Ubuntu Sverige
https://ubuntu-se.org/phpBB3/

root lösenordet fungerar ej
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=220&t=55452
Sida 1 av 1

Författare:  XtaAm [ 27 nov 2011, 01:49 ]
Inläggsrubrik:  root lösenordet fungerar ej

Hej, jag är ny på forumet och inom linux världen men nu har jag gett det ett försök och jag gillar det än sålänge.

Jag håller på att fixa min lilla server så den blev en htpc. Har nu fixat XBMC utan några problem men sen så ville jag fixa så att XBMC startades upp automatiskt vid start.

Så följde jag denna användarens tips
http://forum.xbmc.org/showpost.php?p=920520&postcount=5

Såhär ser min lightdm.conf ut förnärvarande:
Kod:
autologin-guest=false
autologin-user=server
autologin-user-timeout=0
autoligin-session=lightdm-autologin
greeter-session=unity-greeter
user-session=XBMC


Men det blev inget lyckat med det, så ville jag ändra tillbaka som det var innan och då märkte jag att mitt root lösenord inte fungerade längre. Jag tror att det är bara för mitt user-session är XBMC och inte unity eller nu va det var innan.

Nu kan jag inte ändra något eftersom terminalen säger att jag skriver in fel lösenord. Nu behöver jag stor hjälp för att ändra detta.

Författare:  Antec [ 27 nov 2011, 02:25 ]
Inläggsrubrik:  Re: root lösenordet fungerar ej

Hej, prova det här det kanske fungerar?

Det är ändrat fr.om 11.10 hur felsäkert läge (recovery mode) fungerar.
Tryck upprepade gånger på Esc-tangenten under starten av datorn för att komma åt Grub-menyn.

Välj felsäkert läge:


Välj remount:


Välj netroot:


Då ska du se en prompt som ser ut så ungefär så här
root@k1110:~#
det viktiga är # i slutet.
Nu är du root och kan utföra det du behöver göra, observera att här behövs inget sudo framför kommandona.
Kontrollera om du är uppkopplad med
ping svt.se eller någon annan sajt du vet är online.
avbryt pingandet med
Ctrl-C
Om inte, så skriv
dhclient eth0
Det förutsätter att du ansluter med DHCP och har kabeln inkopplad.
Avsluta med
halt
eller
reboot

Kom ihåg, att om du har en normal installation så behöver du aldrig ange något lösenord för att bli root i felsäkert läge.
Ovanstående fungerar i Ubuntu och Kubuntu 11.10, jag antar att det fungerar likadant med Xubuntu och Lubuntu 11.10

Sen är det som vanligt passwd <användarnamn> eller passwd <root> som kommandon som man använder.. Jag har testat och det fungerar faktiskt. Det är Rune.K som tipsade mig!

Författare:  XtaAm [ 27 nov 2011, 02:51 ]
Inläggsrubrik:  Re: root lösenordet fungerar ej

Tack som fan :D

Då när man ändå är här, vet någon hur man gör så xbmc startas upp automatiskt?

Författare:  Rune.K [ 27 nov 2011, 07:16 ]
Inläggsrubrik:  Re: root lösenordet fungerar ej

Antec skrev:
Hej, prova det här det kanske fungerar?

Det är ändrat fr.om 11.10 hur felsäkert läge (recovery mode) fungerar.
Tryck upprepade gånger på Esc-tangenten under starten av datorn för att komma åt Grub-menyn.

Välj felsäkert läge:


Välj remount:


Välj netroot:


Då ska du se en prompt som ser ut så ungefär så här
root@k1110:~#
det viktiga är # i slutet.
Nu är du root och kan utföra det du behöver göra, observera att här behövs inget sudo framför kommandona.
Kontrollera om du är uppkopplad med
ping svt.se eller någon annan sajt du vet är online.
avbryt pingandet med
Ctrl-C
Om inte, så skriv
dhclient eth0
Det förutsätter att du ansluter med DHCP och har kabeln inkopplad.
Avsluta med
halt
eller
reboot

Kom ihåg, att om du har en normal installation så behöver du aldrig ange något lösenord för att bli root i felsäkert läge.
Ovanstående fungerar i Ubuntu och Kubuntu 11.10, jag antar att det fungerar likadant med Xubuntu och Lubuntu 11.10

Sen är det som vanligt passwd <användarnamn> eller passwd <root> som kommandon som man använder.. Jag har testat och det fungerar faktisk

Man brukar ange källa, när man kopierar en text rakt av.
Källan finns här > http://ubuntu.se/threads/18906-Fels%C3% ... untu-11-10
/Rune

Författare:  Antec [ 27 nov 2011, 07:25 ]
Inläggsrubrik:  Re: root lösenordet fungerar ej

Hej Rune jag vet inte varför det inte kom med första gången, men jag kopierade hela texten från ett Office dokument och jag ser nu att där står det inte vem som skrivit orginalet heller, konstigt men det har jag skrivit in nu på Office dokumentet och även ändrat här i tråden.. Beklagar tyvärr att det kom bort, bra att du sa till Rune :)

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/