Visa obesvarade inlägg | Visa aktiva trådar Aktuellt datum och tid: 27 mar 2019, 01:16



Svara på tråd  [ 141 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Nästa
 Mitt serverbygge - Raid fråga 
Författare Meddelande
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Mitt serverbygge - Tillbaka på ruta ett
Tog då och gjorde en omstart, med förhoppning att felkoderna skulle lösa sig efter att jag hade uppdaterat systemet.

Men det gjorde att jag kom tillbaka på ruta ett från att ha ansett mig vara färdig,

servern kraschade :'( ......

alla fall delvis, den bootar upp till en promt så jag kan felsöka, prövade att köra en uppdatering men den varnar att den inte hittade vissa filer..
prövade då att få den att boota upp med den gamla kärnan, men med samma resultat.

valde då att stänga av den rakt av tills man får mer tid.

Nån som har en ide vad man skall börja med, så jag inte gör saker värre

Har inte någon större lust att börja om på nytt just nu..


08 aug 2017, 18:40
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 08:13
Inlägg: 3723
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 19.04 Disco Dingo
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Tråkigt att höra! Ta en bild på skärmen så vi kan se exakt vad det står så kan vi kanske komma vidare.


10 aug 2017, 15:52
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Nu fick jag inte fram hela felkods listan, servern stannade upp och gick inte vidare,

skall pröva med en av de äldre kärnorna i morgon, och försöka få fram en "hel" lista
men dessa felkoder fick jag fram.

Bild

egen fundering är om det är så grymt att huvud disken delvis har rasat och därigenom så går systemet in i säkerhetsläge.


10 aug 2017, 19:45
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 08:13
Inlägg: 3723
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 19.04 Disco Dingo
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Hhhmm, ja, det ser ju inte jättelovande ut. Precis som du misstänkte är det någon av dina hårddiskar som inte mår så bra.


10 aug 2017, 22:35
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Kontrollerar jag det lättast med live skiva och programmet disks

Skickat från min WAS-LX1 via Tapatalk


11 aug 2017, 10:27
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 08:13
Inlägg: 3723
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 19.04 Disco Dingo
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Du får nog ta en live skiva; det ser ut som att det är din root-disk (sda) som är kass.


11 aug 2017, 14:04
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
johanre skrev:
Det ser ut som att det är din root-disk (sda) som är kass.

Det har jag anat, ända tills jag såg den här infon för sda

Bilaga:
Screenshot from 2017-08-11 16-51-51.png
Screenshot from 2017-08-11 16-51-51.png [ 348.24 KiB | Visad 2187 gånger ]


Det jag funderar på här är att trots att alla värden visar att de är OK kan det ändå vara disken som är boven i dramat.

förutom att "self-test failed" lyser rött


11 aug 2017, 18:11
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 08:13
Inlägg: 3723
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 19.04 Disco Dingo
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Det engelska uttrycket "the devil is in the details" är tillämpbart här: ja, testet blev inte godkänt, men det är framförallt för att nästan alla tester faller för åldersgränsen. Rent generelt litar inte jag på en hårddisk efter att den har använts i tre år, gissar att din hårddisk har fler år på nacken än så?


11 aug 2017, 19:02
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Finns det möjlighet för mig att clona disken till en ny, för att sedan kunna rädda installationen?
Eller är det bättre att läsa igenom min egen tråd och börja om från början?

vad jag har läst så finns, programmet clonezilla samt terminalens kommando dd att använda mig av, för att clona en hårddisk, vilken är lättast att sätta sig in i ?

har det någon betydelse vad man väljer för hdd ?
har en sådan här liggandes som är använd för ett annat projekt en kort period
disken som idag är monterad är endast på 35G medans denna ligger på 1TB
vidare så är det olika anslutnings gränssnitt IDE vs sata
skulle detta medföra problem, eller att jag måste redigera ex fstab för att det skall fungera efter en cloning


11 aug 2017, 19:27
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 08:13
Inlägg: 3723
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 19.04 Disco Dingo
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Visst, det går bra att kopiera över allt du kan, och använd det verktyg du själv känner dig bekväm med. Clonezilla är säkert ett bra val, men jag har inte använt det själv.

