Ubuntu Sverige
https://ubuntu-se.org/phpBB3/

Ta bort windows från en dualboot
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=200&t=61619
Sida 1 av 1

Författare:  foppson [ 22 mar 2020, 12:49 ]
Inläggsrubrik:  Ta bort windows från en dualboot

Hej

Jag har en liten dator som om jag minns rätt så var det Windows10 installerat på den innan jag installerade Xubuntu på den och nu har jag dualboot, lyckligtvis så startar Linux automatiskt.

Jag har ett script på den i linux som laddar ner mail, loggar in på en hemsida och laddar ner en fil med hjälp av innehållet i mailet och skickar den vidare, detta var inte helt enkelt att konfigurera så jag undrar om det går att fimpa windowsdelen på hårddisken och enbart köra Linux så jag slipper eventuella problem med dualbooten?

Mvh Tommy

Författare:  Gunnar Hjalmarsson [ 23 mar 2020, 01:55 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ta bort windows från en dualboot

Är hårddiskutrymmet en kritisk faktor? Om inte, varför inte helt enkelt låta det vara som det är. Att greja med partitioner innebär alltid viss risk.

Författare:  Osprey [ 23 mar 2020, 13:36 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ta bort windows från en dualboot

Vill du bara ha bort dualbooten, så kan du göra:
Kod:
sudo chmod -x /etc/grub.d/30_os-prober
sudo update-grub
...men då ligger Windows kvar, även om Grub inte vet om det....

Sedan kan du göra vad du vill med Windows-partitionen och du kan även formatera om den till ext4 utan att något ändras med partitionstabellen och så....

Vill du däremot ha bort partitionen och lägga till utrymmet till de andra, så får du starta Gparted och sedan ta bort den partitionen och förstora de andra så som du vill ha dem. Där finns dock en viss (rätt liten) risk, som Gunnar nämner. Men det värsta som egentligen skulle kunna hända, är att du får starta upp från en live-CD, "chroot:a" till din systempartition och köra en update-grub....

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/