Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 17 nov 2018, 13:47



Svara på tråd  [ 28 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
 Långsam uppstart 
Författare Meddelande
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 766
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
 Re: Långsam uppstart
webaake skrev:
Här hittade jag en tillsynes enklare guide för att ominstallera EFI:

https://linuxsuperuser.com/reinstall-gr ... er-ubuntu/


Satte mig under morgonen med detta, vilket som du sa, den var ganska smidigt. ;D

Efter uppstart så gick jag åter igenom att inte något av det jag tidigare hade ändrat på hade ändrats.

Såg till att rensa bort onödiga kärnor
(lyckades aldrig starta med någon nyare kärna)

Samt slutligen så la jag in en skrivbordsbild som inte var så tung att ladda in.
(kanske påverkar lite)

så nu ser uppstarten ut så här;
Kod:
erik@reserv:~$ systemd-analyze blame
         22.632s plymouth-quit-wait.service
          5.756s udisks2.service
          5.483s grub-common.service
          5.104s ModemManager.service
          4.641s accounts-daemon.service
          4.627s dev-sda6.device
          4.394s apport.service

det intressanta är att Hårddiskens uppstarts tid har minskat med ca 15 sec mot tidigare
men än är jag inte i mål.... >:(

Total uppstartstid ligger nu på ca 57 sec mot 1,30 min när jag började ;D

En ny felkod som har uppkommit nu är

Kod:
kernel: MODSIGN: Couldn't get UEFI db list


Min efibootmgr ser ut så här:
Kod:
erik@reserv:~$ efibootmgr -v
BootCurrent: 0000
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0000,0001
Boot0000* ubuntu   HD(2,MBR,0x3157585c,0x5057d000,0x100000)/File(\EFI\UBUNTU\SHIMX64.EFI)
Boot0001* Hard Drive   BBS(HD,,0x0)..GO..NO........o.W.D.C. .W.D.1.0.E.Z.E.X.-.2.2.M.F.C.A.0....................A...........................>..Gd-.;.A..MQ..L. . . . .W. .-.D.C.W.6.C.2.Y.Z.A.J.9.3.Y........BO


om jag nu inte förstår detta fel, så startar

"Boot0001" med BBS (är det möjligen "BIOS Boot Specification" som menas)
är det rätt eller var det som jag funderar på något som användes till gamla hederliga Bios , legacy bios.
Samt den "konstiga" bokstavskombinationen efter, borde den inte se ut något så här

"Boot0000" där det då står MBR är inte det också förlegat?
borde det inte vara gpt


29 sep 2018, 20:06
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09 maj 2007, 08:46
Inlägg: 3947
OS: Xubuntu
Utgåva: 19.04 Disco Dingo
Svara med citat
Inlägg Re: Långsam uppstart
Angående nya kärnor som inte syns i grub så kanske denna tråd kan hjälpa:

https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2200335

Problemet KAN vara att du har en annan partition med grub på.

_________________
Xubuntu på flera maskiner. Men inte Unity!
Mer Terminalanvändande i Ubuntu vore bra. Och Xfce. Och Mate.


30 sep 2018, 10:20
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 766
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Långsam uppstart
webaake skrev:
Angående nya kärnor som inte syns i grub så kanske denna tråd kan hjälpa:


Tack webaake, men jag uttryckte mig nog lite dåligt
Efter ominstallationen av uefi partionen så fick jag fram samtliga kärnor i grub menyn.
Men jag lyckades inte få datorn att starta på någon nyare än den just nu körandes
(4.15.0-34-generic).
Och då valde jag att avinstallera dem i stället.

webaake skrev:
Plymoth, sdb6 och snapd skulle jag kolla direkt. Snapd kan du avlägnsa


Det har gått några dagar sedan du tipsade om det, men har inte "vågat" att avaktivera .

Men gjorde ett test med att avaktivera "plymouth-quit-wait.service"
med ett ganska godtagbart resultat ;D ;D
Kod:
erik@reserv:~$ systemd-analyze blame
          5.413s networkd-dispatcher.service
          4.839s grub-common.service
          4.776s dev-sda6.device
          4.601s snapd.service
          4.549s accounts-daemon.service


Och uppstarts tid vart nu 40sec ;D ;D ;D

Nu kör jag just nu på en klon, så det blir att göra om de flesta steg med ordinarie disk.

En funderingar har jag dock,
Vad är "plymouth-quit-wait.service" uppgift, är det "bara" startbilden i ubuntu med de vandrande prickarna?
vilket jag har kommit fram till själv när jag googlat. Eller har den andra uppgifter också....?


30 sep 2018, 15:29
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 27 mar 2006, 21:32
Inlägg: 3189
Ort: Stockholm / Tumba
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Långsam uppstart
Citat:
. . . En funderingar har jag dock . . .
Vad är "plymouth-quit-wait.service" uppgift, är det "bara" startbilden i ubuntu med de vandrande prickarna?. . . . .
Detta tyder på att din dator INTE startar i UEFI, utan istället gör det i BIOS mbr.

