14 June 2018

NEWS 180614 about AndEX Oreo 8.1
My first build of AndEX Oreo 8.1 is from 180103. My second build is from 180202. My new build of Android x86_64 – andex_x86_64-oreo-8.1-gapps-windows-launchers-1050mb-180614.iso can be installed (manually) to hard drive or on a USB stick. You can also run the system live. I.e. from a DVD or a USB stick. On some computers you’ll have to start up AndEX 8.1 in compatibility mode (VESA) though. NOTE: You can run AndEX Oreo Build 180614 on newer laptops and Desktop computers. The sound and the video performance is generally very very good.

MOST IMPORTANT CHANGES IN BUILD 180614
Google Play Store now works as intended. As an alternative you can use Aptoide App Manager. Aptoide is not pre-installed, but you can very easy install it. Two nice special window launchers are pre-installed: Microsoft Launcher and OO Launcher. (OO Launcher is an enhanced Android™ O Oreo™ style launcher, with many useful enhanced launcher features). I’ve discovered a new way to manually install AndEX Oreo to hard drive. Very simple! Read more about it at the INFO site. You can now open up a terminal and become root with the command su root (which you couldn’t in previous versions of AndEX Oreo). Build 180614 uses kernel 4.9.95 with more support for various hardware.

Screenshot – AndEX Build 180614 – the Desktop with Win 10 Launcher for Android 8.1 Oreo – with several extra apps (games) – Koi Video Live Wallpaper, Air Fighters, Popcorn Time, Wild Hunt, Racing In Car 2, Drift Clash and Fishing Club 3D – not pre-installed.

MORE NEWS 180614: AndEX – Oreo 8.1 with kernel 4.9.95-exton-android-x86_64 and GAPPS
My new build of Android-x86_64 Oreo 8.1 have GAPPS pre-installed. I.e. Google Play Services, Google Play Store, Google Play Games and YouTube. Also many other apps. For example: Spotify, ES File Explorer, Firefox, Root Explorer, Control Screen Orientation and Clash of Clans.

Screenshots
Screenshot 1 – AndEX Oreo 8.1 Desktop with Microsoft Launcher
Screenshot 2 – AndEX Oreo 8.1 Desktop with Microsoft Launcher – all apps
Screenshot 3 – AndEX Oreo 8.1 with Win 10 Launcher (not pre-installed)
Screenshot 4 – AndEX Oreo 8.1 running in VMware

READ MORE…

6 June 2018

Något som blivit väldigt inne de senaste åren är det här med tidiga mornar och morgonrutiner. Det finns flertalet bra böcker skrivet om just detta ämne. Man kan läsa hur mycket som helst om hur olika framgångsrika personer världen över beskriver hur de lagt upp sina morgonrutiner för att bli så effektiva som möjligt. En morgonrutin är något som man gärna kan ta hjälp av andra i sin eventuella mastermind-grupp för att bygga upp. Man kan hålla koll på varandra att man verkligen utför sin rutin varje dag, och ge varandra tips på förbättringar.

Tillhör du dom som helst sover så länge som möjligt på morgonen, och som oftast trycker minst ett par gånger på snooze-knappen när väckarklockan ringer? I så fall har du väldigt mycket att vinna på att skaffa dig en bra morgonrutin på morgonen.

En av de många fördelarna med att starta dagen tidigt är att man får mycket mer energi under resten av dagen. Du kommer igång med positiva och givande saker direkt, vilket speglar sig på resten av dagen. En extra effektiv timme på morgonen ger så mycket mer än en halvsovande trött timme på kvällen framför dumburken.

The Miracle Morning

En bok som blivit väldigt populär om omtalad inom detta ämnet är ”The Miracle Morning” av Hal Elrod. Den har hjälpt mig själv att få till en riktigt givande och bra morgonrutin, och har gett mig ett nytt synsätt på mycket i min vardag.

I boken lägger man upp ett system som Hal kallar för ”Life SAVERS”, där SAVERS står för: Silence, Affirmations, Visualization, Exercise, Reading och Scribing (writing).

Något som jag brukar vara noggrann med när jag vaknar är att gå upp ur sängen så fort larmet ringer. Helst ska jag har väckarklockan en bit bort i rummet, så jag måste gå upp ur sängen för att stänga av det. Ligger man kvar i sängen är det lätt hänt att man somnar till igen. Efter det bäddar jag sängen. Att göra någon sådan liten sak som att bädda sängen direkt när man gått upp är som en liten seger över eventuell trötthet, och gör att du startar dagen med en liten seger.

Efter det ser jag till att dricka ett helt glas vatten. Efter en hel natts sömn i en varm säng har man oftast lite vätskebrist, och hjärnan fungerar bättre om man ser till att fylla på med vatten i kroppen. Efter det börjar jag med mina SAVERS.


Always remember that where you are is a result of who you were, but where you go depends entirely on who you chose to be, from this moment on.
Klicka för att Tweeta


SAVERS:

Silence: Här handlar det om att vara tyst och samla tankarna och fokusera. Meditation fungerar bra för mig. Det räcker med 10 minuters meditation. Jag brukar använda mig av appen/webbsidan Headspace för guidad meditation.

Arffirmations: Här har jag en sida med korta positiva meningar om vad jag vill uppnå i livet. Det ska vara väldigt positiva och kraftfulla saker som väcker känslor inom en. Jag läser samma saker för mig själv varje morgon, vilket gör att man programmerar sitt undermedvetna mer och mer att det som man läser är sant.

Visualization: Sitt stilla, slut ögonen, och visualisera det du vill uppnå. Se det som att det är sant nu. Känn eventuella dofter, känslor och annat som att det händer nu. Känn vad du kommer känna när det är uppnås och du lever i det.

Exercise: Ta en kort löptur, kör lite styrketräning med kroppsvikten, utöva yoga, eller annan sorts fysisk träning. 15 till 20 minuter räcker. Kroppen vaknar till liv, hjärnan och hjärtat får mer syre, du får mer energi resten av dagen.

Reading: Läs i 10-20 minuter. Läs en bok som utvecklar dig. Personlig utveckling, affärsböcker, eller filosofi-böcker till exempel. Du ska inte läsa någon roman eller deckare eller sånt, utan det ska vara något som utvecklar dig som människa eller lär dig saker som du har nytta av för att komma närmare dina uppsatta mål.

Scribing (writing): Sitt och skriv en stund. Det bästa är om du för någon form av journal. Det finns många olika sorters journaler som utvecklar dig som människa och hjälper dig att nå dina mål, både i bokform eller på telefonen/datorn. En som jag själv använder mig mycket av är Self Journal från Best Self. Den hjälper mig att nå till mina uppsatta mål, och ger tillfällen varje dag då man känner uppskattning och reflektioner över vad man gjort varje dag. Annars kan du ta den här tiden till att skriva artiklar till din hemsida eller skriva på en bok som du vill ge ut.

Tidig morgonrutin ger positiv och effektiv dag

Det här med att gå upp tidigt på morgonen, och skaffa sig en effektiv morgonrutin, är något som gett mig själv väldigt mycket. Jag får en helt annan energi under hela dagen, och min dag startar mycket mer positivt än innan, vilket resulterar i att jag får mycket mer gjort i mitt företagande, och jag kan därför ta lite mer ledig tid på slutet av dagen.

Här är några citat ur boken ”The Miracle Morning”, som jag tycker är väldigt bra:

”My past does not equal my future”.

 

”Always remember that where you are is a result of who you were, but where you go depends entirely on who you chose to be, from this moment on”.

 

The post Morgonrutin för att vinna din dag appeared first on Peter Ahlgren.

4 June 2018

The Garmin Virb Can Shoot 5.7K Raw images
but the VIRB Edit application cannot Stitch the circular images
It can be easily done in PTGui 11 PRO or Kolor Autopano Giga
Watch the small Screen cast on the link or image below

https://svendus.se/virb-ptgui-stritching/
Note: you can download the PTGui template on the link below the image

VIRB5_7RAW.zip (download)

NOTE: it should be unzipped to or copyed to C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\PTGui\Templates

2 June 2018

När man är entreprenör eller egen företagare hör man ofta talas om begreppet Mastermind-grupper. Men vad är egentligen en mastermind-grupp? Och vem har nytta av att gå med i en grupp? Detta blir inte någon djupgående analys av olika grupper, utan mer lite reflektioner om hur jag tänker om dessa grupper, och lite tips om vad du ska tänka på när man söker efter en grupp som passar för just dig.

Vad är en mastermind-grupp?

Förenklat kan man beskriva en mastermind-grupp som en sammanslutning av personer med liknande intressen, ofta inom företagande eller entreprenörskap. Men det finns grupper inom andra intressen med, men det är inom dessa områden som jag tänker ta upp här i den här artikeln.

Det finns grupper där medlemmarna med jämna mellanrum träffas i verkligheten, och där medlemmarna bara träffas virtuellt på internet. Det finns små lokala grupper och det finns stora internationella grupper med medlemmar från alla hörn av världen. En del grupper är gratis att gå med i, och en del kostar mycket pengar att gå med i.


Den viktigaste ingrediensen i en mastermind-grupp är att alla medlemmarna är öppna och vill dela med sig av sina kunskaper.
Klicka för att Tweeta


Jag själv är med i en stor internationell grupp med väldigt framgångsrika internet-entreprenörer. Jag är även på jakt efter en lite mer lokal grupp att gå med i, för att kunna sitta och arbeta ihop med lite då och då.

 

Varför gå med i en grupp?

Varför ska man då gå med i en mastermind-grupp? Om man som jag, mest arbetar själv framför datorn, blir livet lätt lite ensamt. Är man då med i en lokal grupp, så kan man då ofta sammanstråla i t.ex. en kontorslokal, ett cafe, en hotell-lobby eller liknande, och arbeta ihop några timmer varje vecka. Det blir lite lättare att hålla uppe ångan i det egna arbetet, samtidigt som man både kan knyta nya viktiga kontakter med andra företagare och få tips och värdefull feedback från andra som arbetar med liknande saker som en själv.

En av de största fördelarna med att vara med i en grupp, är att man peppar varandra till att bli bättre. Man ger varandra beröm när man lyckas och man kan lära sig otroligt mycket av varandra. Att dela med sig av sin kunskap är verkligen A och O i en mastermind-grupp. Det fungerar inte att gå med i en grupp med inställningen att man bara ska suga ut all kunskap ur alla andra. Ju mer kunskap och pepp man ger, desto mer får man tillbaka.

I gruppen som jag är medlem i kör vi med en #ringring när man säljer/får inkomst. Att dagligen se alla andra medlemmarnas framgångar, ger en otrolig inspiration, och gör att man själv arbetar hårdare för att också kunna få in en extra #ringring.

Hur lyckas man i en mastermind-grupp?

Ska man gå med i en mastermind-grupp, ska man kolla att det finns riktigt framgångsrika medlemmar. Det ska helst finnas personer som lyckats med det de lär ut. Dessutom är det viktigt att de är öppna och villiga att lära ut och ge tips. Finns dessa personer med i gruppen, kommer du få gott om inspiration för att själv en dag lyckas och komma upp till deras nivå.

Dessutom bör man ha funderat igenom om man vill ha möten på internet (skypesamtal, video-möten osv), eller om man vill träffas i verkliga livet. I gruppen där jag är med, har vi ofta videomöten varje vecka, och vid ett antal tillfällen varje år anordnas det stora möten på olika ställen runt om i världen.

