Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 05 jul 2022, 23:40



Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 
 Är Libre office Base rätt program 
Författare Meddelande
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 1026
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Är Libre office Base rätt program
behöver skapa ett "dokument" eller vad man skall kalla det, där man på ett enkelt sätt (ex klicka på en + ikon) för att räkna upp antal ggr något har hänt.

ex: att kunna klicka på + ikonen varje gång Kalle går förbi huset
varpå summan ökar med antal klick.

Som jag förstår det så är det Libre ofice Base som är MS access motsvarigheten.

Är det rätt program att skapa ovanstående i eller skall jag titta mot något annat program.


02 maj 2022, 21:46
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11 feb 2018, 22:08
Inlägg: 57
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.04 Jammy Jellyfish LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Är Libre office Base rätt program
Detta går att lösa på på massor av olika sätt. Bifogar en lösning med libre office calc i stället för med med base så blir det lite enklare. Kalkylarket innehåller ett makro så man måste ändra i inställningarna så man kan tillåta att makron körs. Liten instruktion finns i kalkylarket. Starta om calc eller ladda in filen på nytt efter att makroinställningarna har ändrats för att det ska funka. Se bilagan:


Bilagor:
AdderaMedKnapp.ods [32.28 KiB]
Nerladdad 13 gånger

_________________
Skit på dig Putin
03 maj 2022, 13:03
Profil

Blev medlem: 22 aug 2019, 15:35
Inlägg: 261
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.04 Jammy Jellyfish LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Är Libre office Base rätt program
Det går att lösa på flera olika sätt, välj den lösning som du är mest bekant med.

Databas, som du själv föreslår.
Kalkylprogram, som Surfarn föreslår.
I valfri programsvit som LibreOffice, eller Only Office.

Det går även att göra ett pyttelitet PHP-skript. Då behövs Apache+PHP, men då kommer alla åt knappen i sin webbläsare.

Det går att göra ett litet Python-skript med som gör samma sak som PHP-skriptet.


03 maj 2022, 14:28
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 1026
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Är Libre office Base rätt program
Perfekt det var just vad jag var ute efter ;D

Då jag är mest bekant med calc så började jag där, även om arbete med att infoga knappar och macron var nytt.

Men efter att googlat runt och "lekt" lite så fungera det att infoga knappar, den lätta biten.

Men macro finns det någon bra sida, (gärna svenska) eller vad ska jag googla på

för att kunna skapa och förstå macro raden.

La in en extra rad överst i ditt dokument Surfarn, vilket ledde till "felkod" nu ändrade jag
Kod:
Cells(1, 2) = Cells(1, 2) + 1
till
Kod:
Cells(2, 3) = Cells(2, 3) + 1


Vilket gjorde att jag fick ett nytt "räkneverk" ::)
inte riktigt vad som var min tanke, jag behöver nog läsa på lite där


04 maj 2022, 07:12
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11 feb 2018, 22:08
Inlägg: 57
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.04 Jammy Jellyfish LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Är Libre office Base rätt program
Cells(rad, kolumn) är ett av flera sätt som man väljer vilken cell man ska jobba med. Med Cells(1, 1) pekar man på cellen på rad 1, kolumn 1 dvs A1.

Det är länge sedan jag höll på med VBA i Excel kod så jag kan inte peka på någon bra hemsida på svenska. Engelska finns det massor av. Jag hade ett par böcker på engelska som jag kollade i. Se vad ditt bibliotek kan ha. Här i stan hade de två stycken när jag kollade, men på engelska.
Jag använde Excel på Windows när jag höll på men när intresset för Linux växte så har jag provat mycket av det jag gjort i Excel även med Libre office Calc och det har hittills alltid funkat rakt av.

Det finns en del hemsidor med VBA exempel på svenska ser jag. Sök på VBA och välj svenska resultat. Det blir ju en massa träffar till Excel men det får man stå ut med.

VBA står för Visual Basic for Applications.

_________________
Skit på dig Putin


04 maj 2022, 10:55
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 1026
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Är Libre office Base rätt program
Har roat mig med att läsa lite blandat, många träffar vart det ;D

men har inte ännu funnit något för att komma framåt.

Men då jag nästan skulle vara i mål med det dokument du la upp Surfaren,
behövde ju "bara" kopiera knappen med macrot, samt redigera cell - styrningen.

