Ubuntu Sverige
https://ubuntu-se.org/phpBB3/

ubuntu-18.04.2-live-server-amd64 ISO-skiva
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=17&t=61468
Sida 1 av 1

Författare:  sm2aye [ 27 maj 2019, 13:39 ]
Inläggsrubrik:  ubuntu-18.04.2-live-server-amd64 ISO-skiva

Bootade upp rubrikens iso-skiva för installation av ubuntu-servern.
Kom till avdelningen för ethernet-kortet och dess konfiguration.
Jag valde manuell inställning och stötte på problem.

Där fråga om Subnet som ska anges xx.xx.xx.xx/yy
Visst är det 255.255.255.0/24
Så det borde ha stått xxx.xxx.xxx.xxx/yy

Nästa är Address som i mitt fall borde vara 192.168.1.150 som jag vill ha.
Här anges inte xx.xx.xx.xx/yy

Så Gateway där jag skriver 198.168.1.1

Nästa frågas om Name servers (IP addresses comma separates)
Här skriver jag in 0.0.0.0 inget mer

Search Domains comma separates
Här skrev jag in ett domän-namn som jag har.

Något är fel eftersom jag får inte trycka på "save" som är gråat.
Var ligger felet?

Författare:  Osprey [ 28 maj 2019, 14:03 ]
Inläggsrubrik:  Re: ubuntu-18.04.2-live-server-amd64 ISO-skiva

Vet inte om det är det som är fel, men både "255.255.255.0" och "/24" anger ju att det är de första 24 bitarna som ska vara "1:or", det vill säga "11111111.11111111.11111111.00000000".

Prova med att skippa "/24", normalt använder man bara det om man ska ange IP-adressen och subnet-adressen på samma gång, alltså "192.168.1.150/24".

Författare:  Surfaren [ 28 maj 2019, 21:53 ]
Inläggsrubrik:  Re: ubuntu-18.04.2-live-server-amd64 ISO-skiva

Så här så kommer man vidare:

Subnet 192.168.1.0/24
Address 192.168.1.150

Författare:  sm2aye [ 28 maj 2019, 22:30 ]
Inläggsrubrik:  Re: ubuntu-18.04.2-live-server-amd64 ISO-skiva

Surfaren skrev:
Så här så kommer man vidare:

Subnet 192.168.1.0/24
Address 192.168.1.150


Routerns ip 192.168.1.1
Är det 192.168.1.1/24 du menar att jag ska skriva som subnet?
192.168.1.0 är obekant för mig.

Författare:  Surfaren [ 28 maj 2019, 22:54 ]
Inläggsrubrik:  Re: ubuntu-18.04.2-live-server-amd64 ISO-skiva

Ja, om jag förstått det rätt ska man skriva så. Ovanligt men det finns väl någon användning.
Subnet: 192.168.1.0/24

Författare:  sm2aye [ 28 maj 2019, 23:11 ]
Inläggsrubrik:  Re: ubuntu-18.04.2-live-server-amd64 ISO-skiva

Ja jag kan skriva det, samt använda det. Men ogillar att det ska var så.
Ok tack för ditt intresse.

Författare:  johanre [ 29 maj 2019, 06:48 ]
Inläggsrubrik:  Re: ubuntu-18.04.2-live-server-amd64 ISO-skiva

"Ogillar" - varför det? Det är ju bara ett tydligt sätt att beskriva ett subnät.

För övrigt så måste du ange en nameserver om du vill att din server skall kunna hämta uppdateringar och installera ny mjukvara från internet efter CD/DVD/USB-installation. Din router (192.168.1.1) och Googles publika DNS server (8.8.8.8) är lämpliga kandidater.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Författare:  sm2aye [ 29 maj 2019, 12:24 ]
Inläggsrubrik:  Re: ubuntu-18.04.2-live-server-amd64 ISO-skiva

johanre skrev:
"Ogillar" - varför det? Det är ju bara ett tydligt sätt att beskriva ett subnät.

Ja varför.. installationen ogillar de två värden jag känner, men gillar ett värde jag inte kände till. Sedan kan jag fråga att enbart en av er alla kände till lösningen.

Citat:
För övrigt så måste du ange en nameserver om du vill att din server skall kunna hämta uppdateringar och installera ny mjukvara från internet efter CD/DVD/USB-installation. Din router (192.168.1.1) och Googles publika DNS server (8.8.8.8) är lämpliga kandidater.

Bra information... jag tackar. Jag är på den punkten nu. Tycker du att 8.8.8.8 och 0.0.0.0 ska vara ok
0.0.0.0. vet jag inte vad den gör. T.e.x. "8.8.8.8,0.0.0.0"

Sista informationen "Search Domains"
Är det min registrerade domian på Loopia jag ska skriva in?

Författare:  johanre [ 29 maj 2019, 12:53 ]
Inläggsrubrik:  Re: ubuntu-18.04.2-live-server-amd64 ISO-skiva

sm2aye skrev:
Ja varför.. installationen ogillar de två värden jag känner, men gillar ett värde jag inte kände till.

OK, men IT är en tillvaro som ständigt förändras. Visst, det kan vara frustrerande att saker inte riktigt är som man förväntade sig, men förändringen _är_ konstant.
sm2aye skrev:
Sedan kan jag fråga att enbart en av er alla kände till lösningen.

Nja, att inte fler svarar är också en fråga om tid och närvaro i forumet. Det fanns en tid då det var hundratals besökare i forumet under en dag och då blev det ganska snabba svar - oavsett fråga. Så är det inte idag.

Citat:
Tycker du att 8.8.8.8 och 0.0.0.0 ska vara ok
0.0.0.0. vet jag inte vad den gör. T.e.x. "8.8.8.8,0.0.0.0"

Nej, jag tycker det skall vara 192.168.1.1,8.8.8.8 - det innebär att datorerna i ditt hemmanät först frågar din router (192.168.1.1) och om den inte svarar så frågar de Googles DNS ( 8.8.8.8 ).

0.0.0.0 motsvarar 127.0.0.1, altså den lokala datorn. Det skulle innebära att alla dina datorer hemma skulle fråga sig själva efter DNS uppslag. Det skulle bara fungera om de faktiskt hade DNS servrar lokalt installerade.


Citat:
Sista informationen "Search Domains"
Är det min registrerade domian på Loopia jag ska skriva in?

Det behöver du endast fylla i om du har en egen DNS domän hemma. "Search Domains" är där den frågande datorn kollar om man bara anger ett namn på en enhet i nätet, utan domännamn. Jämför t.ex:
Kod:
nslookup www

med
Kod:
nslookup www.minhemmadomän.home

Då skulle "Search Domains" vara "minhemmadomän.home" för att
Kod:
nslookup www
skulle ge ett resultat.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/