Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 03 dec 2021, 05:48



Svara på tråd  [ 36 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
 4TB 
Författare Meddelande

Blev medlem: 20 mar 2012, 09:39
Inlägg: 202
Ort: Granrisvägen 25A Örebro
OS: Linux Mint
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg 4TB
Har köpt en 4TB hd som är delad i 2. Alltså 2 plus 2TB.
Har varit tvungen att formera om dom till FAT32 båda 2.
Men frågan är: Varför tar det så Låååååång tid att kopiera över mina filer till en av dom.
Tar evigheter.
Någon som har tips eller råd?
Jag kör LinuxMint Mate 20.2


25 okt 2021, 15:31
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16 aug 2010, 18:39
Inlägg: 729
OS: Kubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
LennartL skrev:
Har varit tvungen att formera om dom till FAT32 båda 2.

Är det någon speciell anledning till att du valde FAT32 ? Borde inte NTFS vara ett bättre val

LennartL skrev:
Men frågan är: Varför tar det så Låååååång tid att kopiera över mina filer till en av dom.
Tar evigheter.
Någon som har tips eller råd?

Vet inte orsaken till varför det tar så lång tid, men skulle börja med att prova formattera om till NTFS och se om det gör någon skillnad.


25 okt 2021, 21:40
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11 feb 2018, 21:08
Inlägg: 35
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Är det en extern disk ansluten till en USB2 port så blir det väldigt segt. Kolla om du har en USB3 port på datorn.


29 okt 2021, 08:37
Profil

Blev medlem: 20 mar 2012, 09:39
Inlägg: 202
Ort: Granrisvägen 25A Örebro
OS: Linux Mint
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Jag har provat både usb2 och usb3 uttagen men ingen skillnad.
Så här ser HD,n ut.
Bilaga:
20211029_111031.jpg
20211029_111031.jpg [ 174.65 KiB | Visad 739 gånger ]

Bara ett usb.
Så här ser det ut när jag försöker montera dom.
Bilaga:
Skärmavbild vid 2021-10-29 11-08-18.png
Skärmavbild vid 2021-10-29 11-08-18.png [ 16.22 KiB | Visad 737 gånger ]


29 okt 2021, 09:37
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11 feb 2018, 21:08
Inlägg: 35
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
En hårddisk kan skriva data med ca 100 MB/s och på bilden visar du en SSD som kan vara betydligt snabbare än så. Men med USB2 får man ca 25 - 30 MB/s som mest. Med USB3 kan man komma upp till runt 85 MB/s dvs nästan 3.5 ggr snabbare så du borde märka skillnad mellan dem, annars är det något annat tokigt.

Varför du har problem att montera den har jag ingen ide till. Du har ju tidigare lyckats montera eftersom du kunde skriva till den. Ser ju ut som om du inte längre har ett fungerande filsystem.


29 okt 2021, 12:54
Profil

Blev medlem: 20 mar 2012, 09:39
Inlägg: 202
Ort: Granrisvägen 25A Örebro
OS: Linux Mint
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Detta är konstigt.
Jag kan formatera dom i GParted ändra storlek och allt.
Men jag kan inte montera dom.
Varför???
Ser ut så här när jag försöker montera dom:
Bilaga:
Skärmavbild vid 2021-10-29 17-00-21.png
Skärmavbild vid 2021-10-29 17-00-21.png [ 11.2 KiB | Visad 710 gånger ]


29 okt 2021, 16:03
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5949
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Jag har 2 ssd i datorn och båda är formaterade som ext4, förutom lite gamla windows-saker som ligger i ntfs. Den ena "disken" är Western Digital och den andra är Kingston, ingen av dem har varit några problem att formatera. Sedan har jag två exterrna Western Digital och och en Seagate, som inte heller varit några problem....

Hur formaterar du dem? Jag har kört "rakt upp och ner" med Gparted och det funkar...

Har du provat att lägga till "-t ext4" när du monterar dem...??
(borde inte behövas, men, men....)

