Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 13 nov 2019, 13:40Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
 Ubuntumanifestet, Code of conduct 
Författare Meddelande

Blev medlem: 03 mar 2008, 00:30
Inlägg: 30172
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Ubuntumanifestet, Code of conduct
Spikas upp, TACK...

http://www.ubuntu-se.org/drupal/?q=node/75

Citat:
Ubuntumanifestet

Detta är en inofficiell översättning av Ubuntus officiella Code of Conduct (av daishi) som återfinns på Ubuntus Community-sida.

Ubuntu är ett afrikanskt koncept av Medmänsklighet mot andra. Det är tron på ett universellt delande som sammanbinder hela mänskligheten. Samma idéer är centrala i sättet Ubuntus samarbetskrets samarbetar på. Medlemmar av Ubuntus samarbetskrets måste kunna samarbeta effektivt, och detta samarbetsavtal sätter upp "grundreglerna" för vårt samarbete.
Introduktion

Desmond Tutu beskrev "ubuntu" på följande sätt:

En person med ubuntu är öppen och tillgänglig för andra, bekräftad av andra, känner sig inte hotad när andra kan och är bra, eftersom han eller hon har gott självförtroende som kommer av att veta att han eller hon tillhör en större helhet.
-- Ärkebiskop Desmond Tutu, i No Future Without Forgiveness

Vi valde namnet Ubuntu för denna distribution eftersom vi tycker att det perfekt fångar andan av att dela och samarbeta, som är hjärtat i open source-rörelsen. I världen av fri mjukvara samarbetar vi frivilligt på volontärbasis för att bygga mjukvara till allas nytta. Vi förbättrar andras arbete, som vi fått gratis, och delar sedan våra förbättringar på samma sätt.

Samarbetet är beroende av bra förhållanden mellan utvecklare. Vi har därför kommit överens om detta samarbetsavtal som en riktlinje för hur vi anser att samarbetet bör fungera.
Ubuntus samarbetsavtal

Detta samarbetsavtal täcker ditt uppförande som medlem av Ubuntus samarbetskrets; i alla forum, mailinglistor, wikis, hemsidor, IRC-kanaler, installationsfester, offentliga möten och privata korrespondenser. Ubuntus samarbetsråd kommer att avgöra alla dispyter angående medlemmars uppförande.

Var hänsynsfull. Ditt arbete kommer att användas av andra människor, och du kommer i din tur vara beroende av andras arbete. Alla beslut du gör kommer att påverka användare och kollegor, och vi förväntar oss att du tar hänsyn till dessa konsekvenser när du fattar beslut. Till exempel; när vi har frusit tillägget av nya funktioner, ladda inte upp dramatiska ändringar av viktig systemmjukvara eftersom andra människor då håller på att testa det frysta systemet och de förväntar sig inte stora förändringar.

Var respektfull. Ubuntus samarbetskrets och dess medlemmar behandlar varann med respekt. Alla kan lämna ett värdefullt bidrag till Ubuntu. Vi kommer kanske inte alltid att vara överens, men oenighet är ingen ursäkt för dåligt uppförande och uselt uppträdande. Vi upplever kanske alla en del frustration då och då, men vi kan inte låta den frustrationen förvandlas till personangrepp. Det är viktigt att komma ihåg att en samarbetskrets där människor känner sig obekväma eller hotade inte är produktiv. Vi förväntar oss att medlemmar av Ubuntus samarbetskrets är respektfulla när de arbetar med andra bidragande personer, så väl som människor utanför Ubuntu-projektet samt med användare av Ubuntu.

Var öppen för samarbete
. Ubuntu och Fri Mjukvara handlar om att samverka och arbeta tillsammans. Samarbete minskar onödigt arbete i Fri Mjukvara-världen, och förbättrar kvaliteten på den producerade mjukvaran. Ditt mål bör vara att samarbeta med andra paketansvariga i Ubuntu, såväl som med uppströmssamarbetet som är intresserat av ditt arbete. Ditt arbete bör göras transparent och patchar från Ubuntu bör ges tillbaka till samarbetskretsen när de skapas, inte bara när distributionen släpps. Om du vill arbeta på ny kod för uppströmsprojekt, se till att dessa projekt är informerade om dina idéer och dina framsteg. Det kanske inte är möjligt att få samstämmighet i uppströmssamarbetet eller ens från dina kollegor angående den korrekta implementationen av en idé, så känn dig inte tvingad att ha den överenskommelsen innan du börjar. Håll dock den övriga världen informerad om ditt arbete, och publicera ditt arbete på ett sådant sätt att utomstående tillåts testa, diskutera och bidra till dina ansträngningar.