Man ska inte heller vara rädd för att fråga de mer erfarna medlemmarna när man undrar över nåt. Kolla upp hur ni ska kommunicera med varandra. FB-grupp, Skype, mail osv. Meningen med gruppen är att alla ska dela med sig av kunskap och ni ska peppa varandra. Är man totalt isolerad och försöker att bara suga ur kunskap ur de andra utan att själv ge något, kommer man inte lyckas så bra, och man halkar snabbt ut gemenskapen.

The post Mastermind-grupper, nåt för dig? appeared first on Peter Ahlgren.

1 June 2018

I have made a new version of ExTiX – The Ultimate Linux System. I call it ExTiX 18.6 KDE Live DVD. (The previous version was 17.5 from 170508). The best thing with ExTiX 18.6 is that while running the system live (from DVD/USB) or from hard drive you can use Refracta Tools (pre-installed) to create your own live installable Ubuntu system. So easy that a ten year child can do it!

ABOUT
ExTiX 18.6
KDE DVD 64 bit is based on Debian 9 and Ubuntu 18.04 LTS. The original system includes the Desktop Environment Unity (Ubuntu). After removing Unity I have installed KDE Frameworks 5.44.0 with KDE 4.16.12. KDE Frameworks are 60 addon libraries to Qt which provide a wide variety of commonly needed functionality in mature, peer reviewed and well tested libraries with friendly licensing terms.

The system language is ENGLISH.

Used KERNEL
My special kernel 4.15.0-23-exton.

What’s new in Linux kernel 4.15?

NEWS ABOUT ExTiX 18.6 Build 180602 with the KDE Desktop environment and Refracta Tools
1. ExTiX KDE is based on Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver. KDE 4.16.12 is used as Desktop environment. All packages have been updated to the latest version by 180602. Kernel 4.15.0-23-exton is used.
2. I have removed Google Chrome. It is now possible to watch Netflix movies in Firefox.
3. I have installed BlueGriffon Web Editor. BlueGriffon is a new WYSIWYG content editor for the World Wide Web. Powered by Gecko, the rendering engine of Firefox, it’s a modern and robust solution to edit Web pages in conformance to the latest Web Standards. Only to be compared with Dreamweaver. (In my opinion).
4. Other included important/useful packages are: LibreOffice, Thunderbird, GParted, Brasero, SMPlayer, GCC and other compilation tools so that you can install packages from source. Furthermore “all” multimedia codecs. Everything the average Linux user could wish for I would say.
5. The best thing with ExTiX 18.6 is that while running the system live (from DVD/USB) or from hard drive you can use Refracta Tools (pre-installed) to create your own live installable Ubuntu system. Very easy to do.

SCREENSHOTS
Screenshot 1 of ExTiX 18.6 Desktop
– logged in as the ordinary user extix
Screenshot 2 of ExTiX 18.6 Desktop – logged in as root (superuser)
Screenshot 3 of ExTiX 18.6 Desktop – running in VirtualBox
Screenshot 4 of ExTiX 18.6 Desktop – running in VMware

READ MORE…

29 May 2018

NEWS 180529: A new version of RaspAnd Nougat 7.1.2 is ready. It is basically an update of RaspAnd Nougat 7.1.2 Build 171220. All installed apps (including Google Play Services and Google Play Store) have been updated to the latest available version by 180529. Kodi has been updated from 17.6 to 18.0-ALPHA2 Leia – released 180421. The screen flickering which could occur when running Kodi 17.6 is now (almost) gone. Read about all other included apps below.

RaspAnd 7.1.2 Build 180529 can be used with the official Raspberry Pi 7 inch touchscreen and Big TV Screens

Thanks to a member on this site who asked for support for the Raspberry Pi official 7 inch touchscreen I started to experiment with different configurations. Success!

Need to update?
Build 180529
of RaspAnd can be downloaded by those who have purchased Build 171220 (and previous versions of RaspAnd 7.1.2). No need to reinstall RaspAnd if you have Build 171220 up and running. I.e. all GAPPS will be updated automatically via Google Play Store all the time.

NEWS 180529 ABOUT RaspAnd Nougat 7.1.2 with Google Play Store (and everything else!) working

RaspAnd Nougat 7.1.2 Build 180529 has GAPPS installed and Google Play Store working. Bluetooth works and you can use TeamViewer to control other computers from your Rpi3. RaspAnd can be installed in Windows using Win32 Disk Imager or Etcher. The video performance is generally much better than in previous versions. Your Wifi connection is stable and it will reconnect after every reboot of your Rpi3.

Slideshow – showing RaspAnd’s boot procedure…

MORE ABOUT RaspAnd
RaspAnd Nougat 7.1.2 Build 180529 is an Android 7.1.2 Nougat system which can run on Raspberry Pi 3 Model B. RaspAnd can not yet run on a Raspberry Pi 3 Model B+. I have included the following apps.
1) GAPPS (Google Play Services with Google Play Store in latest versions. (12.6.85 and 10.1.08-all) – released 180526
2) Kodi 18.0-ALPHA2 (latest version which allows users to play and view most videos, music, podcasts, and other digital media files from local and network storage media and the Internet. YouTube is enabled and working very well!)
3) Spotify is not installed. Install version 4.6 via Google Play Store. It works very well!
4) Google Play Games (needed for for example Clash of Clans to run)
5) TeamViewer 13.1.8817 – control other computers from your Rpi3!
6) Jelly Browser 7.1.2 – use it to watch YouTube etc.
7) Aptoide TV 4.0.2 (for installing new apps which can’t be found on Google Play Store – many many apps can be installed!) – released 180505
8) ES File Explorer 4.1.7.2 working very well
9) Chess 2.4.0
10) AIDA64 1.51
11) Termux 0.60 – a very special terminal. (Use the APT package manager!)
12) Quick Reboot Pro 1.8.4

SCREENSHOTS
Slideshow – showing RaspAnd’s boot procedure
Screenshot 2 – RaspAnd’s Desktop
Screenshot 3 – Google Play Store running
Screenshot 4 – Spotify running
Screenshot 5 – YouTube running in Jelly Browser with perfect video quality
Screenshot 6 – Aptoide TV running
Screenshot 7 – TeamViewer running and controlling my PC
Screenshot 8 – Kodi running
Screenshot 9 – Rpi3 connected to mobile phone by Bluetooth
Screenshot 10 – Developer options
Screenshot 11 – The Desktop when the Raspberry Pi official 7″ touchscreen is used (RaspAnd Build 171220)
Screenshot 12 – Running YouTube in the Jelly Browser when the touchscreen is used (RaspAnd Build 171220)
Screenshot 13 – The Desktop when a Samsung 55″ TV is used as monitor (RaspAnd Build 171220)

Most important changes in Build 180529: Your Wifi connection will be stable and Bluetooth works for the very first time in my RaspAnd 7.1.2 builds. The video performance in Kodi 18.0 is better than in version 17.6. NOTE also: Build 180529 is (almost) perfect in every aspect considering that the Rpi3 computer has its limitations. Running RaspAnd Build 180529 you can use the Raspberry Pi official 7 inch touchscreen and very Big TV screens.

READ MORE…

23 May 2018

Test post 3

Från Peter Ahlgren 23 May 2018 14:22

test test

The post Test post 3 appeared first on Peter Ahlgren.

Test post 2

Från Peter Ahlgren 23 May 2018 14:22

test post 2

The post Test post 2 appeared first on Peter Ahlgren.

test post 1

Från Peter Ahlgren 23 May 2018 14:22

test post 1

The post test post 1 appeared first on Peter Ahlgren.

20 May 2018

NEWS ABOUT CruxEX Build 180520
My previous build of CruxEX is from 180321. After that CRUX had released version 3.4 on May 12, 2018 I simply had to rebuild CruxEX. All packages have been upgraded to the latest available version (with prt-get sysup). Furthermore: This version of CruxEX uses kernel 4.16.9 released 180516! And of course Google Chrome for Netflix! Install my new version of CruxEX 3.4 64bit from 180520 to a USB Pen Drive and run the system superfast from RAM – read this INSTRUCTION.

CruxEX 3.4 64 bit Linux Live USB is based on CRUX 3.4 (latest version, released 180512), which is all Linux enthusiasts/nerds favorite OS. (CRUX is a lightweight Linux distribution for the x86_64 architecture targeted at experienced Linux users. The primary focus of this distribution is keep it simple, which is reflected in a straightforward tar.gz-based package system, BSD-style initscripts, and a relatively small collection of trimmed packages. The secondary focus is utilization of new Linux features and recent tools and libraries. CRUX also has a ports system which makes it easy to install and upgrade applications). CruxEX 3.4 2018 uses the LXDE Desktop environment. I have replaced the original CRUX kernel 4.14.20 with “my” special kernel 4.16.9-exton, with support for “extra everything”.

Kernel and installed packages
Kernel 4.16.9 is the latest available stable kernel as of 180520. Among all installed and updated applications are Firefox, Google Chrome (for Netflix), Spotify (a must-have!), GParted, PCManFM, Gimp and Wicd. Furthermore compilation tools so that you can install programs from source. Note: Spotify and Google Chrome are not in the CRUX repositories.

Unique
CruxEX 3.4 2018 build 180520 is – as my previous CRUX-remasters – unique in the world. I.e. there is no other CRUX Live CD/USB (as far as I know). In any case, not for downloading. The good thing with CruxEX is that it is a live system (which CRUX original isn’t) and that you can run CruxEX superfast from RAM. Also that you can install CruxEX to hard drive in about 5 min and then have a ready-to-go CRUX desktop system. You can after that install any (extra) desktop environment you like.

SCREENSHOTS
1. The LXDE Desktop
2. Prt-get in action
3. CruxEX running from USB in VirtualBox
4. Spotify running in CruxEX
5. The USB live boot screen

Study ALL installed packages in CruxEX Build 180520…

READ MORE…

4 May 2018

About Linux For All (LFA) Build 180504
The system is based on Ubuntu 18.04 LTS and Debian. It’s a total rebuild. I.e. nothing is left of the old LFA system.

NEWS ABOUT LFA Build 180504
1. This is a very BIG system (2020MB). All packages the ordinary Linux user can wish for are pre-installed. Study the full packages list.
2. Kernel 4.15.0-19-exton is used.
3. I have installed Nvidia’s latest proprietary graphics driver 390.48.
4. The Desktop environment is LXDEDesigned to be user friendly and slim, while keeping the resource usage low.
5. The main Web Browser is Google Chrome. So you can watch Netflix!
6. I have included Refracta tools (Refracta Snapshot) to make it possible for you to create your own installable Ubuntu 18.04 LTS Live DVD once you have installed LFA to hard drive. This is done in the easiest possible way!
7. Use TeamViewer (pre-installed) to control your Windows computers from LFA. Or control LFA from your Windows computers.

