Ubuntu Sverige
https://ubuntu-se.org/phpBB3/

HDD Led med konstant sken (Löst)
https://ubuntu-se.org/phpBB3/viewtopic.php?f=96&t=61031
Sida 1 av 1

Författare:  Städarn [ 11 maj 2018, 19:24 ]
Inläggsrubrik:  HDD Led med konstant sken (Löst)

Hej

Jag har skruvat fram och tillbaka med diverse hårdvara och har (nästan) fått tillbaka datorn som jag vill ha den. Emellertid har det uppstått ett lite underligt fenomen som inte fanns där tidigare och nu undrar jag om ni kanske kan fundera ut vad felet är. Själv har jag ingen aning nämligen.

Det är så att "HDD Led" lyser konstant vilket jag vill mena att det inte gjorde med datorn i ursprungligt skick. Det hade varit OK om man visste att det skrevs mycket till disken (swap) men nu gör det inte det. En kontroll av "Aktivitetshanteraren" då ger följande (med bara webbläsaren öppen) : CPU 30%, Processer 178, Memory 18%, SWAP 0%.

I datorn sitter Systemdisk (SATA 1), Backupdisk (SATA 3) och på ATA sidan har vi en DVD- rom (obyglad) samt en CD- läsare (slave, men den har ingen strömkabel). Det finns bara en ATA kontakt på moderkortet "ATA1". Min lilla teori är att det är något med "Master" och "Slave" som blivit fel men vet inte om det är så. Och varför lyser "HDD Led" då?

Edit: Innan ni ställer frågan kan jag meddela att kablarna från "Front panelen", i det här fallet startknapp och 2 Leds, kopplas in med 1 kontaktstycke. Ni som känner till mig vet att jag oftast hanterar äldre delar. Så är det också här. Moderkortet är ett PTGD-LA (från en HP) och skulle det visa sig att kablarnas placering i kontaktstycket skulle vara falsk så behöver jag någon sorts dokumentation).

Edit:Jag hittade dokumentation på nätet och enligt den är det hela rätt inkopplat på stiften. Det finns nämligen bara 3 saker att hålla reda på. Knappen (Funkar), Power Led (Lyser under drift) och HDD Led (Som lyser men skiftar i ljusstyrka när datorn arbetar).

Edit2:Det visade sig finnas en bygel på DVD enheten men den var svart så jag såg den inte. Den stod som "Cable select" och var först på IDE kabeln. Att ändra den till "Master" eller "Slave" gjorde ingen skillnad. Har inga fler teorier nu.

Författare:  Städarn [ 14 maj 2018, 20:04 ]
Inläggsrubrik:  Re: HDD Led med konstant sken (Löst)  Tråden är löst

Löst. Det visade sig vara flatkabeln som var felaktig. Den var extremt pillig att byta men nu fungerar det.

Sida 1 av 1 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/