Nej, kopierar du endast filerna så spelar det ingen roll vilken HD du sätter in istället. Skulle du däremot göra en exakt avbildning av originaldisken så hade det haft betydelse, men det är det inte frågan om nu.


11 aug 2017, 20:50
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
 Re: Mitt serverbygge - åter på banan
tack johanre, ;D ;D ;D

Gjorde en kloning med hjälp av clonezilla, hittade en bra beskrivning att följa.

efter första försöket fick jag felkoder som uppmanade mig att använda "räddningsläge" under cloningen.

Då det inte hade blivit någon förändring när jag försökte starta upp servern, så gjorde jag ett nytt försök nu med "räddningsläge", lät den sedan jobba under natten, varpå jag kunde starta upp servern som vanligt på morgonen.


Efter att kört en update/upgrade samt en omstart på det så var även alla felkoder borta. ;D


13 aug 2017, 14:32
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Åter en konstig felkod
ja då hade jag då åter fått en konstig felkod på servern.

Kod:
aug 18 21:22:51 server kernel: usb usb3-port2: disabled by hub (EMI?), re-enabling...

om jag förstår det rätt så har port 2 kopplats ner för USB 3
(har inga usb 3 portar utan bara usb 2 portar på moderkortet)

som för mig har ett tangentbord inkopplat.

tangentbordet fungerar utan problem när jag går in och kikar på detta

1. Min fundering är vad som gör att felkoden sätts?
2. saknas det någon drivrutin för mig


23 aug 2017, 20:10
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 08:13
Inlägg: 3723
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 19.04 Disco Dingo
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Givet att denna trådens innehåll är tillämpbar https://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/usb-port-nn-disabled-by-hub-emi-re-enabling-841593/, så lutar det åt att du har någon USB enhet som din dator inte kommer helt överens med (på ett hårdvarumässigt plan). Så länge allt fungerar kan du nog lugnt ignorera det felmeddelandet.


24 aug 2017, 07:13
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
tack Johanre.
Jo allt fungerar( vad jag har märkt), och de enda usb enheterna som är inkopplade är mus och tangentbord.
Nu är dessa riktigt gamla (gissningsvis 15 år),
kan felkoden vara en indikation på att hårdvaran är på väg att lämna in?


26 aug 2017, 06:06
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - En disk har rasat
Då har det som jag mer eller mindre har väntat på skett,
en disk i en av raid- konfigurationerna har rasat.

Men då jag inte känner för att pröva mig fram via olika guider, så hoppas jag att någon kan kika på denna beskrivning om den är uppdaterad och ok att följa, med ett undantag att beskrivningen här bygger på två partioner på varje disk, i mitt fall har jag en partion per disk.

eller om ni känner till någon bättre

Har som första åtgärd kopierat över materialet från den kvarvarande disken till min andra raid-uppsättning.


06 jan 2019, 16:13
Profil
Serveradmin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22 okt 2006, 08:13
Inlägg: 3723
Ort: Svedala
OS: Ubuntu
Utgåva: 19.04 Disco Dingo
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Guiden ser vettig ut. Håller tummarna för att du lyckas få rätt på det!


06 jan 2019, 22:24
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Det gick inte så bra, tror jag :-\ , då jag fick felmeddelanden på en gång....


