Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 06 jul 2022, 18:09

Kategoriregler


Här ligger de utförliga instruktionerna vi kan tänkas behöva. Leta här om du tex behöver installera nåt program eller sätta upp någon funktion. Starta inte trådar utan att ha ett svar.Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
 Installation av BankID-säkerhetsprogram 
Författare Meddelande
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2009, 15:11
Inlägg: 291
Ort: Södra Bohuslän
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Installation av BankID-säkerhetsprogram
Flera personer har här på forumet skrivit om sina problem med BankID, men personligen har jag inte haft några större problem. Jag vill härmed dela med mig av mina erfarenheter av installation av BankID-säkerhetsprogrammet Nexus Personal i Ubuntu 8.10 och 9.04, och av installation av BankID från Swedbank.

Med tanke på andra personers problem vill jag reservera mig med att påpeka att det finns ingen garanti att mina instruktioner fungerar felfritt. Men det har fungerat för mig och det skulle vara trevligt om andra personer kan bekräfta att instruktionerna fungerar och också för BankID från andra banker än Swedbank.

De följande instruktionerna är baserade på dels information publicerad av Finansiell ID-teknik BID AB på deras webb-site https://install.bankid.com (nedan kallad officiell information), och dels mina egna erfarenheter.

För den som intresserad så finns det en instruktion på detta forum med titeln "bankid / nexus personal (nya 4.10.2.16) .deb fil för jaunty"där palle kuling har beskrivit sin deb-fil som alternativt installationssätt viewtopic.php?f=19&t=39980

1. Operativsystem och webbläsare

Enligt informationen från https://install.bankid.com har BankID-säkerhetsprogrammet Nexus Personal "fullt stöd för Linuxdistributionen Ubuntu, 32-bits, version 8.04 eller senare, med webbläsaren Firefox 3.0. Det kan vara möjligt för avancerade användare att få programmen att fungera även i andra Linuxdistributioner och webbläsare, men tyvärr erbjuds i dagsläget inte hjälp och support i dessa fall."

Jag har installerat i 32-bit Ubuntu 8.10 och 9.04, och har använt Firefox-versionerna 3.0.3 respektive 3.0.10.

2. Installera Java-stöd från Sun

BankID-säkerhetsprogrammet Nexus Personal kräver att man har installerat Java-stöd (Java Runtime Environment) från Sun Microsystems Inc. (http://www.java.com). I dagsläget kallas den senaste Java-versionen för 6 (eller ibland 1.6) och detaljer i denna instruktion kan behöva revideras för senare versioner.

Min erfarenhet är att det inte fungerar med Java-stöd med annat ursprung än Sun. Har man installerat t.ex. paketet Icedtea Java Plugin så bör detta avinstalleras innan man fortsätter, för mer information se nedan under rubriken "Avinstallation av Java-stöd".

Ett sätt att installera Sun Java är att i Program-menyn välja "Lägg till/Ta bort..."; när applikationen "Lägg till/Ta bort program" har startat, väljer man att visa "Alla tillgängliga program" och söker efter "sun java"; därefter bockar man för "Sun Java 6 Runtime" och "Sun Java 6.0 Plugin", klickar sedan på "Verkställ ändringar" och bekräfta i följande dialoger. När installationen är färdig kan man stänga applikationen "Lägg till/Ta bort program".

Ett annat sätt att installera Sun Java är att via Tillbehör i Program-menyn öppna ett terminal-fönster och ge följande kommando:
Kod:
sudo apt-get install sun-java6-plugin

Detta kommando innebär att båda nödvändiga paketen sun-java6-jre och sun-java6-plugin installeras.

Ett tredje sätt att installera Sun Java är gå med sin webb-läsare till http://www.java.com/sv och klicka på "Gratis Java-hämtning" och sedan följa de anvisningar som finns.

3. Kontroll av Java-stöd och BankID-säkerhetsprogram

Starta webb-läsaren Firefox och gå till https://install.bankid.com. Genom att klicka på "Nästa" kommer man till en sida där det undersöks om man har rätt Java-stöd och om man har gjort som angivits ovan skall det inte vara några problem.

Genom att återigen klicka på "Nästa" kommer man till en sida där det kontrolleras om BankID-säkerhetsprogram är installerat. Om man saknar BankID-säkerhetsprogram eller om en nyare version finns tillgänglig, så väljer man att klicka på "Nästa" eller "Installera ny" för att komma till sidan med anvisningar för hämtning och installation av BankID-säkerhetsprogrammet Nexus Personal.

4. Avinstallation av äldre BankID-säkerhetsprogram

Om man har en gammal version av Nexus Personal installerad så måste den avinstalleras innan en ny version kan installeras.

