Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 29 maj 2020, 08:51



Svara på tråd  [ 55 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa
 Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST] 
Författare Meddelande
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11 dec 2006, 03:31
Inlägg: 465
Ort: Mariestad
OS: Arch Linux
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Nu var jag nog lite oklar... det jag vill veta är hur uuid-nyckeln i gconf-editor /system/connections/1/connection/ används, hur den skapas och vad är dess syfte?


Och vad betyder ettan i /system/connections/1/connection/ ? vad bestämmer att det ska vara just en etta?

_________________
http://p1i-tips.blogspot.com/
http://twitter.com/spacecube
http://www.openstreetmap.org/user/spacecube_40


17 jun 2009, 17:40
Profil WWW

Blev medlem: 05 jun 2009, 17:33
Inlägg: 6
OS: Fedora
Svara med citat
 Re: Nytt Huawei-modem E1550
Jag hade lite krux att få det att funka under 9.04. Det funkade ibland om man ejectade ZeroCDn vid rätt tillfälle. Så efter lite Googlande och en del trial-and-error hittade jag att en hel del Option-modem löser detta genom att göra en modeswitch. Jag testade detta med vendor-/productid för 1550 och det funkade klockrent. Bara att plugga i. Behöver inte starta OSet med modemet i osv. Jag kunde f.ö. plocka bort HAL-regeln eftersom den ändå inte verkade funka för mig som jag ville.

Lägg in följande i filen /etc/udev/rules.d/15-huawei-e1551.rules:
Kod:
ACTION!="add", GOTO="huawei_zerocd_end"

SUBSYSTEM=="usb", ATTR{bDeviceClass}!="ff" ,ENV{DEVTYPE}=="usb_device", GOTO="huawei_zerocd_disable"
SUBSYSTEM=="scsi", ENV{DEVTYPE}=="scsi_device", GOTO="huawei_zerocd_disable"
GOTO="huawei_zerocd_end"

LABEL="huawei_zerocd_disable"
ATTRS{idVendor}=="12d1", ATTRS{idProduct}=="1446", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"

LABEL="huawei_zerocd_end"


Ladda om udev-reglerna genom att köra
/etc/init.d/udev reload

Inga andra modprobe-tricks behövs. Detta är endast testat på Ubuntu 9.04


19 jun 2009, 01:29
Profil

Blev medlem: 01 nov 2007, 08:55
Inlägg: 8
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Grymt Boost, det fungerar jättebra!
En detalj du glömde nämna var att man måste ha paketet udev-extras
Kod:
sudo apt-get install udev-extras


15 jul 2009, 19:20
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 30 dec 2006, 00:18
Inlägg: 976
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Fungerar kanon bra tack för guiden :) försökte få igång det själv men lyckades inte.. Faktum är att det mobila bredbandet funkar mycket bättre
i ubuntu än vad det funkar på vista.. Och då rör det sig ändå om samma dator ;D Går lite segt även med xp som jag kör med på min netbook

_________________
Bild
Bild
Bild
Bild


16 jul 2009, 23:49
Profil ICQ

Blev medlem: 16 jul 2009, 22:16
Inlägg: 6
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Satte in Huwei E160E USB stick idag (ubuntu 9.04). Funkade genast!


17 jul 2009, 14:21
Profil

Blev medlem: 05 jun 2009, 17:33
Inlägg: 6
OS: Fedora
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
yellowhouse skrev:
Satte in Huwei E160E USB stick idag (ubuntu 9.04). Funkade genast!


Okej. Är E160E samma som E1550 som tråden hamnar om?


20 jul 2009, 16:41
Profil

Blev medlem: 30 jan 2008, 18:04
Inlägg: 88
Ort: Nynäshamn
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Jag har precis skaffat ett tre-abonnemang med Huawei E1820.
Jag ska prova den här guiden när jag kommer hem, men undrar om det behövs någon modifiering utifrån att modemet inte är detsamma?


03 aug 2009, 14:28
Profil

Blev medlem: 05 jun 2009, 17:33
Inlägg: 6
OS: Fedora
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Anjalis skrev:
Jag har precis skaffat ett tre-abonnemang med Huawei E1820.
Jag ska prova den här guiden när jag kommer hem, men undrar om det behövs någon modifiering utifrån att modemet inte är detsamma?

