Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 15 apr 2021, 06:17



Svara på tråd  [ 19 inlägg ] 
 Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic 
Författare Meddelande
ung forumnörd
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01 okt 2006, 22:31
Inlägg: 12893
Ort: Bohuslän
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
jag har skickat en buggrapport
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/448112

Vid senaste kärnuppdateringen så uppdaterades inte grub, utan fortfarande används den gamla kärnan. När jag försöker uppdatera manuellt med kommandot update-grub får jag felmeddelandet
Citat:
Your /usr is broken, please fix it before call this wrapper!


jag vet ju inte om detta är en riktig bugg eller om det bara är fel hos mej, men alla uppdateringar är inkörda och jag har installerat om grub. Det är ju lite svårt att upprepa felet på nån annan dator, har ju inte hur många som helst att exprimenter med. ;) Hittade en liknande buggrapport för Debian, det verkar väl inte osannolikt att det finns ett samband.

_________________
På internet vet ingen att du är en hund. ..... ~~~ ..... I'm a bitch! 8)


10 okt 2009, 18:26
Profil

Blev medlem: 14 jan 2007, 19:31
Inlägg: 6191
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Utgåva: 21.04 Hirsute Hippo
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Har du enbart grub2 eller chainloadas den från grub? (d.v.s. körde du upgrade-from-grub-legacy?)

Kolla att det är rätt update-grub som du kör, det finns även en update-grub2.


10 okt 2009, 19:09
Profil
ung forumnörd
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01 okt 2006, 22:31
Inlägg: 12893
Ort: Bohuslän
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Lars skrev:
Har du enbart grub2 eller chainloadas den från grub? (d.v.s. körde du upgrade-from-grub-legacy?)

Kolla att det är rätt update-grub som du kör, det finns även en update-grub2.

Det är en nyinstallation med grub2 och det har funkat vid tidigare kärnuppgraderingar. Nyinstallerade när kärnan var 2.6.31-10 och sen dess har det blivit både 2.6.31-11 och 2.6.31-12 utan problem. Jag har provat lite olika sätt att reparera det hela, men felet kvarstår. Får se om det blir bättre efter några uppdateringar annars får jag nyinstallera och se om det försvinner. Det tycks ju som om felet förekommer även i Debian så det är väl inte helt osannolikt att det är en "riktig" bugg.
Lite av tjusningen med att köra instabil mjukvara, man vet aldrig riktigt vad som händer. ;)

_________________
På internet vet ingen att du är en hund. ..... ~~~ ..... I'm a bitch! 8)


10 okt 2009, 22:33
Profil

Blev medlem: 28 mar 2007, 23:01
Inlägg: 6212
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Kolla om /usr/sbin/update-grub är exekverbar (mode=755). Om inte ändra med chmod.

@Lars
update-grub2 är stubbkod för update-grub, dvs identiska.


10 okt 2009, 22:55
Profil
ung forumnörd
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01 okt 2006, 22:31
Inlägg: 12893
Ort: Bohuslän
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Bowmore skrev:
Kolla om /usr/sbin/update-grub är exekverbar (mode=755). Om inte ändra med chmod.

@Lars
update-grub2 är stubbkod för update-grub, dvs identiska.

Filen saknas helt. Det finns ett par till i engelska forumet med samma fel och där saknas också /usr/sbin/update-grub. Jag har försökt köra /sbin/update-grub, men det blir samma fel. Det finns en del resonemang i bugrapporten för debian, men det går ganska långt över min kunskapsnivå.

_________________
På internet vet ingen att du är en hund. ..... ~~~ ..... I'm a bitch! 8)


10 okt 2009, 23:24
Profil

Blev medlem: 14 jan 2007, 19:31
Inlägg: 6191
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Utgåva: 21.04 Hirsute Hippo
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Men om inte /usr/sbin/update-grub existerar, vad är det då som körs när du körs update-grub? Vad säger which update-grub?


10 okt 2009, 23:33
Profil

Blev medlem: 28 mar 2007, 23:01
Inlägg: 6212
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Kommandot update-grub ligger i paketet grub-pc.

Kolla t.ex med
Kod:
dpkg-query -L grub-pc | grep /sbin
där bl.a /usr/sbin/update-grub borde dyka upp.

En möjlighet är att installera om paketet grub-pc
Kod:
sudo apt-get install --reinstall grub-pc
så borde det fungera igen. Men då kan du ju inte vara med och felsöka i din egen felrapport.

En annan möjlighet är att bara lägga in senaste kärnan manuellt i grub.conf.


11 okt 2009, 00:32
Profil
ung forumnörd
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01 okt 2006, 22:31
Inlägg: 12893
Ort: Bohuslän
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Bowmore skrev:
Kommandot update-grub ligger i paketet grub-pc.

Kolla t.ex med
Kod:
dpkg-query -L grub-pc | grep /sbin
där bl.a /usr/sbin/update-grub borde dyka upp.

