Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 15 sep 2019, 09:57



Svara på tråd  [ 18 inlägg ] 
 Inget internt 
Författare Meddelande

Blev medlem: 10 jul 2006, 23:33
Inlägg: 627
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Inget internt
Jag har en Ubuntu 32bitars (12.04), för en månad sedan uppdatera jag denna hårddisk (som den ligger på) och därefter stängde jag av datorn i stället för att starta om.

Nu idag skulle jag behövt gå ut på nätet med denna disk (byter disk mellan operativen), så fungerar det inte - kommer inte ut på nätet, har ett trådbundet nät till denna dator.

Jag vet också att nätet fungerar för att jag har en annat hårddisk till datorn också - en Microsoft-student licens som jag kör mina skoluppgifter på för tillfället. Men jag brukar bara byta hårddiskkablar bara för att få det vanliga operavitet (Ubuntu 12.04) men nu fungerar inte nätet mot internet med Ubuntu 12.04 och denna hårddisk men det fungerar med Micrsoft 8.1 med en annan hårddisk.

Vad kan jag göra för att testa vad som är felet och rätta till det? (kommer inte använda Win 8.1 så länge till, även om studentlicensen är på 2 år) vill så gärna ha ett fungerande Ubuntu 12.04 igen


Senast redigerad av nisse2 14 maj 2014, 10:44, redigerad totalt 2 gånger.



07 maj 2014, 21:03
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 09:13
Inlägg: 3754
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Får du några felmeddelanden? Vad ger följande kommando?

Kod:
sudo dmesg | grep eth


och

Kod:
ifconfig -a


och

Kod:
cat /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf


08 maj 2014, 08:40
Profil WWW

Blev medlem: 10 jul 2006, 23:33
Inlägg: 627
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Ursäkta dröjsmålet, detta kommer upp med de kommandon som du gav:
kan man se någonting från detta?


Kod:
erok@erok:~$ sudo dmesg | grep eth
[sudo] password for erok:
[    0.201701] i2c-core: driver [aat2870] using legacy suspend method
[    0.201705] i2c-core: driver [aat2870] using legacy resume method
[   11.262638] 8139too 0000:03:02.0: eth0: RealTek RTL8139 at 0xe400, 00:11:d8:f3:af:0b, IRQ 21
[   27.539759] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[   29.530957] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[   29.859727] i2c-core: driver [tuner] using legacy suspend method
[   29.859735] i2c-core: driver [tuner] using legacy resume method
[   35.840031] NETDEV WATCHDOG: eth0 (8139too): transmit queue 0 timed out
[   38.848051] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[   40.152037] eth0: no IPv6 routers present
[   50.832047] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[   62.832105] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[   74.832071] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[   86.865771] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[   88.064041] eth0: no IPv6 routers present
[   98.832071] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  110.832080] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  122.832069] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  134.832051] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  136.136017] eth0: no IPv6 routers present
[  146.832058] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  158.832061] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  170.832057] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  182.832056] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  184.920020] eth0: no IPv6 routers present
[  194.832081] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  206.832054] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  218.832070] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  230.832042] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  242.832046] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  254.832055] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  266.832052] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  278.832055] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  290.832053] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  302.832050] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  315.024053] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  327.024052] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  339.024054] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  351.024057] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  363.024048] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  375.024069] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  387.024043] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  399.024046] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  411.024044] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
[  423.024053] 8139too 0000:03:02.0: eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
erok@erok:~$


erok@erok:~$ ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:11:d8:f3:af:0b 
          inet6 addr: fe80::211:d8ff:fef3:af0b/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
          Interrupt:21 Base address:0xe400

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:344 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:344 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:27504 (27.5 KB)  TX bytes:27504 (27.5 KB)

erok@erok:~$


erok@erok:~$ cat /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf
[main]
plugins=ifupdown,keyfile
dns=dnsmasq

no-auto-default=00:11:D8:F3:AF:0B,

[ifupdown]
managed=false
erok@erok:~$


10 maj 2014, 15:19
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 09:13
Inlägg: 3754
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Det är denna raden som är problemet:

nisse2 skrev:
no-auto-default=00:11:D8:F3:AF:0B


Spara för säkerhets skull undan en kopia av filen:
Kod:
sudo cp -p /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf.org


Ta därefter bort raden genom att editera filen och spara den, t.ex.via :
Kod:
gksudo gedit /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf


Starta därefter om datorn.


11 maj 2014, 10:41
Profil WWW

Blev medlem: 10 jul 2006, 23:33
Inlägg: 627
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Tack för svaret men det funkar inte efter omstart ändå, något mer jag kan testa?


11 maj 2014, 14:37
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5316
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Hur ser det ut med "ifconfig -a" nu då? får du inte någon IPv4-adress nu heller??
Och vad skriver den ut om du kör "sudo dhclient"...?

