Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 13 nov 2019, 13:38



Svara på tråd  [ 267 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Nästa
 Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubuntu! 
Författare Meddelande
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16 aug 2010, 18:39
Inlägg: 709
OS: Linux Mint
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
StefanB skrev:
Jo, det fungerar för dynamisk för att ställa om till MTU 1440. Det enklaste är att ange det i Network Manager. Då fastnar det och ligger kvar efter omstart. Vilken fil det sparas i vet jag inte, men det är ialla fall inte i /etc/network/interfaces.

Tusen tack för hjälpen, nu fungerar det och jag får MTU 1440 som inställning. Det var en hel del strul med detta, men nu fungerar det samt att jag har säkert lärt mig ytterligare en del kring Ubuntu vilket också är bra.

Mvh Nemo


17 nov 2010, 20:25
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16 aug 2010, 18:39
Inlägg: 709
OS: Linux Mint
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
Emil.s skrev:
Alltså MTU har inget med hastigheten på länken att göra.
Om du ska skicka en stor fil (t.ex en Mp3/bilder) så är ju filerna på t.ex 3-10MiB.

Tänk att du har en internetanslutning på 1Mbit/s och ska skicka en fil på 7.5MiB.
Skulle du skicka hela filen i ett paket så skulle det ta 1 minut innan du kan skicka något mer (t.ex fråga ubuntu-se.org efter nya ämnen).

För att då kunna använda internetanslutningen till flera saker samtidigt så delar man upp paketen.
Då kan du utan problem fråga efter nya inlägg, skicka ett mail, samtidigt som du tankar upp filen.
Dock så krävs mer kraft av routes på vägen iom att det blir fler paket att routa. (Tänk )

En stor MTU är som ett långt godståg. Det tar lång tid innan nästa kan köra ut på järnvägen, men allt kommer fram på en gång.
En liten MTU är som bilar på en motorväg. När det blir trångt så blandas trafiken, men alla kommer ändå fram så småning om (men kanske inte i rätt ordning).

Det är dock där det går fel.

En bro på vägen håller inte för bilar tyngre än 1440 bytes, så väger man mer så åker man ner i avgrunden.
Normalt så kollar man kartan innan man åker, men nu verkar det inte som att alla förare (datorer) lyckas med det. :P

Tack för en mycket illustrativ och pedagogisk beskrivning av vad MTU är för något. Jag hade inte koll på vad det var, men din pedagogiska beskrivning gjorde det enkelt att förstå.

Mvh Nemo


17 nov 2010, 20:30
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16 aug 2010, 18:39
Inlägg: 709
OS: Linux Mint
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
johanre skrev:
@Bowmore: +1 för din noggrannhet och vilja att hitta en bra förståelse för problemets källa!

Håller helt med, men det förklarar dock inte varför även jag drabbades som har Bredbandsbolaget samt inget kabelmodem. Troligen finns det flera felkällor till de problem som inträffat, där det som Bowmore tar upp är en felkälla.

Det skulle också vara intressant att få reda på vad som gjort att MTU 1500 inte längre fungerar mot detta forum då jag kör Ubuntu, eftersom det fungerat problemfritt tidigare. Det är också intressant att problemet för min egen del är isolerat till Ubuntu, men ej till Win7 och WinXP.

Mvh Nemo


17 nov 2010, 20:36
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 08:13
Inlägg: 3762
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
@Nemo:

Visst, det kan absolut vara så att det finns flera orsaker men att MTU storleken påverkar är helt klart. Och då handlar det i stor utsträckning om routrarna på vägen till ubuntu-se.org servern. Jag skulle inte förvånas om bg0.hme-mlm.se.pony.lon.uk.bklabs.net (91.194.67.243) patchades / uppgraderades för ett par dagar sedan. *Det* borde Nafallo kunna ta reda på...


17 nov 2010, 21:49
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 04 jan 2007, 21:58
Inlägg: 4905
Ort: Göteborg
OS: Ubuntu
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
Bra att det har kommit en lösning på problemet. Riktigt jobbigt när man inte kan posta. Frågan är bara varför det är i detta forumet problemet uppkommer?!?

