Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 23 apr 2018, 23:58



Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
 Lubuntu startar inte 
Författare Meddelande

Blev medlem: 21 jan 2007, 18:55
Inlägg: 48
Ort: Karlskoga
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Lubuntu startar inte
När jag startar datorn så kommer den till ett läge (innan inloggning) där det står en blinkande curser i övre vänstra hörnet. Ingen text. Man skulle kunna tro att det är ett terminalfönster, men inget händer när jag använder tangentbordet. När jag så småningom trycker på datorn power-knapp, så kommer en del text som säger att datorn stänger av sig.

Mina misstankar går mot HP-LIP. Det var det sista programmet jag installerade. Det har fungerat alldeles utmärkt, förutom att det ville att jag skull skriva in mitt adminlösen varje gång systemet bootade. (programmet ville kolla om det fanns några uppdateringar till drivrutinen) Jag tröttnade och lät bli, tänkte att det värsta som skulle kunna händ var att det inte gick att skriva ut. Men det gick utmärkt att använda skrivaren. Men efter 2-3 omstarter hängde sig datorn i omstarten.

Jag kör även Mint i en dualboot men trivs bättre i Lubuntu. Vilka loggar skall jag kolla för att se vad som hänger sig? Jag har försökt men inte förstått så mycket. Sen behöver jag säkert hjälp med vad jag skall göra sen.

Tacksam för tips.
/Mats


14 nov 2013, 16:51
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5207
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Lubuntu startar inte
Jag skulle inte tro att HP-LIP kan hänga allting så mycket. Ett enkelt sätt att undersöka vad som händer är att starta den i återställningsläge och sedan starta datorn i återställningsläge och sedan öppna en rootprompt och köra startx. Då får du hela loggen från startx på skärmen och kan se vad den gör när den slutar skriva ut...

Om du istället vill kunna gå in och se systemet när den hänger sig på vanligt vis, så kan du trycka <ctrl><alt>F2 så kommer du till en console och vill du tillbaka så trycker du <ctrl><alt>F7. Men antagligen kan du inte se så mycket där utan det sättet jag skrev om ovanför är nog bättre...

Det du får igång när du kör återställningsläge och sedan startx, är nästan ett "riktigt" system, men en del saker körs inte ordentligt. Det är dock ett väldigt bra sätt att testa vad som kan hänga sig under senare delen av uppstarten...

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
Bild OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


14 nov 2013, 19:28
Profil WWW

Blev medlem: 21 jan 2007, 18:55
Inlägg: 48
Ort: Karlskoga
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Lubuntu startar inte
Jag gjorde som sas och körde startx och det slutade så här:
-Version
-ShowDefaultModulePath
-ShowDefaultLibPath
-novtswitch
-ShareVTS
mir MirID
Vtxx
-keeptty (här hände inget i kanske 2-3 sek)


(EE)
Fatal server error
(EE) Could not lock file in /tmp/.tXD-lock
(EE) osv.

Det kom mer text men inget signifikant.


14 nov 2013, 22:43
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5207
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Lubuntu startar inte
Här ser "(EE)" ut som att det kommer från xorg dvs. xservern som är det fundamentala som du startar med startx, helt logiskt alltså...

Så då finns det kanske mer info i "xorg.log" som ligger i "/var/log". Det finns också lite olika äldre loggar med namn som "xorg.<nummer>.log" och "xorg.<nummer>.log.old". Här får man kika på datum på filerna med "ls -l" och se vilken av dem som kan ha varit aktuell när felet senast uppstod.

Förhoppningsvis kan man se något där om vad det egentligen är som är fel, att det bara skulle vara "Could not lock file in /tmp/.tXD-lock" låter inte troligt och det är nog snarast en konsekvens av något annat som står i loggen.

Det kan också vara idé att ta upp burken i återställningsläge och köra "dpkg - reparera trasiga paket" till att börja med, för att vara säker på att det inte är något som bara blivit halvvägs installerat...