Du får några länkar som du kan kolla igenom.
Det syns kanske att jag är ett stort fan av Ratatosk. ;)
Det är många medlemmar som är duktiga här på forumet. Men jag har speciellt fastnat för Ratatosk av något skäl.
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?p=487530#p487530 ooch bl.a. denna kod: sudo efibootmgr -v
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?p=487711#p487711
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=200&t=60406
Finns det grafik i uppstartskärmen startar datorn med BIOS mbr..
Startar datorn utan grafik, startar den med uefi.
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?p=489659#p489659
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=200&t=61118
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?p=489102#p489102
https://www.sweclockers.comhttps://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?p=489659#p489659/forum/trad/1149074-uefi-boot-med-windows-78-och-10?p=4Du kan kanske få lite att fundera över.
Lycka till! :kram: /tukken


Senast redigerad av Broder Tuck 01 okt 2018, 19:11, redigerad totalt 1 gång.



30 sep 2018, 19:35
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 766
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Långsam uppstart
Broder Tuck skrev:
Du får några länkar som du kan kolla igenom.


Några, ;D ;D

Det var en rejäl läxa att gå igenom, ;)
men efter lite "skumläsning" fann jag detta

Ratatosk skrev:
Ett bra kommando för att kolla hur ens disk ser ut är

sudo gdisk -l /dev/sda


där min säger

Kod:
Found invalid GPT and valid MBR; converting MBR to GPT format
in memory.


Ska fortsätta och gå igenom länkarna och söka efter mer konstigheter,
Tack Tukken.


01 okt 2018, 18:42
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 27 mar 2006, 21:32
Inlägg: 3189
Ort: Stockholm / Tumba
OS: Ubuntu
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Långsam uppstart
:kram:
Tar mig friheten att skicka en länk till, till dig 8) ;D
https://www.howtogeek.com/56958/htg-explains-how-uefi-will-replace-the-bios/Det är bekräftat i ditt senaste inlägg att din dator startar med mbr.

I ovanstående länk får du läsa om skillnaden mellan Bios och Uefi. Längre ner på sidan finns en länk till en sida som visar på skillnaden mellan GPT och MBR.

Slutsatsen blir, att man gärna vill ha UEFI och GPT i sin dator, men att det är datorns ursprungliga hårdvara som avgör vilket man kan använda. Äldre datorer och nya som har MBR-chipset instansat på moderkortet istf UEFI levereras med en "falsk" UEFI. Mjukvarubaserad. Chippet ligger lika fullt kvar på moderkortet.

Det är först när producenterna levererar "rätt" chip på moderkortet som man kan ta till sig fördelarna. Gissar jag. Vi står inför ett skifte nu, men det tar sin tid innan det gamla har lämnat scenen. Jag är själv "snuvad" på två laptops pga detta. Lurad, så till vida, att jag hade önskat mig UEFI. Men det går ju bra ändå.

Ominstallation av både Win10 och tre Ubuntuvarianter på båda . . . ??? ::)

Fler länkar följer ;D /tukken


01 okt 2018, 19:10
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 766
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Långsam uppstart
Efter en tids uppehåll så tog jag åter tag i mitt lilla "projekt" ...

Monterat tillbaka ordinarie disk nu samt gjort de steg som jag tidigare hade gjort med gott resultat med klonen.

Men nu vart det inte lika fina siffror. >:(

Jag har fortfarande ganska lång tid för sda2 att ansluta..
Kod:
22.029s dev-sda2.device


systemd-analyze critical-chain ger följande, Den sista rödmarkerade raden pekar på min nygjorda swapfil,
(La in ett R framför de rödmarkerade raderna)
Kod:
graphical.target @40.011s
└─multi-user.target @40.011s
  R└─smbd.service @39.738s +272ms
    R└─nmbd.service @38.006s +1.730s
      └─network-online.target @38.001s
        R└─NetworkManager-wait-online.service @30.731s +7.268s
          R└─NetworkManager.service @27.045s +3.678s
            └─dbus.service @26.290s
              └─basic.target @26.260s
                └─sockets.target @26.259s
                  R└─snapd.socket @26.212s +45ms
                    └─sysinit.target @26.181s
                      R└─systemd-timesyncd.service @26.050s +129ms
                        R└─systemd-tmpfiles-setup.service @25.754s +230ms
                          └─local-fs.target @25.750s
                            └─run-user-1000-gvfs.mount @36.640s
                              └─run-user-1000.mount @31.232s
                                └─swap.target @25.568s
                                  R└─dev-disk-by\x2duuid-368fd044\x2dc8c3\x2d4c44\x2d933e\x2dc9b4be2afc1e.swap @25.448s +120ms
                                    └─dev-disk-by\x2duuid-368fd044\x2dc8c3\x2d4c44\x2d933e\x2dc9b4be2afc1e.device @25.447s
~


Men swapen ligger på sda3
Kod:
erik@reserv:~$ swapon -s
Filnamn            Typ      Storlek   Använt   Prioritet
/dev/sda3                                 partition   8099836   0   -2


kan det trots detta, på något sätt vara swapen som ger den ganska långa uppstarts tiden av sda2 ?


13 okt 2018, 05:57
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 766
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Långsam uppstart
Fortsätter att försöka finna sätt att få ner uppstartstiden

och fann då detta att byta ut

Kod:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"

ändras till
Kod:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="video=SVIDEO-1:d"


i /etc/default/grub

Vilket kapade min uppstartstid med nästan 10 sec

men vad innebär video=SVIDEO-1:d vad är det egentligen jag ändrade?

antar att det är något för grafikkortet, och kan det kanske finnas andra bättre "inställningar" jag kan söka efter?


18 okt 2018, 18:08
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 28 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 12 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011