_________________
Bild
Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om


17 nov 2010, 21:54
Profil

Blev medlem: 14 jan 2007, 18:31
Inlägg: 6191
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.04 Focal Fossa LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
Jag har satt om MTU på servern till 1440, det borde rimligtvis lösa problemet för alla. Men det får väl ses som en tillfällig lösning, grundproblemet ligger säkert i någon router på vägen.


17 nov 2010, 22:49
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 08:13
Inlägg: 3762
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
ZX Spectrum skrev:
Bra att det har kommit en lösning på problemet. Riktigt jobbigt när man inte kan posta. Frågan är bara varför det är i detta forumet problemet uppkommer?!?


Som Emil.s påpekade; bg0.hme-mlm.se.pony.lon.uk.bklabs.net har en MTU på 1440 (kolla med
Kod:
traceroute --mtu ubuntu-se.org
). Däremot tänker jag inte ge mig på en förklaring om varför det inte drabbar alla.... Varför det inte drabbar Windows datorer har ju Bowmore redan grävt fram.


17 nov 2010, 22:51
Profil WWW

Blev medlem: 14 jan 2007, 18:31
Inlägg: 6191
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.04 Focal Fossa LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
johanre skrev:
Däremot tänker jag inte ge mig på en förklaring om varför det inte drabbar alla.... Varför det inte drabbar Windows datorer har ju Bowmore redan grävt fram.

Om jag förstod det rätt så är det något ICMP-meddelande som blockas någonstans på vägen. Att någon kör MTU 1440 ska ju inte vara ett problem i sig. Det skulle inte förvåna mig det minsta om Comhem blockade vissa ICMP-paket.


17 nov 2010, 23:03
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20 okt 2007, 21:11
Inlägg: 5317
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
Lars skrev:
Jag har satt om MTU på servern till 1440, det borde rimligtvis lösa problemet för alla. Men det får väl ses som en tillfällig lösning, grundproblemet ligger säkert i någon router på vägen.


Jo men det ligger väl närmast till att "Nafallo" kollar upp det här ??

http://www.robtex.com/dns/magicalforest.se.html#records

;)


17 nov 2010, 23:13
Profil

Blev medlem: 14 jan 2007, 18:31
Inlägg: 6191
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.04 Focal Fossa LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
pun skrev:
Jo men det ligger väl närmast till att "Nafallo" kollar upp det här ??

Vi har naturligtvis kontakt med Nafallo. Han skulle kontakta någon nätverkstekniker men jag vet inte mer än så.


17 nov 2010, 23:19
Profil

Blev medlem: 28 mar 2007, 22:01
Inlägg: 6212
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
Lars skrev:
Om jag förstod det rätt så är det något ICMP-meddelande som blockas någonstans på vägen. Att någon kör MTU 1440 ska ju inte vara ett problem i sig. Det skulle inte förvåna mig det minsta om Comhem blockade vissa ICMP-paket.
Just det med droppade ICMP-meddelanden är en verklighet idag, men mina tester med bryggat modem visar inga synbara drop i vårt fall.

Igår kväll såg jag något märkligt!
Citat:
$ traceroute --mtu ubuntu-se.org
traceroute to ubuntu-se.org (91.194.67.14), 30 hops max, 65000 byte packets
1 Vhe-DOC--Bu50.comhem.se (83.251.224.1) 10.467 ms F=1400 9.397 ms 7.865 ms
2 nap-bb-r-to-vhe-ubr-01.comhem.se (83.255.242.113) 21.291 ms 11.495 ms 13.718 ms
3 mtc-pr-r-01-to-nap-bb-r-01.comhem.se (83.255.252.234) 12.926 ms 39.019 ms 9.925 ms
4 lib-pr-r-01-to-mtc-pr-r-01.comhem.se (83.255.252.217) 32.471 ms 21.835 ms 19.680 ms
5 netnod-ix-ge-b-mmo-1500.bredband2.net (195.69.117.148) 19.347 ms 19.153 ms 29.817 ms
6 rtr-2.kvg15-mlm.se.sbdrift.net (91.203.43.202) 17.938 ms 19.714 ms 17.842 ms
7 91.203.43.193 (91.203.43.193) 19.553 ms 19.989 ms 20.095 ms
8 bg0.hme-mlm.se.pony.lon.uk.bklabs.net (91.194.67.243) 39.375 ms 37.351 ms 38.729 ms
9 adder.magicalforest.se (91.194.67.14) 37.051 ms 39.491 ms 40.432 ms
Är det så att Comhem uppmärksammat problemet (kanske denna tråd) och testar oss?

