Vår filosofi
Ubuntu är ett gammalt afrikanskt ord som betyder "medmänsklighet mot andra". Det betyder också "jag är vad jag är tack vare vad vi alla är". Ubuntu operativsystem tar Ubuntus anda till datorvärlden.
Vårt arbete med Ubuntu drivs av en fri mjukvaru-filosofi som vi hoppas ska spridas, och föra med sig fördelarna med mjukvaruteknik till alla delar av världen. Kärnan i Ubuntus fri mjukvaru-filosofi är dessa filosofiska ideal:
-
Alla datoranvändare ska ha friheten att använda, distribuera, studera, dela, ändra och förbättra sin mjukvara för alla syften, utan att betala licenskostnader.
-
Alla datoranvändare ska kunna använda sin mjukvara på vilket språk de vill.
-
Alla datoranvändare ska ha full möjlighet att använda mjukvara, även om de har ett handikapp.
Vår filosofi lyser igenom i mjukvaran vi producerar och är inkluderad i vår distribution. Som ett resultat av detta jämförs alla licenser på mjukvaran vi distribuerar med vår filosofi, med hjälp av Ubuntus licenspolicy (engelska).
När du installerar Ubuntu möter nästan all installerad mjukvara dessa ideal, och vi arbetar på att säkerställa att varje liten bit mjukvara du behöver finns tillgänglig under en licens som ger dig dessa friheter.
Just nu har vi specifikt undantag för vissa drivrutiner som bara finns tillgängliga i binärformat, vilka är nödvändiga för att somliga datorer ska kunna fullborda en Ubuntuinstallation. Vi har placerat dessa i en avgränsad sektion i ditt system, vilket gör det enkelt att ta bort dem om du inte behöver dem.
För mer information om Ubuntus olika komponenter, vänligen besök ubuntu.com's sida om detta.
Fri mjukvara
För Ubuntu används ordet "fri" i "fri mjukvara" främst som referens till frihet, och inte till priset - även om vi har tagit ställningen att inte ta betalt för Ubuntu. Det viktigaste med Ubuntu är inte att det är tillgängligt gratis, utan att det tilldelar alla som installerar och använder det rätten till mjukvarufrihet. Det är dessa friheter som möjliggör Ubuntus samarbetskrets tillväxt. Den kan dela med sig av den samlade erfarenheten och expertisen för att förbättra Ubuntu och anpassa det för användande i nya länder och nya industrier.
Enligt Free Software Foundations "Vad är fri mjukvara?" är de viktigaste friheterna hos fri mjukvara definierade som:
-
Friheten att använda programmet för vilket syfte som helst.
-
Friheten att studera hur programmet fungerar, och anpassa det efter dina behov.
-
Friheten att redistribuera kopior så att du kan hjälpa andra.
-
Friheten att förbättra programmet, och släppa dina förbättringar till allmänheten så att alla kan dra nytta av det.
Öppen källkod
Öppen källkod är en term som myntades 1998 för att bli av med tvetydigheten hos det engelska ordet "free". Öppen källkods-initiativet beskrev mjukvara med öppen källkod i öppen källkods-definitionen. Öppen källkod fortsätter att avnjuta växande framgång och stort igenkännande.
Ubuntu kallar sig glatt för öppen källkod. Trots att somliga hänvisar till fri mjukvara och öppen källkod som konkurrerande rörelser med olika mål, ser vi inte fri mjukvara och öppen källkod som varken separerade eller inkompatibla. Ubuntu inkluderar stolt medlemmar som identifierar sig med båda rörelserna.