Kolla i din /var/log/messages (eller /var/log/syslog) när du pluggar i modemet och se hur det går. Har det andra VendorId/ProductId får du anpassa filerna efter det. Du kan även se vendorid/productid med en
Kod:
sudo lsusb


03 aug 2009, 15:51
Profil

Blev medlem: 30 jan 2008, 18:04
Inlägg: 88
Ort: Nynäshamn
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Jag tror jag hittade dessa id-n.
Men när jag kör /etc/init.d/udev reload så får jag följande utfall:
* Reloading kernel event manager...
No /sbin/udevd found running; none killed.
[fail]

Jag kollar då tillgängliga kommandon och antar att det ska vara "start" så jag kör:
/etc/init.d/udev start och då blir det så här:
cp: kan inte ta bort "/dev/MAKEDEV": Åtkomst nekas
cp: kan inte ta bort "/dev/console": Åtkomst nekas
cp: kan inte ta bort "/dev/core": Åtkomst nekas
cp: kan inte ta bort "/dev/fd": Åtkomst nekas
cp: kan inte ta bort "/dev/kmem": Åtkomst nekas
cp: kan inte ta bort "/dev/loop0": Åtkomst nekas
cp: kan inte ta bort "/dev/net/tun": Åtkomst nekas
cp: bevarar tider på "/dev/net": Operationen inte tillåten
cp: kan inte ta bort "/dev/null": Åtkomst nekas
cp: kan inte ta bort "/dev/ppp": Åtkomst nekas
cp: bevarar tider på "/dev/pts": Operationen inte tillåten
cp: bevarar tider på "/dev/shm": Operationen inte tillåten
cp: kan inte ta bort "/dev/sndstat": Åtkomst nekas
cp: kan inte ta bort "/dev/stderr": Åtkomst nekas
cp: kan inte ta bort "/dev/stdin": Åtkomst nekas
cp: kan inte ta bort "/dev/stdout": Åtkomst nekas

Kan du jhjälpa mig att förstå?


03 aug 2009, 19:11
Profil

Blev medlem: 05 jun 2009, 17:33
Inlägg: 6
OS: Fedora
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Anjalis skrev:
Jag kollar då tillgängliga kommandon och antar att det ska vara "start" så jag kör:
/etc/init.d/udev start och då blir det så här:
cp: kan inte ta bort "/dev/MAKEDEV": Åtkomst nekas
.....
Kan du jhjälpa mig att förstå?


Du kör dem som en opriviligerad användare. Testa att sätta sudo framför kommandot för att köra det som administratör.

T.ex.
Kod:
sudo /etc/init.d/udev restart

Kom ihåg det som super user do


03 aug 2009, 19:39
Profil

Blev medlem: 30 jan 2008, 18:04
Inlägg: 88
Ort: Nynäshamn
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Ok...men det fungerar ändå inte:
Det här är vad jag gjort.
Jag kör kommandot: sudo lsusb

med utfallet:
Bus 002 Device 007: ID 12d1:14ac Huawei Technologies Co., Ltd.

Bus 002 Device 004: ID 05a9:2640 OmniVision Technologies, Inc.

Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 006 Device 002: ID 046d:c51b Logitech, Inc.

Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub


Utifrån det körde jag kommandot : sudo gedit /etc/udev/rules.d/15-huawei-e1820.rules (Jag ändrade namnet utifrån mitt modemnamn)
Jag la in följande:
ACTION!="add", GOTO="huawei_zerocd_end"

SUBSYSTEM=="usb", ATTR{bDeviceClass}!="ff" ,ENV{DEVTYPE}=="usb_device", GOTO="huawei_zerocd_disable"

SUBSYSTEM=="scsi", ENV{DEVTYPE}=="scsi_device", GOTO="huawei_zerocd_disable"

GOTO="huawei_zerocd_end"

LABEL="huawei_zerocd_disable"

ATTRS{idVendor}=="12d1", ATTRS{idProduct}=="14ac", RUN+="modem-modeswitch -v 0x%s{idVendor} -p 0x%s{idProduct} -t option-zerocd"

LABEL="huawei_zerocd_end"
(Det enda jag ändrat är : ATTRS{idProduct}=="14ac utifrån resultatet av kommandot sudo lsus.