Har gjort några spårningar med Wireshark idag i både i Windows7 och i Ubuntu och de visar vid en första anblick att allt fortfarande fungerar med MTU=1440. Har Comhem fejkat MTU=1400 då ju 1440-paketen kommer fram till servern som också ackar dem! Eller kan vi inte lita på traceroute?

En sak är dock klar, PMTUD fungerar inte i Comhem-modemet, varken Windows eller Ubuntu växlar ner till MTU=1400 utan kör med värdet jag satt i modemroutern, dvs MTU=1440.


18 nov 2010, 14:53
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 dec 2007, 22:43
Inlägg: 682
Ort: Motala
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
Först tänkte jag endast göra en provpostning efter Bowmors iakttagelse ang traceroute.
Men körde en egen.
Citat:
:~$ traceroute --mtu ubuntu-se.org
traceroute to ubuntu-se.org (91.194.67.14), 30 hops max, 65000 byte packets
1 HD-DOC-1-Bu70.comhem.se (80.217.96.1) 20.127 ms F=1440 10.834 ms 10.101 ms
2 83.255.250.113 (83.255.250.113) 17.489 ms 10.475 ms 11.176 ms
3 jon-bb-r-01-to-lin-bb-r-01.comhem.se (83.255.252.81) 13.272 ms 19.803 ms 13.023 ms
4 nap-bb-r-01-to-jon-bb-r-01.comhem.se (83.255.252.85) 38.763 ms 20.685 ms 66.771 ms
5 mtc-pr-r-01-to-nap-bb-r-01.comhem.se (83.255.252.234) 20.628 ms 21.274 ms 20.363 ms
6 lib-pr-r-01-to-mtc-pr-r-01.comhem.se (83.255.252.217) 27.653 ms 28.475 ms 27.849 ms
7 netnod-ix-ge-b-mmo-1500.bredband2.net (195.69.117.148) 27.496 ms 45.518 ms 27.536 ms
8 rtr-2.kvg15-mlm.se.sbdrift.net (91.203.43.202) 29.567 ms 26.579 ms 27.925 ms
9 91.203.43.193 (91.203.43.193) 29.361 ms 28.406 ms 29.534 ms
10 bg0.hme-mlm.se.pony.lon.uk.bklabs.net (91.194.67.243) 45.254 ms 45.899 ms 45.704 ms
11 adder.magicalforest.se (91.194.67.14) 45.935 ms 47.451 ms 48.500 ms

Och ser att de har ökat till 1440.
Sedan tycker jag nog att över 66ms är en rejält lång svarstid.
Är det någon som varit i kontakt med Comhem angående detta?


18 nov 2010, 17:55
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01 okt 2007, 16:23
Inlägg: 8215
Ort: H'sing Island
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.04 Focal Fossa LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
Testpostar från Vista/Firefox/Comhem!

Edit:

WOW - jag kunde posta. Nån som ändrat nåt? Inget ändrat på denna sida.

