ 2.
Bowmore
Inlägg: 6212
Blev medlem: 28 mar 2007, 23:01
OS: Ubuntu
Ort: Stockholm

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av Bowmore »

När jag ändå är på G :)

Kommunikationen har för mig högsta prioritet och den del jag först skulle etablera.
Hur har du tänkt dig att den ska realiseras?

En teamledare är en i ett team.
Hur ser det teamet ut för din del?
Användarvisningsbild
farmfield
Inlägg: 8215
Blev medlem: 01 okt 2007, 17:23
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.10 Kinetic Kudu
Ort: H'sing Island
Kontakt:

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av farmfield »

Bowmore skrev:
farmfield skrev:Sedan har jag också tagit bort att jag vill rekonstruera Förtroenderådet eller införa en ersättning eftersom detta nu är under omröstning vilken tyder på att folk varken vill ha råd eller ersättning till det. Jag personligen tycker det är en funktion gemenskapen bör ha men motsätter mig såklart inte resultatet av en omröstning som beslutar annorlunda. Sett till detta skulle jag då vilja se en medlemsombudsman vars ansvar och mandat får diskuteras men funktionen är då att jobba för medlemmarnas (eller då en enskild medlems) rätt.
Ser du inte en medlemsombudsman som en ersättning för förtroenderådet?
Själv anser jag att det går emot alternativ 3 som verkar bli medlemmarna vilja. En medlemsombudsman kunde däremot ha varit en lösning för alternativ 2.
Jag tänker mer på en position utan beslutsrätt, snarare med funktionen att följa moderationen och reaktionen på densamma, någon en enskild medlem anonymt kan skicka pm till, t.ex. i en situation om en medlem uppfattar att någon (eller en själv) modereras hårdare än någon annan eller behandlas orättvist, någon som då kolla upp hur det verkar ligga till och ev. påpeka dylikt till moderatorkår och/eller ledning... En buffer med total tystnadsplikt mellan medlemmar och ledning.

Är det en optimal lösning? Nej. Och personligen fattar jag inte hur man kan se FR's uppdrag som meningslöst på den nivån att man vill ta bort den helt och utan ersättning, det vore som att åtalsbefria poliskåren i Sverige - och det tror jag hade varit lite farligt... Men det är då min åsikt... En medlemsombudsman är iaf. någonting, även utan mandat...
Bowmore skrev:När jag ändå är på G :)

Kommunikationen har för mig högsta prioritet och den del jag först skulle etablera.
Hur har du tänkt dig att den ska realiseras?
Kommunikationen internt sker i en ledningstavla, sen har varje arbetsgrupp sin egen undertavla. Grupperna håller sig ifrån varandras tavlor. Gemensamma frågeställningar tas i ledningstavlan. Tavlor skall hållas strikt on-topic och skitsnack/personangrepp på medlemmar, speciellt de utanför ledning/arbetsgrupper, i alla interna tavlor tas tag i direkt - för sånt är naturligtvis fullkomligt oacceptabelt.

Kommunikation utåt sker i en informationstavla. Där informeras medlemmarna kontinuerligt om vad som sker och vad som är på gång inom lednings- och arbetsgrupperna.

Sedan anser jag att man som 'vanlig medlem' har rätt att få sina ev. frågor besvarade av personer i ledning/arbetsgrupper, iaf inom rimliga gränser. Om det behövs en egen tavla och/eller rutiner för detta är något jag kommer ta upp med administratörerna.
Bowmore skrev:En teamledare är en i ett team.
Hur ser det teamet ut för din del?
TL + TC + gruppledarna blir toppskiktet, kalla det 'ledningsgruppen' om du vill, men alla medlemmar med uppdrag ingår ju rent tekniskt i teamet... :)
Användarvisningsbild
farmfield
Inlägg: 8215
Blev medlem: 01 okt 2007, 17:23
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.10 Kinetic Kudu
Ort: H'sing Island
Kontakt:

Re: Nominering TL - Presentation: Farmfield

Inlägg av farmfield »

webaake skrev:Jag efterlyser en defintion av målgruppen för alla olika nominerades planer!
Det ser jag som en ytterst enkel fråga och den kan dessutom delas upp i flera delar.

Målgruppen för webplatsen, alltså portalen, supporten, gemenskapen, är de som söker sig till den. Portalen har till syfte att agera första intryck, informera om VAD ubuntu är och innebär (både som dist och koncept), vad ubuntu-se.org är, förenkla tillgången till ubuntu (länk till ubuntu.com, ISO'n på 'Nordic' o.s.v.) samt vara utgångspunkten för vidare navigation in i sajten. Forumet står för den aktiva supportdelen samt funktioner för att 'roa' gemenskapen (eftersom det är en gemenskapsdriven webplats). Wikin står för uppstaplad information, huvudsakligen då med teknisk inriktning.

Målgruppen för supporten är naturligtvis de som söker hjälp med tekniska problem. Detta gäller naturligtvis även FAQ, wiki m.m. med teknisk information och guider.

Målgruppen för uppdragen är såklart de med intresse och kompetens och samma kan väl ses att gälla även de som aktiverar sig inom supporten. Hund sa det bäst när han sa att han engagerar sig så länge han tycker det är kul. Sen tror jag inte Hund menar att han skulle ge upp vid minsta motstånd, men vi som engagerar oss är ju de som bryr oss och tycker det är kul och viktigt att göra så. Och vill vill gärna bli fler såklart.

Målgruppen för marknadsföringen är alla som inte använder Ubuntu. Hupp. ;D
webaake skrev:Vad jag är ute efter är en precisering av målgruppen eftersom den borde diktera hur vi skall organisera oss. Skall vi nå redan frälsta? Skall vi nå Asta, 95, som kör Win 98? Skall vi nå alla gamers med Intel i7 och SLI? Skall vi nå alla som programmerar C++?

Dessa olika når man till på olika sätt, eller hur? Jag tror inte på att försöka nå ALLA samtidigt. Då blir budskapet vagt och suddigt, samt omöjligt att sätta igång rätt organisation. Asta 95 använder inte IRC, programmeraren kör inte win 98, de läser inte samma tidningar osv.
jag tycker Ulsak här också ger ett väldigt bra svar:
Ulsak skrev:det är inte en helt ointressant frågeställning med målgruppen. eftersom jag gillar marknadsföring ute bland sk vanligt folk så vore frestelsen alltför stor att utropa: Alla som har en dator!
men en inre, svårtystad röst viskar: Hellre fånga in nyfikna entusiaster som låter ringarna växa i vattnet, ett slags avantgarde, pryltokiga teknikintresserade människor som lystet smeker touchskärmar i elektronikaffärer, beredda att installera nya grejer..för sedan entusiastiskt förkunna sina erfarenheter bland, släkt, vänner och arbetskamrater..

Vilken strategi ska man välja. Jag är ärlig härvidlag. Jag är ej säker.
Där har jag lite idéer, vissa uttryckta tidigare här i gemenskapen, andra utifrån projekt jag medverkat i som Backaplansgrejen och DreamHack summer. Att det kan vara vettigt att skapa en marknadsföringsgrupp, dock mer åt projektgruppshållet än arbetsgruppshållet, är någonting som varit uppe till diskussion i omgångar och en idé som tål att tittas närmare på. ;D

Utanför ämnet: Sett till portalen så skulle jag gärna se mer nyheter om Ubuntu och GNU/Linux, alltså mer redaktionellt material... Även detta något att titta vidare på. :)
Skriv svar

Återgå till "Ubuntu Sverige"