Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 14 jul 2020, 01:45



Svara på tråd  [ 163 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Nästa
 För lite utrymme? 
Författare Meddelande

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Osprey skrev:
Det finns nu två enkla sätt att komma åt systemet och fixa till det:

  • Det ena är att starta upp i återställningsläge och gå in som root. Jättelätt...

Det är ju bara det att jag inte lyckats logga in som root än. Vi kanske kan kolla på det när jag har fått tilbaka grenen som jag satt på! :)


Osprey skrev:
Det finns nu två enkla sätt att komma åt systemet och fixa till det:


  • Det andra är att starta upp från en Live-CD och montera rotpartitionen på /mnt. Jättelätt det med...



Jag har nu loggat in med CD och hittat home2. Kan jag inte byta namn på den så att jag kommer tillbaka där jag var förra helgen?




Osprey skrev:
starta upp från en Live-CD och montera rotpartitionen på /mnt. Jättelätt det med...


Montera rotpartitionen på mnt????
det finns en mnt i root, på samma nivå som home(2)
Kolla bilden!
Bild

Jag känner att detta kommer att bli jobbigt.
Går det att fjärrstyra datorn?
Kan någon på forumet ta över och hjälpa mig hands on?

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


15 maj 2014, 19:29
Profil

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Ah....
Min avsågade gren är tillbaka!
Jag använde min svekfulle vän gksudo nautilus och bytte tillbaka namnet på home(2)

Nu tar jag paus med detta.
Jag har rätt mycket annat just nu.

Tusen tack för hjälpen så långt.

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


15 maj 2014, 19:35
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5548
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Bra att du lyckades återställa det. Det som hände nu vara att rotpartitionen monterades någonstans, förmodligen under media och inte på /mnt, men i alla fall så så att du kunde byta tillbaka namnet från home2 till home.

Om du envisas med att använda gksudo nautilus och grafiskt gränssnitt istället för terminalen så går faktiskt det också, även om man inte har riktigt lika bra koll på allting...

Så om du vill fixa allt det vi pratat om grafiskt och med gksudo nautilus istället, så gör så här:

  1. Logga in med CD igen precis som du gjort här ovanför, eller rättare sagt starta upp med en Live-CD.
  2. Öppna en gksudo nautilus med samma partition som du gjort här, dvs. den som heter något med "42 GB..." och som alltså är din rotpartition där /home ligger än så länge...
  3. Döp om /home till /home2 på den partitionen igen...
  4. Öppna en gksudo nautilus med den partitionen som kallas för /home...
  5. Kopiera över allt som ligger i /home2 på rotpartitionen till "home-partitionen", inte själva mappen home2 alltså, utan bara allt som ligger i den...
  6. Klicka dig in i /etc på rotpartitionen och öppne filen fstab för redigering. Lägg till:
    Kod:
    UUID=9d983447-c7e3-49d8-9566-aab2f122cb85   /home   ext3   errors=remount-ro   0   2
    ...sist i den och spara...
  7. Starta om datorn och nu ska du ha en /home som ligger på en egen partition, plus den gamla kopian av den som ligger kvar på rotpartitionen med namnet /home2...
  8. Om allt funkar bra och inga filer fattas eller något sådant, så ta bort hela /home2 (med gksudo nautilus)...

Och helt plötsligt har du gott om plats på rotpartitionen plus att home ligger i en egen partition, precis så som det var tänkt från början... ;)

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


15 maj 2014, 20:06
Profil WWW

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
1,2 och 3 fattar jag
men när det gäller 4, "Öppna en gksudo nautilus med den partitionen som kallas för /home..."
hur väljer jag att öppna med sda6 (den som ska bli /home)
5 om jag kopierar över till sda6, kommer kommer mapparna som redan finns där att merga eller skriver den över?

Sedan tror jag att jag fattar resten.
Ska försöka att få tid att göra ett försök imorgon bitti!

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


16 maj 2014, 19:46
Profil

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Jag försökte nu att logga in med CD men nu kommer jag varken åt root, (den som är intressant) eller sda6 (den som ska bli root)
Ska jag döpa om home igen för att komma tillbaka till den avsågade grenen så att jag kan komma åt root som jag gjorde för att återställa min avsågade gren. Jag tycker att det är rätt kul att prata om den avsågade grenen! :)

Eller, vänta.
Jag tror att vi ska ta och lösa det där med att logga in som root, sen lär det vara lättare att fixa det som var problemet från början.

Nu lägger jag mig framför TV och vårdar min huvudvärk!