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


11 maj 2014, 15:48
Profil WWW

Blev medlem: 10 jul 2006, 23:33
Inlägg: 627
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Osprey skrev:
Hur ser det ut med "ifconfig -a" nu då? får du inte någon IPv4-adress nu heller??
Och vad skriver den ut om du kör "sudo dhclient"...?


Detta kommer upp, "sudo dhclient" gav inget tillbaka!

Kod:
erok@erok:~$ ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:11:d8:f3:af:0b 
          inet6 addr: fe80::211:d8ff:fef3:af0b/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
          Interrupt:21 Base address:0xe400

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:32 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:32 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:1936 (1.9 KB)  TX bytes:1936 (1.9 KB)

erok@erok:~$ sudo dhclient
[sudo] password for erok:
erok@erok:~$


11 maj 2014, 16:28
Profil

Blev medlem: 10 jul 2006, 23:33
Inlägg: 627
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Ingen som har flera ideér jag kan testa?
Det verkar att "drivarn" kollapsade efter sista uppdaterignen, kan det vara möjligt fel tro? och hur åtgärda detta i så fall?


13 maj 2014, 19:00
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5316
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Det jag lägger märke till är att du inte har någon IPv4-adress och uppenbarligen inte heller får en när du frågar om det. Prova med att köra "sudo dhclient -v" en gång...

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


13 maj 2014, 19:15
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 842
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Råkade ut för något liknande med Ubuntu 12.04 Server.

Då var det att
Kod:
dns-nameservers
saknades i
Kod:
/etc/network/interfaces


I mitt fall ser filen ut så här.
Kod:
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.2
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.0.255
gateway 192.168.1.1
dns-nameservers 208.67.222.222 208.67.220.220


men som sagt det var en Server , men om det skulle kunna vara
något liknande i ditt fall låter jag vara osagt,


13 maj 2014, 19:30
Profil

Blev medlem: 10 jul 2006, 23:33
Inlägg: 627
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Osprey skrev:
Det jag lägger märke till är att du inte har någon IPv4-adress och uppenbarligen inte heller får en när du frågar om det. Prova med att köra "sudo dhclient -v" en gång...


Detta kommer upp:

Kod:
erok@erok:~$ sudo dhclient -v
[sudo] password for erok:
Internet Systems Consortium DHCP Client 4.1-ESV-R4
Copyright 2004-2011 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/

No broadcast interfaces found - exiting.
erok@erok:~$


13 maj 2014, 19:37
Profil

Blev medlem: 10 jul 2006, 23:33
Inlägg: 627
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
skalman65 skrev:
Råkade ut för något liknande med Ubuntu 12.04 Server.

Då var det att
Kod:
dns-nameservers
saknades i
Kod:
/etc/network/interfaces


I mitt fall ser filen ut så här.
Kod:
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.2
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.0.255
gateway 192.168.1.1
dns-nameservers 208.67.222.222 208.67.220.220


men som sagt det var en Server , men om det skulle kunna vara
något liknande i ditt fall låter jag vara osagt,


Min kod:
/etc/network/interfaces
Kod:
# auto lo
# iface lo inet loopback


# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback


13 maj 2014, 19:37
Profil

Blev medlem: 10 jul 2006, 23:33
Inlägg: 627
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Tog ner Ubuntu desktop 14.04 och provade med liveskivan - samma resultat, inget nät mot internet :(


13 maj 2014, 19:54
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5316
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
nisse2 skrev:
Min kod:
/etc/network/interfaces
Kod:
# auto lo
# iface lo inet loopback


# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
Ser ut precis som min och när jag kör "dhclient -v" så får jag ut:
Citat:
Internet Systems Consortium DHCP Client 4.2.4
Copyright 2004-2012 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/

Listening on LPF/eth0/10:78:d2:98:35:fa
Sending on LPF/eth0/10:78:d2:98:35:fa
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 3 (xid=0x5ca0c3f9)
DHCPREQUEST of 192.168.0.101 on eth0 to 255.255.255.255 port 67 (xid=0x5ca0c3f9)
DHCPOFFER of 192.168.0.101 from 192.168.0.1
DHCPACK of 192.168.0.101 from 192.168.0.1
RTNETLINK answers: File exists
bound to 192.168.0.101 -- renewal in 2147483647 seconds.

Vad får du ut om du kör "sudo lshw -C network"...?

