Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 22 sep 2019, 12:16



Svara på tråd  [ 10 inlägg ] 
 Lägre anslutningshastighet på en dator 
Författare Meddelande
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 843
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Lägre anslutningshastighet på en dator
upptäckte att jag hade lägre anslutningshastighet på en av mina datorer.

Övriga datorer ligger på 20-22 Mbps
men denna ligger på 9,5,
men väljer jag att starta win 7 istället för xubuntu 16.04 på maskinen så är det samma som övriga datorer.
en av mina andra datorer har samma M/B men för övrigt annan hårdvara och kör med xubuntu 16,04 den klarade en hastighet på dryga 20 Mbps

Trodde först att det kunde vara det trådlösa nätverkskortet som spökade, monterade därför bort det.
Testade både med Firefox och Chrome
Men med samma resultat.

Var börjar man leta efter fel i ett sådant fall?
Funderar nu inte för att datorn är långsam, utan mest för att lära mig .... ;D


03 dec 2016, 19:34
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 09:13
Inlägg: 3754
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Lägre anslutningshastighet på en dator
Hur har du kommit fram till dessa mätvärden? Vad jag menar är; vilket verktyg har du använt för att komma fram till dessa resultat? Är det trådlöst nätverk på alla datorer eller är det trådbundet? Vad har du för bandbredd på din switch / router? Har du testat inom ditt hemmanätverk eller har du testat mot en Internet sida (t.ex. bredbandskollen.se eller något annat)?

Ja, jag ställer väldigt många frågor, men det är just för att det finns väldigt många faktorer att beakta innan man bör svara på din fråga.


05 dec 2016, 07:29
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 843
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Lägre anslutningshastighet på en dator
johanre skrev:
Vad jag menar är; vilket verktyg har du använt för att komma fram till dessa resultat?

http://beta.speedtest.net/ mätt mot jakobstad.

johanre skrev:
Är det trådlöst nätverk på alla datorer eller är det trådbundet?

första mätningen av den felande maskinen kan ha varit med trådlöst.
men jag fick samma resultat efter att det trådlösa kortet var bortmonterat.
--så nu är alla trådbundna--

johanre skrev:
Vad har du för bandbredd på din switch / router?


Lite osäker på detta, men detta är vad jag använder;
https://tweakers.net/pricewatch/280303/thomson-tg789vn/specificaties/

johanre skrev:
Har du testat inom ditt hemmanätverk eller har du testat mot en Internet sida

Har bara testat mot internet med hjälp av "speedtest"


05 dec 2016, 11:04
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 09:13
Inlägg: 3754
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Lägre anslutningshastighet på en dator
skalman65 skrev:
johanre skrev:
Vad jag menar är; vilket verktyg har du använt för att komma fram till dessa resultat?

http://beta.speedtest.net/ mätt mot jakobstad.


Vad du i så fall mäter är (1) hastigheten från respektive dator i ditt nätverk, till servern i Jakobstad. Men även (2) hur snabbt respektive dator kan hantera det javascript (eller vad det nu är) som gör själva mätningen. Och det kan i så fall ge skillnader beroende på vad som görs i scriptet och huruvida den {nätverks-}långsamma datorn är långsam pga t.ex. långsam CPU.

skalman65 skrev:
johanre skrev:
Är det trådlöst nätverk på alla datorer eller är det trådbundet?

första mätningen av den felande maskinen kan ha varit med trådlöst.
men jag fick samma resultat efter att det trådlösa kortet var bortmonterat.
--så nu är alla trådbundna--


Se ovan svar.

skalman65 skrev:
johanre skrev:
Vad har du för bandbredd på din switch / router?


Lite osäker på detta, men detta är vad jag använder;
https://tweakers.net/pricewatch/280303/thomson-tg789vn/specificaties/

johanre skrev:
Har du testat inom ditt hemmanätverk eller har du testat mot en Internet sida

Har bara testat mot internet med hjälp av "speedtest"


OK. Vad har du för hastighet på ditt bredband?