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


01 nov 2021, 16:08
Profil WWW

Blev medlem: 20 mar 2012, 09:39
Inlägg: 202
Ort: Granrisvägen 25A Örebro
OS: Linux Mint
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Jag formaterade den ena hd,n på 2,1TB genom att via "diskar" först rensa hela disken med 0,or.
Detta tog ju sin tid ca 30 timmar.
Sedan formaterade jag den till Fat32 Och se Nu är den Monterad och fungerar.

Just nu gör jag samma sak med den andra men ska formatera den till ext4.


01 nov 2021, 17:15
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5949
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
LennartL skrev:
Jag formaterade den ena hd,n på 2,1TB genom att via "diskar" först rensa hela disken med 0,or.
Detta tog ju sin tid ca 30 timmar.
Ähum, en prestation iochförsig....

LennartL skrev:
Sedan formaterade jag den till Fat32 Och se Nu är den Monterad och fungerar.
Ja, jo, Fat32 lär ju fungera, till något iaf....

LennartL skrev:
Just nu gör jag samma sak med den andra men ska formatera den till ext4.
Låter som ett klart vettigare alternativ....

Men 30 timmar, varför överhuvudtaget använda Fat32 och varför i herrans namn formaterar du den med 0:or..?? Sådant gör man normalt sett bara för att vara säker på att eventuell tidigare data raderas (vilket inte är helt 100 ändå)....

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


02 nov 2021, 03:15
Profil WWW

Blev medlem: 20 mar 2012, 09:39
Inlägg: 202
Ort: Granrisvägen 25A Örebro
OS: Linux Mint
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Ja Fat32 fungerar ju.
Jag får se hur EXT4 fungerar sedan när den är klar.
Att formatera med 0,or var ett alternativ jag hittade på (diskar)
och använde det.
Det tog lång tid men det fungerade ju i allafall.
Nu ska jag vänta 1 dag o 11 timmar innan nästa är klar.


02 nov 2021, 09:52
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5949
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
LennartL skrev:
Ja Fat32 fungerar ju.
Jag får se hur EXT4 fungerar sedan när den är klar.
FAT32 fungerar, men det klarar inte av långa filnamn och det klarar inte av symboliska länkar etc. etc.. etc...

LennartL skrev:
Att formatera med 0,or var ett alternativ jag hittade på (diskar) och använde det.
Det innebär enbart att du skriver ut 0:or på varenda sektor av disken. Till ingen som helst nytta för en vanlig "hemmadisk". Jamenjovisst, det funkar ju då också, men du gör förmodligen något du egentligen inte behöver och som gör att det tar sådär 50 gånger så lång tid....

Men kör på.... ;)

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


06 nov 2021, 16:40
Profil WWW

Blev medlem: 20 mar 2012, 09:39
Inlägg: 202
Ort: Granrisvägen 25A Örebro
OS: Linux Mint
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Det gick bra alltihopa.
Ända tills jag stängde av datorn och startade den idag.
Då kommer jag inte åt min 2.1TB för att spara till.
Jag ser 2.1TB,en och kan öppna dom kataloger o filer som finns i den sedan igår.
Men nu får jag inte "klistra in" någoting mer.
Hur får jag tillbaka rättigheterna?


06 nov 2021, 19:09
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5949
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Börja med att kolla så den är monterad med readwrite (rw) och inte bara readonly (ro).

Detta kan du kolla med t.ex:
Kod:
sudo mount | grep /dev/vad-partitionen-på-disken-heter

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


07 nov 2021, 12:38
Profil WWW

Blev medlem: 20 mar 2012, 09:39
Inlägg: 202
Ort: Granrisvägen 25A Örebro
OS: Linux Mint
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Får dessa svar:
lennart@lennart-H81:~$ sudo mount | grep /dev/sdh1
[sudo] lösenord för lennart:
/dev/sdh1 on /media/lennart/2,1TBdisk1 type vfat (ro,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=135,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,showexec,utf8,flush,errors=remount-ro,uhelper=udisks2)

lennart@lennart-H81:~$ sudo mount | grep /dev/sdj1
/dev/sdj1 on /mnt/usb-VendorCo_ProductCode_9447251002523058735-0:0-part1 type vfat (rw,nosuid,nodev,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro,x-gvfs-show)
lennart@lennart-H81:~$


07 nov 2021, 14:28
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5949
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Där ser man klart och tydligt att /dev/sdj1 är monterat på "/mnt/usb-VendorCo_ProductCode_9447251002523058735-0:0-part1" som "rw", dvs. Read och Write.

