Ubuntu Sverige
https://ubuntu-se.org/phpBB3/

Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart [LÖST]
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=200&t=61787
Sida 2 av 3

Författare:  gips [ 17 okt 2020, 15:17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Osprey skrev:
gips skrev:
Citat:
Du skulle ju kunna prova med att installera Mate eller Lxde och prova med någon av dem istället. Skulle de funka så kan du förmodligen reparera Cinnamon därifrån...


Hur?

Genom att starta upp den i återställningsläge och där gå ut till en "root prompt" och köra:
Kod:
apt-get install mate
...eller...
Kod:
apt-get install lxde
...sedan kan du vid inloggningen välja vilket grafikpaket du ska köra....



Moment 22

apt-get install mate-desktop-environment

Den vill då hämta paketen som jag godkänner, men det går inte så bra.
Svar
Den misslyckas att hämta http://....... osv
Den kunde inte slå upp "ppa/archive ......osv
Vissa indexfiler kunde inte hämtas ........osv

Den verkar inte nå webben.
Den fick ju inte kontakt med nätet i fall-back-läge-cinnamon heller.

Författare:  Osprey [ 17 okt 2020, 17:44 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

gips skrev:
Moment 22

apt-get install mate-desktop-environment

Den vill då hämta paketen som jag godkänner, men det går inte så bra.
Svar
Den misslyckas att hämta http://....... osv
Den kunde inte slå upp "ppa/archive ......osv
Vissa indexfiler kunde inte hämtas ........osv

Den verkar inte nå webben.
Den fick ju inte kontakt med nätet i fall-back-läge-cinnamon heller.

Glömde att säga att du måste välja att starta nätverket först. Det finns en sådan punkt man kan välja också...

Författare:  gips [ 17 okt 2020, 19:32 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Jodå,jag aktiverade nätverk och lät det ske innan jag valde root-promten.

Men som jag skrev tidigare i tråden:
"Den verkar inte aktivera nätverk. Ingen feedback ges om det aktiveras lr ej.
När jag kör altenativet Reparera trasiga paket så misslyckas den att hämta någonting.
Provade från root-promt apt-get update med samma resultat"

Att aktivera nätverk går väldigt långsamt, det tar flera minuter. Men som sagt verkar ändå inte nå nätet. Den misslyckas ..... och kan inte hämta .... osv.

Författare:  Osprey [ 17 okt 2020, 21:07 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Det verkar som om nätverket går igång (eftersom du kan pinga 8.8.8.8 etc.), men däremot verkar det som den inte hittar någon dns och följaktligen inte kan översätta ett namn (t.ex www.google.com) till en adress.

Vad står det i "/etc/resolv.conf"...?

Författare:  gips [ 17 okt 2020, 22:42 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Den är helt tom, det står inget alls. Inte en siffra lr bokstav. Nada.

Författare:  Osprey [ 17 okt 2020, 23:01 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Vad får du ut om du försöker starta nätverket och sedan kör:
Kod:
nmcli d
...och:
Kod:
for IFC in $(nmcli d | tail -n +2 | awk '{ print $1 }'); do ifconfig $IFC; done
...?

Författare:  Osprey [ 17 okt 2020, 23:24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Prova förresten med:
Kod:
nslookup www.google.com 127.0.0.53
också...

Författare:  gips [ 18 okt 2020, 00:12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Osprey skrev:
Vad får du ut om du försöker starta nätverket och sedan kör:
Kod:
nmcli d


DEVICE enp3s0
TYPE ethernet
STATE ansluten
CONNECTION Trådbunden anslutning 1


...och:
Kod:
for IFC in $(nmcli d | tail -n +2 | awk '{ print $1 }'); do ifconfig $IFC; done
...?


enp3s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
inet 192.168.1.102 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
inet6 fe80::4139:c07f:c28e:58e9 prefixen 64 scopeid 0x20<link>
ether bc:5f:f4:8f:bd txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 379 bytes 126362 (126.3KB)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 41 bytes 5198 (5.1 KB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0

Lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING> mtu 65536
inet 127.0.0.1 netmask 255.0.0.0
inet6 ::1 prefixen 128 scopeid 0x10<host>
loop txqueuelen 1000 (Local Loopback)
RX packets 2312 bytes 165472 (165.4 KB)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 2312 bytes 165472 (165.4 KB)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collision 0

Författare:  gips [ 18 okt 2020, 00:17 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Osprey skrev:
Prova förresten med:
Kod:
nslookup www.google.com 127.0.0.53
också...


