Chatt

Du kan chatta med andra Ubuntu- och Kubuntu-användare på våra IRC-kanaler. Här kan du ställa frågor och, om någon vet svaren på just dina problem, få snabba svar tillbaka. För er som inte vet vad en IRC-kanal är så finns mer allmän information på Wikipedia.

IRC är ett öppet chattprotokoll som skulle kunna liknas med Jabber och MSN, protokollet stöds av flera olika chattklienter beroende på operativsystem och behov. En IRC-klient följer med både Ubuntu och Kubuntu som standard.

Kanal-information

Nätverk: irc.freenode.net

Koppla upp sig

Direkt i webbläsaren

Föredrar du att chatta via webbläsaren så kan du använda dig utav webchat.freenode.net. Det är bara att välja ett nickname, samt se till att #ubuntu-se finns angivet i fältet Channels.

Ubuntu och Xubuntu - Pidgin

Först startar du Pidgin som ligger i Applikationer - Internet - Pidgin.I Pidgin så gör du i tur och ordning:

 • I Pidgins meny väljer du Konton - Hantera
 • I det nya fönstret välj Lägg till
 • Välj protokollet IRC samt fyll i önskat skärmnamn
 • Servern ändrar du till irc.freenode.net
 • Avsluta med att trycka på knapparna ok följt av stäng.

Nu är du tillbaka till Pidgins huvudfönster. I Pidgins meny, väljer du kompisar - "anslut till chat..." och i det nya fönstret väljer du det nya IRC-kontot, samt den kanal du vill ansluta till. Avsluta med att trycka anslut. Du är nu ansluten.

Det går även att lägga till en kanal som om det vore en "kompis". Det görs genom att i Pidgins meny välja kompisar - "lägg till chat..." och fylla i samma uppgifter som ovan.

Kubuntu - Kopete

Först startar du Kopete som ligger i programmenyn under Internet - Kopete. I Kopete så gör du i tur och ordning:

 • I Kopetes meny väljer du Inställningar - Anpassa...
 • Välj Konton och trycker på knappen Nytt...
 • Välj protokollet irc, tryck på Nästa och fyll i önskat skärmnamn
 • Ta fram tabben Anslutning och ställ in Nätverk till freenode (näst längst ner på listan)
 • Tryck på knapparna Nästa > Slutför följt av Ok. Du kommer antagligen få förfrågningar om Kwallet, du kan trycka avbryt på samtliga frågor.

Nu är du tillbaka till kopetes huvudfönster. I kopetes meny, väljer du Arkiv - Lägg till kontakt - [ditt nya irc-konto] och i det nya fönstret väljer du den kanal du vill ansluta till. Avsluta med att trycka ok. Du är nu ansluten om du dubbelklickar på din nya "kontakt" som är kanalnamnet.

Direkt i Firefox

Installera tillägget ChatZilla genom att klicka på chatzilla.xpi. När du har startat om Firefox går du in på Verktyg - ChattZilla. I rutan ser du längst ner en länk till freenode, klicka på den. I rutan längst ner skriver du sedan /join #ubuntu-se (eller valfri kanal). Du är nu inne i vår chatt.

Övrig Information

Regler för hur diskussion i en IRC-kanal ska skötas är i stort sett lika som reglerna för vårt forum; vett och etikett gäller.

I övrigt gäller följande regler ofta uteslutande på alla IRC-kanaler

 • Om du vill du vill klistra in fler än 3+ rader så använd en sk. pastebin paste.ubuntu.com och lägg in ev text där, sedan skickar du länken till kanalen.
 • Fråga alltid en person offentligt om lov innan du skickar ett privat meddelande till personen, oftast kan en ev fråga besvaras bättre offentligt än privat samt att det ofta kan uppfattas som störande om man får ett privat meddelande utan vidare.

 Loggar över konversationer finns på http://irclogs.ubuntu.com

Länkar

 • paste.ubuntu.com - En pastebin för att klistra in fler än 3+ rader
 • IRC-klienter - En lista över tänkbara IRC-klienter beroende på operativsystem och behov