*Om* du känner dig bekväm med det så finns ett verktyg du kan installera på flera av datorerna i ditt hemmanätverk (Windows & Linux) som är väldigt bra på att mäta nätverksprestanda. Verktyget heter "iperf3" och på Ubuntu borde det räcka med
Kod:
sudo apt-get install iperf3
för att installera det. För Windows kan du ladda ner mjukvaran härifrån: https://iperf.fr/iperf-download.php


05 dec 2016, 14:14
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 843
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Lägre anslutningshastighet på en dator
Om vi börjar med de lättare frågorna... ;D

joanre skrev:
OK. Vad har du för hastighet på ditt bredband?


betalar för upp till 30, så de 20-22 som jag fick på övriga maskiner tyckte jag var helt ok.

Iperf du tipsade om har jag varit och undersökt lite, men måste läsa in mig mer för att förstå vad jag testar.....

johanre skrev:
Vad du i så fall mäter är (1) hastigheten från respektive dator i ditt nätverk, till servern i Jakobstad. Men även (2) hur snabbt respektive dator kan hantera det javascript (eller vad det nu är) som gör själva mätningen. Och det kan i så fall ge skillnader beroende på vad som görs i scriptet och huruvida den {nätverks-}långsamma datorn är långsam pga t.ex. långsam CPU.


Det här funderade jag lite över, att det kan ge skillnader pga vilken hårdvara maskinen har är ganska klart,

men den maskinen som har mitt dåliga värde har nästan identisk hårdvara mot en av de bra.

M/B = samma (asus P5gx-x)
Nätverkskort är integrerat på M/B

Det som skiljer är :
Grafikkort: dåliga har ett Nvidia gb kort ------ den bra använder integrerad grafik
CPU dåliga sitter en Intel2,6 gb----------den med bra värde har en 1,6 dual core
Ram här har jag samma minnes mängd men olika fabrikat

Då jag fick ett bra värde när jag startade den dåliga maskinen med Win 7 och test körde den mot Spedtest

Fick jag tanken om det kunde vara drivrutinen till grafikkortet som inte var rätt

så här ser översikten på tilläggs drivrutinerna ut.
Bilaga:
driv1.png
driv1.png [ 148.45 KiB | Visad 2008 gånger ]


När jag öppnade den var 3'dje alternativet aktiverad, efter att jag ändrat så vart maskinen piggare. Men har samma testvärde.

Det jag funderar på (och inte vågat prova :-\ ) är alternativet för CPU som är aktiverad på denna maskin, när jag kontrollerade mot den med bra värde så var den inte aktiverad.

Kan det vara så enkelt att det är detta som krånglar...?
eller ska jag aktivera någon av de övriga drivritinerna för GPU


06 dec 2016, 12:51
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 09:13
Inlägg: 3754
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Lägre anslutningshastighet på en dator
skalman65 skrev:
Om vi börjar med de lättare frågorna... ;D
joanre skrev:
OK. Vad har du för hastighet på ditt bredband?

betalar för upp till 30, så de 20-22 som jag fick på övriga maskiner tyckte jag var helt ok.

Jag förutsätter att det är någon form av ADSL du har? Om det stämmer och förutsatt att du inte bor så långt ifrån din närmaste telestation så tycker jag det inte är så bra. Det är ju ~70% av det du betalar för. Jag förväntar mig inte 100%, men du borde kunna få ut lite mer än så.
skalman65 skrev:
Iperf du tipsade om har jag varit och undersökt lite, men måste läsa in mig mer för att förstå vad jag testar.....

Du kan sätta upp iperf mellan två datorer i ditt hemmanätverk och mäta hastigheten du får i ditt interna hemmanätverk. Jag är helt enkelt ute efter att utesluta yttre prestandafaktorer som försvårar tolkningen av resultaten.
skalman65 skrev:
johanre skrev:
Vad du i så fall mäter är (1) hastigheten från respektive dator i ditt nätverk, till servern i Jakobstad. Men även (2) hur snabbt respektive dator kan hantera det javascript (eller vad det nu är) som gör själva mätningen. Och det kan i så fall ge skillnader beroende på vad som görs i scriptet och huruvida den {nätverks-}långsamma datorn är långsam pga t.ex. långsam CPU.