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


16 maj 2014, 20:36
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5548
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
krassegrand skrev:
1,2 och 3 fattar jag
men när det gäller 4, "Öppna en gksudo nautilus med den partitionen som kallas för /home..."
hur väljer jag att öppna med sda6 (den som ska bli /home)
5 om jag kopierar över till sda6, kommer kommer mapparna som redan finns där att merga eller skriver den över?
När det gäller 4:an och "Öppna en gksudo nautilus med den partitionen som kallas för /home...", så innebär det att du ska montera sda6 någonstans och öppna den. Ute i terminalen hade du gjort t.ex "sudo mount /dev/sda6 /mnt", men i nautilus sker lite sådant automatiskt om du bara klickar på enheten. I själva verket gör den en typ en "sudo mount /dev/sda6 /media/<label>", men det ser du inte i nautilus. Men hur som helst så måste du ju öppna ett fönster med den...

Antagligen är den helt tom eftersom sda6 inte varit monterat tidigare, men om du har haft den monterad förut och innehållet är en tidigare version av /home så kommer den att merge:a filerna. OBS! bara merge:a dem på filnivå utan hänsyn till innehållet i filerna. I det här läget kan du också välja att rensa sda6 först, eftersom resultatet kan bli lite udda annars. För att rensa den så kan du antingen bara ta bort allting som vanligt i nautilus, eller också kan du öppna gparted och formatera den...

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


16 maj 2014, 20:43
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5548
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
krassegrand skrev:
Jag försökte nu att logga in med CD men nu kommer jag varken åt root, (den som är intressant) eller sda6 (den som ska bli root)
Ska jag döpa om home igen för att komma tillbaka till den avsågade grenen så att jag kan komma åt root som jag gjorde för att återställa min avsågade gren. Jag tycker att det är rätt kul att prata om den avsågade grenen! :)

Eller, vänta.
Jag tror att vi ska ta och lösa det där med att logga in som root, sen lär det vara lättare att fixa det som var problemet från början.
Jo precis, det är nog bäst att vi gör det "på riktigt" med att du går in med stegen och loggar in som root... ;)

Det är egentligen ganska enkelt och om den gamla /home heter /home2 nu och du har skapat en ny tom mapp som heter /home, så kan vi börja ungefär vid punkt #4 i den gamla listan:

  1. Lägg in:
    Kod:
    UUID=9d983447-c7e3-49d8-9566-aab2f122cb85   /home   ext3   errors=remount-ro   0   2
    ...sist i "/etc/fstab". Om du vill göra det enkelt för dig så kan du göra det med:
    Kod:
    cp /etc/fstab /etc/fstab.old
    echo "UUID=9d983447-c7e3-49d8-9566-aab2f122cb85   /home   ext3   errors=remount-ro   0   2" >> /etc/fstab
    ...och var väldigt noga med att ">>" verkligen blir två stycken ">" utan något mellanslag mellan...
  2. Montera sda6 på det nya "/home" med "mount -a"
  3. Kontollera att sda6 är ordentligt monterad på "/home" med "df|grep sda6"
  4. Kopiera gamla "/home2" till nya "/home" med "cp -a /home2/ /home/"
  5. Logga ut och in ett par gånger och kolla att allting verkar ok.
  6. Ta bort det gamla "/home2" med "rm -rf /home2"

Om du vill kolla om sda6 är tom eller inte innan du lägger dit något, så gör du det mellan punkt #3 och #4 ovan, det ska nu vara sda6 som syns om du "går in i" /home... :)

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


16 maj 2014, 20:57
Profil WWW

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Osprey skrev:
Jo precis, det är nog bäst att vi gör det "på riktigt" med att du går in med stegen och loggar in som root... ;)


Den springande punkten är ju just det att jag inte kan logga in som root!

Om jag startar i felsäker läge kommer jag till denna meny!

Bild

Om jag väljer enligt nedan

Bild

Kommer jag till denna meny

Bild

Är det det jag ska välja för att logga in som root?

Om jag väljer resume så kommer den aldrig igång utan jag måste stänga av på power-knappen.

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


16 maj 2014, 21:23
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16 aug 2010, 19:39
Inlägg: 725
OS: Kubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Prova välj det näst nedersta alternativet i återställningsmenyn "root - Hoppa till en root prompt"

Mvh Nemo


16 maj 2014, 22:37
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5548
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Håller med Nemo... ;D

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


16 maj 2014, 22:50
Profil WWW

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Nemo skrev:
Prova välj det näst nedersta alternativet i återställningsmenyn "root - Hoppa till en root prompt"

Mvh Nemo


Då är jag ju i, typ terminalen!
Jag ska prova!

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


17 maj 2014, 05:23
Profil

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
krassegrand skrev:
Nu har jag kört
sudo usermod -p new-password root
några gånger i terminalen men när jag ska logga in i root promt eller efter resume så säger den att lösenordet är fel!