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


13 maj 2014, 20:03
Profil WWW

Blev medlem: 10 jul 2006, 23:33
Inlägg: 627
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Osprey skrev:
nisse2 skrev:
Min kod:
/etc/network/interfaces
Kod:
# auto lo
# iface lo inet loopback


# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
Ser ut precis som min och när jag kör "dhclient -v" så får jag ut:
Citat:
Internet Systems Consortium DHCP Client 4.2.4
Copyright 2004-2012 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/

Listening on LPF/eth0/10:78:d2:98:35:fa
Sending on LPF/eth0/10:78:d2:98:35:fa
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 3 (xid=0x5ca0c3f9)
DHCPREQUEST of 192.168.0.101 on eth0 to 255.255.255.255 port 67 (xid=0x5ca0c3f9)
DHCPOFFER of 192.168.0.101 from 192.168.0.1
DHCPACK of 192.168.0.101 from 192.168.0.1
RTNETLINK answers: File exists
bound to 192.168.0.101 -- renewal in 2147483647 seconds.

Vad får du ut om du kör "sudo lshw -C network"...?


Får detta:
Kod:
erok@erok:~$ sudo lshw -C network
[sudo] password for erok:
  *-network:0             
       beskrivning: Ethernet interface
       produkt: RTL-8139/8139C/8139C+
       tillverkare: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:03:02.0
       logiskt namn: eth0
       version: 10
       serienummer: 00:11:d8:f3:af:0b
       storlek: 10Mbit/s
       kapacitet: 100Mbit/s
       bredd: 32 bits
       klocka: 33MHz
       förmågor: pm bus_master cap_list ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
       konfiguration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=8139too driverversion=0.9.28 duplex=half latency=64 link=yes maxlatency=64 mingnt=32 multicast=yes port=MII speed=10Mbit/s
       resurser: irq:21 ioport:e400(storlek=256) memory:cffff400-cffff4ff
  *-network:1 UNCLAIMED
       beskrivning: Network controller
       produkt: ISL3890 [Prism GT/Prism Duette]/ISL3886 [Prism Javelin/Prism Xbow]
       tillverkare: Intersil Corporation
       physical id: 4
       bus info: pci@0000:03:04.0
       version: 01
       bredd: 32 bits
       klocka: 33MHz
       förmågor: pm cap_list
       konfiguration: latency=64 maxlatency=28 mingnt=10
       resurser: memory:cfffc000-cfffdfff
erok@erok:~$


13 maj 2014, 20:18
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5316
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Det jag tycker ser konstigt ut här är:
nisse2 skrev:
*-network:0
beskrivning: Ethernet interface
produkt: RTL-8139/8139C/8139C+
tillverkare: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
[...]
konfiguration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=8139too driverversion=0.9.28 duplex=half latency=64 link=yes maxlatency=64 mingnt=32 multicast=yes port=MII speed=10Mbit/s
...där alltså MII inte är den vanliga RJ-45:an utan en multimediaplugg med massor av pinnar, som för den delen ibland kan användas för extra snabbt ethernet... Jag tycker att det borde stått "port=twisted pair"...

Har du förresten någonting inpluggat i den kontakten, så att den kan få för sig att det finns ett ethernet där..??

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


13 maj 2014, 21:55
Profil WWW

Blev medlem: 10 jul 2006, 23:33
Inlägg: 627
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt
Osprey skrev:
Det jag tycker ser konstigt ut här är:
nisse2 skrev:
*-network:0
beskrivning: Ethernet interface
produkt: RTL-8139/8139C/8139C+
tillverkare: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
[...]
konfiguration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=8139too driverversion=0.9.28 duplex=half latency=64 link=yes maxlatency=64 mingnt=32 multicast=yes port=MII speed=10Mbit/s
...där alltså MII inte är den vanliga RJ-45:an utan en multimediaplugg med massor av pinnar, som för den delen ibland kan användas för extra snabbt ethernet... Jag tycker att det borde stått "port=twisted pair"...

Har du förresten någonting inpluggat i den kontakten, så att den kan få för sig att det finns ett ethernet där..??


Det enda jag har lagt till extra är en scsi på isa-enheten för skanner (men den hade jag tidigare också och allting funkade), som sagt jag pluggar på högskola och har tagit ner en win 8.1 som jag har på en ssd-disk (som jag alternerar med ubuntu's s-ata disk och där allting funkat tidigare - före uppdateringen, så har ingen aning vad som har hänt för allting är förutom ssd-disken som tidigare, något mer jag kan prova?


13 maj 2014, 22:18
Profil

Blev medlem: 10 jul 2006, 23:33
Inlägg: 627
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Inget internt  Tråden är löst
Jag löste det genom att låna en wireless "TP-LINK" N adapter (usb) och kopplade den "stationära problem datorn" och till min trådlösa nätverk, blev förvånad att adaptern accepterades direkt av Ubuntu, men det var ju perfekt.

Därefter så uppdaterade jag datorn och "vips" så funkade kabelnätet efter det också :)

Tack för ert engagemang i problemet.


14 maj 2014, 10:41
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 18 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011