Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 21 sep 2019, 05:23



Svara på tråd  [ 16 inlägg ] 
 LAN slutat fungera på 10.04 server 
Författare Meddelande

Blev medlem: 22 nov 2009, 16:41
Inlägg: 379
Ort: Torslanda
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg LAN slutat fungera på 10.04 server
Hej,

Helt plötsligt kunde vi inte komma åt vår hemmaserver. Tog fram den ur förrådet och kopplade på skärm. Bytt sladdar och nätverksuttag men ingen kontakt. Inget ping i någon riktning fungerar.

Serverversion är 10.04.4. Burken har tuffat och gått i 10 år.

Hur kollar jag upp vad som är fel? Systemet hittar kortet.

// ??

_________________
Oortodox generalist
2 x 16.04 Desktop, 1 x 17.10 Desktop, 2 x 16.04 Server


25 jun 2013, 14:01
Profil

Blev medlem: 31 okt 2008, 16:25
Inlägg: 2449
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
Jag tror du får prova igen det är ju stopp någonstans antingen i anslutningarna/nätverkskableln eller att det är fel direkt i nätkortet, även om systemet hittar kortet kan det ju vara fel på det ändå..

Vad blir svaret då du skriver
Kod:
ifconfig


25 jun 2013, 15:45
Profil

Blev medlem: 31 okt 2008, 16:25
Inlägg: 2449
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
Jag tänkte om du har testat kablarna, får du grönt ljus från alla anslutningar, jag menar om du har kontakt på alla tåtar i kablen?
Edit: jag har en del kännedom om kablar och tänger, Jag menar om du kontrollera alla 8 kontakter i kabeln och att det fungerar så är det ju inte det felet, problemet med att kolla sånt är då att antingen känna mej eller gå till en elfirma som har sån utrustning eller att köpa en sån själv. Men har det blivit fel där så brukar man ofta söka på andra ställen innan man är säker.


25 jun 2013, 16:28
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5316
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
Kan du se servern med etherape..? Det kan ju vara så att hårdvaran fungerar men att den mjukvarumässigt vägrar att svara. Du kan ju också prova så att den svarar när den pingar sig själv.

Att det givetvis kan vara kabelbrott antar jag att du redan tänkt på. Hur alltihop kopplat? Är det en router/switch i mitten och servern och alla klienter sedan anslutna till den? eller hur hänger det ihop..??

Får routern/switchen isåfall något DHCP-anrop från servern, eller har servern en fast hårdkodad adress..?? Och hur ser verkligheten ut från routern/switchen, kan den se några klienter? (även servern räknas som klient i det här fallet)

Beskriv lite mer så kanske vi kommer på något... :)

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


25 jun 2013, 22:58
Profil WWW

Blev medlem: 22 nov 2009, 16:41
Inlägg: 379
Ort: Torslanda
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
Tackar på förhand för erbjudandena om hjälp.

Jag skall förse er med diverse kommando-resultat så gott det går. Måste först leta upp rätt kommandon för att spara resultaten till filer som jag sedan flytta till annan dator med USB.

_________________
Oortodox generalist
2 x 16.04 Desktop, 1 x 17.10 Desktop, 2 x 16.04 Server


26 jun 2013, 13:21
Profil

Blev medlem: 22 nov 2009, 16:41
Inlägg: 379
Ort: Torslanda
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
Jag har nu ett antal textfiler på USB-sticka som resultat av de kommandon som anges i felsökningsguiden på detta forum.

MEN - så fort jag sätter i stickan i min burk startar Ubuntu om. Jag ser ikonen tändas i programlisten och kan klicka på den och ett fönster öppnas med alla filer på stickan.
Sedan utan förvarning dör datorn och startar om.
Jag kan logga på men har inget nätverk.

Omstart utan sticka = normalt igen.

Anslut sticka = spontan omstart och frånvaro av nätverk.

Är det något lurt på gång?!

Får väl skriva för hand då ... ???

_________________
Oortodox generalist
2 x 16.04 Desktop, 1 x 17.10 Desktop, 2 x 16.04 Server


29 jun 2013, 15:23
Profil

Blev medlem: 22 nov 2009, 16:41
Inlägg: 379
Ort: Torslanda
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
viper skrev:
Jag har nu ett antal textfiler på USB-sticka som resultat av de kommandon som anges i felsökningsguiden på detta forum.

MEN - så fort jag sätter i stickan i min burk startar Ubuntu om. Jag ser ikonen tändas i programlisten och kan klicka på den och ett fönster öppnas med alla filer på stickan.
Sedan utan förvarning dör datorn och startar om.
Jag kan logga på men har inget nätverk.

Omstart utan sticka = normalt igen.

Anslut sticka = spontan omstart och frånvaro av nätverk.

Är det något lurt på gång?!

Får väl skriva för hand då ... ???


Kod:
ifconfig
Link encap Ethernet  HWaddr 00:1a:4d:4a:f5:26
Inet addr:192.168.1.100  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
Inet6 addr: fe80::21a:4dff:fe4a:f526/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:178 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes :0 (0.0 B)  TX bytes:14427 (14.4 KB)
Interrupt:27 Base address:0x8000

Link encap  Local Loopback
Inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
Inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16136  Metric:1
RX packets:289 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:289 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes :25944 (25.9 KB)  TX bytes:25944 (25.9 KB)


Kod:
lspci
03:00.1 EThernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/81688 PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01)


Kod:
uname
Linux

_________________
Oortodox generalist
2 x 16.04 Desktop, 1 x 17.10 Desktop, 2 x 16.04 Server


Senast redigerad av viper 29 jun 2013, 15:55, redigerad totalt 1 gång.



