Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 29 mar 2020, 16:38



Svara på tråd  [ 36 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
 Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym 
Författare Meddelande
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5467
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
Hur ser det ut om du kör:
Kod:
sudo dd bs=512 count=1 if=/dev/sda | strings
...utan något "grep grub" efteråt då...?

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


29 mar 2019, 19:13
Profil WWW

Blev medlem: 19 aug 2006, 12:33
Inlägg: 16
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
Hej!

magnus@vista7:~$ sudo dd bs=512 count=1 if=/dev/sda | strings
[sudo] lösenord för magnus:
1+0 poster in
1+0 poster ut
512 byte kopierade, 6,2743e-05 s, 8,2 MB/s


Mvh

Magnus


30 mar 2019, 11:10
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5467
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
MagnusL skrev:
=> No boot loader is installed in the MBR of /dev/sda.
=> No boot loader is installed in the MBR of /dev/sde.
=> Windows 7/8/2012 is installed in the MBR of /dev/sdg.
=> No boot loader is installed in the MBR of /dev/sdh.
Det säger att det med största sannolikhet är Windows och inte Grub som hanterar den grundläggande booten...

Om du kör:
MagnusL skrev:
sudo dd bs=512 count=1 if=/dev/sdg | strings
...alltså ingen "grep" efter grub på slutet, då ser du Windows bootblock och förmodligen står det "DOS MBR" eller något sådant i det....

MagnusL skrev:
File system: vfat
Boot sector type: FAT32
Boot sector info: No errors found in the Boot Parameter Block.
Operating System:
Boot files: /EFI/ubuntu/grub.cfg /EFI/BOOT/fbx64.efi
/EFI/ubuntu/fwupx64.efi /EFI/ubuntu/grubx64.efi
/EFI/ubuntu/mmx64.efi /EFI/ubuntu/shimx64.efi
Jättebra, för det säger mig att jag måste ändra lite i "lsgrub" om den ska kunna göra en korrekt analys av partitionerna... :)

Om du vill att Grub ska hantera booten, istället för Windows, så startar du upp Linux och startar ett terminalfönster. Där kör du "grub-install /dev/sda" och sedan "update-grub"...

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


30 mar 2019, 14:12
Profil WWW

Blev medlem: 19 aug 2006, 12:33
Inlägg: 16
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
Hej!

Ja jag tänkte att det ser ut som om grub inte startar datorn. Men windows... det finns inget win-system på den är.

Den där sdg som dök upp där, är en extern USB-hårddisk, skulle inte varit med. Så här blir det utan den:

Kod:
============================= Boot Info Summary: ===============================

 => No boot loader is installed in the MBR of /dev/sda.
 => No boot loader is installed in the MBR of /dev/sde.
 => No boot loader is installed in the MBR of /dev/sdh.

sda1: __________________________________________________________________________

    File system:       vfat
    Boot sector type:  FAT32
    Boot sector info:  No errors found in the Boot Parameter Block.
    Operating System: 
    Boot files:        /EFI/ubuntu/grub.cfg /EFI/BOOT/fbx64.efi
                       /EFI/ubuntu/fwupx64.efi /EFI/ubuntu/grubx64.efi
                       /EFI/ubuntu/mmx64.efi /EFI/ubuntu/shimx64.efi


Det är en ren nyinstallation av ubuntu, inget annat. Så hur kan grub INTE hantera boot?

Magnus


30 mar 2019, 14:56
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5467
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
MagnusL skrev:
=> No boot loader is installed in the MBR of /dev/sda.
=> No boot loader is installed in the MBR of /dev/sde.
=> No boot loader is installed in the MBR of /dev/sdh.

Det här, ihop med att lsgrub inte heller hittar något bootblock (MBR) på någon av diskarna, tyder klart på att det inte finns något sådant på någon av diskarna.

Däremot måste det alltså finnas ett på någon av partitionerna, eftersom datorn startar. Man kan installera bootblocket både på disken och i partionerna, men man bör helst lägga det på disken.

Antagligen ligger bootblocket på sda1 och det kan du kontrollera med:
Kod:
dd bs=512 count=1 if=/dev/sda1 | strings
...hittar du inget där, så fortsätt med sda2, sda3 etc.