Using TeamViewer
Use TeamViewer (pre-installed) to control your Windows computers from LFA. Or control LFA from your Windows computers.
Screenshot 1 – LFA “running” Windows 10
Screenshot 2 – Windows 10 “running” LFA

SCREENSHOTS
Screenshot 1 – LFA “running” Windows 10 with TeamViewer
Screenshot 2 – Windows 10 “running” LFA with TeamViewer
Screenshot 3 – LFA running in VMware
Screenshot 4 – LFA running in VirtualBox
Screenshot 5 – Refracta Installer and Grub/efi
Screenshot 6 – LFA running Samba to reach Windows computers
Screenshot 7 – LFA running Google Chrome and Netflix

READ MORE…

26 April 2018

NEWS/CHANGES 180426
Mex Linux is no longer based on Linux Mint. MeX Build 180426 is based only on Debian and Ubuntu 18.04 LTS (Long Term Support). I have replaced the original kernel with “my” special kernel 4.15.0-19-exton. All packages in MeX Linux have been upgraded to the latest version by 180426. This version of MeX uses Cinnamon 3.6.7. Linux Mint 18.3 also uses Cinnamon 3.6.7 as Desktop environment.

MORE MeX NEWS 180426
1. The MeX ISO is now a ISO-hybrid, which means that it can very easily be transferred (copied) to a USB pen drive.
2. Another big improvement is that MeX now can run from RAM. Use Boot alternative 4 (load to RAM). When the system has booted up you can eject the disc (DVD)/USB stick. You’ll need at least 2 GB RAM to run MeX that way. The ISO file is of only 990 MB so MeX will run superfast from RAM!
3. I have replaced Google Chrome with Firefox. Google Chrome is no longer needed to be able to run Netflix in Linux.
4. The best thing with this new MeX build – Create your own installable Ubuntu 18.04 LTS Live DVD with Refracta tools (pre-installed)! The whole “remasterprocess” is so simple that a 10 year old child can do it.

Important about Refracta
You can use the Refracta tools (pre-installed in MeX Build 180426) to create your own installable Ubuntu Live DVD once you have installed MeX to hard drive. I mean change everything and then create a whole new Ubuntu 18.04 live system.

SCREENSHOTS
Screenshot 1 – Spotify running (install Spotify with sudo apt-get install spotify-client)
Screenshot 2 – Cinnamon 3.6.7 Desktop with Synaptic running
Screenshot 3 – Boot screen when running MeX live
Screenshot 4 – Boot screen when running from hard drive

READ MORE…

23 April 2018

Insta360Studio FlowState

Från Svendus Blog 23 April 2018 08:49

Panorama Video shot with a Insta 360 ONE

http://www.svendus.se/FlowState/

21 April 2018

NEWS about ExTiX 18.4-2 Deepin 180421
I’ve released a new version of ExTIX 18.4-2 Deepin today with Calamares 3.1.12 and kernel 4.16.2-exton. Calamares is an installer framework. By design it is very customizable, in order to satisfy a wide variety of needs and use cases. All packages have been updated to the latest available version as of today. Study all installed packages in ExTiX Deepin Build 180421.

About ExTiX 18.4-2 with the Deepin 15.5 Desktop
I’ve made a new extra version of ExTiX with Deepin 15.5 Desktop (made in China!). Deepin is devoted to providing a beautiful, easy to use, safe and reliable system for global users. Only a minimum of packages are installed in ExTiX Deepin. You can of course install all packages you want. Even while running ExTiX Deepin live. I.e. from a DVD or USB stick. Study all installed packages in ExTiX Deepin.

ABOUT ExTiX
All five ExTiX systems are based on Ubuntu and Debian.

The Ultimate Linux System
I’ve called my different versions of ExTiX The Ultimate Linux System for many years by now. As regards ExTiX 18.4-2 Deepin I feel it’s especially justified. Everything just works.

Refracta Tools
While running ExTiX Deepin 18.4-2 live or from hard drive you can use Refracta Tools (pre-installed) to create your own live installable Ubuntu system. A ten year child can do it!

THE IMPORTANCE of ExTiX LXQt now being based on Ubuntu 18.04 (UNSTABLE/DEVELOPMENT)
I don’t think it is too important since ExTiX Deepin doesn’t use complicated Desktop Environments like KDE, Gnome or Unity. Programs won’t crash or anything like that. And I haven’t discovered any bugs to report. Besides the FinalFreeze of upcoming Ubuntu 18.04 was already at April 19, 2018.

SCREENSHOTS
1. ExTiX Deepin 15.5 Desktop
2. ExTiX Deepin being installed in VirtualBox using Refracta Installer
3. ExTiX Deepin running Refracta snapshot
4. ExTiX Deepin running in VMware
5. ExTiX Deepin running the Refracta Installer
6. ExTiX Deepin login screen (LightDM)

READ MORE…

20 April 2018

Just in case you need to generate a self signed certificate without any interaction

openssl req -subj '/O=My Company Name LTD./C=US/CN=domain.com' -new -newkey rsa:2048 -sha256 -days 365 -nodes -x509 -keyout server.key -out server.crt

19 April 2018

I have made a new version of ExTiX – The Ultimate Linux System. I call it ExTiX 18.4 LXQt Live DVD. (The previous version was 17.8 from 171012).

ABOUT
ExTiX 18.4
LXQt DVD 64 bit is based on Debian 9 Stretch and Ubuntu 18.04 Bionic Beaver, to be released 180426. The original system includes the Desktop Environment Gnome. After removing Gnome I have installed LXQt 0.12.0. LXQt is the Qt port and the upcoming version of LXDE, the Lightweight Desktop Environment. It is the product of the merge between the LXDE-Qt and the Razor-qt projects: A lightweight, modular, blazing-fast and user-friendly desktop environment.

The system language is ENGLISH.

Used KERNEL
My special kernel 4.16.2-exton corresponding Kernel.org’s stable kernel 4.16.2.

What’s new in kernel 4.16?

NEWS ABOUT ExTiX 18.4 Build 180419 with the LXQt Desktop environment
1. ExTiX LXQt is based on Ubuntu 18.04 Bionic Beaver. LXQt 0.12.0 is used as Desktop environment. All packages have been updated to the latest version by 180419. Kernel 4.16.2-exton is used. (Kernel.org‘s kernel 4.16.2).
2. Firefox has replaced Google Chrome as Web Browser. It’s now possible to watch Netflix movies also in Firefox (while running Linux).
3. I have replaced Ubuntu’s installer Ubiquity with Calamares Installer. Calamares is an installer framework. By design it is very customizable, in order to satisfy a wide variety of needs and use cases.
4. Other included important/useful packages are: LibreOffice, Thunderbird, GParted, Brasero, SMPlayer, GCC and other compilation tools so that you can install packages from source. Furthermore “all” multimedia codecs. Everything the average Linux user could wish for I would say.

Refracta Tools
While running ExTiX LXQt 18.4 live or from hard drive you can use Refracta tools (pre-installed) to create your own live installable Ubuntu system. A ten year child can do it!

THE IMPORTANCE of ExTiX LXQt now being based on Ubuntu 18.04 (UNSTABLE/DEVELOPMENT)
I don’t think it is too important since ExTiX LXQt doesn’t use complicated Desktop Environments like KDE, Gnome or Unity. Programs won’t crash or anything like that. And I haven’t discovered any bugs to report. Besides the FinalFreeze of upcoming Ubuntu 18.04 is today (180419).

SCREENSHOTS
Screenshot of ExTiX 18.4 Desktop – LXQt 0.12.0
Netflix running in ExTiX 18.4
Refracta tools running while logged in as user live
Connections to Windows computers via PCManFM-qt using Samba
ExTiX running in VMware
ExTiX running in VirtualBox

READ MORE…


Read about my Android-x86 Systems – Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at
andex.exton.net – latest is AndEX Oreo 8.1!

and

about my Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Nougat 7.1.2!

18 April 2018

Five days left

Från Johan Thelin 18 April 2018 09:50

I use to joke that the last week before foss-north is the worst – everything is done, all that is left is the stress.

This year, we have the broadest program yet. 25 speakers talking about everything from community policies, GPU isolation, blockchain, historical KDE software, retro computers, IoT, Android, SailfishOS, bug triaging, crowd funding, software updates, yocto, home automation, design to sub-atomic particles.

You can still get a ticket (and make sure to bring a friend) at foss-north . Welcome!

10 April 2018

NEWS 20180410 about exGENT (Gentoo) 64 bit
I’ve made a new version of exGENT with only a few necessary packages pre-installed. It uses LXQt as Desktop environment and kernel 4.15.14-aufs-gentoo-exgent. The ISO file is of 1490 MB due to the fact that I’ve included the kernel sources. They are needed for installation of certain software. Despite this exGENT version 180410 runs surprisingly fast from DVD or USB. Even in VirtualBox and VMware. Faster than most other Linux live systems. I call my new version exGENT 2018 LXQt Live DVD. It replaces version 170407 and 170412. Those versions were too old for upgrading. I had to start over and build version 180410 from “scratch”. All installed packages in exGENT have been updated to the latest available version by 180410. Study the full package list.

What’s new in exGENT Build 180410?
The boot loader Grub Legacy has been replaced by Grub2. MOST IMPORTANT: In exGENT versions before 170309 the file system wasn’t writable when running exGENT live (from DVD). Now you can emerge (install) new programs/packages even while running the system from a DVD or USB stick. If you do that and later decide to install exGENT to hard drive all your changes will follow! Furthermore you can install/transfer exGENT to a USB stick with the dd command in Linux or use Etcher and Rufus in Windows. Such installations were impossible before. NOTE: I have not installed Google Chrome. It’s not needed anymore, since Netflix nowadays runs very well in Firefox. About the LXQt Desktop environment: LXQt is a lightweight Qt desktop environment. It will not get in your way. It will not hang or slow down your system. It is focused on being a classic desktop with a modern look and feel.

Used KERNEL

My special kernel 4.15.14-aufs-gentoo-exgent corresponding Kernel.org’s kernel 4.15.14.

Quick install to Hard Drive

exGENT Linux can be installed to hard drive in 2 – 8 min. (Depending on computer type). This means that all of you who might hesitate to perform a normal Gentoo installation – which can take up to a couple of days – now have the chance to get this great Linux system (Gentoo) installed on your computers very easy. Read below on how the installation works.

UPGRADE the System
The exGENT System (version 180410) is in very good shape, since I, without problems, have been able to update the whole system with the following commands:

# emerge –ask –update –newuse –deep –with-bdeps=y @world
# emerge –depclean
# revdep-rebuild

NOTE 1: Before running the above three commands you’ll have to run the commands emerge –sync followed by emerge —oneshot portage

NOTE 2: After a hard drive installation of exGENT you should run the above commands at least every month (to keep the system in good shape).

SPOTIFY
You can easy and quick install Spotify in exGENT. Just run the command emerge spotify. The installation takes about 1 min.
NOTE: Spotify is pre-installed in Build 180410.

Rolling distribution
Gentoo/exGENT is a rolling distribution, which implies that once you have installed the system on the hard drive there is no need for re-installations (which otherwise is common in the Linux world).

Who is exGENT/Gentoo for?
Experienced Linux users or those who really want to learn Linux. (Perhaps also for people who are bored with mainstream distributions like Ubuntu).

Screenshots

1. exGENT Build 180410 running Vlc
2. exGENT running Spotify
3. exGENT running Cups
4. exGENT running in VirtualBox
5. exGENT running in VMware

READ MORE…

 

8 April 2018

Car 360 Photos

Från Svendus Blog 8 April 2018 07:51

<span style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” data-mce-type=”bookmark” class=”mce_SELRES_start”></span>
 

4K Video
4K 15000 kbit/s
HTML5 360 Video

Normally the interior becomes nice and sharp on 360 shots inside a car
and the outside view become rather overexposed and blown out
but in this comfortable old Citroën Berlingo it is another story.