Svar
**server can't find http://www.google.com: SERVFAIL

Författare:  Osprey [ 18 okt 2020, 09:36 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Ser som sagt var ut som om nätet är uppe som det ska, men någon DNS Server finns inte...

Vad får du ut med:
Kod:
resolvectl status
...?

[EDIT] Prova förresten vad du får ut med:
Kod:
ls -l /etc/resolv.conf
också och:
Kod:
cat /run/systemd/resolve/stub-resolv.conf
...

Författare:  gips [ 20 okt 2020, 12:25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Osprey skrev:
Ser som sagt var ut som om nätet är uppe som det ska, men någon DNS Server finns inte...

Vad får du ut med:
Kod:
resolvectl status
...?
Svar
resolvectl: kommandot hittades inte

[EDIT] Prova förresten vad du får ut med:
Kod:
ls -l /etc/resolv.conf

Svar
ls: kan inte komma åt '/etc/resolv.conf': Filen eller katalogen finns inte

också och:
Kod:
cat /run/systemd/resolve/stub-resolv.conf
...

Svar
Filen eller katalogen finns inte

Författare:  gips [ 20 okt 2020, 16:10 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Testade följande:

Boot -> Recovery Mode -> Aktivera nätverk -> Root-promt -> startx -> Cinnamon fallback-läge.

Med filhanteraren så hittas både /etc/resolv.conf och /run/systemd/resolve/stub-resolv.conf.
Men terminalen hittar bara den ena dvs /run/.......med dina kommando.
Dock hittas /etc/..... med cat /etc/.....

ls -1 /etc/..... men den ger endast som svar "/etc/resolv.conf" med blå text

Innehållet är samma i bägge filerna.
# This file is managed by man:systemd-resolved(8) Do not edit.
# osv. osv................
nameserver 127.0.0.53 options edns0

resolvectl status
Svar
resolvectl: kommandot hittades inte

Författare:  Osprey [ 21 okt 2020, 18:41 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

gips skrev:
resolvectl: kommandot hittades inte
Kanske ingår "resolvectl" i något paket man måste installera själv. Om jag tittar på min burk så ingår det i "systemd" (Mint 20) och det kan du alltså inte installera nu, eftersom du inte kan få igång nätverket....

Ta först reda på vad ditt Interface heter, t.ex med:
Kod:
LC_ALL=C nmcli d | grep connected | awk '{ print $1 }'


Tilldela sedan en variabel detta värde med:
Kod:
export IFC=<det du fick fram>


gips skrev:
ls -1 /etc/..... men den ger endast som svar "/etc/resolv.conf" med blå text

Innehållet är samma i bägge filerna.
# This file is managed by man:systemd-resolved(8) Do not edit.
# osv. osv................
nameserver 127.0.0.53 options edns0
Prova med att ta reda på vad din router heter, om du inte redan vet det. Med t.ex:
Kod:
ip route | grep $IFC | grep default | awk '{ print $3 }'
...eller...
Kod:
route -n | grep $IFC | head -n 1 | awk '{ print $2 }'
...eller....
Kod:
netstat -r -n | grep $IFC | head -n 1 | awk '{ print $2 }'
Förmodligen är det också adressen till den burk som hanterar DNS och förmodligen är det 192.168.0.1 eller 192.168.1.1....

Författare:  Osprey [ 21 okt 2020, 18:58 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Osprey skrev:
gips skrev:
resolvectl: kommandot hittades inte
Kanske ingår "resolvectl" i något paket man måste installera själv. Om jag tittar på min burk så ingår det i "systemd" (Mint 20) och det kan du alltså inte installera nu, eftersom du inte kan få igång nätverket....

Ta först reda på vad ditt Interface heter, t.ex med:
Kod:
LC_ALL=C nmcli d | grep connected | awk '{ print $1 }'
Tilldela sedan en variabel detta värde med:
Kod:
export IFC=<det du fick fram>
och sedan...
gips skrev:
ls -1 /etc/..... men den ger endast som svar "/etc/resolv.conf" med blå text

Innehållet är samma i bägge filerna.
# This file is managed by man:systemd-resolved(8) Do not edit.
# osv. osv................
nameserver 127.0.0.53 options edns0
Prova med att ta reda på vad din router heter, om du inte redan vet det. Med t.ex:
Kod:
ip route | grep $IFC | grep default | awk '{ print $3 }'
...eller...
Kod:
route -n | grep $IFC | head -n 1 | awk '{ print $2 }'
...eller....
Kod:
netstat -r -n | grep $IFC | head -n 1 | awk '{ print $2 }'
Förmodligen är det också adressen till den burk som hanterar DNS och förmodligen är det 192.168.0.1 eller 192.168.1.1....