Edit 2:

WOW - igen - jag kunde dessutom redigera... ;)

_________________
>>> Dags att få ordning på bygget!? <<<


18 nov 2010, 21:17
Profil WWW

Blev medlem: 28 mar 2007, 22:01
Inlägg: 6212
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
ajja skrev:
1 HD-DOC-1-Bu70.comhem.se (80.217.96.1) 20.127 ms F=1440 10.834 ms 10.101 ms
Tydligen olika MTU beroende på router. Den jag är kopplad till visar fortfarande 1400. Mysko dock att den inte blockar större paket, t.ex 1440.

farmfield skrev:
Testpostar från Vista/Firefox/Comhem!

Edit:

WOW - jag kunde posta. Nån som ändrat nåt? Inget ändrat på denna sida.

Edit 2:

WOW - igen - jag kunde dessutom redigera... ;)
Nix inget ändrat, Windows har en inbyggd mekanism för detta felfall.

Citerar ett tidigare inlägg
Bowmore skrev:
Hittade detta vilket bekräftar att Path MTU Discovery (PMTU) inte fungerar i modemet.
Citat:
In the right pane, right-click and select New – DWORD and set its name as “EnablePMTUDiscovery“ and set its value as “0“. Setting “0” will disable Path MTU Discovery. This can impact performance as Windows will revert to an MTU of 576 bytes per packet for packets to destinations hosts that are not within the same subnet unless you manually set the MTU in your Windows.
Källa: http://www.windowsreference.com/network ... staxp2000/


18 nov 2010, 22:20
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01 okt 2007, 16:23
Inlägg: 8215
Ort: H'sing Island
OS: Ubuntu
Utgåva: 20.04 Focal Fossa LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
@Bowmore

Eh, hehe, kanske skulle klargjort att det inte gått att posta från x'ets burksen strulet började här - och det är då Vista på Comhem. Och skrev FF men har inte funkat från IE heller - den har tuggat i 2 minuter och sen sagt att det inte finns internetuppkoppling när jag försökt posta...

Men idag funkar det. Fast från jag klickar på 'skicka' tills den gör det tar typ en minut... Men den skickar/postar iaf nu...

_________________
>>> Dags att få ordning på bygget!? <<<


19 nov 2010, 03:24
Profil WWW

Blev medlem: 28 mar 2007, 22:01
Inlägg: 6212
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
farmfield skrev:
Men idag funkar det. Fast från jag klickar på 'skicka' tills den gör det tar typ en minut... Men den skickar/postar iaf nu...
Det är väl gott nog ::)

Det som hänt och som kan påverka är
- uppdraderad firmware i modemet
- Ubuntu-serverns MTU 1500 -> 1440
- ev ändringar i nätet, speciellt i Comhems närområde

Exakt varför det helt plötsligt fungerar nu är ju svårt att sia om, men för mig har det gått att posta hela tiden från Windows7 som ju är en fixad Vista. Så frågan är nog inte varför det fungerar nu utan varför det inte fungerade tidigare.


19 nov 2010, 16:01
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17 mar 2010, 22:52
Inlägg: 645
Ort: Lammhult
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: Vet inte/ingen utgåva passar
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
Standard Sv: Postningsproblemet på ubuntu-se.org

Citat:
Exakt varför det helt plötsligt fungerar nu är ju svårt att sia om, men för mig har det gått att posta hela tiden från Windows7 som ju är en fixad Vista.
Så frågan är nog inte varför det fungerar nu utan varför det inte fungerade tidigare.
Skriver Bowmore på u-se.


Citat:
@Bowmore
Kan du göra ett test där du återställer MTU till 1500 i din Ubuntudator.
Det är för att kolla om det går att använda normalvärdena för MTU i Ubuntu, nu när ubuntu-se-servern har ändrat till 1440.
mvh Rune


Någon som har lust att vidarebefordra, så är jag tacksam. Det blev jag det
Lasse

_________________
:) Om någon gör dig illa. Skriv ner det i sanden. Om någon gör dig gott. Knacka in det i sten. :) Afrikanskt ordspråk


19 nov 2010, 17:01
Profil

Blev medlem: 28 jan 2008, 11:01
Inlägg: 487
Ort: Sundsvall
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
fd.svensson skrev:
Standard Sv: Postningsproblemet på ubuntu-se.org

Citat:
@Bowmore
Kan du göra ett test där du återställer MTU till 1500 i din Ubuntudator.
Det är för att kolla om det går att använda normalvärdena för MTU i Ubuntu, nu när ubuntu-se-servern har ändrat till 1440.
mvh Rune



Ja, det fungerar att använda ubuntu-se.org med standardinställningarna i comhemroutern och Ubuntu nu.