Trodde jag ;D

Men efter en hel del letande och klickande, så förstår jag det så att jag måste skapa ett nytt eller kopiera ditt för varje ny knapp.

Tänker jag rätt?
kan jag i så fall kopiera ett macro, för att sedan redigera det efter den nya knappen eller måste jag skapa ett nytt?


Som många gånger förr så hittar man något som hjälper en framåt just efter man har postat här ;D
lyckades hitta hur jag kunde skapa ett nytt macro samt även kopiera och redigera det efter den nya knappen.
;D ;D


06 maj 2022, 09:34
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11 feb 2018, 22:08
Inlägg: 57
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.04 Jammy Jellyfish LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Är Libre office Base rätt program
Det är bara att kopiera och modifiera koden efter behag och på det sättet skapa flera funktioner som du sedan kan koppla mot en knapp. Varje knapp behöver ha sin egen funktion (Sub på VBA språket).

_________________
Skit på dig Putin


06 maj 2022, 10:15
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 1026
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Är Libre office Base rätt program
När jag äntligen kom underfund med hur jag skapar och redigerade coden då gick det hur bra som helst. ;D

för att färdigställa dokumentet så skulle jag även ha en knapp som kunde infoga och uppdatera dagens datum efter lite googling så fann jag detta

Kod:
Sub tid
With Range("Q17")
.Value = Date
.NumberFormat = "dd-mmmm-yy"
End With

End Sub


som visst kunde infoga dagens datum men inte uppdatera dagen efter.
är det fel macrocods värde jag använder dvs "Date" som jag skall ändra och söka efter något annat.


09 maj 2022, 06:45
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11 feb 2018, 22:08
Inlägg: 57
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.04 Jammy Jellyfish LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Är Libre office Base rätt program
Det ser rätt ut förutom att "Sub tid" ska vara med parenteser "Sub tid()" Kanske funkar det utan också. Har aldrig provat.

.Value = Date hämtar dagens datum.
.NumberFormat bestämmer att talet ska visas som ett datum. Vill man ha datumet formaterat på svenskt vettigt sätt skriver man:
.NumberFormat = "YYYY-MM-DD"

Det går också att skriva:
Cells(22, 1) = Date
Cells(22, 1).NumberFormat = "YYYY-MM-DD"

Cells(22, 1) = Date Är kortform för Cells(22, 1).Value = Date

Vill man ha både datum och tid kan man skriva:
Cells(22, 1) = Now
Cells(22, 1).NumberFormat = "YYYY-MM-DD TT:MM:SS"

Hur datumet ska visas kan ju i stället anges med cellens vanliga egenskaper.

Och till sist så kan man referera till cellen med Cells(22, "A") för rad 22 kolumn A så blir koden lite lättare att läsa. Som synes kan man referera till celler på flera olika sätt.

_________________
Skit på dig Putin


09 maj 2022, 10:23
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 1026
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Är Libre office Base rätt program
Är nog inte riktigt i mål ännu.

inser att mitt datum uppdateras via knappen men ger mig först en felkod

enligt nedan:

Bilaga:
runtimefel1.jpg
runtimefel1.jpg [ 21.78 KiB | Visad 1364 gånger ]


11 maj 2022, 09:54
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11 feb 2018, 22:08
Inlägg: 57
OS: Ubuntu
Utgåva: 22.04 Jammy Jellyfish LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Är Libre office Base rätt program
Formatet för att formatera datumet är inte giltigt.

Högerklicka på en cell i kalkylarket och välj egenskaper.
Välj kategori Datum och sedan hur du vill att datumet ska visas.
Använd sedan texten från rutan Format Code i VBA koden så funkar det. Alternativt ange bara formatet i önskad cell och skippa det i VBA koden.

Dialogen för att formatera celler (från windows versionen av libre office):


Bilagor:
formateraceller.jpg
formateraceller.jpg [ 67.3 KiB | Visad 1342 gånger ]

_________________
Skit på dig Putin
11 maj 2022, 13:24
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 23:18
Inlägg: 1026
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Är Libre office Base rätt program
Suveränt, Tack för hjälpen ;D

Det visade sig att jag hade samma datumformat på båda ställena men att de skilde på stora och små bokstäver .

Men nu så fungerar det som jag vill .


12 maj 2022, 10:05
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 12 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011