Börja med att felmärka disken

Kod:
erik@server ~ $ sudo mdadm --manage /dev/md0 --fail /dev/sdc1
[sudo] lösenord för erik:
mdadm: set device faulty failed for /dev/sdc1:  No such device


cat /proc/mdstat skulle enligt beskrivningen gett ett (F)

min ser nu ut så här, utan (F)
Kod:
md0 : active raid1 sdb1[0]
      1960512 blocks super 1.2 [2/1] [U_]
     


Varpå jag gjorde ett försök att ta bort sdc från md0
vilket gav detta
Kod:
erik@server ~ $ sudo mdadm --manage /dev/md0 --remove /dev/sdc1
mdadm: hot remove failed for /dev/sdc1: No such device or address


varpå jag stannade upp, gjorde en lsblk som ser ut så här

Kod:
sudo lsblk -o NAME,FSTYPE,SIZE,MOUNTPOINT,LABEL

sdb                                       1,9G           
└─sdb1                linux_raid_member   1,9G            server:0
  └─md0               ext4                1,9G /mnt/Bkup1 Bkup1
sdc                                         3G           
└─sdc1                linux_raid_member   1,9G            server:0
sdd                                      76,7G           
└─sdd1                linux_raid_member  76,7G            fileserver:1
  └─md1               ext4               76,7G /mnt/Bkup2 Bkup2
sde                                      76,7G           
└─sde1                linux_raid_member  76,7G            fileserver:1
  └─md1               ext4               76,7G /mnt/Bkup2 Bkup2



Vad jag förstår så är sdc1 inte en part av md0 här
kan jag bara byta ut disken för att sedan fortsätta guiden med att ansluta den nya?
Trots fel meddelandena ovan?


10 jan 2019, 16:49
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05 apr 2008, 23:09
Inlägg: 5227
Ort: Göteborg/Mölndal/Falkenberg
OS: Ubuntu
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Ja eftersom sdc1 uppenbarligen inte ingår i md0, så är det bara att byta ut den och sedan lägga till den nya disken i md0 med:

Kod:
mdadm --manage /dev/md0 --add /dev/sdc1
...eller:
Kod:
mdadm /dev/md0 -a /dev/sdc1

Hur ihopsynkningen går, kan du bland annat se i "/var/log/messages"...

[EDIT] Om den nya disken också blir sdc1 alltså...

_________________
Agera genom att ta och behålla initiativet, ta de risker detta kräver...
http://www.enargo.com/it/
OpenVMS Shark - i Linux finns inte SYS$CMKRNL...


11 jan 2019, 16:18
Profil WWW
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
Inlägg Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Osprey skrev:
[EDIT] Om den nya disken också blir sdc1 alltså...


Hmm, nu fick jag inte den nya disken att registrera sig alls.

den gamla sdc -disken var jumprad som cable select, vilket jag även gjorde med denna.

Sdb-disken är inte jumprad alls, när jag tittade.

bägge sitter på samma ide kabel, monterad på ett instickskort.

När jag googlade runt på detta, det lilla jag nu hittade, så skall även raid1 diskar jumpras -master/slave.

Stämmer detta?


12 jan 2019, 17:10
Profil
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15 jan 2008, 22:18
Inlägg: 809
Ort: Kalix
OS: Annat GNU/Linux
Utgåva: 18.04 Bionic Beaver LTS
Svara med citat
 Re: Mitt serverbygge - Raid fråga
Gjorde ett försök med master/slave variant vilket löste situationen.

Enligt den guide jag följde så skulle man börja med att skapa lika partionstabeller på bägge diskarna med kommandot

Kod:
sudo sfdisk -d /dev/sdb | sfdisk /dev/sdc


Men fick bara felkod i stil med att "tillträde till sdc inte fanns"

Medans det gick bra att gå till nästa steg i beskrivningen.
Kod:
mdadm --manage /dev/md0 --add /dev/sdc1

som du, ospray även visade på.

Liten fundering, varför skulle jag börja med att skapa likadana partionstabeller , via sfdisk när allt fixades i samband med att jag la till disken i raid arrayen?

Resultatet vart att nu ser cat /proc/mdstat helt normal ut igen. ;D ;D


12 jan 2019, 21:29
Profil
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd   [ 141 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Nästa

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Main Engineer for phpBB3: Bertie at phpBB.com © 2000 - 2002, 2005 - 2007, the Group behind the Open Source code of phpBB.
Designed by STSoftware, modified by Katt, Konservburk & Peetra. Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2011