Ubuntu Sverige
https://ubuntu-se.org/phpBB3/

/etc/fstab
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=200&t=61418
Sida 1 av 1

Författare:  skalman65 [ 13 mar 2019, 21:39 ]
Inläggsrubrik:  /etc/fstab

Försökt att googla mig fram till vad som gäller för fstab -filen.
Och den ordning som enheterna listas.

Samtliga "visnings exempel" som jag har hittat på nätet så är enheterna i kronologisk ordning
sda1
sda2
sdb1

etc...

men min fstab-fil har
sda2 (root)
sda1 (efi)
sda3 (swap)

Maskinen fungerar men tar lite tid att montera sda2,
kan jag vinna något på att ändra ordningen här?

Författare:  Osprey [ 26 jun 2019, 14:15 ]
Inläggsrubrik:  Re: /etc/fstab

Det finns egentligen ingenting som styr hur sakerna hamnar i fstab, utan de hamnar helt enkelt i den ordning som de lagts till i systemet, vid installationen eller därefter.

Normalt hamnar alltså system-rooten "/" först, vilket förefaller både logiskt och vettigt, men i övrigt spelar det nog ingen större roll.

Vid en boot, så monteras förmodligen allt via en "mount -a", som läser rad för rad i fstab och monterar det i den ordning som det står.

Om man vill så kan man editera filen och ändra ordning (och ändra parametrar och så). Men det är egentligen inget som påverkar hastigheten, så länge man vet vad man gör.

Det som har störst betydelse för tiden för montering, är att filsystemet är friskt, samt vilket filsystem det är på partitionen. Alla ext-filsystem (2,3,4) går oftast jättesnabbt och faktiskt även ntfs. Däremot vet jag att ReiserFS (som väl knappast används numera), kunde ta en gräslig tid. Btrfs har jag inte kikat på...

Byta plats på något i fstab, tror jag inte ger dig någon nämnvärd vinst, men det du kan göra är att optimera rooten på sda2.

Enklaste sättet att göra det på är att köra en recovery-boot och välja fsck (kontrollera filsystem eller vad det nu heter). Eller också gå ut till root-prompten och köra "touch /forcefsck" och därefter "reboot".

För en (kanske) mer fullständig kontroll, så boota upp från en pinne, eller t.ex en Ubuntu installationsdisk. Öppna terminalen och kör först "e2fsck -f -y -v -C 0 -D /dev/sda2" och därefter "reboot"....

Lycka till! :) ;)

Författare:  gusnan [ 26 jun 2019, 14:30 ]
Inläggsrubrik:  Re: /etc/fstab

Bara ett tips - montera med hjälp av UUID istället:

https://www.cyberciti.biz/faq/linux-fin ... ate-fstab/

Författare:  Osprey [ 26 jun 2019, 14:47 ]
Inläggsrubrik:  Re: /etc/fstab

Helt rätt!!

Ja UUID ska man alltid använda, framför allt för att UUID entydigt definierar en partition, medan namnen som "/dev/sda2" kan ändras beroende på när kärnan (tidsmässigt) hittar partitionen.

Överensstämmelsen mellan dessa kan man t.ex hitta med "ls -l /dev/disk/by-uuid"...

Men... att montera via UUID påverkar inte hastigheten.... med UUID så funkar det i stort sett alltid, men hastigheten blir densamma..... :)

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/