En möjlighet är att installera om paketet grub-pc
Kod:
sudo apt-get install --reinstall grub-pc
så borde det fungera igen. Men då kan du ju inte vara med och felsöka i din egen felrapport.

En annan möjlighet är att bara lägga in senaste kärnan manuellt i grub.conf.

Jag har ominstallerat grub ett antal gånger. Datorn funkar ju så jag tänker inte skriva något manuellt, bättre att se om det rättas till så småningom. Filen /usr/sbin/update-grub finns inte alls.

Lars skrev:
Men om inte /usr/sbin/update-grub existerar, vad är det då som körs när du körs update-grub? Vad säger which update-grub?

Ingen aning, men jag får samma fel när jag kör /sbin/update-grub och det är ju egentligen dit /usr/sbin/update-grub ska peka (om jag fattat rätt). Filen /sbin/update-grub finns.

jag tror det är något som blivit fel vid uppdatering. jag funderar på att testa med en total borttagning av grub och sen en nyinstallation. Känns lite vågat, men kör man utvecklingsversioner så får man ta sånt. 8) Får se imorgon om jag jobbar vidare med detta eller om jag ska se om det händer något med uppdateringarna.

_________________
På internet vet ingen att du är en hund. ..... ~~~ ..... I'm a bitch! 8)


11 okt 2009, 01:44
Profil

Blev medlem: 28 mar 2007, 23:01
Inlägg: 6212
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
vulfgar skrev:
Jag har ominstallerat grub ett antal gånger. Datorn funkar ju så jag tänker inte skriva något manuellt, bättre att se om det rättas till så småningom. Filen /usr/sbin/update-grub finns inte alls.

När du skriver att du har ominstallerat grub, menar du att du kört kommandot grub-install eller installerat om paketen? Isf vilka paket?

Följande paket är de enda som är installerat för grub2 hos mig:
- grub-common
- grub-pc
- memtest86+

Vidare så finns inte t.ex skriptet /sbin/update-grub i min beta-installation.

Edit:
Kan du kolla paketet grub-pc i Synaptic då det inte ser ut att vara installerat.

Följande version ska vara installerat:
grub-pc 1.97~beta3-1ubuntu8

Det paketet installerar bl.a /usr/sbin/update-grub som du tydligen saknar.


11 okt 2009, 10:11
Profil
ung forumnörd
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01 okt 2006, 22:31
Inlägg: 12893
Ort: Bohuslän
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Nu har jag joxat lite:

Jag har ominstallerat dom paket som redan varit installerade sen tidigare, dvs
grub
grub-common
memtest86+
ingenting hjälpte, men som sagt, testade att ta bort paketet grub och istället installera grub-pc och då funkar det. :)

Tydligen har det blivit fel ändå vid någon uppdatering eftersom det ursprungligen installerade paketet inte byttes ut. Det har ju varit grub2 hela tiden (jag gjorde en nyinstallation) så det är något förvirrande att det finns flera olika paket som funkar lite olika bra.
Hur som helst är det kommandot update-grub2 jag får köra nu för att uppdatera manuellt, men förhoppningsvis ska det funka bättre vid nästa kärnuppgradering. Jag ska komplettar min buggrapport med detta i alla fall, det är ju inte i grub felet ligger utan i uppgraderingen.

Tack för all hjälp! :)

_________________
På internet vet ingen att du är en hund. ..... ~~~ ..... I'm a bitch! 8)


11 okt 2009, 15:36
Profil

Blev medlem: 28 mar 2007, 23:01
Inlägg: 6212
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Vill du felsöka lite mer så kan du alltid söka på grub i apt-loggen ;)
Den finns under /var/log/apt.

Du får antigen göra chmod för att få läsrättigheter eller köra nautilus som root.

Eftersom kärnorna 2.6.31-10, 2.6.31-11 och 2.6.31-12 uppdaterats av grub2 så borde det rimligen synas där när paketet grub-pc togs bort och ersattes med paketet grub.


12 okt 2009, 13:33
Profil
ung forumnörd
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01 okt 2006, 22:31
Inlägg: 12893
Ort: Bohuslän
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Bowmore skrev:
Vill du felsöka lite mer så kan du alltid söka på grub i apt-loggen ;)
Den finns under /var/log/apt.

Du får antigen göra chmod för att få läsrättigheter eller köra nautilus som root.

Eftersom kärnorna 2.6.31-10, 2.6.31-11 och 2.6.31-12 uppdaterats av grub2 så borde det rimligen synas där när paketet grub-pc togs bort och ersattes med paketet grub.

Mycket bra idé, ska titta där.

_________________
På internet vet ingen att du är en hund. ..... ~~~ ..... I'm a bitch! 8)


12 okt 2009, 16:01
Profil

Blev medlem: 13 okt 2009, 20:06
Inlägg: 3
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Jag har exakt samma problem. Uppdaterade med update-manager och såg att 2.31-13 installerades men när jag startar är det fortfarande 12 som gäller.
Jag får samma felmeddelande som trådskaparen när jag kör update-grub.


