Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 10 jul 2020, 18:47Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
 UbuCon Portugal samt lite reflektioner 
Författare Meddelande
Översättare

Blev medlem: 21 feb 2010, 11:18
Inlägg: 604
Ort: Uppsala
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg UbuCon Portugal samt lite reflektioner
Hej forumet, jag har fullt upp med annat just nu (som flera småbarn och nyinköpt villa:D), men har inte släppt varken intresse för Ubuntu eller Öppen källkod, tvärtom:D, men är sällan här på forumet. Hursom, jag har precis varit på Ubucon Portugal då det passade bra med en samtidig jobbresa - UbuCon är en europeisk träff som varit de 4 senaste åren på olika ställen. Tyvärr var den väldigt liten, och jag tyckte lite synd om det portugisiska gänget som anordnat en schysst konferens då det inte var mer folk som kom. Antalet kunde nog räknas in som en genomsnittlig meetup.

Några tankar som jag direkt funderade på:
Har Canonical nästan helt släppt skrivbordet nu, och även detta med gemenskap och LoCo:s? Man minns ju Jono Bacon etc, och efter honom har det väl inte kommit någon som har samma betydelse för att hålla ihop samt peppa communitys. Deras närvaro var liten även om de stod som sponsorer.

En annan tanke var - var är alla yngre som håller på med Linux, samt Ubuntu - där var det mest folk i min egen ålder, gråa skägg och flintar (inget fel på någon av dem förstås, men det säger något om snittåldern).

Och en tredje reflektion - kanske går folk mest bara Meetups nuförtiden, och tycker konferenser i sig är trista - jag är själv en ivrig meetup-besökare. Mindre åtaganden än att åka iväg flera dagar på något.

Linux på skrivbordet kommer att behövas även i framtiden i vissa nischer, och jag tror fortfarande starkt på det. Men lite mer fart i Ubuntu-världen samt från Canonical fick det gärna vara.
.


12 okt 2019, 17:56
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 08 aug 2010, 13:49
Inlägg: 2668
Ort: Göteborg
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.04 Focal Fossa LTS
Svara med citat
Inlägg Re: UbuCon Portugal samt lite reflektioner
Trevligt att höra av dig. Men hur definieras en "meetup"?

Annars instämmer jag i de flesta av dina observationer. Vad gäller skrivbordet uppfattar jag att det har blivit reducerat till en biprodukt för Canonical. Jämför t ex www.ubuntu.com med samma adress för 10 år sedan. Och skälet tror jag är ekonomiskt. Canonical satsade stort på Unity, men hade inte de ekonomiska musklerna att fullfölja. Så då fick det bli GNOME på skrivbordet, där fler delar på kostnaderna för utveckling och underhåll. De Canonical-anställda som sköter Ubuntu-skrivbordet är idag få, och de tvingas prioritera hårt.

De verkar inte heller prioritera gemenskapen högt nu för tiden, även om undantag finns. Till exempel när det gäller Ubuntu-profileringen av skrivbordet, såsom tema och bakgrund, försöker man involvera gemenskapen genom olika trådar i Ubuntu Community Hub. Men några Canonical-resurser för att uppmuntra och stödja LoCos, översättningar och sådant verkar inte längre finnas. Community Council finns på papperet, men bygger idag helt på volontärer, och verkar ha gått i stå.


12 okt 2019, 21:10
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 2 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011