Ubuntu Sverige
https://ubuntu-se.org/phpBB3/

Skrivskyddad(?) extern hårddisk
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=214&t=57790
Sida 1 av 1

Författare:  ÅkeB [ 27 maj 2013, 03:53 ]
Inläggsrubrik:  Skrivskyddad(?) extern hårddisk

Har råkat ut för ett (till synes) underligt problem med en extern USB-hårddisk, FAT32-formaterad. Filen tycks gå att montera, och innehållet går att läsa i Nautilus. Den tycks fungera normalt vad jag kan förstå; enligt rättigheterna skall jag ha behörighet att skapa och ta bort filer. Alternativet att skapa nya kataloger är dock gråmarkerat och om jag försöker kopiera filer till hårddisken får jag svaret att jag inte har behörighet att göra det.

Jag försökte granska hårddisken via Gparted, och fick då bifogade svar, som inte gör mig klokare. Uppenbarligen kan Nautilus montera hårddisken i så måtto att den går att läsa medan Gparted inte kan montera den ö.h.t.

Är det möjligen så att Ubuntu inte alls kan skriva på FAT-formaterade hårddiskar så det är därför den beter sig på det här viset?

Bilaga:
Skärmbild-Information om -dev-sdb1.png
Skärmbild-Information om -dev-sdb1.png [ 38.14 KiB | Visad 6582 gånger ]

Författare:  Osprey [ 27 maj 2013, 07:27 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skrivskyddad(?) extern hårddisk

Ubuntu har inga problem alls med att läsa/skriva FAT32 och därmed givetvis inte alls heller med att montera det.

Jag skulle snarare tro att det är något som är inkonsistent i filsystemet, vilket också antyds av att den nämner dosfsck i utskriften.

Prova att köra en dosfsck på den och se om det kan rätta till något...

Författare:  ÅkeB [ 27 maj 2013, 08:57 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skrivskyddad(?) extern hårddisk

Tack för svar och förslag. Skall testa när jag kommer hem ikväll från jobbet.

Kollade lite mer sedan jag skrev förra inlägget, och det var inget problem att läsa hårddisken från terminalfönster eller att montera och avmontera den från diskhanteraren. Kollade också på andra fora, och i ett fall som påminde om mitt var det någon som noterade att man kunde råka ut för sådana problem om man inte stänger ner hårddisken korrekt i Windows - jag har dual-boot med Windows i olika generationer för samtliga datorer hemma.

Författare:  Osprey [ 27 maj 2013, 10:22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Skrivskyddad(?) extern hårddisk

Ja det är ett ganska vanligt problem när man kör dualboot. Hur effektiv dosfsck i Ubuntu är vet jag inte, men jag vet att när jag själv har kört dualboot med vissa diskar som NTFS, så har inte alltid ntfsfix (fsck för ntfs) räckt till utan jag har varit tvungen att starta Windows och köra chkdsk.

På samma sätt har du ju det att om du ändrar någon windows-partition med gparted, så kommer windows garanterat att automatiskt köra en kontroll av de partitionerna nästa gång du startar upp det.

Men om man undantar från behovet av att köra fsck/chkdsk så har inget av tillstånden någonsin lett till några problem.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/