Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 27 jan 2022, 01:58

Kategoriregler


I detta forum diskuterar vi frågor relaterade till fysisk hårdvara.
Ubunturelaterade frågor ska ställas i Hårdvara



Svara på tråd  [ 8 inlägg ] 
 Fråga om router... 
Författare Meddelande

Blev medlem: 05 okt 2007, 15:51
Inlägg: 150
Ort: Malmö
OS: Xubuntu
Utgåva: 20.04 Focal Fossa LTS
Svara med citat
Inlägg Fråga om router...
Hej hej!
Hittar ingen bättre plats att fråga det här. Men min son vill gärna ha sin PS4 i sitt rum, men routern står i vardagsrummet. Dock så är Telias box installerad i hans rum, eftersom det ligger närmast hallen (så där installerade man det, väldigt konstigt. Men det var väl mindre jobb antar jag). Hur som helst, min fråga:
Kan jag koppla in en nätverkssladd i boxen och rakt in i PS4:an? Vilka risker finns det med att exponera PS4:an direkt mot nätet?

Hoppas någon mer nätverksvetande person kan svara mig :D


28 nov 2021, 17:47
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5977
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Fråga om router...
martin77 skrev:
Hej hej!
Hittar ingen bättre plats att fråga det här. Men min son vill gärna ha sin PS4 i sitt rum, men routern står i vardagsrummet. Dock så är Telias box installerad i hans rum, eftersom det ligger närmast hallen (så där installerade man det, väldigt konstigt. Men det var väl mindre jobb antar jag). Hur som helst, min fråga:
Kan jag koppla in en nätverkssladd i boxen och rakt in i PS4:an? Vilka risker finns det med att exponera PS4:an direkt mot nätet?

Hoppas någon mer nätverksvetande person kan svara mig :D

Nu får du först förklara lite kring vad "Telias box" och "routern" är för något. Har du t.ex ADSL eller Fiber och ofta innehåller "Telias box" även en router och 802.11, så är det i mitt nät här hemma...

Om du kör ADSL så ska Telias Box installeras i fastighetens 1:a telejack, så det handlar inte om vad som är lättast. Anledningen till det är att inget annat uttag kan bryta det första jacket. Så det handlar isåfall inte alls om mindre jobb eller något sådant, utan bara om "telekomlogik"....

I de flesta "Telia boxar" som jag känner till, så finns det även en inbyggd brandvägg, så det bör inte vara någon större risk att koppla in en PS4 direkt i den. Men nu kan jag för den delen inte PS4 och hur sårbar den är, men jag skulle inte tro att det är någon större risk....

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


29 nov 2021, 17:43
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11 feb 2018, 21:08
Inlägg: 38
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.10 Groovy Gorilla
Svara med citat
Inlägg Re: Fråga om router...
PS4 har ju WIFI så kan ni inte använda det för att ansluta till routern.


30 nov 2021, 09:54
Profil

Blev medlem: 05 okt 2007, 15:51
Inlägg: 150
Ort: Malmö
OS: Xubuntu
Utgåva: 20.04 Focal Fossa LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Fråga om router...
@Osprey: Det är fiber, och efter lite googlande så har jag förstått att dosan kallas för "mediaomvandlare", den har ett jack för Telias egna router, eller någon annan (jag har kopplat in min egen). Men sen har den ytterligare 3 jack märkta LAN 1-3 och det var där jag funderade på om man kunde koppla in PS4:an, men eftersom, om det överhuvudtaget hade gått, så exponeras PS4:an direkt för nätet. Och det är där jag funderar på om PS4:an har någon inbyggd brandvägg, och hur säkerheten på den ser ut.
Men nu efter att ha läst på lite så är mediaomvandlaren just en omvandlare som jag förstår det, och kan inte göra annat än att just omvandla signaler. Så det går med andra ord inte att koppla något i den.
@Surfaren: Jo, den har ju det. Kruxet är bara att det är så dålig täckning i det rummet. Det ligger längst bort från routern. Jag har en 20 m sladd som går från "mediaomvandlaren" till vardagsrummet och routern. Så att kunna koppla in en ethernetkabel hade varit lättare.


02 dec 2021, 19:06
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5977
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Fråga om router...
martin77 skrev:
@Osprey: Det är fiber, och efter lite googlande så har jag förstått att dosan kallas för "mediaomvandlare", den har ett jack för Telias egna router, eller någon annan (jag har kopplat in min egen). Men sen har den ytterligare 3 jack märkta LAN 1-3 och det var där jag funderade på om man kunde koppla in PS4:an, men eftersom, om det överhuvudtaget hade gått, så exponeras PS4:an direkt för nätet. Och det är där jag funderar på om PS4:an har någon inbyggd brandvägg, och hur säkerheten på den ser ut.
Men nu efter att ha läst på lite så är mediaomvandlaren just en omvandlare som jag förstår det, och kan inte göra annat än att just omvandla signaler. Så det går med andra ord inte att koppla något i den.
@Surfaren: Jo, den har ju det. Kruxet är bara att det är så dålig täckning i det rummet. Det ligger längst bort från routern. Jag har en 20 m sladd som går från "mediaomvandlaren" till vardagsrummet och routern. Så att kunna koppla in en ethernetkabel hade varit lättare.
LAN (1-3 eller vad som helst), är ditt lokala nätverk, det du har hemma i huset eller lägenheten alltså....