Note: This is high resolution video give the 4K video a little time to load!
Phone link: https://svendus.se/berlingovideo/
Don’t forget to play with the projections !

4 April 2018

<span style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” data-mce-type=”bookmark” class=”mce_SELRES_start”></span>
 

insta 360 ONE
4K 40800 kbit/s
HTML5 360 Video

360 video shot the same day the new camera app.version 3.0.1 came out

it has been a devil winter here grey and dark cold and hardly any sunshine.
It is good that we have the insta 360 ONE camera to play with
the Video are shot on a 6meter long fiberglass rod where the camera were going up and down a lot.
But the new Camera Firmvare v2.0.0 camera control app. iOS v3.0.1 made it much better than before
Quite Cool that an update on this little Camera could do so much with FlowState stabilization
Well Done Thank You https://www.insta360.com

3 April 2018

foss-north approaching

Från Johan Thelin 3 April 2018 08:55

TL;DR; Tickets including food are sold until April 9 – get yours now!

Organizing a conference means going through multiple stages. The first parts are the most difficult – signing up for a venue, looking for the initial speakers, finding the initial sponsors. Basically, building something out of nothing. This becomes easier over the years, and this, the third year, it has been quite fun. However, since the aim is to grow the event, we always need more sponsors, more speakers and a bigger venue.

The good thing about this year is that foss-north has passed a point where we can finally afford a venue that we can grow in: Chalmers Conference Centre. This is ideally located in central Gothenburg at the Chalmers campus where we find a lot of engineering students.

From a speaker stand-point, the call for papers also passed some sort of pivoting point, and the contents was almost tripple of what we got last year. This triggered us to move to a multi-day event, opening up half the Sunday (April 22) as well as filling the Monday (April 23) – the schedule looks great. I have a tip to other organizers – don’t go multi-day on a hunch after the event has been announced. It means dedicating a couple of weeks to puzzling. Finding a way to affort the extended venue, having to do ask all speakers which day they can attend, and generally complicating things.

Also, I was in kodsnack – a local podcast – which meant that I got approached by Chalmers Robotförening who wants to do a workshop. Of course we will do a workshop! Meaning more planning.

One of the things that is causing more concern when organizing conferences is the catering. Catering is great because everyone can eat together and we get a great mingle opportunity and so on. However, catering needs to be preordered and one thing I’ve learned is that people like ordering tickets late. Like, the hours before the event late. I’ve been up at 5 in the morning printing visitors badges as people like ordering tickets late.

That means that either I have to jepardize the budget by preordering food for more guests that we have sold tickets to, or risking being short on food. However, this is where the new venue is great, because there are three restaurants in the same building. Thus, the tickets sold this week (until April 9) includes catering, but the tickets after do not. This means missing out on the breakfast, mingle lunch and coffee break – but it means that no-one will starve during the event.

So, if you want to take part in *all* the fun, make sure to get your ticket this week. If you can’t make your mind up – there is a solution all the way until midnight before the event.

2 April 2018

rasparch-logoThis version (180402) is my sixth build of RaspArch
The first version is from 150414. The second is from 151107. The third is from 160312 specially made for  Raspberry Pi 3 Model B. The fourth version is from 161205. The fifth version is from 171102. This version (180402) is especially made for the new Raspberry Pi 3 Model B+, but it can of course also be used on a Raspberry Pi 3 Model B and Raspberry Pi 2 Model B.

RaspArch is a “remaster” of Arch Linux ARM. The original compressed system is of 231 MB. After I have added the LXDE Desktop environment, PulseAudio, Firefox, Yaourt and Gimp the system increased a lot. RaspArch is a “ready-to-go” ARM system. It must be installed on a Raspberry Pi 3 Model B+, Raspberry Pi 3 Model B or Raspberry Pi 2 Model B computer.

Most important change in version 180402: Use Win32 Disk Imager
This version can be installed in Windows using Win32 Disk Imager. Previous versions could only be installed when running a Linux system. Using Win32 Disk Imager has one disadvantage though. Only about 1GB can be used as data storage no matter which card you use. The system is of 3GB and the system partition of 4GB. If you use a card of 32GB about 28GB will be unused. Yesterday a member on this site wrote about how to get rid of the 1GB limit after Win32 Disk Imager has been used:
– write the image with Win32 Disk Imager
– start up Ubuntu or another Linux system – you can also use a Linux Live CD/USB stick
– start GParted – screenshot before resizing
– resize the DATA partition – screenshot after resizing
– done!
This screenshot shows that RaspArch now has about 25GB free storage.

NEWS in RaspArch Build 180402
A new kernel – 4.14.31-1-ARCH. All included packages have been updated to the latest version as of 180402. I have added support for Yaourt – a Pacman Fronted. I have also installed PulseAudio. Finally the sound works very well in RaspArch. Nice if you like YouTube. Note: To be able to install Yaourt I had to install a lot of development tools.

The Raspberry Pi 3 model B made in February 2016. It has a 1.2GHz 64-bit quad-core ARMv8 CPU and 1GB RAM. The Raspberry Pi 3 Model B+ was out on the market March 14, 2018. The Pi 3 Model B+ packs a 1.4GHz 64-bit quad-core ARM Cortex A53 CPU made by Broadcom, dual-band 802.11ac wireless LAN support, Bluetooth 4.2 connectivity, and Gigabit Ethernet support over USB 2.0 connectivity (that’s up to 300Mbps).

Raspberry Pi 3 Model 3 B+: How much better is it than the Raspberry Pi 3 Model B? The tiny computer is supposed to be faster and better in every way, including upgraded processor speed, wireless internet, and Ethernet connections.

SCREENSHOTS
Screenshot 1 of RaspArch’s Desktop
– YouTube running
Screenshot 2 of RaspArch’s Desktop – Wicd running
Screenshot 3 – Yaourt running (while installing Geany)

READ MORE…

31 March 2018

RaspEX – Build 180331 based on Ubuntu 18.04 LTS – with OpenCPN 4.99.0 (latest version) – especially made for the new Raspberry Pi 3 Model B+, but it can of course also be used on a Raspberry Pi 3 Model B and Raspberry Pi 2 Model B.

OpenCPN is a free software (GPLv2) project to create a concise chart plotter and navigation software, for use underway or as a planning tool. OpenCPN is developed by a team of active sailors using real world conditions for program testing and refinement.

Replacement
This build (180331) replaces build 160703. Ubuntu has been upgraded to version 18.04 LTS and OpenCPN to version 4.99.0 – latest. Build 180331 is made especially for the new Raspberry Pi 3 Model B+, but can of course also be used on a Raspberry Pi 3 Model B and Raspberry Pi 2 Model B.

ABOUT RaspEX Build 180331
RaspEX is a Linux ARM system for Raspberry Pi 3 Model B, Model B+ and Pi 2 model B. It is based on Debian Stretch (Debian 9), Bionic Beaver (Ubuntu 18.04 LTS) and Linaro (Open Source software for ARM SoCs). In this new version (180331) I’ve installed OpenCPN 4.99.0 from source. (You can’t yet find OpenCPN 4.99.0 in any software repositories).

Read this OpenCPN Review….

Raspberry Pi 3 Model 3 B+: How much better is it than the Raspberry Pi 3 Model B? The tiny computer is supposed to be faster and better in every way, including upgraded processor speed, wireless internet, and Ethernet connections.

SCREENSHOTS
1. RaspEX version 180331 running OpenCPN as the ordinary user raspex
2. RaspEX version 180331 running OpenCPN as root
3. OpenCPN 4.4.0 running on the 7″ Touchscreen Monitor for Raspberry Pi (old version OpenCPN)
4. OpenCPN 4.4.0 – Boston (old version OpenCPN)
5. OpenCPN World Map (old version of OpenCPN)
6. OpenCPN Florida – Cape Canaveral (old version of OpenCPN)
7. OpenCPN New York – Approaches to New York (old version of OpenCPN)
8. OpenCPN Stockholm Archipelago (old version of OpenCPN)

Compatibility :: March 2018
Unfortunately not all systems made for Raspberry Pi 3 Model B and 2 Model B will run on the new Raspberry Pi 3 Model B+ computer. They need to be upgraded with a new kernel. I therefore have to upgrade the systems I distribute. I.e. RaspEX, RaspEX with OpenCPN, RaspAnd Marshmallow, RaspAnd Nougat 7.1.2 and RaspArch. I have until now (180331) only upgraded RaspEX and RaspEX with OpenCPN. Read about the new Raspberry Pi 3 Model B+…

READ MORE…

28 March 2018

NEWS 180328 about RaspEX for Raspberry Pi 3 Model B, 3 Model B+ and Raspberry Pi 2
I have upgraded the whole system and replaced the old kernel 4.9.41 with kernel 4.14.30-v7+. RaspEX Build 180328 is a Linux ARM system for Raspberry Pi 3 Model B, 3 Model B+ and Raspberry Pi 2. It is based on Debian 9 Stretch, Ubuntu 18.04 LTS and Linaro (Open Source software for ARM SoCs). In this new version (180328) I’ve installed Wicd Network Manager and replaced Firefox with the Chromium Web Browser. I have also installed Samba and VNC4Server so you can connect to your Windows computers in your Home Network and/or control RaspEX on your Raspberry Pi 3 or Pi 2 from your Windows computers with VNC Viewer and/or PuTTY (Telnet and SSH client). Furthermore some extra Network Tools, Midori Private Browser, SMTube (YouTube browser which allows to browse, search and play YouTube videos) and PulseAudio for better sound in YouTube. Study all installed packages in RaspEX Build 180328.

Replacement
This version (180328) replaces version 170810 of RaspEX. Version 170810 can’t run on the new Raspberry Pi 3 Model B+.

Raspberry Pi 3 Model 3 B+: How much better is it than the Raspberry Pi 3 Model B? The tiny computer is supposed to be faster and better in every way, including upgraded processor speed, wireless internet, and Ethernet connections.

Compatibility :: March 2018

Unfortunately not all systems made for Raspberry Pi 3 and 2 will run on the new Raspberry Pi 3 Model B+ computer. They need to be upgraded with a new kernel. I therefore have to upgrade the systems I distribute. I.e. RaspEX, RaspEX with OpenCPN, RaspAnd Marshmallow, RaspAnd Nougat 7.1.2 and RaspArch. I have until now (180328) only upgraded RaspEX. Read about the new Raspberry Pi 3 Model B+…

Why shall I use RaspEX?
Eight Operating Systems are recommended by Raspberrypi.org. Among them Noobs, Raspbian (Debian Stretch) and Snappy Ubuntu Core. RaspEX is faster (“fast as lightning”), more useful and more fun to use. (In my opinion). One member at this site thought that running RaspEX (for Raspberry Pi 2) was like running Raspberry Pi on “steroids“. If you use the new Raspberry Pi 3 Model B+ it will be even faster!

