Ubuntu Sverige
https://ubuntu-se.org/phpBB3/

Spelar det nån roll vilken SATA-anslutning man väljer?
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=113&t=61580
Sida 1 av 1

Författare:  Henrik Jansson [ 02 jan 2020, 23:54 ]
Inläggsrubrik:  Spelar det nån roll vilken SATA-anslutning man väljer?

På moderkortet är det 4 SATA-anslutningar för hårddiskar och DVD.
Spelar det nån roll vilken man ansluter till den primära hårddisken? Kan det vara olika hastighet på dom eller så?
Och varför är numreringen så underlig. På moderkortert står det SATA0, SATA1, SATA2, men den 4e är det lite otydligt på, men det ser ut som att det står ESATA.

Författare:  Osprey [ 03 jan 2020, 02:42 ]
Inläggsrubrik:  Re: Spelar det nån roll vilken SATA-anslutning man väljer?

eSATA är till för extern hårddisk, så välj hellre någon av de andra.

Så länge du bara har en disk, så spelar det egentligen ingen större roll vilken du väljer. Men om du har en disk på var och en av SATA0, SATA1 och SATA2, så kommer förmodligen SATA0 att bli /dev/sda, SATA1 kommer att bli /dev/sdb och SATA2 kommer att bli /dev/sdc.

Detta beroende på att SATA0 förmodligen svarar snabbast, på grund av att kabeln dit antagligen är några cm kortare, sedan kommer SATA1 och sist SATA2. Skillnaden är dock så marginellt liten, så av prestandaskäl har det inte någon större betydelse och överföringshastigheten är i stort sett helt likvärdig.

Men eftersom det kan vara trevligt att den primära hårddisken heter /dev/sda, så kan du ju prova med att välja SATA0... :)

Författare:  Henrik Jansson [ 03 jan 2020, 22:26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Spelar det nån roll vilken SATA-anslutning man väljer?

aha, ok, tackar!
Original ( begagnad dator, men allt ser orört ut..) så satt DVD-spelaren på eSATA. Kan det va nån poäng med det? Är det nån fördel att byta eller ha den kvar på eSATA?
Är det då bra att ha så kort kabel som möjligt? Jag har sett att det finns många olika färger på SATA-kablarna. Svart, röd, vit, orange.. Betyder färgerna nåt eller duger alla lika bra?

Och ja, det blev som du sa med ordningen. Jag provade att sätta i en hårddisk till på ett lägre nummer, och då blev den nya sda.

Författare:  Osprey [ 04 jan 2020, 07:24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Spelar det nån roll vilken SATA-anslutning man väljer?

Det enda som egentligen skiljer mellan SATA och eSATA är storleken på kontakten, så DVD-spelaren kan lika gärna hänga kvar där den är. Antagligen så hindrar kontakten på den också dig från att flytta den.

Färgerna är nog bara till för att göra det lättare att hålla reda på vilken kabel som är vilken, vad jag vet så har de ingen som helst annan betydelse.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/