PS4:an exponeras förmodligen inte direkt mot nätet utan kör på den lokal adress via NAT. På det sättet hamnar den också innanför brandvägggen...

Men...
Citat:
Det ligger längst bort från routern. Jag har en 20 m sladd som går från "mediaomvandlaren" till vardagsrummet och routern. Så att kunna koppla in en ethernetkabel hade varit lättare.
20 m sladd är inte långt... men vad menar du med "att koppla in en ethernetkabel", en 802.3 TP-wire då eller.??

Jag kör ett enkelt nätverk härhemma, man skulle nästan kunna kalla det för "fältmässigt"... inget så spännande, men det funkar..... ;)

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


02 dec 2021, 22:44
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5977
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Fråga om router...
martin77 skrev:
@Osprey: Det är fiber, och efter lite googlande så har jag förstått att dosan kallas för "mediaomvandlare", den har ett jack för Telias egna router, eller någon annan (jag har kopplat in min egen). Men sen har den ytterligare 3 jack märkta LAN 1-3 och det var där jag funderade på om man kunde koppla in PS4:an, men eftersom, om det överhuvudtaget hade gått, så exponeras PS4:an direkt för nätet. Och det är där jag funderar på om PS4:an har någon inbyggd brandvägg, och hur säkerheten på den ser ut.
Men nu efter att ha läst på lite så är mediaomvandlaren just en omvandlare som jag förstår det, och kan inte göra annat än att just omvandla signaler. Så det går med andra ord inte att koppla något i den.
@Surfaren: Jo, den har ju det. Kruxet är bara att det är så dålig täckning i det rummet. Det ligger längst bort från routern. Jag har en 20 m sladd som går från "mediaomvandlaren" till vardagsrummet och routern. Så att kunna koppla in en ethernetkabel hade varit lättare.
LAN (1-3 eller vad som helst), är ditt lokala nätverk, det du har hemma i huset eller lägenheten alltså....

PS4:an exponeras förmodligen inte direkt mot nätet utan kör på den lokal adress via NAT. På det sättet hamnar den också innanför brandvägggen...

Men...
Citat:
Det ligger längst bort från routern. Jag har en 20 m sladd som går från "mediaomvandlaren" till vardagsrummet och routern. Så att kunna koppla in en ethernetkabel hade varit lättare.
20 m sladd är inte långt... men vad menar du med "att koppla in en ethernetkabel", en 802.3 TP-wire då eller.??

Jag kör ett enkelt nätverk härhemma, man skulle nästan kunna kalla det för "fältmässigt"... inget så spännande, men det funkar..... ;)

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


02 dec 2021, 22:45
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5977
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Fråga om router...
martin77 skrev:
@Osprey: Det är fiber, och efter lite googlande så har jag förstått att dosan kallas för "mediaomvandlare", den har ett jack för Telias egna router, eller någon annan (jag har kopplat in min egen). Men sen har den ytterligare 3 jack märkta LAN 1-3 och det var där jag funderade på om man kunde koppla in PS4:an, men eftersom, om det överhuvudtaget hade gått, så exponeras PS4:an direkt för nätet. Och det är där jag funderar på om PS4:an har någon inbyggd brandvägg, och hur säkerheten på den ser ut.
Men nu efter att ha läst på lite så är mediaomvandlaren just en omvandlare som jag förstår det, och kan inte göra annat än att just omvandla signaler. Så det går med andra ord inte att koppla något i den.
@Surfaren: Jo, den har ju det. Kruxet är bara att det är så dålig täckning i det rummet. Det ligger längst bort från routern. Jag har en 20 m sladd som går från "mediaomvandlaren" till vardagsrummet och routern. Så att kunna koppla in en ethernetkabel hade varit lättare.
LAN (1-3 eller vad som helst), är ditt lokala nätverk, det du har hemma i huset eller lägenheten alltså....

PS4:an exponeras förmodligen inte direkt mot nätet utan kör på den lokal adress via NAT. På det sättet hamnar den också innanför brandvägggen...

Men...
Citat:
Det ligger längst bort från routern. Jag har en 20 m sladd som går från "mediaomvandlaren" till vardagsrummet och routern. Så att kunna koppla in en ethernetkabel hade varit lättare.
20 m sladd är inte långt... men vad menar du med "att koppla in en ethernetkabel", en 802.3 TP-wire då eller.??

Jag kör ett enkelt nätverk härhemma, man skulle nästan kunna kalla det för "fältmässigt"... inget så spännande, men det funkar..... ;)

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


02 dec 2021, 22:47
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5977
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Fråga om router...
martin77 skrev:
Jo, den har ju det. Kruxet är bara att det är så dålig täckning i det rummet. Det ligger längst bort från routern. Jag har en 20 m sladd som går från "mediaomvandlaren" till vardagsrummet och routern. Så att kunna koppla in en ethernetkabel hade varit lättare.
Nu gäller det nog att reda upp det hela också... :)
  • 802.2 är hela grunden i Ethernet, med rätt liten funktionalitet....
  • 802.3 är (själva Ethernet), dvs. det datalänkprotokoll du kör (typ HDLC eller något annat)
  • 803.11 är den trådlösa varianten (typ WiFi etc.) som bygger på Ethernet (IEEC 802.3)...

...sedan finns det en massa andra varianter och "konstigheter".... ;)

Kan du inte sätta in en repeater, bara för att få bättre täckning i det rummet...?? kostar c:a 200:- hos Kjell&Co....

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


02 dec 2021, 22:55
Profil WWW
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 8 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011