FAAAAAN
Nu när jag trodde att jag var på väg så händer detta??????????????


Nu är vi tillbaka på detta!

Jag provar med "sudo passwd root"

Detta ser väl bra ut?

jorgen@jorgen-EasyNote-TE11HC:~$ sudo passwd root
[sudo] password for jorgen:
Ange nytt UNIX-lösenord:
Ange nytt UNIX-lösenord igen:
passwd: uppdatering av lösenord lyckades
jorgen@jorgen-EasyNote-TE11HC:~$

Nu ska jag prova med root prompt igen

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


17 maj 2014, 05:35
Profil

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Nu kan jag komma in i root prompt men mina kunskaper i att jobba från terminal är mycket begränsade.

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


17 maj 2014, 05:41
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5548
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Har du en /home2 som egentligen är ditt gamla /home nu? och en ny tom mapp som heter /home??

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


17 maj 2014, 05:47
Profil WWW

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Nej!
Det enda sättet jag har lyckats ändra home till home2 var när jag loggade in som vanligt och använde "gksudo nautilus"

Vad ska jag göra när jag kommit in i root prompten?

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


17 maj 2014, 06:03
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5548
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
  1. Skapa ett nytt /home med "mkdir /home"...
  2. Lägg in:
    Kod:
    UUID=9d983447-c7e3-49d8-9566-aab2f122cb85   /home   ext3   errors=remount-ro   0   2

    ...sist i "/etc/fstab". Om du vill göra det enkelt för dig så kan du göra det med:
    Kod:
    cp /etc/fstab /etc/fstab.old
    echo "UUID=9d983447-c7e3-49d8-9566-aab2f122cb85   /home   ext3   errors=remount-ro   0   2" >> /etc/fstab

    ...och var väldigt noga med att ">>" verkligen blir två stycken ">" utan något mellanslag mellan...
  3. Montera sda6 på det nya "/home" med "mount -a"
  4. Kontollera att sda6 är ordentligt monterad på "/home" med "df|grep sda6"
  5. Kopiera gamla "/home2" till nya "/home" med "cp -a /home2/ /home/"
  6. Logga ut och in ett par gånger och kolla att allting verkar ok.
  7. Ta bort det gamla "/home2" med "rm -rf /home2"

Kör ett steg i taget och fråga här emellan om det är något du undrar...

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


17 maj 2014, 10:21
Profil WWW

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
punkt 1
Kan jag sätta sda6 som home med gparted? Jag fattar inte riktigt!

Punkt 2
Gör jag det i terminalen (root prompt)

Punkt 3
Hur väljer man var man vill montera?

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


17 maj 2014, 10:28
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06 apr 2008, 00:09
Inlägg: 5548
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
krassegrand skrev:
punkt 1
Kan jag sätta sda6 som home med gparted? Jag fattar inte riktigt!
Det enda du gör med det här kommandot är att skapa en monteringspunkt, det vill säga en "punkt" som har ett namn i rotpartitionen

krassegrand skrev:
Punkt 2
Gör jag det i terminalen (root prompt)
Allt det här gör du i terminalen, det vill säga i det här fallet root-prompten. Det är egentligen det här som är den "riktiga" terminalen, för nu har du ingen grafik eller något annat igång runtomkring...

krassegrand skrev:
Punkt 3
Hur väljer man var man vill montera?
Det du gör i punkt 2 innehåller en fullständig beskrivning av vad du vill montera och var. Det du skriver in i fstab består av - först kommer sda6 UUID, som är ett nummer som talar om att det är just sda6 som du vill montera - sedan kommer punkten/platsen där du vill montera sda6 - efter detta kommer typen av filsystem och några parametrar för monteringen. Sedan gör du själva monteringen i den här punkten, med "mount -a" som betyder "montera allt som står i /etc/fstab och som inte redan är monterat". Du skulle kunna använda "mount /dev/sda6 /home" istället, men för att testa att det som står i /etc/fstab blivit rätt, så kan det vara bra att använda "mount -a" istället...

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


17 maj 2014, 10:51
Profil WWW

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Jag har loggat in i root promten!
när jag skriver mkdir /home får jag svaret
mkdir: kan inte skapa katalog "/home" Filen existerar

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


17 maj 2014, 11:31
Profil

Blev medlem: 08 maj 2009, 17:45
Inlägg: 1959
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: För lite utrymme?
Kan man logga in "som vanligt" direkt från root prompten?

Jörgen

_________________
64, gråhårig och pensionär from September 2017!


17 maj 2014, 11:33
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 163 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Nästa

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011