Ubuntu Sverige
https://ubuntu-se.org/phpBB3/

Ljudproblem -- inget ljud via toslink
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=208&t=61669
Sida 1 av 1

Författare:  DeeLing [ 03 jun 2020, 16:57 ]
Inläggsrubrik:  Ljudproblem -- inget ljud via toslink

Hej,
Detta är min första fråga här. Den är kanske komplicerad, men det är väl här jag som nybörjare ska börja. Min Ubuntu-erfarenhet är alltså begränsad -- jag kör sedan ca ett halvår U (igår uppdaterat till 20.04) på en mediamaskin. VLC, clementine och mpv är mediaprogrammen, fast mest blir det netflix via firefox.

Datorn är ansluten via hdmi till teven och via toslink till en hubb och sedan till mina trådlösa aktiva högtalare. Jag har förut trott att högtalarna krånglade (ljudet var obalanserat och tyst på en kanal) men det fixades enkelt med volymkontrollen i pulseaudio, se min post https://askubuntu.com/questions/1245439/muted-sound-on-left-channel-via-toslink-ubuntu-19-10.

När jag äntligen hade löst det, gav jag mig på att ändra så att toslink skulle bli den givna utgången (detta för att slippa att ändra manuellt från hdmi till toslink). Men jag lyckades inte, i stället blev det väldigt fel...

Nu kan jag inte få något ljud alls via toslink, bara från teven via hdmi. Så här ser en skärmdump på alsamixer ut: Ubuntu bild

Jag förstår inte hur jag sätter på ljud via pcm. Och hur ser jag att toslink funkar som det ska? Tacksam för steg-för-steg-anvisningar så att inte felen blir fler.

Författare:  DeeLing [ 19 aug 2020, 08:36 ]
Inläggsrubrik:  Re: Ljudproblem -- inget ljud via toslink  Tråden är löst

Jag har löst problemet. Det var helt och hållet högtalarrelaterat. Nya högtalare och allt funkar som det ska. :)

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/