SCREENSHOTS
Screenshot 1 – root’s Desktop 180328
Screenshot 2 – raspex’s Desktop 180328

READ MORE…

24 March 2018

Hallarna in Halmstad Sweden

Från Svendus Blog 24 March 2018 15:32


 

Hallarna i Halmstad
24 megapixel
HTML5 Panorama + 360 video

21 March 2018

CruxEX 3.3 64 bit Linux Live USB is based on CRUX 3.3 (latest version, released 170212), which is all Linux enthusiasts/nerds favorite OS. (CRUX is a lightweight Linux distribution for the x86_64 architecture targeted at experienced Linux users. The primary focus of this distribution is keep it simple, which is reflected in a straightforward tar.gz-based package system, BSD-style initscripts, and a relatively small collection of trimmed packages. The secondary focus is utilization of new Linux features and recent tools and libraries. CRUX also has a ports system which makes it easy to install and upgrade applications). CruxEX 3.3 2018 uses the LXDE Desktop environment. I have replaced the original CRUX kernel with “my” special kernel 4.15.11-exton, with support for “extra everything”.

Kernel and installed packages
Kernel 4.15.11 is the latest available stable kernel as of 180321. Among all installed and updated applications are Firefox, Google Chrome (for Netflix), Spotify (a must-have!), GParted, PCManFM, Gimp and Wicd. Furthermore compilation tools so that you can install programs from source. Note: Spotify and Google Chrome are not in the CRUX repositories. Study ALL installed packages…

NEWS 180321
CruxEX 2018 is distributed only as a Zip file. Install my new version of CruxEX 3.3 64bit from 180321 to a USB Pen Drive and save your system changes – read this INSTRUCTION. If you later on decide you want to install CruxEX to hard drive from the USB Pen Drive all your system changes will also be installed to the hard drive.

Unique
CruxEX 3.3 2018 build 180321 is – as my previous CRUX-remasters – unique in the world. I.e. there is no other CRUX Live CD/USB (as far as I know). In any case, not for downloading.

SCREENSHOTS
1. The LXDE Desktop with Spotify running
2. Netflix running in Google Chrome
3. Showing Google Chrome version
4. Root’s Desktop with Wicd running

READ MORE…

Read about my Android-x86 Systems – Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at

andex.exton.net – latest is AndEX Oreo 8.1!

and about my Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Nougat 7.1.2!

19 March 2018

LyX 2.3

Från Påvels blogg 19 March 2018 12:45

Nyss damp det ner en ny version av LyX. Det var länge sedan sist, men nu har mitt favoritprogram fått flera nya funktioner!

LyX är en dokumenthanterare. Det är till för oss som är lite för smarta för ett ordbehandlingsprogram men lite för dumma för att skriva i ren LaTeX. LyX ser nästan ut som ett ordbehandlingsprogram. Under ytan arbetar man dock i LaTeX. Det är ett utmärkt program om man arbetar med avancerad ordbehandling, skriver böcker eller vill ha ut snygga PDF-filer. Man fokuserar på innehåll och låter LyX ta hand om formatering.

I version 2.3 är den största nyheten (enligt mig) inbyggt stöd för BibLaTex. Tidigare fick man trixa för att få till det. Nu behöver man bara kryssa i några rutor. BibLaTeX är ett modernare sätt att göra referenslistor än gamla BibTeX.

Biblatex är ett modernt sätt att skapa referenslistor. I nya LyX är Biblatex inbyggt och man slipper trixa med LaTeX-kod.

Alla nya funktioner finns beskrivna här.

flattr this!

Flattr this!

15 March 2018

NEWS 180316 about Raspberry Pi Debian Pixel – 32bit – an Exton Build
My second Debian Pixel Build from is from 170425 . My third build is from 180316. Study all included packages – latest by 180316. I’ve added NetworkManager and also Wicd, which makes it easier to configure wireless connections. Choose the one which works for you.

Most important changes in Build 180316
This build replaces version 161223 and 170425. I’ve upgraded Raspbian/Debian from Jessie to Stretch – Debian stable. I’ve also upgraded the kernel from 3.16.0-4-686-pae to 4.9.0-9-686-pae. I’ve also included kernel 4.9.0-9-686, which shall be used on older computers. PAE (Physical Address Extension) increases the physical memory addressable by the system from 4 GB to 64 GB. Firefox have been installed so you’ll have a browser when logged in as root. You can’t run Chromium as root. Another good thing about Firefox is that you can use it to watch Netflix movies.

OLD NEWS FROM 161223
On December 22, 2016 I read that the Raspberry Pi Foundation had announced the release of a new PIXEL image that can be booted on a PC or Mac. Study this site. I saw immediately that there was no installer included, which I thought was a little disappointing. Come to think of Refracta tools, which work very well in Debian and Ubuntu. I quickly made a “remix” of the Raspberry Pi Foundation PIXEL image. My remix thus include Refracta tools. This means that you can easily install the system to hard drive and you can just as easily make your own remix of the Raspberry Pi Foundation PIXEL image. I’ve added a few packages. Most important Synaptic, which I find essential.

SCREENSHOTS
Screenshot 1 – Spotify running
Screenshot 2 – Samba running (reach your Windows computers in your network)
Screenshot 3 – Refracta Snapshot has started
Screenshot 4 – Refracta Installer has started in VMware
Screenshot 5 – Wireless connection with NetworkManager (installed in Build 170425 and 180316)
Wifi connection using NetworkManager – in detail

READ MORE…

Read about my Android-x86 Systems – Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at

andex.exton.net – latest is AndEX Oreo 8.1!

and about my Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Nougat 7.1.2!

11 March 2018

Created from 450 Megapixel nodal ninja equirectangular panorama file in PTGui 11 Beta6 

Original 4,2 Gigapixel 65000×65000 (16GB)  Cropped to 3 Gigapixel 55000 x 55000 pixel 2,3 GB 242 TileGroups

&lt;span style=”display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;” data-mce-type=”bookmark” class=”mce_SELRES_start”&gt;&lt;/span&gt;

foss-north – the count down

Från Johan Thelin 11 March 2018 08:00

This is the last day left of the Call for Papers for foss-north 2018. With the help of our great sponsors we have the opportunity to transport you to our conference if you are selected to speak. Make sure to make your submission before March 11 and you are in the race.

Why should you talk at foss-north?

 • You get to tell the world about something you are passionate about!
 • You get to visit Gothenburg, Sweden – we can even pay for your trip!
 • You get to speak to the best audience we can get!
 • You get to meet loads of nice people!
 • You get to attend the speaker’s dinner, meeting many interesting people!
 • I really want you to!

Don’t spend time pondering on why you should not talk at foss-north – instead – submit your talk proposal today!

10 March 2018

foss-north – the count down

Från Johan Thelin 10 March 2018 11:00

Every year we try to seed the foss-north event with a set of key speakers. This year, one of our seed speakers is Steven Goldfarb from the ATLAS project at CERN. He will take us on a journey from the vastness of the universe, to the tiniest particles we can observe – all possible through collaboration.

“On 4 July 2017, one billion people – a large portion of our planet’s population – took time out of their day to watch a one-and-a-half-hour scientific seminar featuring plots, graphs, Greek letters, and comic sans. Why? A deep-rooted survival instinct told these people that the discovery by CERN scientists of a fundamental component of our universe was something worth paying attention to. Or they were just news junkies. But, they were right.

Today, at CERN, and other physics laboratories around the world, we are seeking answers to the most fundamental questions of humankind: What are we made of? Where did we come from? Where are we going? What are the rules behind all this? Although we might never find the answers, the pursuit of them provides us with the knowledge and skills our children need to survive. I discuss current puzzles in particle physics and cosmology, then challenge us to keep opening our research (data, source, results) to take advantage of our culturally rich, diverse population.”

It is just 1 more days left of the Call for Papers. With the help of our great sponsors we have the opportunity to transport you to our conference if you are selected to speak. Make sure to make your submission before March 11 and you are in the race.

9 March 2018

foss-north – the count down

Från Johan Thelin 9 March 2018 17:53

Some people likes to talk at conferences, other dread it. At foss-north, we welcome both new and experienced speakers and work hard to make the experience pleasant to all. We are looking for contents on a wide variety of subjects. Here are some topic ideas to encourage you to submit a talk proposal:

 • Teach us your favorite tool.
 • Talk about your pet project.
 • Talk about your favourite programming language.
 • Talk about the friends you’ve made through FOSS.
 • Talk about a piece of software that you are missing.
 • Talk about how you organize your work around FOSS.
 • Talk about why FOSS helps you create your product or delivery your service.
 • Talk about software licenses.
 • Talk about software patents.
 • Talk about how you use FOSS at your school.
 • Talk about your own FOSS conference.
 • Talk about anything that you want!

Of course we want your talk to be about free and open source – that is what foss in foss-north stands for.

foss-north strives to gather the best speakers, the best audience at the best location (Gothenburg) for one day each year. This year the event takes place on April 23 – get your tickets here!

It is just 2 more days left of the Call for Papers. With the help of our great sponsors we have the opportunity to transport you to our conference if you are selected to speak. Make sure to make your submission before March 11 and you are in the race.

8 March 2018

foss-north – the count down

Från Johan Thelin 8 March 2018 04:50

Flashback time! At last year’s foss-north we had a great talk by Jeff Campbell from Scrum Beers and Brewing Agile. He spoke about actionable agile tools – i.e. how to improve the way your agile team works. You can see the recording right here (you might have to click the link if your aggregator hides YouTube contents).

foss-north strives to gather the best speakers, the best audience at the best location (Gothenburg) for one day each year. This year the event takes place on April 23 – get your tickets here!

It is just 3 more days left of the Call for Papers. With the help of our great sponsors we have the opportunity to transport you to our conference if you are selected to speak. Make sure to make your submission before March 11 and you are in the race.

7 March 2018

foss-north – the count down

Från Johan Thelin 7 March 2018 18:00

Flashback time! At last year’s foss-north we had a great talk by the Zifra team. They spoke about their encryption solution, enabling journalists and other people having to handle sensitive data to make their digital information inaccessible while in an exposed location. You can see the recording right here (you might have to click the link if your aggregator hides YouTube contents).

foss-north strives to gather the best speakers, the best audience at the best location (Gothenburg) for one day each year. This year the event takes place on April 23 – get your tickets here!

It is just 4 more days left of the Call for Papers. With the help of our great sponsors we have the opportunity to transport you to our conference if you are selected to speak. Make sure to make your submission before March 11 and you are in the race.

6 March 2018

foss-north – the count down

Från Johan Thelin 6 March 2018 06:32

Every year we try to seed the foss-north event with a set of key speakers. This year, one of our seed speakers is Patricia Aas from the Vivaldi Browser. She will be speaking about isolating GPU access in its own process.

“Chromium’s process architecture has graphics access restricted to a separate GPU-process. There are several reasons why this could make sense, three common ones are: Security, Robustness and Dependency Separation.

GPU access restricted to a single process requires an efficient framework for communication over IPC from the other processes, and most likely a framework for composition of surfaces. This talk describes both the possible motivations for this kind of architecture and Chromium’s solution for the IPC framework. We will demonstrate how a multiprocess program can compose into a single window on Linux.”

It is just 5 more days left of the Call for Papers. With the help of our great sponsors we have the opportunity to transport you to our conference if you are selected to speak. Make sure to make your submission before March 11 and you are in the race.

5 March 2018

foss-north – the count down

Från Johan Thelin 5 March 2018 12:00

Every year we try to seed the foss-north event with a set of key speakers. This year, one of our seed speakers is Carsten Munk known from Jolla, libhybris, Meego, Maemo and more. This year he will speak about his new endevour Zipper – bringing blockchain technology to mobile devices.

“Zipper is an Ethereum based mobile platform which brings blockchain based services to our smartphones in one seamless and user-controlled experience.