Författare:  gips [ 22 okt 2020, 10:18 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Osprey skrev:
Osprey skrev:
gips skrev:
resolvectl: kommandot hittades inte
Kanske ingår "resolvectl" i något paket man måste installera själv. Om jag tittar på min burk så ingår det i "systemd" (Mint 20) och det kan du alltså inte installera nu, eftersom du inte kan få igång nätverket....

Ta först reda på vad ditt Interface heter, t.ex med:
Kod:
LC_ALL=C nmcli d | grep connected | awk '{ print $1 }'
Tilldela sedan en variabel detta värde med:
Kod:
export IFC=<det du fick fram>
och sedan...
gips skrev:
ls -1 /etc/..... men den ger endast som svar "/etc/resolv.conf" med blå text

Innehållet är samma i bägge filerna.
# This file is managed by man:systemd-resolved(8) Do not edit.
# osv. osv................
nameserver 127.0.0.53 options edns0
Prova med att ta reda på vad din router heter, om du inte redan vet det. Med t.ex:
Kod:
ip route | grep $IFC | grep default | awk '{ print $3 }'
...eller...
Kod:
route -n | grep $IFC | head -n 1 | awk '{ print $2 }'
...eller....
Kod:
netstat -r -n | grep $IFC | head -n 1 | awk '{ print $2 }'
Förmodligen är det också adressen till den burk som hanterar DNS och förmodligen är det 192.168.0.1 eller 192.168.1.1....



LC_ALL=C nmcli d | grep connected | awk '{ print $1 }'
Svar
enp3s0

Routern heter 192.168.1.1 alla tre kommandon ger samma svar

Författare:  Osprey [ 22 okt 2020, 12:29 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Prova med:
Kod:
nslookup www.google.com 192.168.1.1
...

Författare:  gips [ 22 okt 2020, 12:55 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Osprey skrev:
Prova med:
Kod:
nslookup www.google.com 192.168.1.1
...


Svar
Server: 192.168.1.1
Adress: 192.168.1.1#53

Non-authoriative answer:
Name: http://www.google.com
Address: 216.58.211.4
Name: http://www.google.com
Address: 2a00:1450:400f:80a::2004

Författare:  Osprey [ 22 okt 2020, 14:09 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

gips skrev:
Svar
Server: 192.168.1.1
Adress: 192.168.1.1#53

Non-authoriative answer:
Name: http://www.google.com
Address: 216.58.211.4
Name: http://www.google.com
Address: 2a00:1450:400f:80a::2004

Allting funkar alltså, men DNS är inte uppsatt som det ska vara...

Prova med att editera "/etc/resolv.conf" och lägg in:
Kod:
nameserver 192.168.1.1
Starta sedan om i återställningsläge och prova om du kan reparera trasiga paket, efter att du startat nätverket...

Författare:  gips [ 22 okt 2020, 15:34 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

Osprey skrev:
gips skrev:
Svar
Server: 192.168.1.1
Adress: 192.168.1.1#53

Non-authoriative answer:
Name: http://www.google.com
Address: 216.58.211.4
Name: http://www.google.com
Address: 2a00:1450:400f:80a::2004

Allting funkar alltså, men DNS är inte uppsatt som det ska vara...

Prova med att editera "/etc/resolv.conf" och lägg in:
Kod:
nameserver 192.168.1.1
Starta sedan om i återställningsläge och prova om du kan reparera trasiga paket, efter att du startat nätverket...


Funkar ej /etc/resolv.conf ändras tillbaka till 127.0.0.53 med automaniskt efter omstart.

Kan man kanske tillfälligt ta bort länken till den fil som styr /etc/resolv.conf ?

Författare:  Gunnar Hjalmarsson [ 22 okt 2020, 15:58 ]
Inläggsrubrik:  Re: Uppdatering gick fel - svart skärm efter omstart

/etc/resolv.conf är en symlink. Det borde gå att ta bort länken och ersätta den med en textfil.

Sida 2 av 3 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/