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
Bild OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


15 nov 2013, 05:48
Profil WWW

Blev medlem: 21 jan 2007, 18:55
Inlägg: 48
Ort: Karlskoga
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Lubuntu startar inte
Jag har kört "dpkg - reparera trasiga paket" där det hände en del, bla en ny kärna. Men det hänger sig på samma sätt.

Jag har tittat i logen, men vet inte riktigt vad jag skall titta efter. så jag har tittat efter (EE) vilket det finns några. Det verkar handla om Nvidia

[ 17139.471] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 17139.478] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[ 17139.478] compiled for 1.13.3, module version = 1.0.0
[ 17139.478] ABI class: X.Org Server Extension, version 7.0
[ 17139.478] (==) AIGLX enabled
[ 17139.479] Loading extension GLX
[ 17139.479] (==) Matched nvidia as autoconfigured driver 0
[ 17139.479] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 1
[ 17139.479] (==) Matched nvidia as autoconfigured driver 2
[ 17139.479] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 3
[ 17139.479] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[ 17139.479] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 5
[ 17139.479] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 6
[ 17139.479] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[ 17139.479] (II) LoadModule: "nvidia"
[ 17139.481] (WW) Warning, couldn't open module nvidia
[ 17139.481] (II) UnloadModule: "nvidia"
[ 17139.481] (II) Unloading nvidia
[ 17139.481] (EE) Failed to load module "nvidia" (module does not exist, 0)
[ 17139.481] (II) LoadModule: "nouveau"
[ 17139.481] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
[ 17139.486] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
[ 17139.486] compiled for 1.13.3, module version = 1.0.7
[ 17139.486] Module class: X.Org Video Driver
[ 17139.486] ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
[ 17139.486] (II) LoadModule: "vesa"
[ 17139.486] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[ 17139.488] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[ 17139.488] compiled for 1.12.99.902, module version = 2.3.2
[ 17139.488] Module class: X.Org Video Driver
[ 17139.488] ABI class: X.Org Video Driver, version 13.0

Annars vet jag inte vad jag skall titta efter.

/ Mats


15 nov 2013, 18:06
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5207
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Lubuntu startar inte
Om du inte visste det förresten, så står "(EE)" för Error, "(WW)" för Warning och "(II)" för Information.

Det här ser inte alls bra ut:
Citat:
[ 17139.481] (EE) Failed to load module "nvidia" (module does not exist, 0)
...och det betyder i stort sett att den misslyckades med att ladda drivrutinen "nvidia", trots att det stod att den skulle finnas...

Du kan kontrollera det med:
Kod:
sudo lsmod | grep nvidia
...hur som helst, så är det något som är fel och det finns ett antal mer eller mindre farliga sätt att försöka fixa det. Så det bästa är nog helt enkelt att installera om drivrutinen för grafikkortet.....

Om du har tid över så kan du starta om den i återställningsläge och sedan välja att starta upp i "felsäkert läge" (Failsafe X). Då borde det funka utan problem eftersom den kör i låggrafikläge utan de "riktiga" drivrutinerna då...

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
Bild OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


15 nov 2013, 18:30
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5207
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Lubuntu startar inte
Och...
Citat:
[ 17139.479] (==) Matched nvidia as autoconfigured driver 0
[ 17139.479] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 1
[ 17139.479] (==) Matched nvidia as autoconfigured driver 2
[ 17139.479] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 3
[ 17139.479] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[ 17139.479] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 5
[ 17139.479] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 6
[ 17139.479] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
...det här ser inte alls bra ut heller, eftersom det visar att dina drivrutiner "är något vildvuxna"...

Det går att ta bort moduler med "rmmod" och så, men det är stor risk att något blir fel. Så det allra enklaste om det inte finns några hinder, är nog att formatera om och installera om Lubuntu...... :-\

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
Bild OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


15 nov 2013, 18:39
Profil WWW

Blev medlem: 21 jan 2007, 18:55
Inlägg: 48
Ort: Karlskoga
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Lubuntu startar inte
Jag installerar nog om Lubuntu. Detta alternativ har hela tiden funnits i mitt bakhuvud.

Tack för hjälpen.
Mats


15 nov 2013, 22:46
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 8 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011