29 jun 2013, 15:44
Profil

Blev medlem: 31 okt 2008, 16:25
Inlägg: 2449
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
Du har ingen kontakt!!


29 jun 2013, 15:49
Profil

Blev medlem: 31 okt 2008, 16:25
Inlägg: 2449
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
Jag tror inte på nätkortet, undersök anslutningar och kablarna!


29 jun 2013, 15:52
Profil

Blev medlem: 22 nov 2009, 16:41
Inlägg: 379
Ort: Torslanda
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
Blir kablarna på insidan då eftersom en fungerande kabel sitter i uttaget på utsidan.

Återkommer.

_________________
Oortodox generalist
2 x 16.04 Desktop, 1 x 17.10 Desktop, 2 x 16.04 Server


29 jun 2013, 15:56
Profil

Blev medlem: 31 okt 2008, 16:25
Inlägg: 2449
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
Nätkortet ger direkt information, Nätkortet verkar för mig som att det fungerar! problemet, är att veta! Du kan lämna alla dina stumpar till mej så kommer jag ju att kontrollera att dom är okej, är dom inte det så säger jag till! Jag kan hjälpa dej om du får problem! :)


29 jun 2013, 16:04
Profil

Blev medlem: 22 nov 2009, 16:41
Inlägg: 379
Ort: Torslanda
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
"Stumpar", du menar mina hemmagjorda nätverkskablar antar jag. :)

Kan vara bra att reda ut kabelhärvan i detalj:
  • Servern står i förrådet kopplad till en switch som är ansluten till routern.
  • Den har stått så sedan Windows Home Server släpptes i Sverige. Ingen förändring av anslutningar sedan dess. Till dess att vi en dag helt nyligen inte längre kom åt servern från datorerna i nätverket.
  • Jag flyttade då serverburken till vår gaming-hörna och testade med nätverkskablarna från de två stationära datorerna som bevisligen har kontakt med omvärlden (att jag kan skriva detta är bevis på att denna kabel fungerar).

Slutsats 1: Inget nätverk trots fungerande kablar och fungerande kort. :(
Slutsats 2: Felet måste då finnas någonstans mellan nätverkskortet och nätverkskabeln.

Vad kan jag då göra mer än att borsta guldtänderna på nätverkskontakten? ???

_________________
Oortodox generalist
2 x 16.04 Desktop, 1 x 17.10 Desktop, 2 x 16.04 Server


29 jun 2013, 20:13
Profil

Blev medlem: 31 okt 2008, 16:25
Inlägg: 2449
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
hehe, det lät ju hel konstigt det där med stumparna, tror jag måste nyktra till litegran :P


29 jun 2013, 21:19
Profil

Blev medlem: 22 nov 2009, 16:41
Inlägg: 379
Ort: Torslanda
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server  Tråden är löst
Citat:
hehe, det lät ju hel konstigt det där med stumparna


Och konstigare blir det ... Prövade med att sätta en annan kabel (som jag hade liggande) i en av de stationära burkarnas vägguttag, och då minsann fick servern kontakt med världen. ???
Bytte därefter tillbaka med resultat att servern inte kunde komma åt nätverket med en kabel med vilken den stationära datorn kunde ansluta och köra på i högsta fart. ??? ???

Detta betyder att åtkomstproblemet verkar löst, men utan att jag vet vad som är grundproblemet.

Alltså slutade det hela i att det beror på vilken kabel som används. Den befintliga patchkabeln som servern varit ansluten med i 10 år slutade plötsligt fungera, på samma sätt slutade två andra kablar från olika vägguttag (via patchpanel) fungera ihop med servern trots att de bevisligen fungerar utmärkt ihop med stationära datorer.

Lösning med frågetecken: Prova fram lämplig nätverkskabel

_________________
Oortodox generalist
2 x 16.04 Desktop, 1 x 17.10 Desktop, 2 x 16.04 Server


30 jun 2013, 16:30
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5316
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
viper skrev:
Alltså slutade det hela i att det beror på vilken kabel som används. Den befintliga patchkabeln som servern varit ansluten med i 10 år slutade plötsligt fungera, på samma sätt slutade två andra kablar från olika vägguttag (via patchpanel) fungera ihop med servern trots att de bevisligen fungerar utmärkt ihop med stationära datorer.

Ghostscript har jag hört talas om, men ghostnet...?!? det fanns inga spår efter ett vitt lakan eller så inne i servern...?!?? :D

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


30 jun 2013, 21:57
Profil WWW

Blev medlem: 31 okt 2008, 16:25
Inlägg: 2449
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: LAN slutat fungera på 10.04 server
Det är inte så ovanligt att det kan bli så här, kan man inte testa kabeln så vet man inte om det är den som spökar om inte man byter kabel, Vissa routrar har en möjlighet att känna av om alla tåtar i kabeln är okej och då kan man se det men det är inte all utrustning som har det och för att veta exakt vad det beror på då måste man testa båda ändarna på alla kablarna manuellt för att veta vad det kan bero på och vilka av dom 8 anslutningarna som inte har kontakt .. ;D


02 jul 2013, 21:00
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 16 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011