At first, Zipper provides everyday smartphone users an easy and safe way to manage their identity and private keys. This makes it possible for anyone to access blockchain based services out-of-the-box in an easy and intuitive way – just like Apple’s services on iOS today – while being in full control of their identity, transactions and data. Zipper works in an isolated compartment in Android and Sailfish OS smartphones, making Zipper and its wallet secure while still easily accessible.”

It is just 6 more days left of the Call for Papers. With the help of our great sponsors we have the opportunity to transport you to our conference if you are selected to speak. Make sure to make your submission before March 11 and you are in the race.

For more information click on the ”info” icons in the Panorama

4 March 2018

foss-north – the count down

Från Johan Thelin 4 March 2018 08:22

Flashback time! At last year’s foss-north we had a great talk by Chris Lamb about reproducible builds. You can see the recording right here (you might have to click the link if your aggregator hides YouTube contents)

foss-north strives to gather the best speakers, the best audience at the best location (Gothenburg) for one day each year. This year the event takes place on April 23 – get your tickets here!

It is just 7 more days left of the Call for Papers. With the help of our great sponsors we have the opportunity to transport you to our conference if you are selected to speak. Make sure to make your submission before March 11 and you are in the race.

3 March 2018

foss-north – the count down

Från Johan Thelin 3 March 2018 17:16

Flashback time! At last year’s foss-north we had a great talk by Alexander Larsson introducing flatpak. You can see the recording right here (you might have to click the link if your aggregator hides YouTube contents)

foss-north strives to gather the best speakers, the best audience at the best location (Gothenburg) for one day each year. This year the event takes place on April 23 – get your tickets here!

It is just 8 more days left of the Call for Papers. With the help of our great sponsors we have the opportunity to transport you to our conference if you are selected to speak. Make sure to make your submission before March 11 and you are in the race.

2 March 2018

foss-north – the count down

Från Johan Thelin 2 March 2018 11:00

At this year’s foss-north event FSFE will revive the Nordic Free Software Award and the conference will host the prize ceremony. Get your tickets for a great opportunity to meet with the FOSS community, learn new things and visit Gothenburg.

It is just 9 more days left of the Call for Papers. With the help of our great sponsors we have the opportunity to transport you to our conference if you are selected to speak. Make sure to make your submission before March 11 and you are in the race.

1 March 2018

foss-north – the count down

Från Johan Thelin 1 March 2018 17:09

We are approaching the count down to foss-north 2018 – at least from an organizer perspective. This year we will be at Chalmers Conference Centre, in the centre of Gothenburg – the world’s most sociable, friendliest city. So, save the date – April 23 – and make sure to drop by.

The reason why it feels like the count down has started is that it is just 10 more days left of the Call for Papers. With the help of our great sponsors we have the opportunity to transport you to our conference if you are selected to speak. Make sure to make your submission before March 11 and you are in the race.

When moving to Chalmers we ended up with a larger venue than last year so make sure to get your ticket – and bring your friends. The saying “the more the merrier” definitely applies to FOSS conferences!

NEWS 180301 ABOUT Exton|OS with Budgie Desktop 10.4 and Refracta Tools
The Desktop Environment in this Exton|OS build is Budgie 10.4. (Budgie is focused on simplicity an elegance. Designed with the modern user in mind). Program content in build 180301: Refracta Tools, Calamares 3.1.12, Firefox, Gimp, SMPlayer, SMTube, and GParted. Also all necessary additions in order to install programs from source. Calamares is an installer framework. By design it is very customizable, in order to satisfy a wide variety of needs and use cases. Kernel 4.16.0-rc3-exton (corresponding Kernel.org‘s latest kernel 4.16-rc3) is used. All packages have been updated to the latest available version as at March 1, 2018. Study the NEW PACKAGE list. Google Chrome has been removed since it’s now possible to use Netflix in Firefox. Using Refracta snapshot you can change everything to your liking and create your own live installable Ubuntu system. I mean create your own installable Ubuntu 18.04 Live DVD once you have installed Exton|OS to hard drive.

WHAT’S NEW in kernel 4.16?

Runs from RAM
Another great thing is that Exton|OS can run from RAM. Use Boot alternative 3 (load to RAM). When the system has booted up you can remove the disc (DVD) or USB stick. You’ll need at least 2 GB RAM to run Exton|OS that way. I.e. superfast!

About Calamares Installer
Calamares is an installer framework. By design it is very customizable, in order to satisfy a wide variety of needs and use cases. Calamares aims to be easy, usable, beautiful, pragmatic, inclusive and distribution-agnostic. Calamares includes an advanced partitioning feature, with support for both manual and automated partitioning operations. It is the first installer with an automated “Replace Partition” option, which makes it easy to reuse a partition over and over for distribution testing.
See a slideshow below showing the whole Calamares install process in Exton|OS.

Repositories and software management
Exton|OS is totally compatible with Ubuntu 18.04 LTS and therefore uses Ubuntu’s repositories. After a hard drive install of Exton|OS you can go ahead and install any extra software you like and also upgrade the whole system. After running the command apt-get update you should use Synaptic Package Manager. Since Exton|OS is based on upcoming Ubuntu 18.04 LTS (to be released in a stable version on April 26, 2018) you will/can be the first to have Ubuntu 18.04 in a stable version in April 2018.

The importance of Exton|OS being based on upcoming (unstable/development) Ubuntu 18.04
I don’t think it is too important since Exton|OS doesn’t use complicated Desktop Environments like KDE, Gnome or Unity. Programs won’t crash or anything like that. And I haven’t discovered any bugs to report.

SCREENSHOTS

Screenshot 1
of Exton|OS’s Budgie Desktop
Screenshot 2 of Exton|OS’s Budgie Desktop installing Spotify
Screenshot 3 of Exton|OS’s Budgie Desktop running Refracta Snapshot
Screenshot 4 of Exton|OS running in VMware
Screenshot 5 of Exton|OS running in VirtualBox
Screenshot 6 – showing how to configure a wireless Network

READ MORE…

Read about my Android-x86 Systems – Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at

andex.exton.net – latest is AndEX Oreo 8.1!

and about my Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Nougat 7.1.2!

28 February 2018

Kultur Stigarna i Linnes Råshult

Från Svendus Blog 28 February 2018 08:51

Panoramas from a visit at Linnés Råshult Kulturresavat last summer

Visit Kultur Stigarna i Linnes Råshult On Google Maps

 23 February 2018

ABOUT DebEX
All three systems/distributions are a based on
Debian Buster/Sid (upcoming Debian 10). Budgie Desktop 10.4 is used as Desktop environment in DebEX Barebone/Budgie. Gnome 3.26 is used in DebEX Gnome. KDE Plasma Desktop 5:42 is used in DebEX KDE. The system language is English (in all three versions of DebEX).

NEWS 180223 about DebEX Gnome a Refracta Build
I have made a new extra version of DebEX, which I call DebEX Gnome Live DVD. It’s a pure Debian system using the testing (buster) and unstable (sid) repositories. Gnome 3.26 (latest) is used as Desktop environment. Gnome in combination with Docky is perfect (I think). Watch this screenshot. I have removed the Mate Desktop, since Gnome now can be used on all kind of computers. Also when running DebEX in VirtualBox and VMware. No need for Nvidia’s proprietary graphics drivers when running this new version of DebEX. You can of course install such drivers if you want to. Furthermore I have replaced Google Chrome with Iceweasel 56.6. It is now possible to watch Netflix movies using Iceweasel (Firefox) in Linux. All installed packages have been updated to the latest version as of 180223. DebEX Gnome uses kernel 4.15.4-exton corresponding Kernel.org’s second latest stable kernel 4.15.4.

What’s new in kernel 4.15?

Important about Refracta
You can use the Refracta tools (pre-installed in all three versions of DebEX) to create your own installable Debian Live DVD once you have installed DebEX to hard drive. I mean change everything and then create a whole new Debian live system. When you start Refracta it will look like this. You don’t even have to install DebEX to hard drive before you can use the Refracta tools. If you have plenty of RAM you can create a new (your own!) Debian system while running DebEX from DVD or a USB stick. Please note that the whole Refracta process (creating your new ISO) will only take 10 – 50 min! You’ll find the ISO in /home/debex.

Runs from RAM
All three systems can run from RAM. Use Boot alternative 3 (Load to RAM). When the system has booted up you can remove the disc (DVD) or USB stick. You’ll need at least 2 GB RAM to run DebEX from RAM. I.e. superfast! It’s absolutely the best way to enjoy a Linux live system. Especially if it is a “big” system and you have lots of RAM. (DebEX Barebone Budgie, Gnome and KDE ISO files are of 899 MB, 1340 MB respectively 1200 MB).

SCREENSHOTS
1. The Gnome Desktop
2. The Gnome Desktop with Docky
3. Running in VirtualBox
4. Running in VMware

READ MORE…

21 February 2018

ABOUT DebEX
All three DebEX systems/distributions are a based on
Debian Buster/Sid (upcoming Debian 10). Budgie Desktop 10.4 is used as Desktop environment in DebEX Barebone/Budgie. Gnome 3.26 and Mate 1.18 are used in DebEX Gnome. KDE Plasma Desktop 5:42 is used in DebEX KDE. The system language is English (in all three versions of DebEX).

NEWS 180221 about DebEX KDE Plasma – a Refracta Build
I have made a new version of DebEX KDE Plasma Live DVD. It replaces version 171203. It’s a pure Debian system. (Unstable/Experimental). I.e.: There are no Ubuntu or Kubuntu elements involved. DebEX KDE Plasma uses the KDE Plasma Desktop 5:42 as Desktop environment. It uses kernel 4.15.4-debex – (4.15.4). I have replaced Wicd with NetworkManager. It works better. I have replaced Google Chrome with Iceweasel 52.6 (for Netflix). I’ve also added SMPlayer – an alternative to Vlc. (SMPlayer is a free media player for Windows and Linux with built-in codecs that can play virtually all video and audio formats. It doesn’t need any external codecs. Just install SMPlayer and you’ll be able to play all formats without the hassle to find and install codec packs). All other installed packages have also been updated to the latest version of 180221. Study the full package list. MOST IMPORTANT CHANGE: I have replaced Refracta Installer with Calamares 3.1.12 Installer Framework. Now you can choose language when the installation starts. When it’s ready everything will be in your chosen language! Read this INSTRUCTION. Log in to KDE Plasma as user with password live or as root with password root.

Important about Refracta
You can use the Refracta tools (pre-installed in all three versions of DebEX) to create your own installable Debian Live DVD once you have installed DebEX to hard drive. I mean change everything and then create a whole new Debian live system. When you start Refracta it will look like this. You don’t even have to install DebEX to hard drive before you can use the Refracta tools. If you have plenty of RAM you can create a new (your own!) Debian system while running DebEX from DVD or a USB stick. Please note that the whole Refracta process (creating your new ISO) will only take 10 – 50 min! You’ll find the ISO in /home/debex.

SCREENSHOTS
1. The Plasma Desktop 1
2. The Plasma Desktop 2
3. Running in VirtualBox
4. Running in VMware

READ MORE…

Read about my Android-x86 Systems – Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at

andex.exton.net – latest is AndEX Oreo 8.1!

and about my Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Nougat!

20 February 2018

A Screen-cast about editing HDR 360 images in Affinity Photo.

