Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 05 mar 2021, 01:22Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
 Skapa ett högstadium i molnet? 
Författare Meddelande

Blev medlem: 28 apr 2013, 22:05
Inlägg: 19
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Skapa ett högstadium i molnet?
Hej!

Jag är högstadielärare och upplever att skolan i sin nuvarande form är helt föråldrad. Vi lärare klarar inte av att lära ut det ungdomarna behöver i dagens och morgondagens samhälle. Allt för många elever tycker skolan är tråkig och det i sin tur leder till underprestationer, mobbning och vandalisering. För många elever blir skolan ett 9-årigt fängelsestraff.

Nu funderar jag på om det går skapa en skolan som är helt nätbaserad, dvs eleverna träffas inte fysiskt i ett klassrum om de inte vill. All undervisning sker på nätet och i olika forum. Förhoppningsvis kan eleverna arbeta med verkliga problem och inte konstgjorda uppgifter från läroböcker. Tillsammans i forum och chattar skapar de egna arbetsgrupper som löser uppgifterna och presenterar resultaten. På detta sätt skulle vi kunna utnyttja hela den kraft och potential som finns på Internet.

I Sverige har vi skolplikt och betyg så eleverna måste vara inskrivna och de måste få betyg av en grupp lärare som kommunicerar med eleverna.

Anledningen till att jag skriver om detta här är att jag de senaste åren sett hur skolan allt mer låser upp sig med tjänster från företag som Google och Apple. I min värld måste vår digitala värld vara fri och öppen och jag har inspirerats mycket av det Cory Doctorow skriver i sina böcker Little Brother och Homeland.

Nu till mitt problem. Jag är ingen It-kille och vet inte hur jag skulle börja med att skapa en högstadieskola bland molnen. Det hade varit spännande att höra era åsikter och synpunkter.


04 aug 2014, 21:08
Profil
Global Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09 jun 2012, 05:16
Inlägg: 6197
Ort: Boo
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Re: Skapa ett högstadium i molnet?
Hej.

Det är en intressant fråga. :)

Det är inte överraskande att skolor lockas av Googles kompletta lösning med molnbaserat dokumentsamarbete i realtid och chatt (text eller video/ljud), allt väl fungerande och tillgängligt via en billig Chromebook, eller vilken dator eller annan uppkopplad enhet som helst (nästan).

Samtidigt är det ett problem att låsa skolan, och därmed eleverna, till ett visst företag, om lösningen de erbjuder inte är helt öppen.

Kanske tyska Open-Xchange kan vara ett alternativ.
http://www.open-xchange.com/
https://www.ox.io/
https://www.ox.io/ox_text
https://en.wikipedia.org/wiki/Open-Xchange

_________________
Groovy Gorilla | Firefox 87β | Privacy Badger


05 aug 2014, 07:54
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 08:13
Inlägg: 3799
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Skapa ett högstadium i molnet?
martingandersson skrev:
Nu till mitt problem. Jag är ingen It-kille och vet inte hur jag skulle börja med att skapa en högstadieskola bland molnen. Det hade varit spännande att höra era åsikter och synpunkter.


Självklart skulle det tekniskt sett vara möjligt. Högskolor och universitet gör ju det sedan fler år tillbaka, dessutom finns det en uppsjö av billiga, t.om gratis verktyg som kan hjälpa till med det arbetet. Jag tror dock att det finns en svaghet i upplägget; högskoleelever har ett självvalt incitament att lära sig och därför fullfölja studierna. Det har inte nödvändigtvis högstadieelever....


05 aug 2014, 11:36
Profil WWW
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 3 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011