Det här funderade jag lite över, att det kan ge skillnader pga vilken hårdvara maskinen har är ganska klart, men den maskinen som har mitt dåliga värde har nästan identisk hårdvara mot en av de bra.

M/B = samma (asus P5gx-x)
Nätverkskort är integrerat på M/B

Det som skiljer är :
Grafikkort: dåliga har ett Nvidia gb kort ------ den bra använder integrerad grafik
CPU dåliga sitter en Intel2,6 gb----------den med bra värde har en 1,6 dual core
Ram här har jag samma minnes mängd men olika fabrikat

Då jag fick ett bra värde när jag startade den dåliga maskinen med Win 7 och test körde den mot Spedtest Fick jag tanken om det kunde vara drivrutinen till grafikkortet som inte var rätt

så här ser översikten på tilläggs drivrutinerna ut.
Bilaga:
driv1.png


När jag öppnade den var 3'dje alternativet aktiverad, efter att jag ändrat så vart maskinen piggare. Men har samma testvärde.

Det jag funderar på (och inte vågat prova :-\ ) är alternativet för CPU som är aktiverad på denna maskin, när jag kontrollerade mot den med bra värde så var den inte aktiverad.

Kan det vara så enkelt att det är detta som krånglar...?
eller ska jag aktivera någon av de övriga drivritinerna för GPU


Rent generellt påverkas nätverksprestandan av (1) hur bra & snabbt nätverkskortet är och (2) datorns prestanda i övrigt med hyfsat stor tonvikt på CPU:n. Grafikkort har i stort sett ingen påverkan, såvida det inte är problem i drivrutinen som spiller över och drar ner datorns prestanda i övrigt.

Vad har du för nätverkskort i dina datorer?


06 dec 2016, 16:50
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 843
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Lägre anslutningshastighet på en dator
johanre skrev:
Jag förutsätter att det är någon form av ADSL


Stämmer bra

johanre skrev:
Om det stämmer och förutsatt att du inte bor så långt ifrån din närmaste telestation så tycker jag det inte är så bra.

Låter intressant, då jag kan se min station från bron.

Monterade Iperf på två av mina maskiner, de med samma M/B

Finns vad jag kunde se en del kommandon att köra, men har nu endast använt mig av

Kod:
iperf3 -s
iperf -C "ipnummer"




loggen för den dåliga maskinen vart:
Kod:
qaz@TV-T:~$ iperf3 -c 192.168.1.83
Connecting to host 192.168.1.83, port 5201
[  4] local 192.168.1.84 port 48132 connected to 192.168.1.83 port 5201
[ ID] Interval           Transfer     Bandwidth       Retr  Cwnd
[  4]   0.00-1.00   sec  1.17 MBytes  9.83 Mbits/sec    0   29.7 KBytes       
[  4]   1.00-2.00   sec  1.12 MBytes  9.41 Mbits/sec    0   29.7 KBytes       
[  4]   2.00-3.00   sec  1.12 MBytes  9.41 Mbits/sec    0   29.7 KBytes       
[  4]   3.00-4.00   sec  1.12 MBytes  9.41 Mbits/sec    0   29.7 KBytes       
[  4]   4.00-5.00   sec  1.12 MBytes  9.41 Mbits/sec    0   29.7 KBytes       
[  4]   5.00-6.00   sec  1.12 MBytes  9.41 Mbits/sec    0   29.7 KBytes       
[  4]   6.00-7.00   sec  1.12 MBytes  9.41 Mbits/sec    0   29.7 KBytes       
[  4]   7.00-8.00   sec  1.12 MBytes  9.41 Mbits/sec    0   29.7 KBytes       
[  4]   8.00-9.00   sec  1.12 MBytes  9.41 Mbits/sec    0   29.7 KBytes       
[  4]   9.00-10.00  sec  1.12 MBytes  9.41 Mbits/sec    0   29.7 KBytes       
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bandwidth       Retr
[  4]   0.00-10.00  sec  11.3 MBytes  9.45 Mbits/sec    0             sender
[  4]   0.00-10.00  sec  11.2 MBytes  9.42 Mbits/sec                  receiver