19 February 2018

NEWS 180219 about DebEX Budgie – a Refracta Build
A new version of DebEX Barebone with Budgie Desktop 10.4 and kernel 4.15.4-exton (equivalent to Kernel.org’s latest kernel 4.15.4) is ready. All packages have been updated to the latest version as of February 19, 2018. DebEX Barebone is now based on Debian unstable/experimental. I.e. cutting edge software is used. Most important: The ISO has decreased from 1330 MB to 899 MB, which makes it easier to run the system live from RAM. That ability allows DebEX Budgie to be very fast, since reading and writing data from/to RAM is much faster than from a hard disk drive.

Important about Refracta
You can use the Refracta tools (pre-installed in all three versions of DebEX) to create your own installable Debian Live DVD once you have installed DebEX to hard drive. I mean change everything and then create a whole new Debian live system. When you start Refracta it will look like this. You don’t even have to install DebEX to hard drive before you can use the Refracta tools. If you have plenty of RAM you can create a new (your own!) Debian system while running DebEX from DVD or a USB stick. Please note that the whole Refracta process (creating your new ISO) will only take 10 – 50 min! You’ll find the ISO in /home/debex.

SCREENSHOTS
1. The Budgie Desktop when logged in as the ordinary user user
2. The Budgie Desktop when logged in as root
3. The Budgie Desktop when Refracta snapshot is running

READ MORE…

Read about my Android-x86 Systems – Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at

andex.exton.net – latest is AndEX Oreo 8.1!

and about my Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Nougat!

18 February 2018

Wood Chipping in Sweden

Från Svendus Blog 18 February 2018 09:30

Two different cameras same conditions
3840x 1920 20510 kbit/s
Direckt link for iOS iPad and iPhone

17 February 2018

Just a little Screen cast on stitching Xiaomi Mijia Mi Sphere 360 camera RAW files in PTGui version 11

The motive was a bit dark and wet, but we hope you will enjoy the Screen Cast
we are longing for Summer. 🙂 we did import 2 images in Adobe Bridge just to show that you can color edit multiple files in Camera Raw it was little confusing sorry
We have now uploaded a New Video With better Explanation

16 February 2018

Ptgui Beta 11 4 + 5

Från Svendus Blog 16 February 2018 16:39

Ptgui Beta 11 4 + 5 now Stitches one Dual Fisheye Shot with a 360 camera Thank You to Michael Ty for posting this on his Blog

From the release notes:
– Dedicated support for dual fisheye images from the Samsung Gear 360, Xiaomi Mijia Sphere and YI 360 cameras. These cameras produce a single image containing two circular images side by side. When adding such an image to a PTGui project the image will automatically be loaded twice, with different cropping circles and masks, positioned at -90 and +90 degrees yaw. This behavior can be disabled in Project Settings – Miscellaneous if necessary. This even works in the Batch Builder. Due to manufacturing tolerances there will be small differences between individual cameras of the same type, resulting in different small offsets of the image circles. A template can be created for each individual camera by taking a photo (outside, with no objects close to the camera), adding control points and optimizing. Then do File – Save As Template. This template can be used via File – Apply Template, or in the Batch Builder.
Due to manufacturing tolerances there will be small differences between individual cameras of the same type, resulting in different small offsets of the image circles. You need to create a template (only need to do this once for your camera):
– Start a new PTGui 11 project
– Load a Xiaomi picture (preferably one taken outside, with no objects close to the camera)
– Go to the Control Points tab and add a few control points. Image 1 is the leftmost image circle, Image 2 is the right hand one. Just click once in the left image, then in the corresponding point in the right image.
It can be helpful to use the Generate Control Points Here function: Shift+drag to create a rectangle, right-click in the rectangle and choose Generate Control Points here.
– Optimize the project (menu Project -> Optimize). The result should be ‘good’ (otherwise you’ve misplaced a control point somewhere)
– Open the panorama editor (Control+E on Windows, Command+E on mac) and check the result.
– File -> Save As Template
That’s all. For subequent images: load the image, File -> Apply Template. Then go straight to Create Panorama.
If you need more help, please post to the PTGui support forum and make a set of images available. See 3.15:
http://www.ptgui.com/support.html#3_15
in PTGui Pro 11 you can get great HDR stitches from bracketed Xiaomi images!
Instead of one image, load 3 bracketed images at once into PTGui. They will show up as 6 source images.
In the Project Assistant, select ‘enable HDR mode’ (and link the bracketed images). The 6 source images are now shown as 2 merged images.
Do the control point placement (as I explained above), run the optimizer and save as a template.
Exposure Fusion or tone mapping can be adjusted in the side bar in the Panorama Editor. You can switch between exposure fusion and tone mapping in the Exposure / HDR tab #software

12 February 2018

NEWS 180217 ABOUT ExLight
I’ve made a new version of ExLight, which also have the Budgie Desktop 10.4 pre-installed. You can now log in to Enlightenment 0.22.1 on all kind of computers, (which you couldn’t before). Budgie is focused on simplicity and elegance. Designed with the modern user in mind. See a screenshot of ExLight running the Budgie Desktop.

New sources for ExLight Build 180217

This new version of ExLight is based on Debian unstable/experimental. I.e. cutting edge software is used. Build 180217 is a total rebuild of ExLight. The ISO file size has decreased from 1560 MB to 986 MB, which means that ExLight now can run even faster from RAM.

NEWS 180217 ABOUT ExLight
I’ve made a new extra version of ExLight today based on Debian unstable/experimental. The “old” version from 171112 is based on Ubuntu 17.10 (alias Artful Aardvark) and Debian Buster/Stretch. Furthermore version 171112 uses Enlightenment 0.20 installed from Ubuntu’s repositories. Build 180217 of ExLight uses Enlightenment 0.22.1 (latest). Enlightenment 0.22.1 was released 171122. This version of ExLight (180217) has a much nicer look since I’ve installed the R-NightBling-II_E22 theme.

I have kept the old version (from 171112) of ExLight on SourceForge.net server since that version of ExLight can be considered more stable being based (mostly) on Ubuntu 17.10.

KERNEL
ExLight Build 180217 uses kernel 4.15.2-exlight, corresponding Kernel.org‘s kernel 4.15.2.

What’s new in Linux kernel 4.15?

Installed packages
Study all installed packages in ExLight Build 180217.

VirtualBox and VMware
ExLight Build 180217 runs very well in VirtualBox and VMware. Maybe you’ll have to use boot alternative 4 (failsafe).

SCREENSHOTS
1. The Enlightenment 0.22.1 Desktop
2. The Login Screen – LightDM. Choose between Enlightenment and Budgie Desktop
3. Running in VirtualBox
4. Running in VMware
5. Refracta Installer running in Expert mode
6. Refracta Snapshot running
7. Showing how to change locales

READ MORE ABOUT ExLight Build 180217 and 171112…

Read about my Android-x86 Systems – Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at

andex.exton.net – latest is AndEX Oreo 8.1!

and about my Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Nougat!

6 February 2018

NEWS about ExTiX 18.2 Deepin 180210
I’ve released a new version of ExTIX 18.2 Deepin today with Calamares 3.1.9 installed from source and kernel 4.15.2-exton. Calamares is an installer framework. By design it is very customizable, in order to satisfy a wide variety of needs and use cases. All packages have been updated to the latest available version as of today. Study all installed packages in ExTiX Deepin Build 180210. Please note that I’ve kept the first ExTiX 18.2 Deepin Build 180206 on the server. The kernel 4.15.1-x86_64-exton, used in Build 180206, is compiled in another way than kernel 4.15.2-exton used in Build 180210. In version 180206 of ExTiX 18.2 Deepin I “forgot” to install the kernel headers. That was the main reason for me to release a new version of ExTiX 18.2 Deepin again. The kernel headers are needed if you want to install certain extra packages in ExTiX, for example Nvidia’s proprietary graphics driver. You can download “my” kernel 4.15.2-exton if you want to use it in another Debian/Ubuntu system.

NEWS about ExTiX 18.2 Deepin 180206
I’ve released a new version of ExTIX 18.2 Deepin today with Calamares 3.1.9 installed from source and kernel 4.15.1-x86_64-exton. Calamares is an installer framework. By design it is very customizable, in order to satisfy a wide variety of needs and use cases. All packages have been updated to the latest available version as of today. Study all installed packages in ExTiX Deepin Build 180206.

About ExTiX 18.2 with the Deepin 15.5 Desktop
I’ve made a new extra version of ExTiX with Deepin 15.5 Desktop (made in China!). Deepin is devoted to providing a beautiful, easy to use, safe and reliable system for global users. Only a minimum of packages are installed in ExTiX Deepin. You can of course install all packages you want. Even while running ExTiX Deepin live. I.e. from a DVD or USB stick. Study all installed packages in ExTiX Deepin.

ABOUT ExTiX
All five ExTiX systems are based on Ubuntu and Debian.

The Ultimate Linux System
I’ve called my different versions of ExTiX The Ultimate Linux System for many years by now. As regards ExTiX 18.2 Deepin I feel it’s especially justified. Everything just works.

Used KERNEL
My special kernel 4.15.1-x86_64-exton corresponding Kernel.org’s latest kernel 4.15.1, released 180203.

What’s new in Linux kernel 4.15?

SCREENSHOTS
1. ExTiX Deepin 15.5 Desktop – running in VirtualBox
2. ExTiX Deepin running Refracta snapshot
3. ExTiX Deepin running in VirtualBox – changing Grub packages
4. Calamares 3.1.9 running in ExTiX 18.2
5. ExTiX Deepin running the Refracta Installer
6. ExTiX Deepin login screen (LightDM)
7. Showing many installed programs

READ MORE…


Read about my Android-x86 Systems – Oreo, Nougat, Marshmallow, Lollipop and KitKat at
andex.exton.net
– latest is AndEX Oreo 8.1!
and
about my Nougat, Marshmallow and Lollipop versions for Raspberry Pi 3/2 at
raspex.exton.se – latest is RaspAnd Nougat!

2 February 2018

NEWS 180202 about AndEX Oreo 8.1
My first build of AndEX Oreo 8.1 is from 180103. My new build of Android x86_64 – andex_x86_64-oreo-8.1-gapps-windows-launchers-1060mb-180202.iso can be installed (manually) to hard drive or on a USB stick. You can also run the system live. I.e. from a DVD or a USB stick. On some computers you’ll have to start up AndEX 8.1 in compatibility mode (VESA) though. NOTE: You can run AndEX Oreo Build 180202 on newer laptops and Desktop computers. The sound and video performance is generally very very good.

MOST IMPORTANT CHANGES IN BUILD 180202
Google Play Store now works as intended. As an alternative you can use Aptoide App Manager. Three nice special window launchers are pre-installed: Win 10 Launcher, Microsoft Launcher and OO Launcher. (OO Launcher is an enhanced Android™ O Oreo™ style launcher, with many useful enhanced launcher features). I’ve discovered a new way to manually install AndEX Oreo to hard drive. Very simple! Read more about it at andex.exton.net.

ScreenshotAndEX Build 180202 – the Desktop with Win 10 Launcher for Android 8.1 Oreo – with several extra apps (games) – Koi Video Live Wallpaper, Air Fighters, Popcorn Time, Wild Hunt, Racing In Car 2, Drift Clash and Fishing Club 3D – not pre-installed.