Öppna ett terminal-fönster via Tillbehör i Program-menyn och ange följande kommando
Kod:
cd /usr/local/lib/personal

för att gå till katalogen där programmet installerats och ge kommandot
Kod:
ls

för att se det aktuella namnet på installationsskriptet install.4.10.0.<installerad version>.sh (t.ex. install.4.10.0.21.sh).

Avinstallera sedan med kommandot
Kod:
sudo ./install.4.10.0.<installerad version>.sh u

(t.ex. sudo ./install.4.10.0.21.sh u )

Avinstallationen bekräftas med texten "Uninstallation complete." Ge avslutningsvis kommandot
Kod:
cd

för att återvända till hemkatalogen.

Man behöver inte exportera giltliga e-legitimationer, de ligger kvar och visas i den nya versionen.

Ytterligare anvisingar finns i hjälpfilen PersonalUbuntu_ReadMe_SE.txt som finns i katalogen med installationsfilerna och efter installation i /usr/local/lib/personal

5. Installera säkerhetsprogrammet Nexus Personal

På sidan med anvisningar för hämtning och installation av BankID-säkerhetsprogrammet Nexus Personal klickar man på länken "Hämta säkerhetsprogrammet för Linux" för att starta nedladdningen av Nexus Personal. Välj "Spara fil", så sparas filen LinuxPersonal.tgz på din dator. Denna instruktion förutsätter fortsättningsvis att den nedladdade filen heter LinuxPersonal.tgz och att den sparades på skrivbordet (inställning för detta görs via Redigera-menyn i Firefox).

Öppna ett terminal-fönster via Tillbehör i Program-menyn, och ange följande kommandon för att flytta till katalogen "Skrivbord" och ta reda på MD5-kontrollsumman av den sparade filen:
Kod:
cd Skrivbord
md5sum LinuxPersonal.tgz

Resultatet av kommandot md5sum skall bli det samma som anges på https://install.bankid.com (5404dc3b3aedaaa1eed8e26489a82e91 för versionen 4.2.10.16 av Nexus Personal).

Ge därefter följande kommandon för att packa upp den sparade filen (som är ett komprimerat tar-arkiv), gå till katalogen med installationsfilerna och kör installationsskriptet med argumentet i:
Kod:
tar xzvf LinuxPersonal.tgz
cd personal-4.10.2.16
sudo ./install.4.10.2.16.sh i

Installationen bekräftas med texten "Installation complete."

Fullständiga instruktioner för installation finns i hjälpfilen PersonalUbuntu_ReadMe_SE.txt som ligger i samma katalog som installationsfilerna. Hjälpfilen finns efter installationen i katalogen /usr/local/lib/personal

Avslutningsvis kan ge följande kommandon för att gå tillbaka till katalogen "Skrivbord" och radera tgz-arkivet och de uppackade filerna:
Kod:
cd ..
rm LinuxPersonal.tgz
rm -rf personal-4.10.2.16


6. Kontroll av resultat och användarinformation

Avslutningsvis så återvänder man till Firefox och trycker på "Nästa" för att komma till sidan på webb-siten https://install.bankid.com där Java-stöd och BankID-säkerhetsprogram slutkontrolleras. (Har man gjort en avinstallation innan nyinstallation så måste man först stänga eventuella Nexus-fönster och starta om Firefox.)

Här hittar man också länk till en webb-sida med information om hur du använder säkerhets-programmet https://install.bankid.com/installbanki ... _Linux-410

7. Hämtning och använding av BankID

BankID kan sedan hämtas från den egna bankens webb-sida och testas på webb-sidan https://test.bankid.com

Som angivits i början av denna instruktion så har jag positiva erfarenheter av Swedbank och tycker det skulle vara trevligt om andra personer kan bekräfta att instruktionerna fungerar och också för andra banker än Swedbank.

Avinstallation av Java-stöd

starwolf har på annat ställe här på forumet viewtopic.php?f=220&t=39948&hilit=bankid beskrivit hur man kan ta bort Java-stöd med annat ursprung än Sun:
Citat:
Ta bort fullständigt
--------------------------
openjdk-6-jre
openjdk-6-jre-headless
openjdk-6-jre-lib

Ta bort
-----------
icedtea-gcjwebplugin
libaccess-bridge-java

Här får gärna mer kunniga än jag komplettera.


24 maj 2009, 21:40
Profil

Blev medlem: 29 apr 2011, 22:19
Inlägg: 5
OS: Ubuntu
Utgåva: 21.10 Impish Idri
Svara med citat
Inlägg Re: Installation av BankID-säkerhetsprogram
OBS: Informationen i denna tråd är inte up-to-date. Nuvarande Nexus Personal är inte beroende av att rätt version av Java är installerad. Se t ex denna tråd.


01 maj 2011, 21:24
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 2 inlägg ] 

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011