iperf Done


samt för den med bra testvärde

Kod:
erik@Office:~$ iperf3 -c 192.168.1.84
Connecting to host 192.168.1.84, port 5201
[  4] local 192.168.1.83 port 52012 connected to 192.168.1.84 port 5201
[ ID] Interval           Transfer     Bandwidth       Retr  Cwnd
[  4]   0.00-1.00   sec  1.57 MBytes  13.2 Mbits/sec    0   86.3 KBytes       
[  4]   1.00-2.00   sec  1.18 MBytes  9.90 Mbits/sec    0    122 KBytes       
[  4]   2.00-3.00   sec  1.24 MBytes  10.4 Mbits/sec    0    122 KBytes       
[  4]   3.00-4.00   sec  1018 KBytes  8.34 Mbits/sec    0    122 KBytes       
[  4]   4.00-5.00   sec  1.24 MBytes  10.4 Mbits/sec    0    122 KBytes       
[  4]   5.00-6.00   sec  1018 KBytes  8.34 Mbits/sec    0    122 KBytes       
[  4]   6.00-7.00   sec  1.24 MBytes  10.4 Mbits/sec    0    122 KBytes       
[  4]   7.00-8.00   sec  1018 KBytes  8.34 Mbits/sec    0    122 KBytes       
[  4]   8.00-9.00   sec  1.24 MBytes  10.4 Mbits/sec    0    122 KBytes       
[  4]   9.00-10.00  sec  1018 KBytes  8.34 Mbits/sec    0    122 KBytes       
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bandwidth       Retr
[  4]   0.00-10.00  sec  11.7 MBytes  9.81 Mbits/sec    0             sender
[  4]   0.00-10.00  sec  11.3 MBytes  9.49 Mbits/sec                  receiver


johanre skrev:
Vad har du för nätverkskort i dina datorer?


Här var jag säker på att jag skulle ha samma då det är integrerat på M/B,
men under tillverkningen så måste Asus ha bytt nätverkskrets.

På den bra maskinen har jag:

Kod:
network
                beskrivning: Ethernet interface
                produkt: 88E8001 Gigabit Ethernet Controller
                tillverkare: Marvell Technology Group Ltd.
                physical id: 4
                bus info: pci@0000:01:04.0
                logiskt namn: enp1s4
                version: 14
                serienummer: 00:18:f3:bd:5e:78
                storlek: 100Mbit/s
                kapacitet: 1Gbit/s
                bredd: 32 bits
                klocka: 66MHz


samt den dåliga sitter det

-
Kod:
network
                beskrivning: Ethernet interface
                produkt: Attansic L2 Fast Ethernet
                tillverkare: Qualcomm Atheros
                physical id: 0
                bus info: pci@0000:02:00.0
                logiskt namn: eth0
                version: a0
                serienummer: 00:18:f3:0e:4c:f7
                storlek: 10Mbit/s
                kapacitet: 100Mbit/s
                bredd: 64 bits
                klocka: 33MHz
                förmågor: bus_master cap_list rom ethernet physical tp 10bt 10bt


Vad jag kan se när jag jämför korten så är det ett sämre kort i den med dåligt värde.
Skulle man pröva att montera i ett x-tra nätverkskort
för att se om det skulle bli bättre?