Därefter avslutar jag med kommandot : sudo /etc/init.d/udev reload
och får utfallet:

* Reloading kernel event manager... [ OK ]
Men som sagt...Jag kommer inte ut på internet med Firefox.
Vad är det jag inte förstått?


03 aug 2009, 20:35
Profil

Blev medlem: 05 jun 2009, 17:33
Inlägg: 6
OS: Fedora
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Anjalis skrev:
Ok...men det fungerar ändå inte:

...

Vad är det jag inte förstått?


Du verkar ha förstått vad som behövs. Att det inte funkar kan jag tyvärr inte hjälpa dig med. Tråden handlar om E1550 vilket jag fick att funka. Att det skulle funka även med ditt modem genom att ändra ProductId var en gissning som i detta fall inte verkade ge positivt utfall. Vad som behövs är att gräva i loggar, forum m.m. för att se om det går att fungera med befintligt system. I vissa fall ändrar de så pass mycket att gamla metoder inte går att applicera. Och då får man antingen vänta tills någon fixat det eller försöka fixa det själv efter bästa förmåga.


03 aug 2009, 20:41
Profil

Blev medlem: 30 jan 2008, 18:04
Inlägg: 88
Ort: Nynäshamn
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Jag har också provat den tidigare delen av tråden.

Operatör är alltså Tre och modemet heter Huawei E 1820
När jag stoppar in modemet utan att göra något blinkar den blått vilket enligt Quick-start-häftet innebär att det är anslutet till ett umts-nätverk (vad innebär det?) Det går dock inte att komma ut på internet med firefox.

id för vendor och product längre ner är hämtade från utfallet av kommandot: sudo lsusb

Det ser ut så här:
Bus 002 Device 013: ID 12d1:14ac Huawei Technologies Co., Ltd.

Bus 002 Device 004: ID 05a9:2640 OmniVision Technologies, Inc.

Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 006 Device 002: ID 046d:c51b Logitech, Inc.

Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Jag har redigerat filen /etc/wvdial.conf så här:
[Dialer Defaults]

Init2 = ATZ

Init3 = ATE0V1&D2&C1S0=0+IFC=2,2

Stupid Mode = 1

Modem TYPE = Analog Modem

ISDN = 0

Phone = *99#

Init5 = AT+CGDCONT=1,"IP","bredband.tre.se";

Modem = /dev/ttyUSB0

username = username

Dial Command = ATDT

password = password

Baud = 460800

Så skapar jag filen /usr/share/hal/fdi/preprobe/20thirdparty/10-huawei-e1820.fdi (Utifrån namnet på mitt modem) och skriver följande:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<deviceinfo version="0.2">

<device>

<match key="usb.vendor_id" int="0x12d1">

<match key="usb.product_id" int="0x14ac">

<merge key="info.ignore" type="bool">true</merge>

</match>

</match>

</device>

</deviceinfo>

Jag kör kommandot: sudo modprobe -r usb-storage

och får utfallet:
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/alsa-base-bak, it will be ignored in a future release. (Vad innebär det?)
Därefter kör jag kommandot: sudo modprobe usbserial vendor=0x12d1 product=0x14ac och får samma utfall.

Därefter kör jag: ls /dev/ttyUSB*
Med utfallet: /dev/ttyUSB0 /dev/ttyUSB2 /dev/ttyUSB4

/dev/ttyUSB1 /dev/ttyUSB3 /dev/ttyUSB5


Så avslutar jag med kommandot: sudo wvdial

och får utfallet:
--> WvDial: Internet dialer version 1.60

--> Cannot get information for serial port.

--> Initializing modem.

--> Sending: ATZ

OK

--> Sending: ATZ

ATZ

OK

--> Sending: ATE0V1&D2&C1S0=0+IFC=2,2

ATE0V1&D2&C1S0=0+IFC=2,2

OK

--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","bredband.tre.se";

OK

--> Modem initialized.

--> Sending: ATDT*99#

--> Waiting for carrier.

CONNECT 21100000

--> Carrier detected. Starting PPP immediately.