13 okt 2009, 20:44
Profil

Blev medlem: 28 mar 2007, 23:01
Inlägg: 6212
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Hej och välkommen ;)
Konstig detta! Har installerat ett antal karmic och inte sett till problemet.

Hur som helst, så kommer felmeddelandet från Grub Legacy, dvs den gamla grub. Det som händer mer tekniskt är att kommandot update-grub anropar skriptet /sbin/update-grub som sen kontrollerar om skriptet /usr/sbin/update-grub finns och anropar det då i sin tur. Finns inte /usr/sbin/update-grub så ges det meddelandet du får.

Det du behöver göra är att starta upp Synaptic från menyn under System>Administration.
Sen avinstallerar du paketet grub och installerar paketet grub-pc.

Sen ska update-grub fungera.


13 okt 2009, 20:55
Profil

Blev medlem: 13 okt 2009, 20:06
Inlägg: 3
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Bowmore skrev:
Hej och välkommen ;)
Konstig detta! Har installerat ett antal karmic och inte sett till problemet.

Hur som helst, så kommer felmeddelandet från Grub Legacy, dvs den gamla grub. Det som händer mer tekniskt är att kommandot update-grub anropar skriptet /sbin/update-grub som sen kontrollerar om skriptet /usr/sbin/update-grub finns och anropar det då i sin tur. Finns inte /usr/sbin/update-grub så ges det meddelandet du får.

Det du behöver göra är att starta upp Synaptic från menyn under System>Administration.
Sen avinstallerar du paketet grub och installerar paketet grub-pc.

Sen ska update-grub fungera.



Tackar! Detta löste mina problem. Jag har dock en annan fråga som du kanske kan svara på. Det är så att jag behöver boota med kernel parameter libata.ignore_hpa=0 för att min SSD skall funka korrekt. Hur gör jag denna ändring permanent så den klarar uppdateringar? Det kommer ju till nya kernels och då uppdateras grub.cfg och min parameter försvinner. Jag har inte riktigt fattat hur grub2 fungerar än.


13 okt 2009, 22:11
Profil
ung forumnörd
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01 okt 2006, 22:31
Inlägg: 12893
Ort: Bohuslän
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Bowmore skrev:

Sen ska update-grub fungera.

Om det kommandot saknas så kör update-grub2, det är samma sak. :)

Edit: ser att du redan fått det att funka medan jag svarade. :)
Du kan läsa mer om grub2 här https://wiki.ubuntu.com/Grub2#grub%20%2 ... lt/grub%29
Jag har inte riktigt våga pilla med detta ännu.

_________________
På internet vet ingen att du är en hund. ..... ~~~ ..... I'm a bitch! 8)


13 okt 2009, 22:13
Profil

Blev medlem: 28 mar 2007, 23:01
Inlägg: 6212
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
erikla2002 skrev:
Det är så att jag behöver boota med kernel parameter libata.ignore_hpa=0 för att min SSD skall funka korrekt. Hur gör jag denna ändring permanent så den klarar uppdateringar?

Den typen av inställningar för grub2 gör man i filen /etc/default/grub.

Editera med kommandot
Kod:
sudo gedit /etc/default/grub

och, i ditt fall, lägg till bootoptionerna till parametern GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT på samma sätt som du gjorde för Grub Legacys defopts.

Exempel
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash bootoption1 bootoption2 ..."

Sen uppdaterar du bootmenyn med
Kod:
sudo update-grub


13 okt 2009, 22:36
Profil

Blev medlem: 13 okt 2009, 20:06
Inlägg: 3
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Bowmore skrev:
erikla2002 skrev:
Det är så att jag behöver boota med kernel parameter libata.ignore_hpa=0 för att min SSD skall funka korrekt. Hur gör jag denna ändring permanent så den klarar uppdateringar?

Den typen av inställningar för grub2 gör man i filen /etc/default/grub.

Editera med kommandot
Kod:
sudo gedit /etc/default/grub

och, i ditt fall, lägg till bootoptionerna till parametern GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT på samma sätt som du gjorde för Grub Legacys defopts.

Exempel
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash bootoption1 bootoption2 ..."

Sen uppdaterar du bootmenyn med
Kod:
sudo update-grub


Klockrent, precis vad jag letat efter!


13 okt 2009, 23:14
Profil
ung forumnörd
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01 okt 2006, 22:31
Inlägg: 12893
Ort: Bohuslän
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Re: Grub2 uppdaterar inte ny kärna i karmic
Det tycks ha varit lite fel i paketen vilket förklarar problemet.
Citat:
Alpha 6 without a doubt installed grub2 by default. I believe there
were also some bugs reported in this time frame about packages
incorrectly pulling in grub1 on upgrade instead of using grub2 as they
were supposed to. So I think that explains the behavior you saw.

_________________
På internet vet ingen att du är en hund. ..... ~~~ ..... I'm a bitch! 8)


15 okt 2009, 05:22
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 19 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011