MagnusL skrev:
sda1: __________________________________________________________________________

File system: vfat
Boot sector type: FAT32
Boot sector info: No errors found in the Boot Parameter Block.
Operating System:
Boot files: /EFI/ubuntu/grub.cfg /EFI/BOOT/fbx64.efi
/EFI/ubuntu/fwupx64.efi /EFI/ubuntu/grubx64.efi
/EFI/ubuntu/mmx64.efi /EFI/ubuntu/shimx64.efi[/code]
Det här ser egentligen rätt märkligt ut och det jag tycker ser märkligt ut är att den säger disken har filsystemet vfat/FAT32 vilket är ungefär så långt bort i från Linux man kan komma. Det är alltså ett gammalt Windows-filsystem som användes av Windows -95, -98 och lite annat.

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


30 mar 2019, 16:48
Profil WWW

Blev medlem: 19 aug 2006, 12:33
Inlägg: 16
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
Hej!

Jo men visst är det märkligt? :)

Men EFI, ska det inte vara just VFAT? OS-oberoende?

Nu har jag kört boot-repair, ska se om det hjälpte!

Magnus


30 mar 2019, 17:27
Profil

Blev medlem: 19 aug 2006, 12:33
Inlägg: 16
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
Hej!

Intressant. Nu körde jag Boot-repair, om justerade saker. Och bootade om. Och det funkade att starta datorn nu. Men där finns ingen raid-volym:

Kod:
magnus@vista7:~$ cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
unused devices: <none>

Jag har den här raden i fstab nu:

Kod:
/dev/md0        /home/magnus/astro_raid ext4    defaults,nofail 0       0


Så: hur kan jag göra för att min raidvolym ska finnas efter boot? :) Vad är fel?

Magnus


30 mar 2019, 17:37
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5467
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
MagnusL skrev:
Men EFI, ska det inte vara just VFAT? OS-oberoende?
Jag vet faktiskt inte, är inte så helt insatt i EFI. Men det jag vet är att vfat/FAT32 är inte i närheten av att klara av allting som ext2, ext3, ext4 och btrfs klarar av och inte ens det som NTFS kan....

MagnusL skrev:
Intressant. Nu körde jag Boot-repair, om justerade saker. Och bootade om. Och det funkade att starta datorn nu. Men där finns ingen raid-volym:

Kod:
magnus@vista7:~$ cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
unused devices: <none>
Helt rätt, det syns inga spår av någon raid där. Varför vet jag inte, men hur ser det ut om du kör:
Kod:
ls -l /dev/md*
...??

MagnusL skrev:
Jag har den här raden i fstab nu:

Kod:
/dev/md0        /home/magnus/astro_raid ext4    defaults,nofail 0       0
Ja nu har du med "nofail", så att den ska fortsätta att boota upp och ignorera om "astro_raid" inte går att montera...

MagnusL skrev:
Så: hur kan jag göra för att min raidvolym ska finnas efter boot? :) Vad är fel?
...det är det vi letar efter..... ;)

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


30 mar 2019, 18:03
Profil WWW

Blev medlem: 19 aug 2006, 12:33
Inlägg: 16
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
Hej!

Ja nu satte jag igång webmin att sätta upp min raid-volym igen, innan jag läste ditt inlägg. Så nu säger ju förstås ls att det finns nåt:

Kod:
magnus@vista7:~$ ls -l /dev/md*
brw-rw---- 1 root disk 9, 0 mar 30 16:53 /dev/md0


Gör jag fel när jag skapar det då? Använder default-värdena i webmin.

Magnus


30 mar 2019, 18:09
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5467
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
MagnusL skrev:
Hej!

Ja nu satte jag igång webmin att sätta upp min raid-volym igen, innan jag läste ditt inlägg. Så nu säger ju förstås ls att det finns nåt:

Kod:
magnus@vista7:~$ ls -l /dev/md*
brw-rw---- 1 root disk 9, 0 mar 30 16:53 /dev/md0

Gör jag fel när jag skapar det då? Använder default-värdena i webmin.
Magnus
Vet inte alls när det gäller webmin, men utgår från att den använder mdadm....

Jag vet inte hur man gör där, men i mdadm hade det sett ut ungefär som:
Kod:
mdadm --create /dev/md0 -–level=5 –-raid-devices=3 /dev/sdXY /dev/sdXY /dev/sdXY
...där du givetvis måste ersätta sdXY med rätt benämning....

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


30 mar 2019, 18:22
Profil WWW

Blev medlem: 19 aug 2006, 12:33
Inlägg: 16
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
Hej!