--> Starting pppd at Mon Aug 3 22:40:22 2009

--> Pid of pppd: 15687

--> Using interface ppp0

--> local IP address 95.209.47.193

--> remote IP address 10.64.64.64

--> primary DNS address 80.251.201.177

--> secondary DNS address 80.251.201.178

Där stannar det och jag kommer inte tillbaka till promten. Modemet lyser blått hela tiden vilket enligt quick-start-häftet betyder att det är anslutet till ett wcdma-nätverk.
Det går dock fortfarande inte att komma ut på internet med firefox.
Stänger jag terminalen eller gör Ctrl-C så dödar jag processen och modemet blinkar blått liksom i början.


03 aug 2009, 22:50
Profil

Blev medlem: 30 jan 2008, 18:04
Inlägg: 88
Ort: Nynäshamn
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Kanske var jag för grundlig (krånglig) eller så har jag bara hamnat längst ner på listan så ingen funderar längre, men skulle någon vilja tillta på mitt (mina) försök ovan att koppla upp mig via mobilt bredband och komma med synpunkter så vore jag evigttacksam.


04 aug 2009, 15:35
Profil

Blev medlem: 24 maj 2007, 01:53
Inlägg: 378
Ort: Kalmar/Luleå
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.04 Focal Fossa LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Hm, jag tycker ju det ser ut som att det borde fungera. Vad ger ifconfig för utskrift efter att secondary DNS address 80.251.201.178 har kommit upp?

_________________
Hur jag än gör så slutar det alltid med E17 på netbooken....


04 aug 2009, 17:24
Profil WWW

Blev medlem: 30 jan 2008, 18:04
Inlägg: 88
Ort: Nynäshamn
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Jag kommer inte tillbaks till promten om jag inte avbryter med Ctrl-C så jag kan inte skriva något nytt kommando..eller är det så du menar att jag ska göra?


04 aug 2009, 19:00
Profil

Blev medlem: 24 maj 2007, 01:53
Inlägg: 378
Ort: Kalmar/Luleå
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.04 Focal Fossa LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Menade att du skulle öppna antingen en ny flik(ctrl+alt+t i gnome-terminal) eller ett nytt terminalfönster och göra samma sak.

_________________
Hur jag än gör så slutar det alltid med E17 på netbooken....


04 aug 2009, 19:24
Profil WWW

Blev medlem: 30 jan 2008, 18:04
Inlägg: 88
Ort: Nynäshamn
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Ok. Jag visste inte att det gick att ha fler terminaler igång samtidigt.
Utfallet av ifconfig ser ut så här:

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1d:09:ac:a3:36
inet addr:85.231.60.131 Bcast:85.231.60.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::21d:9ff:feac:a336/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:2844 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1573 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:1249982 (1.2 MB) TX bytes:300746 (300.7 KB)
Interrupt:17

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:3711 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:3711 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:1565535 (1.5 MB) TX bytes:1565535 (1.5 MB)

ppp0 Link encap:Point-to-Point Protocol
inet addr:95.209.75.171 P-t-P:10.64.64.64 Mask:255.255.255.255
UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:6 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:7 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:3
RX bytes:90 (90.0 B) TX bytes:129 (129.0 B)

(Upptäckte förresten att när jag körde wvdial nu så kom jag inte ut på internet via mitt vanliga bredband heller. Jag är tvungen att först göra Ctrl-C.)


04 aug 2009, 19:31
Profil

Blev medlem: 24 maj 2007, 01:53
Inlägg: 378
Ort: Kalmar/Luleå
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.04 Focal Fossa LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Intressant, tycker att ppp0 (som är det trådlösa bredbandet)ser ut som det ska.
Testa ping -I ppp0 10.64.64.64
Och om det fungerar, testa samma sak fast www.google.com istället för 10.64.64.64

_________________
Hur jag än gör så slutar det alltid med E17 på netbooken....


04 aug 2009, 19:53
Profil WWW

Blev medlem: 30 jan 2008, 18:04
Inlägg: 88
Ort: Nynäshamn
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Nytt Huawei-modem E1550 [LÖST]
Utfallet av kommandot blir:
ping: sendmsg: Operation not permitted


04 aug 2009, 20:24
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 55 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011