När du inte håller med
, konsultera andra. Oenigheter, både politiska och tekniska, händer hela tiden och Ubuntus samarbetskrets är inget undantag. Det viktigaste målet är inte att undvika oenigheter eller olika synsätt, utan att kunna lösa dem konstruktivt. Du bör vända dig till samarbetskretsen och använda dig av samarbetskretsens tillvägagångssätt för att få råd och lösa oenigheter. Vi har den Tekniska Styrelsen (Technical Bord) och Samarbetsrådet (Community Council), vilka båda kommer att hjälpa till att bestämma den bästa vägen för Ubuntu. Det finns också ett flertal projektlag och lagledare, som kanske kan hjälpa dig att komma fram till vilken väg som skulle vara mest accepterad. Om du verkligen vill gå en egen väg så uppmuntrar vi dig att skapa en ny distribution baserad på Ubuntu eller en alternativ paketuppsättning via Ubuntu Package Managements ramverk, så att samarbetskretsen kan prova dina ändringar och idéer själva och bidra till diskussionen.

När du är osäker
, be om hjälp. Ingen vet allt, och ingen förväntas vara perfekt i Ubuntus samarbetskrets. (förutom The SABDFL förstås). Många problem längs vägen undviks genom att frågor ställs, och därför är frågeställning uppmuntrat. De som blir tillfrågade bör vara villiga att svara och hjälpsamma. Dock måste man ta hänsyn till att fråga i rätt forum. Frågor utan anknytning till ämnet, så som frågor om hjälp på en mailinglista för utveckling, förringar de produktiva diskussionerna.

Kliv undan eftertänksamt
. Utvecklare på alla projekt kommer och går, och Ubuntu är inte annorlunda. När du lämnar eller lösgör dig från projektet, helt eller delvis, ber vi dig göra det på ett sådant sätt att det minimerar splittringen i projektet. Detta betyder att du bör tala om för personerna att du kommer att lämna projektet och vidta nödvändiga åtgärder så att andra kan ta vid där du lämnar.

Inte för att jag är särskilt diplomatisk ibland... 8)
Men man kan ju försöka... ;)


29 apr 2007, 20:07
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 27 mar 2006, 21:32
Inlägg: 3323
Ort: Stockholm / Tumba
OS: Linux Mint
Utgåva: 16.04 Xenial Xerus LTS
Svara med citat
Inlägg SV: Ubuntumanifestet, Code of conduct
;D
Den dagen jag helt fungerar perfekt efter denna fina undervisning, gissar jag, har jag redan hunnit fram till vår Fader;)

Tusan så synd.

Om jag och fler med mig, kunde leva efter detta redan i denna värld, skulle ack så många orättvisor, mänskliga övergrepp, försummelser och övertramp mot medmänniskor, ha varit ett minne blott.

Nu är vi inte riktigt där.

Ännu. . . .  tyvärr . . .

. . . en kille försökte, för sådär två tusen år sedan, inte heller han lyckades, fullt ut.  :-\  :-[  :)  ;)  :D  ;D

Så?


Vad är det bästa vi kan göra?

Jo, jag tror att det är: [i][b]Att hela tiden försöka arbeta efter detta. Att aldrig ge upp.[/b][/i]

Visst. Självklart åker vi på bakstötar ibland.
Visst, blir vi utnyttjade ibland.
Så är det alltid.
Somliga skall bara ha sin rätt.
De ska bara ta för sig. De bryr sig inte om andra och andras väl och ve.
Sådana figurer ser enbart till sig själva.
Visst kan det då kännas skönt att inse,
              att den typen av skitstövlar är,
                            trots allt,
                                        en minoritet.

Vi som vill försöka. . .   
            Vi som vill förändra. . . .   
                        Vi som vill förbättra, . . 
                                    vi,
                                                                  är fortfarande en majoritet ! ! !


Visst känns det gott?[/b]

Ubuntu på er.

Låt oss stå på oss, annars gör någon annan det ! ! ! 1

_________________
Ubuntu med både Gnome och Mate. Kör mestadels med LinuxMint Cinnamon till vardags. Våren 2019.


Senast redigerad av Broder Tuck 30 apr 2007, 02:27, redigerad totalt 1 gång.30 apr 2007, 02:22
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 2 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011