Nu har jag övergett Webmin och följt instruktionerna här:

https://www.digitalocean.com/community/ ... untu-18-04

Jag har sett till så att raidvolymen finns i /etc/mdadm/mdadm.conf:

Kod:
magnus@vista7:~$ cat /etc/mdadm/mdadm.conf
# mdadm.conf
#
# !NB! Run update-initramfs -u after updating this file.
# !NB! This will ensure that initramfs has an uptodate copy.
#
# Please refer to mdadm.conf(5) for information about this file.
#

# by default (built-in), scan all partitions (/proc/partitions) and all
# containers for MD superblocks. alternatively, specify devices to scan, using
# wildcards if desired.
#DEVICE partitions containers

# automatically tag new arrays as belonging to the local system
HOMEHOST <system>

# instruct the monitoring daemon where to send mail alerts
MAILADDR magnus@vista.se

# definitions of existing MD arrays

# This configuration was auto-generated on Mon, 25 Mar 2019 20:49:25 +0100 by mkconf
ARRAY /dev/md0 metadata=1.2 name=vista7:0 UUID=6d20fdd7:0573e9a0:e0f98827:21f9f386


Och jag använder den fstab-raden som anges där (med rätt monteringspunkt förstås):
Kod:
/dev/md0 /home/magnus/astro_raid ext4 defaults,nofail,discard 0 0


Systemet bootar fint. Men raidvolym finns inte med när jag bootar.

Kod:
magnus@vista7:~$ cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
unused devices: <none>


Vad kan jag testa, checka, försöka? Känner mig lost nu.

Magnus


01 apr 2019, 07:46
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5467
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
MagnusL skrev:
Vad kan jag testa, checka, försöka? Känner mig lost nu.

Allt står ju beskrivet i detalj i länken du hade med:

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


01 apr 2019, 10:52
Profil WWW

Blev medlem: 19 aug 2006, 12:33
Inlägg: 16
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
Hej!

Ja, suck. Jag hittar inget fel... kör flera gånger men varje gång jag bootar, är den inte där. Ingen /dev/md0 eller liknande. Nån ide om nåt jag kan kolla?

Jag har hittat några som har liknande problem men lösningarna funkar inte. T ex:
https://unix.stackexchange.com/question ... t-problems
https://superuser.com/questions/1162114 ... ter-reboot

Magnus


01 apr 2019, 17:57
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5467
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
MagnusL skrev:
Ja, suck. Jag hittar inget fel... kör flera gånger men varje gång jag bootar, är den inte där. Ingen /dev/md0 eller liknande. Nån ide om nåt jag kan kolla?

Jag har hittat några som har liknande problem men lösningarna funkar inte. T ex:
https://unix.stackexchange.com/question ... t-problems
https://superuser.com/questions/1162114 ... ter-reboot
Om du kör create, låter dem synka färdigt och bygger in dem i kärnan med initramfs, så borde det funka...

Enda tillfället jag varit med om liknande problem, var när jag fixade med det på HP Z440 som körde SLES11 SP2. Då var problemet att drivrutinerna var för gamla för diskarna (som bytts ut i efterhand). Det mesta fungerade, men raiden ville inte funka, den försvann och bytte namn och lite allt möjligt....

Lösningen i det fallet var att hämta en patch ifrån HP, som uppgraderade drivrutinerna.

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


02 apr 2019, 11:17
Profil WWW

Blev medlem: 19 aug 2006, 12:33
Inlägg: 16
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
Hej!

Tjoho, jag tror jag har löst det! Hittade info på nätet om folk som hade liknande problem, som löstes genom att skapa en array av partitioner, inte av diskarna. Så jag skapade Linux raid-partioner på dem, och använde så /dev/sdb1 osv istället för /dev/sdb. Nu finns den där när jag startar!
:)

Magnus


06 apr 2019, 19:59
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5467
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Problem att boota vid nyinstallation med raid-volym
MagnusL skrev:
Hej!

Tjoho, jag tror jag har löst det! Hittade info på nätet om folk som hade liknande problem, som löstes genom att skapa en array av partitioner, inte av diskarna. Så jag skapade Linux raid-partioner på dem, och använde så /dev/sdb1 osv istället för /dev/sdb. Nu finns den där när jag startar!
:)

Magnus
Grattis, jovisst är det partitionerna som ska anges om du bara kör dem i raid, annars är det ju ofta hela diskarna (och alla dess (eventuella) partitioner) det handlar om... :)

Kör på och berätta gärna lite om hur det går... :)

Det vanligaste (tror jag) är att man kör hela disken som bara har en enda partition, i raid. Om jag nu ska prata om hur det ser ut på större företag alltså.... :D

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


06 apr 2019, 20:24
Profil WWW
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 36 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011