07 dec 2016, 20:16
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 09:13
Inlägg: 3754
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Lägre anslutningshastighet på en dator
OK, bra info hela vägen - och ännu bättre att du lyckades med att köra iperf! 8)

Det jag kan säga är att du inte behöver köpa något nytt nätverkskort men ditt befintliga nätverkskort (det äldre, långsammare kortet) är felinställt så du inte får ut maximal kapacitet ur det. Om vi börjar med att installera rätt paket:

Kod:
sudo apt-get install ethtool


Sedan ställer du om hastigheten på nätverkskortet:

Kod:
sudo ethtool -s eth0 speed 100 duplex full


Kör sedan om iperf testet, precis som tidigare. Du borde nu få en bandbredd ("bandwidth") på ca 100Mbit/s. Om det testet lyckas får vi fixa så att lösningen blir permanent. Just nu kommer den försvinna efter en omstart av datorn.

Vad gäller din Internet hastighet så tycker jag det kan vara på sin plats att prata med supporten hos din Internet leverantör. Du borde komma närmre de där 30Mbit/s än du gör idag. Oftast pratar de dock inte "Linux" i supporten så det kan vara enklare att hänvisa till resultaten på din Windows dator när du pratar med dem.


07 dec 2016, 23:15
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 843
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Lägre anslutningshastighet på en dator
Det gick inte så bra johanre, då internet försvann efter att kört dina kommandon.
(men kom tillbaka direkt efter en omstart som du sa )

när jag tog en titt på nätverkskortet via
lshw såg det ut så här

Kod:
*-network
                beskrivning: Ethernet interface
                produkt: Attansic L2 Fast Ethernet
                tillverkare: Qualcomm Atheros
                physical id: 0
                bus info: pci@0000:02:00.0
                logiskt namn: eth0
                version: a0
                serienummer: 00:18:f3:0e:4c:f7
                kapacitet: 100Mbit/s
                bredd: 64 bits
                klocka: 33MHz
                förmågor: bus_master cap_list rom ethernet physical tp 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
                konfiguration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=atl2 driverversion=2.2.3 firmware=L2 latency=0 link=no multicast=yes port=twisted pair
                resurser: irq:28 memory:e3fc0000-e3ffffff memory:e3fa0000-e3fbff


medans den såg ut så här före
Kod:
beskrivning: Ethernet interface
                produkt: Attansic L2 Fast Ethernet
                tillverkare: Qualcomm Atheros
                physical id: 0
                bus info: pci@0000:02:00.0
                logiskt namn: eth0
                version: a0
                serienummer: 00:18:f3:0e:4c:f7
                storlek: 10Mbit/s
                kapacitet: 100Mbit/s
                bredd: 64 bits
                klocka: 33MHz
                förmågor: pm msi pciexpress bus_master cap_list rom ethernet physical tp 10bt      10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
                konfiguration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=atl2 driverversion=2.2.3 duplex=full firmware=L2 ip=192.168.1.84 latency=0 link=yes multicast=yes port=twisted pair speed=10Mbit/s
                resurser: irq:28 memory:e3fc0000-e3ffffff memory:e3fa0000-e3fbffff


då jag inte hade någon giltig ip adress, vad jag kunde se, så försökte jag med

Kod:
service dhclient restart eth0


felmeddelandet jag sedan fick sparade jag inte dumt nog >:(

kan göra om det hela, och spara felmeddelandet om det skulle hjälpa.


10 dec 2016, 19:58
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 843
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Lägre anslutningshastighet på en dator
tog lite tid att googla efter svar och fann en sida som menade på att man var tvungen att koppla upp nätverket efter en liknande operation.

Det gick inget vidare men det kanske kan ge tips vad som är problemet.

Kod:
qaz@TV-T:~$ sudo ifup eth0
[sudo] password for qaz:
Unknown interface eth0


Kod:
qaz@TV-T:~$ ifquery eth0
Unknown interface eth0


Kod:
qaz@TV-T:~$ ifquery -l
lo


men ett försök efter omstart gav följande
Kod:
qaz@TV-T:~$ ifquery -l
lo
ingen skillnad med andra ord

men jag kanske börjar att blanda äpplen och päron nu ;D


10 dec 2016, 23:10
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 10 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011