19 nov 2010, 17:46
Profil

Blev medlem: 28 mar 2007, 22:01
Inlägg: 6212
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
Japp, det fungerar ju med ubuntu-serverns MTU=1440!

Lite överraskande men positivt då vi nu verkar kunna utesluta modemet. Med andra ord nån i nätet släpper inte igenom paket större än 1440

Startar man med MTU=1500 så dyker den första upp med MTU=1476!
Citat:
ping -c 4 -s 1472 ubuntu-se.org
PING ubuntu-se.org (91.194.67.14) 1472(1500) bytes of data.
From rtr-2.kvg15-mlm.se.sbdrift.net (91.203.43.202) icmp_seq=1 Frag needed and DF set (mtu = 1476)
1480 bytes from adder.magicalforest.se (91.194.67.14): icmp_req=2 ttl=56 time=47.3 ms
1480 bytes from adder.magicalforest.se (91.194.67.14): icmp_req=3 ttl=56 time=49.5 ms
1480 bytes from adder.magicalforest.se (91.194.67.14): icmp_req=4 ttl=56 time=39.0 ms
Fortsätter man sen vidare med MTU=1476 så dyker nästa upp med MTU=1440!
Citat:
$ ping -c 4 -s 1448 ubuntu-se.org
PING ubuntu-se.org (91.194.67.14) 1448(1476) bytes of data.
From 91.203.43.193 icmp_seq=1 Frag needed and DF set (mtu = 1440)
1456 bytes from adder.magicalforest.se (91.194.67.14): icmp_req=2 ttl=56 time=42.0 ms
1456 bytes from adder.magicalforest.se (91.194.67.14): icmp_req=3 ttl=56 time=39.8 ms
1456 bytes from adder.magicalforest.se (91.194.67.14): icmp_req=4 ttl=56 time=49.6 ms
dvs svenskabutiker.se (91.203.43.193)

Frågan är då varför ingen av de två ger sig tillkänna vid en Path MTU Discovery (PMTUD)!


19 nov 2010, 18:56
Profil

Blev medlem: 28 mar 2007, 22:01
Inlägg: 6212
Ort: Stockholm
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Kan inte längre posta något i forumet om jag kör med ubu
Bowmore skrev:
Frågan är då varför ingen av de två ger sig tillkänna vid en Path MTU Discovery (PMTUD)!
Ja, ibland behöver man citera sig själv!

Är det ett klient- eller nätproblem?

Jag har ju gjort en del tester med bl.a olika konfigurationer:
1) Comhems modem som brouter (bridge+router)
2) Comhems modem som bridge + datorn(ubuntu) som gateway
3) Comhems modem som bridge + extern router(dlink)

Fall 1 fungerade INTE innan servern satt MTU=1440
Fall 2-3 fungerade även innan servern satt MTU=1440 !!!

Är det problem med PMTUD både för Ciscos och Netgears inbyggda routrar?
Verkar inte troligt, men vad sjutton är det då som ställer till det?

Detta skrivet och jag skulle skicka iväg det men ack det hängde sig igen !!!

Jag visste att MTU för en viss route lagras en viss tid så därför startade jag om datorn och gjorde även modemet strömlöst i mitt förra test men den gamla MTUn fanns tydligen kvar i minnet. Nu efter några timmar så testade jag igen med MTU=1500 satt och det hängde sig igen vilket ånyo pekar mot problem med PMTUD i modemroutern. Jag återställde till MTU=1440 och allt fungerar igen. Finns det ett tankefel nånstans?


19 nov 2010, 23:35
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 267 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Nästa

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011