MORE NEWS 180202: AndEX – Oreo 8.1 with kernel 4.9.54-exton-android-x86_64 and GAPPS
My new build of Android-x86_64 Oreo 8.1 have GAPPS pre-installed. I.e. Google Play Services, Google Play Store, Google Play Games, Gmail and YouTube. Also many other apps. For example: Spotify, File Manager, Firefox, Root Explorer and Clash of Clans.

ABOUT AndEX Oreo
My compiled Android-x86_64 system (Oreo 8.1) can run and be installed on almost all newer laptops (and some Desktop computers). For example Acer (Aspire), HP, Samsung, Dell, Toshiba, Lenovo, Thinkpad, Fujitsu, Panasonic and Asus laptops. You can (of course) also run AndEX in VirtualBox and/or VMware. Unfortunately only live though. I can also mention that I could run my new Oreo version without problems on a HP Pavilion 500-317no Desktop Computer. You can only do a manual installation to hard drive. That can, however, even be done to a drive where you already have another Linux system (for example Ubuntu 17.10) installed. Read more at andex.exton.net about how to do a very simple manual installation of AndEX Oreo 8.1.

Screenshots
Screenshot 1 – AndEX Oreo 8.1 Desktop with Win 10 Launcher 1
Screenshot 2 – AndEX Oreo 8.1 Desktop with Win 10 Launcher 2
Screenshot 3 – AndEX Oreo 8.1 Desktop with Microsoft Launcher
Screenshot 4 – AndEX Oreo 8.1 Desktop with OO Launcher
Screenshot 5 – AndEX Oreo 8.1 running in VMware

READ MORE…

25 January 2018

EXTON OpSuS Tumbleweed Budgie is based on openSUSE Tumbleweed, which is a rolling distribution. I.e. no need for new installations. Just run the command sudo zypper dup and you will always get the latest stable packages/kernels.

ABOUT
EXTON OpSuS Tumbleweed Budgie uses kernel 4.14.14-1. Desktop environment: Budgie 10.4 Desktop. Installed programs: Among many other programs, Firefox, Gimp, SMPlayer, NetworkManager, GParted and LibreOffice. You’ll run the system as root or as the ordinary user live. Root’s and live’s password is root/live. EXTON OpSuS can easily be installed to hard drive (of those who so desire). You’ll have to do it manually though – please read below. All programs have been updated to the latest available stable version as of January 25, 2018. The system language is English.

Installing to a USB stick with persistence and then to hard drive
After installing EXTON OpSuS Tumbleweed to a USB stick, you can change the system completely and then install the system (manually) to a hard drive. You can also continue to have it only on the USB stick. If you install EXTON OpSuS on a large enough (and fast) USB stick, you can go ahead and install for example LXDE, Mate or Xfce4. All your system changes are automatically saved to the USB stick. Note that you’ll have to use a different/new USB stick if you want to run EXTON OpSuS on another computer. That’s because certain files necessary for the configuration will be destroyed after the first boot. I.e.: You’ll have to use the same USB stick on the same computer all the time.

Manual installation of EXTON OpSuS from USB stick to hard drive
PREREQUISITE: You’ll have to have at least one Linux system installed on your computer and use Grub2 as boot loader. If so then follow my INSTRUCTION.

Why should someone choose EXTON OpSuS/openSUSE?
openSUSE is grossly underestimated (in my opinion). It’s a wonderful Linux system.

SCREENSHOTS
The Budgie Desktop with Yast2 running
The Budgie Desktop with Budgie settings running
Install commands
Installing to USB with Etcher

READ MORE….

19 January 2018

For anyone around the Gothenburg area on Feb 1st, you are most welcome to the Automotive MeetUp held at the Pelagicore and Luxoft offices. There will be talks about Qt/QML, our embedded Linux platform PELUX and some ramblings about open source in automotive by yours truly ;-)

If you want to come, please register here.

14 January 2018

EXTON OpSuS Tumbleweed is based on openSUSE Tumbleweed, which is a rolling distribution. I.e. no need for new installations. Just run the command sudo zypper dup and you will always get the latest stable packages/kernels.

ABOUT
EXTON OpSuS Tumbleweed uses kernel 4.14.12-1. Desktop environments: KDE 4.14.38 and Cinnamon 3.6.2. Installed programs: Among many other programs, Firefox, Google Chrome (for Netflix), Thunderbird, Gimp, SMPlayer, NetworkManager, GParted and LibreOffice. You’ll run the system as root or as the ordinary user live. Root’s and live’s password is root/live. EXTON OpSuS can easily be installed to hard drive (of those who so desire). You’ll have to do it manually though – please read below. All programs have been updated to the latest available stable version as of January 14, 2018. The system language is English.

Installing to a USB stick with persistence and then to hard drive
After installing EXTON OpSuS Tumbleweed to a USB stick, you can change the system completely and then install the system (manually) to a hard drive. You can also continue to have it only on the USB stick. If you install EXTON OpSuS on a large enough (and fast) USB stick, you can go ahead and install for example LXDE, Mate or Xfce4. All your system changes are automatically saved to the USB stick. Note that you’ll have to use a different/new USB stick if you want to run EXTON OpSuS on another computer. That’s because certain files necessary for the configuration will be destroyed after the first boot. I.e.: You’ll have to use the same USB stick on the same computer all the time. Note also that all other Linux systems (and Windows systems) you may have installed on your computer will be bootable from the USB stick’s Grub menu – Grub picture 1 and picture 2. You may have to start EXTON OpSuS in Recovery mode after the first boot as picture 2 shows.

Manual installation of EXTON OpSuS from USB stick to hard drive
PREREQUISITE: You’ll have to have at least one Linux system installed on your computer and use Grub2 as boot loader. If so then follow my INSTRUCTION.

Why should someone choose EXTON OpSuS/openSUSE?
openSUSE is grossly underestimated (in my opinion). It’s a wonderful Linux system.

SCREENSHOTS
Running KDE
Running Cinnamon
Grub menu when booting from the USB stick for the second time
Grub is updated
Install commands
Installing to USB with Etcher

READ MORE….

8 January 2018

Android-x86 KitKat 4.4.4 Exton Build 180108, version 10, is a ready!
This new version (180108) is basically the same as AndEX KitKat Build 160214. I have now upgraded some apps and added three new (Windows) launchersComputer Launcher, Microsoft Launcher and Win 10 Launcher. To be able to run AndEX Oreo 8.1, which was released 180103, you’ll have to use a fairly new computer. AndEX KitKat runs also on older computers, which is one reason for me to remind you of the existence of AndEX KitKat 4.4.4. I can mention that this KitKat Build 10 works on my (very) old Acer Aspire 5102WLMi AMD with ATI Radeon Xpress 1100. Many 3D games run just fine. So you can use AndEX KitKat Build 180108 to bring an old PC back to useful life! I mean a PC on which you have an old (perhaps outdated) Windows system installed.

Features

I’ve added Mesa (3D Graphics Library) 10.5.9 for better Graphic performance. The system can run live (from CD or a USB stick) on almost all laptops (and some Desktop computers). For example Acer (Aspire), HP, Samsung, Dell, Toshiba, Lenovo, Thinkpad, Fujitsu, Panasonic and Asus laptops. I can also mention that I could run this version without problems on a HP Pavilion 500-317no Desktop Computer. The Android system is distributed in the form of an ISO file as the rest of my Linux distributions. I.e. you must (as usual) burn the ISO file to a DVD if you want to run the system live on your computer or install it to hard drive. Read about how to burn ISO files. Or skip that. Just use ImgBurn. Nothing can go wrong. Or transfer the ISO file to a USB stick with Rufus and run the system live from the USB stick. You can easily install the system to your hard drive and install new apps. You can also install new apps while running the system live. Google Play Store and Aptoide App Manager are pre-installed so you can just make your choices…

Replacement
This version (version 10) replaces all my previous (9) Android-x86 4.4.4 KitKat builds. In version 10 (as in version 9) I’ve added GAPPS. I.e. Google Play Services, Google Play Store, Maps, YouTube and more apps. Everything just works.

What’s the point?

Well, if you like your Android phone and all the apps you have installed on it I’m sure you will also like to run apps from your laptop. Bigger screen and better sound etc. Read my article About how useful an Android-x86 system can be for the average computer user.

Need to upgrade?
Well, if you have installed any of my previous KitKat versions with GAPPS to your hard drive and the system is working alright you don’t “have to” upgrade. That’s because (as I say above) all included GAPPS will be upgraded automatically (just like your Android phone). Otherwise you can contact me so I can send you the new download link. Then please show your previous receipt.

SCREENSHOTS
1. Choosing launcher
2. Desktop with Computer Launcher
3. Running YouTube
4. Running in VirtualBox
5. Running in VMware
6. First screen – auto turn

READ MORE…

3 January 2018

NEWS 180103 about AndEX Oreo 8.1
My new build of Android x86_64 – andex-x86_64-oreo-8.1-gapps-aptoide-windows-1280mb-180103.iso can be installed to hard drive or on a USB stick. You can also run the system live. I.e. from a DVD or a USB stick. On some computers you’ll have to start up AndEX 8.1 in compatibility mode (VESA) though. NOTE: You can run AndEX Oreo Build 180103 on newer laptops and Desktop computers. The sound and video performance is generally very very good.

WARNING
Google Play Store doesn’t work in AndEX Oreo 8.1 because you can’t sign in to Google. Aptoide App Manager is a good replacement though, since Google Play Services work. I.e. you can install Google apps via Aptoide. If you want to install AndEX Oreo 8.1 to hard drive you’ll have to do it manually. Please read my INSTRUCTION.

Screenshot – AndEX Build 180103 – the Desktop with Win 10 Launcher for Android 8.1 Oreo

MORE NEWS 180103: AndEX – Oreo 8.1 with kernel 4.9.54-exton-android-x86_64 and GAPPS

My new build of Android-x86_64 Oreo 8.1 have GAPPS pre-installed. I.e. Google Play Services, Google Play Store 8.5.39.W-all, Aptoide App Manager 8.6.02, Google Play Games, Gmail and YouTube 12.45.56. Also many other apps. For example: Spotify 8.4.31.723, File Manager 2.2.0.199, Firefox 57.0.1, Google Chrome 63.0.32, Clash of Clans 9.434.4 and Popcorn Time 2.8.0.2.

Android Oreo 8.1 was released 171205.

What’s the point?
Well, if you like your Android phone and all the apps you have installed on it I’m sure you will also like to run apps from your laptop. Bigger screen and better sound etc.Also: In AndEX Oreo Build 180103 almost all apps and games can be installed NOT via Google Play Store, but via Aptoide App Manager. You can even install very big games (of 1GB or so), but unfortunately almost all such games need a touchscreen. Still not convinced? Then read my article about “How useful an Androx-x86 system can be for the average computer user“.

Screenshots
Screenshot 1 – AndEX Oreo 8.1 Desktop with Win 10 Launcher
Screenshot 2 – AndEX Oreo 8.1 Desktop with Microsoft Launcher
Screenshot 3 – AndEX Oreo 8.1 – Aptoide App Manager running
Screenshot 4 – AndEX Oreo 8.1 – Boot animation
Screenshot 5 – AndEX Oreo 8.1 – Desktop with Win 10 Launcher
Screenshot 6 – AndEX Oreo 8.1 – AndEX Oreo running Google Maps
Screenshot 7 – AndEX Oreo 8.1 – AndEX Oreo first screen after boot – choose launcher

READ MORE…

24 December 2017

Merry Christmas

Från Svendus Blog 24 December 2017 12:50

Click to play