Medan /dev/sdh1 är monterat på "/media/lennart/2,1TBdisk1" med bara "ro", dvs. enbart Read Only. Den går alltså inte att skriva till...

Du kan montera om den med:
Kod:
sudo mount -o rw,remount /dev/sdh1
...

För att det sedan ska funka när du startar om, så måste vi titta på vad som står i "/etc/fstab"....

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


07 nov 2021, 14:52
Profil WWW

Blev medlem: 20 mar 2012, 09:39
Inlägg: 202
Ort: Granrisvägen 25A Örebro
OS: Linux Mint
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Efter omstart står det så här i fstab:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sdc1 during installation
UUID=506836a4-52c8-4668-a3e0-ed66cc7c2078 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sdc3 during installation
UUID=1908b6ad-d7b3-4fc6-b4a4-867e1bc962e1 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sdc5 during installation
UUID=63539f10-bde0-416e-b4a6-c7992ea94840 none swap sw 0 0
/dev/disk/by-id/usb-VendorCo_ProductCode_9447251002523058735-0:0-part1 /mnt/usb-VendorCo_ProductCode_9447251002523058735-0:0-part1 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0


07 nov 2021, 15:04
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5949
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Det finns inte med någon montering av "/dev/sdh1" på "/media/lennart/2,1TBdisk1" där. Hur gör du monteringen av den..??

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


07 nov 2021, 15:31
Profil WWW

Blev medlem: 20 mar 2012, 09:39
Inlägg: 202
Ort: Granrisvägen 25A Örebro
OS: Linux Mint
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Alla hårddiskar monteras på morgonen. Det är OK.
Men jag kan inte "Klistra in något" på dom 2st 2.1TB hårddiskarna.
Bilaga:
Skärmavbild vid 2021-11-07 15-37-40.png
Skärmavbild vid 2021-11-07 15-37-40.png [ 66.82 KiB | Visad 416 gånger ]

Saknar behörighet.
Allt fungerade i förrgår.
Men när jag startade datorn igår morse så var dom "låsta"


07 nov 2021, 15:42
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5949
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
LennartL skrev:
Alla hårddiskar monteras på morgonen. Det är OK.
Men jag kan inte "Klistra in något" på dom 2st 2.1TB hårddiskarna.
Jamen hur monteras de? På något sätt monteras iaf den ena disken med ReadOnly...

Normalt sett kör man monteringen via "/etc/fstab" så att diskarna automatiskt monteras när man startar upp, men iaf. "/dev/sdh1" finns inte med där. Kör du någon form av manuell montering..??

En annan möjlighet är att du har "errors=remount-ro" på diskarna, vilket innebär att om den får något fel vid monteringen, så återmonterar den dem som ReadOnly.

Isåfall måste du köra en kontroll av filsystemet på dem. Eftersom du kör Fat32 på dem, så kan du inte göra denna kontroll i Linux, utan du måste starta upp datorn i Windows och göra det ("chkdsk") därifrån...

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


07 nov 2021, 16:25
Profil WWW

Blev medlem: 20 mar 2012, 09:39
Inlägg: 202
Ort: Granrisvägen 25A Örebro
OS: Linux Mint
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg Re: 4TB
Ja det vore kanske bra att göra det i Windows.
Men jag har inte haft Windows på minst 10 år.
Så det funkar ju inte.


07 nov 2021, 16:30
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 36 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011