Ladda ner Ubuntu

Här kan du ladda ner Ubuntu kostnadsfritt. Ubuntu är ett operativsystem som är perfekt för bärbara, skrivbords- och serverdatorer. Systemet innehåller alla program som du kan tänkas behöva. Oavsett om du använder det hemma, i skolan eller på jobbet finns alternativen här för dig.
Ubuntu 32-bitars Ubuntu 64-bitars
 

Torrentfiler

Vill du hjälpa till att dela ut Ubuntu, ladda då ner en av våra torrentversioner. OBS! detta kräver att du har ett torrentprogram.
Observera att filerna är s.k. iso-filer, vilket är en avbildning av en DVD i en fil. Det behövs mjukvara som kan bränna iso-avbildningar till DVD skiva eller till USB-minne, det räcker alltså inte att direkt bränna isofilen som en enstaka fil. Läs här om hur du bränner iso-filer till en DVD skiva eller till en USB sticka.
Följ sedan installationsanvisningarna för den variant du har valt, anvisningarna hittar du på Ubuntus hjälpsidor. I svenska forumet kan du få mer hjälp med att installera Ubuntu.

16.04 LTS (Long Time Support)

Vartannat år släpps en version av Ubuntu som har längre support-tid än de vanliga utgåvorna. Dessa stöds i fem år. De går därför under namnet Long Time Support (LTS). Den senaste versionen är 16.04 och släpptes alltså i april (04) år 2016 (16). Den stöds med säkerhetsuppdateringar till 2021.

Övriga officiella skivor

Förutom den vanliga Ubuntu-skivan (ubuntu-desktop) finns dessutom Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Mythbuntu, Ubuntu GNOME, Ubuntu Kylin, Ubuntu Studio och Xubuntu, som har samma grund som Ubuntu, men har annan målgrupp eller annat skrivbordssystem. Dessa kan hämtas nedan:
Att göra: